Is er een kans dat het coronavaccin schadelijk is voor de gezondheid?

De laatste tijd zijn er steeds meer berichten in het nieuws over een mogelijk vaccin tegen het coronavirus. Het lijkt er namelijk op dat wetenschappers in Amerika een vaccin hebben ontdekt wat zou beschermen tegen het coronavirus. Dat is voor veel mensen goed nieuws, aangezien de komst van een vaccin zou betekenen dat er een hoop maatregelen kunnen worden teruggedraaid. Anderen maken zich juist zorgen over het nieuwe middel, maar waarom precies?

Schadelijk?

Er is een relatief grote groep mensen in ons land die bang is dat het coronavaccin schadelijk is voor de gezondheid. Op dit moment zijn er nog geen bewijzen dat dit ook daadwerkelijk zo is, maar dat kan natuurlijk komen doordat het vaccin nog niet gebruikt wordt. Het vaccin is op dit moment al getest op ruim 43.000 mensen.

Op dit moment zitten de bedrijven die samen hebben gewerkt om dit vaccin te ontwikkelen in het laatste stadium van het onderzoek voordat het vaccin de markt op mag. Dat betekent dus dat er onder deze proefpersonen niemand was die ernstig ziek is geworden van het coronavaccin. Als er mensen ernstig ziek zouden worden van het vaccin, zou het project nooit in zo’n ver gevorderd stadium kunnen zijn. Dat is dus goed nieuws voor de mensen die al maandenlang aan het wachten zijn op de komst van een vaccin.

corona aa

Wat zijn de gevolgen op de lange termijn?

Veel mensen maken zich na het horen van dit nieuws nog steeds zorgen om het nieuwe vaccin. Dat komt doordat er een hoop mensen zijn die bang zijn voor de gevolgen van het vaccin op de lange termijn. Het is niet gek dat deze angst speelt bij sommige mensen. Doordat het vaccin zo snel is ontwikkeld, is het onmogelijk om de effecten op de lange termijn te onderzoeken.

Volgens de wetenschappers die onderzoek doen naar het vaccin is dit geen groot risico. Voor de werking van een vaccin is het belangrijk dat er genoeg mensen gevaccineerd zijn. Als er niet genoeg mensen zijn ingeënt tegen corona, is de kans groot dat het virus zich alsnog verspreidt. Daardoor zullen er nog steeds maatregelen nodig zijn om het coronavirus onder controle te krijgen. Als er genoeg mensen zijn die ingeënt zijn, is de kan veel kleiner dat het coronavirus zich verder verspreidt. Dat is de reden dat de politiek aangeeft dat het erg belangrijk is om je zo snel mogelijk te laten vaccineren.

Laat hieronder uw mening weten

Corona-teller.nl heeft geen verstandhouding met overheidsinstanties als GGD, RIVM of andere teststraten genoemd in artikelen en links. Dit is een ongebonden website met een eigen redactie