De Pfizer-pil: eerste goedgekeurde anti-virale drug

Het European Medicines Agency (EMA), ofwel Europees Geneesmiddelenbureau heeft donderdag 27 januari de Pfizer-pil Paxlovid goedgekeurd. Dit is eerste antivirale drug die in de Europese Unie is toegelaten voor gebruik.

Het Comité voor geneesmiddelen voor menselijk gebruik (CHMP) van het EMA heeft aanbevolen een voorwaardelijke vergunning te verlenen voor het orale antivirale geneesmiddel Paxlovid“, heeft de EU-regelgever in een verklaring aangegeven.

Het EMA heeft aanbevolen “een vergunning te verlenen voor Paxlovid voor de behandeling van COVID-19 bij volwassenen die geen aanvullende zuurstof nodig hebben en bij wie een verhoogd risico bestaat dat de ziekte ernstig wordt“.

Een antiviraal middel wordt voornamelijk gebruikt om de kracht van een virus te verminderen, waardoor de ziekte zich dus minder makkelijk kan verspreiden. Dit product is erg gewild, veel mensen, organisaties en landen kijken er naar uit om deze pillen in ontvangst te nemen, omdat ze gemakkelijk toe te dienen zijn en met een glas water ingenomen kunnen worden.

Onderzoekers van Pfizer hebben aangegeven dat de pil Paxlovid het aantal ziekenhuisopnames en sterfgevallen verminderd, wanneer het direct na het verschijnen van corona-symptomen wordt ingenomen. De studie die door Pfizer is uitgevoerd werd alleen gedaan op niet-gevaccineerde personen. Dit roept vragen op over het gebruik van de pil bij risicopatiënten die wel al zijn ingeënt. Het EMA heeft de goedkeuring daarnaast niet beperkt tot alleen niet-gevaccineerde mensen.

Daling in ziekenhuisopnames en Corona- gerelateerde sterfgevallen

Het EMA heeft gegevens uit een onderzoek met corona-patiënten beoordeeld. Uit dit onderzoek bleek dat “behandeling met Paxlovid het aantal ziekenhuisopnames of sterfgevallen aanzienlijk verminderde bij patiënten met ten minste één onderliggende aandoening waardoor zij een risico liepen op ernstige COVID-19“.

Het overgrote deel van de patiënten waren geïnfecteerd met de Delta-variant, geeft het EMA aan. Toch merkte het op dat laboratoriumtests erop wijzen dat de Pfizer-pil effectief zou moeten blijven tegen Omikron.

De pil van Pfizer is een combinatie van twee werkzame stoffen die samen verpakt zijn. De ene stof zorgt ervoor dat dat corona zwakker wordt, waardoor deze een minder grote kans heeft om in het lichaam te kunnen vermenigvuldigen. De andere stof wordt toegediend met als reden om de eerste stof langer in staat te stellen om de vermenigvuldiging van het virus tegen te gaan.

Het Comité voor geneesmiddelen voor menselijk gebruik van het EMA heeft geconcludeerd dat de voordelen van het geneesmiddel groter zijn dan de risico’s voor het goedgekeurde gebruik“, en zal nu “zijn aanbevelingen naar de Europese Commissie sturen voor een snel besluit dat in alle EU-lidstaten van toepassing is”, geeft de regelgever van het EMA aan.

De goedkeuring vanuit de Commissie neemt normaal gesproken een aantal uren of dagen in beslag. “Met de goedkeuring van Paxlovid deze week zijn zes geneesmiddelen tegen COVID toegelaten als onderdeel van de therapeutische strategie van de EU“, heeft Stella Kyriakides aangegeven. Kyriakides is zij Europees commissaris voor Gezondheid en Voedselveiligheid.

Veel vraag naar de Pfizer-pil

Naast de Europese Unie hebben ook de VS, Canada en Israël de nieuwe behandeling van Pfizer goedgekeurd. Tot dusver hebben Italië, Duitsland en België het geneesmiddel Paxlovid gekocht. Italië gaat in februari 200.000 doses ontvangen, waarbij ze de mogelijkheid hebben om nog eens 400.000 bij te kopen.

Duitsland heeft in december 1 miljoen doses besteld. Duitse Minister van Volksgezondheid, Karl Lauterbach, heeft op 2 januari aangegeven dat hij verwacht dat het EMA eind van januari goedkeuring zou geven voor een nationale noodtoestand en dat er dan met de uitrol van de pillen begonnen zou worden.

De Verenigde Staten heeft in december toestemming gegeven om Paxlovid te mogen gebruiken als geneesmiddel. Tegelijkertijd hebben ze het geneesmiddel molnupiravir van het merk Merck goedgekeurd.

Deze pil van Merck wordt momenteel beoordeeld in Europa. Het duurt hier wel langer omdat de maker van de pil de proefgegevens heeft herzien en erachter is gekomen dat het geneesmiddel minder effectief was dan eerder gedacht.

Deze geneesmiddelen worden gezien als behandelingsopties die thuis kunnen worden ingenomen, met als gevolg een lager aantal ziekenhuisopnames en sterfgevallen. “We zijn er trots op dat we een sterke voetafdruk hebben in Europa, die zal helpen bij het ondersteunen van de productie van maximaal 120 miljoen kuren Paxlovid wereldwijd,” gaf Albert Bourla aan, Chief Executive van Pfizer, in een verklaring.

Laat hieronder uw mening weten

Corona-teller.nl heeft geen verstandhouding met overheidsinstanties als GGD, RIVM of andere teststraten genoemd in artikelen en links. Dit is een ongebonden website met een eigen redactie