Nederland uit Lockdown? Persconferentie Rutte – Vandaag 23 Maart

LIVE: Nieuwe maatregelen, persconf 12 november 2021 (vanavond)

Livestream

Persconferentie Rutte gaat live vanavond 19:00 op 23 Maart 2021. Er worden meerdere versoepelingen van de corona maatregelen verwacht.

Live samenvatting

Hieronder een live samenvatting van de persconferentie op 23-03-2021:

Klik ctr+5 voor de laatste versie

Rutte benadrukt dat we ons goed aan de maatregelen moeten houden. “Alleen samen krijgen we corona onder controle”. De overheid houd de coronacijfers strak in de gaten om te zien of er versoepelingen mogelijk zijn. Of dat er juist strengere maatregelen nodig zijn.

Avondklok naar 10 uur ’s avonds

Er wordt gekozen om de avondklok met een uur te verlaten. Er wordt verwacht dat dit een minimale impact heeft op het aantal besmettingen. Dit maakt de avondklok een stuk beter vol te houden en beter te handhaven.

Kijken naar het buitenland

Nederland is geen eiland en er wordt ook gekeken naar de ontwikkelingen in het buitenland. Zo zijn de maatregelen in Duitsland en Frankrijk een stuk strenger geworden. Dit terwijl de besmettingcijfers er in die landen beter uitzien als in Nederland.

“Niet reizen”

Rutte roept mensen op om niet op vakantie te gaan. Daarvoor zijn de internationale ontwikkelingen te zorgwekkend. Dit is ook de reden dat het negatieve reisadvies opnieuw verlengd is.

Schulden

Rutte uit zijn respect naar ondernemers die opnieuw zijn geraakt door dit nieuws. Die opnieuw dieper in de schulden raken en hun personeel moeten teleurstellen.

Houd je aan de basisregels

Uit cijfers blijkt dat steeds minder mensen zich aan de maatregelen houden. Nog maar de helft zegt regelmatig hun handen te wassen. Ook wordt de anderhalve meter afstand houden steeds moeilijker.

Rutte roept Nederlanders op weer scherp te worden op de basisregels: “Door je goed aan de regels te houden help je de horeca”. Dit houd in: Handen regelmatig wassen, Anderhalve meter afstand, Hoesten en niezen in de elleboog.

Druk op de zorg neemt toe

Deze stijging in het aantal besmettingen heeft grote invloed op de zorg. In de teststraten zien ze steeds mensen besmet met het virus. Ook belanden er veel mensen met corona op de Intensive care.

Vaccinatie is de weg uit de pandemie

Juni beginnen we met het vaccineren van de 40’ers en eind Juni, begin Juli de 20’ers. Hierdoor hopen we dat er in de zomervakantie een hoop meer mogelijk is.

Toegangstesten met fieldslabs

De pilots met fieldlabs zijn erg positief. Daarom werkt de overheid samen met ondernemers om toegangstesten mogelijk te maken. Die houd in dat je bij de ingang getest wordt op corona. Hierdoor kunnen besmette personen buiten de deur gehouden worden.

Persconferentie Terugkijken

Laat hieronder uw mening weten

Corona-teller.nl heeft geen verstandhouding met overheidsinstanties als GGD, RIVM of andere teststraten genoemd in artikelen en links. Dit is een ongebonden website met een eigen redactie