Restaurants open vanaf 25 januari 2022

Restaurants hebben het sinds de coronapandemie erg zwaar. Ze zijn samen met andere branches zoals de cultuursector, evenementenbranche en cafés als zwaarste getroffen als het gaat om verplichte sluitingen. Na veel horeca protesten, petities en ludieke activiteiten wordt nu besloten of restaurants weer open mogen vanaf 25 januari

Restaurants hard getroffen door de coronacrisis

Winkels en Horeca openen - Valkenburg aan de Geul aan de Geng
Actie door Horecaondernemers in Valkenburg

Restaurants zijn regelmatig op last van de overheid gesloten geweest om bij te dragen aan de verlaging van het aantal coronabesmettingen. Zo werd de horeca vorig jaar net voor kerst gesloten. Dit is normaal de periode dat restaurants topomzet maken. Die inkomsten liepen ze nu volledig mis. In de zomer van 2021 mochten de restaurants weer open en konden ze een beetje van de gemaakte schade inhalen. 

Personeelstekorten in de horeca

Wel hadden ze te kampen met enorme personeelstekorten omdat veel mensen in de tussentijd andere werk hadden gevonden. En ook met kerst 2021 moesten de restaurants weer dicht, op een moment dat veel restaurants de bestellingen voor kerst al hadden gedaan of zelfs al binnen hadden. Een grote klap voor de sector. 

2,9 % van de besmettingen ontstaan in de horeca 

Als je de grafieken van het RIVM bekijkt dan zie je dat ongeveer de helft van de besmettingen met corona thuis heeft plaatsgevonden en slechts 2,9% in de horeca (als die open is). De Koninklijke horeca gebruikt deze cijfers vaak om aan te geven dat het (eerder) sluiten van de horeca geen effect heeft op het aantal besmettingen in Nederland. In werkelijkheid kunnen deze percentages een beetje vertekend zijn. Dat komt doordat van ongeveer 30% van de besmettingen niet duidelijk is waar ze ontstaan zijn. Bovendien wordt er steeds minder grondig bron-en contactonderzoek gedaan. Het is dus lastig te zeggen of deze percentages representatief zijn voor het daadwerkelijke aantal coronabesmettingen dat ontstaat in de horeca. 

Restaurants naar verwachting weer open

Verwacht wordt dat vanaf 25 januari de horeca weer open mag. Dat betekent dat je weer dagelijks van 5:00tot 22:00 uur een maaltijd kunt nuttigen bij de horeca. Houdt er wel rekening mee dat er een aantal regels gelden, te weten:

  • Maximale capaciteit – Restaurants mogen niet op maximale capaciteit open. Om te voorkomen dat je geen plek hebt op het moment dat je wil lunchen of dineren in een restaurant is het aan te raden om een afspraak te maken
  • Mondkapjes – Kom je het restaurant binnen of verplaats je jezelf, bijvoorbeeld naar het toilet, dan moet je een mondkapje op. Zit je te eten dan mag het mondkapje af. Het personeel moet tijdens het werk een mondkapje op. 
  • QR-code – Voordat je naar het restaurant gaat moet je zorgen dat je een QR-code ophaalt in de CoronaCheck-app van de overheid. Om deze code te krijgen moet je ofwel volledig gevaccineerd zijn, een herstelbewijs hebben, of in de afgelopen 24 uur getest zijn een negatieve testuitslag hebben.

Let op! Vanwege de drukte bij de GGD-teststraten duurt het gemiddeld twee dagen voordat je de testuitslag binnen krijgt. De enige manier om een negatieve testuitslag te krijgen binnen 24 uur voor je horeca-bezoek is om een test te laten doen via een particulier laboratorium. De kosten hiervoor kunnen tientallen euro’s bedragen, je moet deze kosten zelf betalen. 

Laat hieronder uw mening weten

Corona-teller.nl heeft geen verstandhouding met overheidsinstanties als GGD, RIVM of andere teststraten genoemd in artikelen en links. Dit is een ongebonden website met een eigen redactie