Sporten na boosterprik

De boostercampagne is ondertussen flink op stoom. Op steeds meer plekken kun je zelfs zonder afspraak terecht om de booster te laten zetten. Enerzijds om geen vaccins te verspillen en anderzijds om het makkelijker te maken om een booster te laten zetten. De bereidheid om de boosterprik te laten zetten is namelijk minder groot dan verwacht. Mensen zijn soms bang dat ze meer last krijgen van de booster dan van het vaccin en bijvoorbeeld niet kunnen sporten na de boosterprik. Lees er hier alles over. 

Sporten na boosterprik

De vereniging voor Sport-en Keuringsartsen (SKA) raad aan om in ieder geval tot 2 dagen na het vaccin niet te sporten en tot vijf dagen na het vaccin rustig aan te doen met sporten.

De reden hiervoor is dat je last kunt krijgen van bijwerkingen, en in zeldzame gevallen na een vaccin last krijgen van een ontsteking aan de hartspier. Het gaat hierbij om slechts 1 op de 100.000 mensen, maar het is goed om uit voorzorg toch voorzichtig te zijn. 

Houd rekening met bijwerkingen

Ondanks dat er hardnekkige geruchten gaan dat de boosterprik voor meer bijwerkingen zorgt, is daar geen bewijs voor. Het lijkt erop dat sommige mensen meer klachten hadden bij het eerste vaccin en sommige juist bij de booster. In werkelijkheid kunnen de volgende bijwerkingen optreden:

  • Koorts
  • Vermoeidheid 
  • Hoofdpijn
  • Pijn op de prikplek 
  • Spierpijn
  • Pijn aan de gewrichten
  • Rillingen
  • Misselijkheid
  • Braken

Jongere mensen en vrouwen hebben vaker last van bijwerkingen dan andere mensen. De bijwerkingen vinden plaats binnen 1 dag tot een week na het vaccin of booster. 

Bijwerkingen voorkomen

Om de bijwerkingen zoveel mogelijk te voorkomen is het belangrijk om de arm waarin de booster gezet is in beweging te houden. Drink veel water en neem een Paracetamol als je na de booster klachten krijgt. Het is niet aan te raden om vooraf al een Paracetamol in te nemen, het is mogelijk dat hierdoor de werking van het vaccin iets minder is. Hier moet nog wel meer onderzoek naar gedaan worden. 

Boosterprik halen

De boosterprik is bedoeld als oppepper voor mensen die 3 tot 6 maanden geleden al volledig gevaccineerd zijn. Het vaccin brengt virusdeeltjes in het lichaam waar vervolgens antistoffen voor worden aangemaakt. Die antistoffen verdwijnen na een tijdje weer waardoor het noodzakelijk is om je immuunsysteem weer een oppepper te geven. 

Pfizer en Moderna

Mensen onder de 45 jaar krijgen een booster met het Pfizer-vaccin en mensen die ouder zijn krijgen meestal een booster met het Moderna-vaccin. De reden hiervoor is dat jongere mensen bij het krijgen van het Moderna-vaccin meer kans hebben op het krijgen van een ontsteking aan de hartspier en hartzakje. De kans hierop is alsnog klein, maar het is niet uit te sluiten. Beide vaccins zijn mRNA-vaccins, van Pfizer krijg je een volledige dosis en van Moderna krijg je een halve dosis als booster. 

Laat hieronder uw mening weten

Corona-teller.nl heeft geen verstandhouding met overheidsinstanties als GGD, RIVM of andere teststraten genoemd in artikelen en links. Dit is een ongebonden website met een eigen redactie