Quarantainebeleid dat niet af is, leidt tot tegenstrijdig advies.

Het nieuwe quarantainebeleid van het kabinet, dat vrijdag bekend werd gemaakt, wordt nog verder uitgewerkt. Volgens een woordvoerster van GGD GHOR Nederland is de koepelorganisatie nog in gesprek met het RIVM over wanneer iemand wordt vrijgesteld van de maatregel. Naar aanleiding van de snelle invoering van het beleid kunnen verschillende perspectieven worden geuit.

GGD en RIVM waren te laat ingelicht over de nieuwe regels

Kort voor de perspresentatie van vrijdag beweerde de GGD GHOR dat de organisatie pas recent op de hoogte was gesteld van de aanpassing van de quarantaineregels. De uitvoering van het beleid is de verantwoordelijkheid van de GGD’en en het RIVM, maar omdat zij zo laat zijn ingelicht, kon de regeling nog niet in de GGD-systemen worden geïmplementeerd.

Dit zal enige tijd in beslag nemen. Niet alleen moeten de computersystemen worden bijgewerkt, maar ook gedrukt materiaal zoals voorlichtingspamfletten moet worden aangepast. Een woordvoerster legt uit: “Er zijn ook duizenden medewerkers aan de telefoon die moeten worden geïnstrueerd.”

Geen quarantaine als je een booster hebt of herstelt bent

De nieuwe quarantaine-instructie is momenteel slechts een paar zinnen lang. Volgens de website van de regering hoeft iedereen die in de afgelopen week een booster heeft gehad of in de afgelopen acht weken corona heeft gehad “niet in quarantaine te gaan na nauw contact met een besmet persoon, mits er geen klachten zijn”.

De GGD-koepel kan niet veel anders doen dan verwijzen naar die paar alinea’s op de website van de regering, omdat de specifieke details nog niet zijn uitgewerkt, aldus de woordvoerster. “Het slechte nieuws is dat u op dit moment geen kennis heeft en niet in staat bent om over een heel duidelijke lijn te communiceren.”

Uitzonderingen zijn (nog) niet meegenomen in de nieuwe regels

Er zijn uitzonderingen, net als bij de andere adviezen over corona. Degenen in kritieke beroepen, bijvoorbeeld. Het is echter onduidelijk onder welke omstandigheden een uitzondering op de quarantainewetten kan worden gemaakt.

Als gevolg daarvan kunnen de GGD’s tegenstrijdige adviezen geven. “Als er niet veel informatie is,” vervolgt de vertegenwoordiger, “kunnen er alternatieve vertalingen van beknopte informatie zijn.” “We hopen dit binnenkort op landelijk niveau effectief te kunnen uitleggen.”

Vrijdag zei de regering tegen persbureau ANP dat zij op deze manier voor een “realistische oplossing” had gekozen. Veel mensen zouden deze week zijn gestopt met het naleven van de quarantainevoorschriften als de versoepeling van de regels vorige week was aangekondigd maar pas deze vrijdag zou ingaan, aldus het ministerie. Uiterlijk op 21 januari willen de betrokken organisaties de nieuwe richtsnoeren hebben goedgekeurd en ten uitvoer gelegd.

Laat hieronder uw mening weten

Corona-teller.nl heeft geen verstandhouding met overheidsinstanties als GGD, RIVM of andere teststraten genoemd in artikelen en links. Dit is een ongebonden website met een eigen redactie