KAART Afghanistan Coronavirus: Aantal besmettingen, doden en vakantie Nieuws

Op dit moment (landen(date_full)) zijn er in landen(land), 42,795 inwoners positief getest op het coronavirus (covid-19). Dit zijn landen(Nieuwe_besmettingen) meer dan gisteren. landen(Kritisch) corona patiënten zijn in kritische toestand. Er zijn ook landen(Doden) overleden in landen(land) aan het coronavirus (covid-19). Gelukkig zijn er ook al landen(Hersteld) corona patiënten hersteld van corona (covid-19). Corona cijfers worden geupdate op 13 november

Laatste cijfers covid-19 virus in landen(land) landen(date):

Land Positief getest Aantal Doden Hersteld Actieve gevallen Kritische toestand
landen(land) 42,795 landen(Doden) landen(Hersteld) landen(Actieve_gevallen) landen(Kritisch)

Kaart corona virus landen(land) vandaag

U vind hieronder een kaart van de coronavirus besmettingen in landen(land):

Vakantie naar landen(land) mogelijk?

Op vakantie naar Afghanistan coronavirus

Door de epidemie van corona was op vakantie gaan naar landen(land) geen mogelijkheid. Gelukkig zijn de corona maatregelen in landen(land) versoepeld. En is vakantie in 2020 ondanks het virus in veel landen weer mogelijk. Houd wel rekening met de corona maatregelen in landen(land). Wees daarom goed op de hoogte voor u op vakantie gaat naar landen(land) of een andere vakantiebestemming.

Reisadvies Afghanistan | Ministerie van Buitenlandse Zaken

Laatst gewijzigd op: 19-08-2020 | Nog steeds geldig op: 12-11-2020

Na een verblijf in Afghanistan gaat u bij terugkeer in Nederland 10 dagen in thuisquarantaine. Bijgaande kaart wordt geactualiseerd, afhankelijk van de ontwikkelingen. Voor de laatste ontwikkelingen in het land, volg de aanwijzingen op van de lokale overheid en volg het nieuws. Zie voor meer informatie de rubriek ‘Coronavirus’.

Kaart bij reisadvies Afghanistan

Veiligheidsrisico’s

Onveilige gebieden
Rood: niet reizen
Coronavirus (COVID-19)

De besmetting en verspreiding van het coronavirus (COVID-19) zorgt voor toenemende gezondheidsrisico’s. Het aantal vertrekkende vluchten uit Afghanistan is erg laag. Bent u in Afghanistan? Maak als het kan gebruik van vertrekkende vluchten.

Reis niet naar Afghanistan. In het hele land bestaat een hoog risico op gewelddadige incidenten. Voor westerlingen is de dreiging ontvoerd te worden groot in heel Afghanistan. Het is in grote delen van Afghanistan onrustig en onveilig. Bijna dagelijks vinden aanslagen en gewapende incidenten plaats.

Het Afghaanse leger strijdt tegen verschillende terreurgroepen zoals de Taliban en de ISKP (Islamitische Staat Khorasan Provincie). Daarbij vallen gewonden en doden.

Let op: in ‘rode’ gebieden kan de ambassade u vaak minder goed of helemaal niet helpen als u in de problemen komt. Ook kunnen verzekeringen beslissen geen dekking te geven als u naar een ‘rood’ gebied reist.

Bent u toch in Afghanistan? Wees alert en houd u aan de volgende adviezen:

 • Verplaats u niet onnodig en/of blijf niet onnodig op straat.
 • Voorkom zoveel mogelijk vaste patronen in uw dagindeling.
 • Maak afspraken over een betrouwbare toegangscontrole van woonlocatie en werklocatie.
 • Laat collega’s of vrienden weten waar u bent tijdens afspraken buiten de deur.
 • Zorg dat u goede kennis heeft van de omgeving waar u verblijft.
 • Houd een telefoon met daarin opgeslagen noodnummers bij de hand.
 •  Zorg dat u geregistreerd bent via https://informatieservice.nederlandwereldwijd.nl/
Terrorisme

Er zijn regelmatig terroristische aanslagen en aanvallen in Afghanistan. Deze vinden verspreid door het land plaats. De terreuraanvallen zijn gericht op onder meer:

 • voertuigen en gebouwen van de overheid
 • politie en leger
 • troepen en konvooien van internationale organisaties
 • hulporganisaties
 • buitenlanders en burgers

Bomaanslagen op burgers vinden bijvoorbeeld plaats in hotels, pensions, restaurants en bij Ministeries of andere plaatsen waar veel mensen bijeen komen. Verder is er een risico op raketaanvallen op steden of vliegvelden. Landmijnen en ander explosief materiaal vormen in het hele land een gevaar. Bermbommen komen vaak voor. Het risico van op het verkeerde moment op de verkeerde plaats zijn is aanwezig.

Terrorisme en zware criminaliteit zijn lastig uit elkaar te houden in Afghanistan. Dat komt omdat niet alleen terreurbewegingen als Al Qaida en de Taliban geweld gebruiken, maar ook andere groepen.

Criminaliteit

In alle delen van het land komen agressiviteit, overvallen, ontvoeringen en seksuele misdrijven voor. Deze vinden vaak plaats langs de verlaten wegen tussen de grote steden en in de provincies. Ook overdag zijn er in de steden berovingen en overvallen.

Bied geen verzet bij een overval of beroving. Als u hier slachtoffer van wordt, geef uw bezittingen dan af. Verzet leidt vaak tot (meer) geweld.

Drugs

Drugs zijn een groot probleem in Afghanistan.

In het voorjaar wordt papaver geoogst. Daarmee kunnen verdovende middelen worden gemaakt. De strijd van de overheid tegen de papaverteelt en drugshandel neemt dan weer toe. Dit veroorzaakt onrust in het land.  

Demonstraties

In Afghanistan kunnen demonstraties tot geweld leiden. Vermijd demonstraties.

Natuurgeweld

Afghanistan ligt in een gebied waar aardbevingen voorkomen, ook zware. Daarnaast zijn er lawines, overstromingen en modderstromen. Volg het nieuws en informeer u over de situatie.

Bent u in het land en is er een noodsituatie? Volg dan de aanwijzingen op van de lokale overheid.

Meer weten over de weersomstandigheden in het gebied? Ga naar:

Coronavirus

Coronavirus (COVID-19)
Thuisquarantaine in Nederland

Na een verblijf in Afghanistan gaat u bij terugkeer in Nederland 10 dagen in thuisquarantaine. Door thuis te blijven draagt u bij aan het voorkomen van nieuwe besmettingen in Nederland. Lees hier wat de regels zijn voor thuisquarantaine.

Deze maatregel geldt voor terugkeer uit landen waar de besmettingsgraad te hoog is en/of landen buiten de EU/Schengen die niet op de lijst van landen staan waarvoor het inreisverbod is opgeheven. Zie hier de lijst met veilige landen waarvoor het inreisverbod is opgeheven.

De besmetting en verspreiding van het coronavirus (COVID-19) zorgt voor toenemende gezondheidsrisico’s. In heel Afghanistan zijn er weinig medische voorzieningen. Door het toenemend aantal besmettingen staan die onder druk. Bij binnenkomst met koorts kan men verplicht in quarantaine worden geplaatst.

Gezondheidssituatie

Op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering vindt u informatie over actuele epidemieën, aanbevolen vaccinaties en maatregelen om malaria en andere infectieziekten te voorkomen in Afghanistan.

Neem voor meer informatie over bijvoorbeeld vaccinaties contact op met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.

Medicijnen zijn vaak niet verkrijgbaar. Neem noodzakelijke medicijnen met een doktersverklaring in het Engels mee. Reis niet zonder een ziektekostenverzekering zonder dekking voor repatriatie geldig voor Afghanistan. Door luchtverontreiniging, droogte en stof zijn er veel aandoeningen aan de luchtwegen.

Tips van de ambassade

Elk land heeft eigen wetten, regels, gebruiken en bijzonderheden. Deze kunnen heel anders zijn dan in Nederland. Hieronder volgen de specifieke tips van onze ambassade voor Afghanistan.

Islamitisch rechtssysteem

Het rechtssysteem in Afghanistan is gebaseerd op islamitische wetgeving, en is naar westerse maatstaven erg streng. In het land komt de doodstraf voor.

Homoseksualiteit

Homoseksualiteit wordt in Afghanistan niet geaccepteerd. Houd daar rekening mee.

Kleding

Kledingvoorschriften zijn bijvoorbeeld conservatiever dan in ons land. Bepaald gedrag kan zelfs verboden zijn en tot een boete of gevangenisstraf leiden, zoals:

 • Lichamelijk contact in het openbaar.
 • Openbare dronkenschap.
 • Seks buiten het huwelijk.
 • Prostitutie.
 • Drugs invoeren, verkopen, bezitten en gebruiken.
 • Pornografisch materiaal invoeren, verkopen en bezitten.
 • Het dragen van een hoofddoek is verplicht.
 • Draag bij voorkeur kleding die lichaamsvormen bedekt en draag een jas of mantel die tot over de heupen valt.

In geval van nood

Lokale hulpdiensten

Bent u in Afghanistan en heeft u direct hulp nodig? Neem dan contact op met de lokale hulpdiensten:

 • Algemene alarmnummer: 119
 • Ambulance: 102
 • Alleen voor Kabul: Ambulance, bel 112 (of met een mobiele telefoon 020 112) .
 • Brandweer: 210 13 33 (of met een mobiele telefoon 02 02 10 13 33  )
Contactgegevens ambassade

Nederlandse ambassades en consulaten zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar. Bent u in Nederland, bel dan het nummer +31 247 247 247, WhatsApp naar nummer +31 682 387 796 of leg contact op Twitter via @247BZ. Bent u in het buitenland en heeft u een lokaal telefoonnummer, bel dan het lokale nummer van de ambassade of het consulaat. U betaalt dan het lokale tarief.

U kunt de ambassade alleen bezoeken als u een afspraak maakt.

Nederlandse ambassade in Kabul

Meer informatie over de Nederlandse ambassade in Kabul. Vanwege de veiligheidssituatie zijn de mogelijkheden om u te helpen beperkt. Bel bij noodgevallen het noodnummer: 00 93 79 70 00 201.

Wat de ambassade voor u kan doen

Lees wat de ambassade wel/niet voor u kan doen. Let op: in ‘rode’ gebieden kan de ambassade u vaak minder goed of helemaal niet helpen als u in de problemen komt. Ook kunnen verzekeringen beslissen geen dekking te geven bij een verblijf in een ‘rood’ gebied’ .

Wat u zelf kunt doen

Lees wat u zelf kunt doen in een noodsituatie, zoals een arrestatie of ziekenhuisopname.

Registreren

U kunt zich ook  gratis registreren bij de ambassade.

Lees meer over Afghanistan op nederlandwereldwijd.nl

Actueel nieuws over coronavirus landen(land) op dit moment

Veel gestelde vragen over COVID-19 in landen(land)

Wij merken dat er veel vragen zijn over het corona hieronder proberen we de belangrijkste vragen te beantwoorden:

🌴 Kan ik op vakantie naar landen(land)?

Door coronavirus was op vakantie naar landen(land) in 2020 lange tijd niet mogeilijk. Om te weten of op vakantie naar landen(land) mogelijk is moet u kijken naar het reisadvies

Klik door naar Reisadvies landen(land) en bekijk ook direct organisaties die deze vakanties organiseren met de juiste maatregelen.

🗺️ Hoeveel coronavirus besmettingen zijn er geteld in landen(land)

Op onze coronavirus kaart kunt u exact zien hoeveel personen er positief getest zijn met corona in landen(land):

Klik hier voor landen(land)

🤧 Waar kan ik me laten testen op corona in landen(land)?

Alleen wanneer een (huis)arts het nodig vind kan u worden getest op corona.

Is uw arts of huisarts niet beschikbaar? Bekijk deze link om jezelf online te testen op COVID-19.

🧴 Hoe kan ik me beschermen tegen COVID-19 in landen(land)

Het belangrijkste om een corona besmetting te voorkomen is om je handen te wassen volgens de richtlijnen van de World Health Organization (WHO):

Andere handeling die je kunt doen tegen corona zijn:

 • Schud geen handen
 • Niezen en hoesten in de elleboog
 • Blijf binnen huis en werk uit huis
 • Maak alleen gebruik van papieren zakdoekjes en gooi deze direct weg na gebruik
 • Moet je toch buiten komen? Behoud dan meer dan 1,5 meter (twee armlengtes) afstand van anderen
 • Ben je ziek blijf ten alle tijden binnen!

Laat hieronder uw mening weten

Corona-teller.nl heeft geen verstandhouding met overheidsinstanties als GGD, RIVM of andere teststraten genoemd in artikelen en links. Dit is een ongebonden website met een eigen redactie