Partygate-rapport ‘Feestjes van Boris Johnson mochten niet’

Sue Gray, een Britse topambtenaar, heeft maandagmiddag haar langverwachte partygate‘-rapport aan de regering gepresenteerd. De feestjes in de ambtswoning van premier Boris Johnson worden bekritiseerd. Dit is wat er verder staat.

Partygate-rapport

  • Sue Gray, een hoge regeringsfunctionaris, is verantwoordelijk voor het onderzoek naar de bijeenkomsten die tijdens de Corona-periode werden gehouden.
  • Aan de studie van 12 bladzijden werd naar verluidt al verscheidene dagen gewerkt, maar ze werd pas maandag openbaar gemaakt nadat Johnson ze had gezien.
  • Johnson antwoordt later op de dag op maandag.

LIVE: debat over partygate

Artikel gaat verder onder deze livestream video van Guarian News

‘Feestgedrag’ moeilijk te verdedigen

Het ontbrak de Britse regering aan leiderschap en inzicht. Bepaalde bijeenkomsten hadden nooit mogen plaatsvinden, en andere hadden nooit mogen uitgroeien tot wat ze zijn geworden. Gray erkent dat dit een unieke periode was die veel vergde van zowel de regering als de bevolking.

De regering heeft de mensen gevraagd de verregaande beperkingen vanwege het coronavirus te aanvaarden, daarom is het feestgedrag rond de bijeenkomsten moeilijk te verdedigen. Volgens Gray voldeed de regering niet aan zowel de normen die men van overheidsmedewerkers zou verwachten als aan de normen die het Britse volk verwachtte.

Gevaren voor volksgezondheid

De administratie had het zicht verloren op wat er in de buurt gebeurde. Medewerkers, aldus Gray, overwogen niet altijd of de bijeenkomsten acceptabel waren. Ze dachten niet na over de gevaren die ze inhielden voor de volksgezondheid of hoe de bijeenkomsten zouden worden gezien door het grote publiek.

Zonder duidelijk gezag of controle werd de tuin van de officiële woning op Downing Street 10 in het centrum van London vaak gebruikt als een verlengstuk van het kantoor van de premier. Gray concludeert: “Dit is niet geschikt.” In de officiële woning was er een gebrek aan duidelijk leiderschap. Het was onduidelijk wie verantwoordelijk was voor wat omdat de hiërarchie “gefragmenteerd en ingewikkeld” was.

Feesten vonden plaats in Boris Johnsons officiële appartement in Londen.

Sommige werknemers aarzelden om het onderwerp (ongewenst) gedrag ter sprake te brengen. Met als gevolg dat zij hun mond hielden. Er mag nooit een rechtvaardiging zijn voor werknemers om te zwijgen, aldus Gray.

Veel alcohol

Gray is zeer openhartig over de overvloedige hoeveelheden alcohol die tijdens de bijeenkomsten worden geconsumeerd. Zo stelt zij dat overmatig alcoholgebruik op de werkplek “op geen enkel moment gepast is”. De regering kan veel leren van de politieke partijen. In het geval van Gray zal dit meteen beginnen in plaats van te wachten tot de politie klaar is met haar onderzoek.

Politieonderzoek

Omdat het politieonderzoek nog gaande is, kan Gray niet ingaan op bijzonderheden over individuele partijen. “Helaas kan ik slechts een beperkte hoeveelheid vertellen over de voorvallen,” voegde de hoge ambtenaar eraan toe, “en het is op dit moment niet mogelijk om een zinvol verslag met gedetailleerde feitelijke informatie te presenteren.”

Laat hieronder uw mening weten

Corona-teller.nl heeft geen verstandhouding met overheidsinstanties als GGD, RIVM of andere teststraten genoemd in artikelen en links. Dit is een ongebonden website met een eigen redactie