Persconferentie 12-11-2021 livestream kijken

Livesteam kijken

Vanavond om 19 uur verschijn hier de persconferentie livestream van NOS.

Samenvatting persconf 12 november

refresh met ctrl+f5 voor de laatste versie

In dit liveblog houden we live alle nieuwe maatregelen bij, die worden aangekondigd in deze persconferentie.

Vaccineren heeft erger voorkomen

Rutte begint om te vertellen dat hij blij is dat zoveel Nederlanders zich hebben laten vaccineren. Want als het vaccin er niet was geweest was de situatie nog veel erger. Wel blijft helaas de druk op de ziekenhuizen oplopen. Hierdoor kom de reguliere zorg in de knel.

Lockdown voor 3 weken

De vorige maatregelen waren niet genoeg dus daarom moeten we nu verder verstrengen. Rutte legt uit dat deze 3 weken lockdown is ingesteld omdat de wetgeving nog niet rond is voor “effectievere maatregelen”. Hierop wordt gedoeld met het verder uitbreiden van de QR-code voor werkgevers en winkels.

2G en 3G coronabewijs

Nederland wilt net zoals Duitsland naar een 2G en 3G coronabewijs model. Wat dus uitstrekt wordt over alles, niet alleen horeca. Maar ook op werk, winkels etc.

Ventileren blijft belangrijk

Rutte geeft aan dat ventileren erg belangrijk is. Zet eens een raam open in huis, na het koken, maar ook zeker wanneer je thuis mensen ontvang.

Maximaal 4 personen (ook gevaccineerd)

Thuis mag je maximaal 4 personen ontvangen. Ook wanneer iedereen volledig gevaccineerd is mag je geen feestjes geven of andere bijeenkomsten met meer dan 4 mensen.

Anderhalve meter komt terug

De anderhalve meter maatregel die eerder werd opgeheven wordt weer van kracht.

Uitzondering sinterklaas

Morgen kan de intocht van sinterklaas gewoon doorgaan. Mits de burgemeester van uw gemeente het hier mee eens is.

Verplichte sluitingstijden

  • Essentiele winkels moeten om 20:00 uur dicht
  • Niet-essentiële winkels, horeca en evenementen moeten om 18:00 uur dicht

Maximale groepsgrote evenementen

Maximale groepsgrote 1250 personen, mits iedereen een vaste zitplaats heeft. Dit geldt ook voor uitvaarten, aangezien deze wettelijk vallen onder evenementen.

Maximale groepsgrote MBO en HBO

Maximaal groepen van 75 personen, met uitzondering van tentamens.

3 December

Over 3 weken op 3 december worden alle maatregelen opnieuw overwogen. Intussen wordt er hard gewerkt aan nieuwe maatregelen die beter passen bij de huidige staat. Waarin grotendeel van Nederland volledig is gevaccineerd. Hiermee wordt waarschijnlijk verwezen naar strenge maatregelen specifiek voor niet-gevaccineerde.

Met elke prik staan we sterker

Hoewel we ook zien dat gevaccineerde (vooral ouderen) in het ziekenhuis belanden is overgroot deel op IC’s en in ziekenhuizen niet gevaccineerd. Hugo de jonge roept mensen dan ook op om zich toch te laten vaccineren. Dat is namelijk hetgeen dat de meeste positieve impact heeft op de druk op de zorg.

Gevaccineerde voorrang geven is een dilemma

Hugo de jonge begrijpt dat het een dilemma is om gevaccineerde anders te behandelen. Maar ook stelt hij, is het eerlijk om iedereen strenge maatregelen op te leggen? Meer dan 80% heeft namelijk zijn verantwoordelijkheid genomen en zich laten vaccineren. Is het dan wel eerlijk om deze mensen alsnog in lockdown te houden.

Het kabinet heeft besloten te gaan voor een meer gerichte aanpak. Door het coronatoegangbewijs verplicht te stellen voor:

  • niet-essentiële winkels
  • niet-essentiële dienstverlening

Dus de supermarkt kom je wel in, maar voor de woonwinkel moet je een QR-code laten zien. Het wordt mogelijk om de QR-code te vragen op het werk. Om zo de werkomgeving veiliger te maken en besmettingen te voorkomen. QR-Code in het onderwijs wil het kabinet alleen invoeren wanneer scholen dicht de enige andere optie is.

Horeca mag niet-gevaccineerde weigeren

Op evenementen en in de horeca mag de organisatie ervoor kiezen om alleen gevaccineerde en herstelde toe te laten. Dit is het zogenaamde 2G model: Gevaccineerd of Hersteld. Deze maatregelen gaan nog niet direct in, hiervoor is eerst een wedswijziging voor nodig. Dit doet de overheid om ondernemers een alternatief te bieden voor vaste zitplaatsen. Ondernemers houden namelijk de vrije keus om ook negatieve testen toe te staan, maar dan is een vaste zitplaats verplicht voor iedereen.

Alles hieronder is geschreven voor 19:00

Nieuwe maatregelen?

  • Vrijdag 12 november is bekend gemaakt dat er 16.287 nieuwe besmettingen zijn met het coronavirus. Dit is het hoogste aantal besmettingen ooit gemeten!
  • Er zijn op dit moment 1755 coronavirus patiënten in het ziekenhuis

Gedeeltelijke lockdown

  • Er komt een gedeeltelijke lockdown van drie weken
  • Horeca en niet-essentiële winkels zullen tijden deze lockdown moeten sluiten om 19:00 uur. Horeca geeft al aan zich niet te gaan houden aan deze vroege sluitingstijd
  • Deze nieuwe maatregelen komen erg hard aan bij ondernemers en jongeren
  • Zo zijn er al veel evenementen geschrapt: Festivals en evenementen als de Jaarbeurs in Utrecht.

Hoe laat begint de persconferentie

De persconferentie begint vandaag om 19:00 uur op 12 november 2021. Dit is vanavond in tijd de standaard tijd van Europe/Amsterdam, tijdzone GMT+1.

Nieuwe RIVM maatregelen?

Nieuwe RIVM maatregelen voor komende 3 weken worden vanavond aangekondigd op de persconferentie.

Persconferentie november terugkijken

Wil je de persconferentie en maatregelen van begin november terugkijken? Klik hieronder voor het complete overzicht:

Persconferentie 2 november 2021 livestream kijken online
Online persco kijken via corona-teller.nl

Kijk je liever de NOS livestream op youtube terug van de Persconferentie op 12 Februari. Dit kan uiteraard ook klik op de afspeelknop van onderstaande video.

persconf November kijken via internet

Laat hieronder uw mening weten

Corona-teller.nl heeft geen verstandhouding met overheidsinstanties als GGD, RIVM of andere teststraten genoemd in artikelen en links. Dit is een ongebonden website met een eigen redactie