Sportscholen open, maatregelen in 2022

Vanaf Zaterdag 15 Januari 2022 zijn sportscholen volledig geopend. Het wordt geadviseerd om 1,5 meter afstand te bewaren bij het sporten. En om een mondkapje te dragen tijdens het verplaatsen en in de kleedkamers.

hardlopen in coronatijd

Tot hoe laat geopend?

Sportenscholen mogen open met hun reguliere openingstijden. Openingstijden van sportscholen worden niet beperkt door de coronamaatregelen.

  • FitForFree: geopend van 7:00 tot 23:00 uur. In het weekend van 9:00 tot 16:00 uur.
  • Basicfit: open van 7:00 tot 10:30 uur. Zaterdag en Zondag van 9:00 tot 16:00 uur.
    • 24/7 clubs van basicfit zijn 24 uur per dag geopend.
  • BigGym: open van 7:00 tot 23:00 uur. Zaterdag en Zondag van 8:30 tot 17:00 uur.

Coronapas verplicht (testen, herstel- of vaccinatiebewijs)

Om een sportschool te mogen bezoeken heb je als je 18 jaar of ouder bent ook een coronatoegangsbewijs nodig. Dit toegangsbewijs kun je krijgen als je ofwel volledig bent gevaccineerd met twee prikken Astra Zeneca, Pfizer of Moderna of één prik Janssen. Per 1 Februari 2022 moet je ook een boosterprik of herstelbewijs in de app hebben. Het coronabewijs verloopt namelijk op die datum.

coronacheck app controleren

De andere manieren om een coronatoegangsbewijs te krijgen zijn een herstel bewijs dat aantoont dat je in de afgelopen 180 dagen corona hebt gehad, of een negatieve uitslag van een PCR test van de GGD. Als je één van die drie hebt dan kun je met je DigiD op de CoronaCheck-app van de overheid een coronatoegangsbewijs aanvragen In de vorm van een QR code die je laat zien als je een sportlocatie betreedt.

Na deze alinea stoppen de actuele maatregelen voor sportscholen. Onderstaande informatie is geschreven voor de persconferentie van 14 Januari 2022.

Per 15 Januari gaan sportscholen weer open

OMT overleg - Donderdag, 13 Januari 2022
OMT overleg – Donderdag, 13 Januari 2022

Bronnen in Den Haag melden dat er een akkoord is over de nieuwe corona maatregelen. In dit nieuwe akkoord is besloten dat Nederland deels uit lockdown gaat. Deze nieuwe versoepelingen corona maken het mogelijk voor sportscholen om weer open te gaan.

Wel blijven er strenge maatregelen gelden in Nederland. Zo blijft de anderhalve meter van kracht in sportenscholen. Ook zal er waarschijnlijk een maximale groepsgrote gaan gelden.

Sportscholen zijn open voor zorgpersoneel

Update 10 Januari 2022: De interne fitnessclub van het Erasmus MC in Rotterdam is tijdens de lockdown open gebleven voor het ziekenhuispersoneel, zo is deze week bevestigd. Het ziekenhuis vindt het belangrijk om medewerkers gezond te houden en biedt daarom de mogelijkheid om te sporten in het eigen fitnesscentrum. Dit is toegestaan omdat het een privéclub is die geen bezoekers van buiten het ziekenhuis uitnodigt.

“Een fantastisch concept”, vinden Dick Vrij en Debbie Keskin van Cardio Fitness Beverwijk. Zij zien het als een duidelijke erkenning van het belang van sportscholen in onze cultuur. ,,Aangezien Ernst Kuipers voorzitter is van de Raad van Bestuur van het Erasmus MC, verwachten wij dat hij als minister een sterk pleidooi zal houden om sportscholen aan te wijzen als belangrijke bedrijven, zodat wij sportscholen open kunnen blijven tijdens een lockdown. Het is voor iedereen van groot belang om een sterke weerstand te ontwikkelen, wat onder andere bereikt kan worden door vaak te sporten.”

Update 12 Januari 2022: Niet iedereen is blij met het initiatief om sportscholen open te doen voor zorgpersoneel. In zo moest Sportschool Cardio Fitness Beverwijk zijn deuren recent alsnog dicht, ook voor zorgpersoneel. Na “productieve gesprekken” met de afdeling handhaving van de gemeente.

Petitie: Maak sporten essentieel

NL actief is een branchevereniging met meer dan 1000 aangesloten sportlocaties. NL actief en zijn leden vinden dat sporten een essentiele dienstverlening is. Om te zorgen dat het kabinet sport ook gaat erkennen als essentiële dienst zijn ze een petitie gestart. Deze petitie is al meer dan 285.000 ondertekend!

Het doel van de petitie is zorgen dat sportverenigingen en sportscholen worden erkend als essentiële dienstverlening. Dit houd in dat sporten mogelijk blijft in lockdown en dat deze nieuwe gesloten kunnen worden door nieuwe maatregelen. Net zoals supermarkten en essentiële winkels geopend blijven in tijden van lockdown.

petitie sportscholen essentieel
Klik hierboven om de petitie te ondertekenen

Per 19 December alle sportscholen dicht

Door de corona lockdown zijn sportscholen gesloten. De sluiting duurt zo lang er een lockdown is in Nederland. In principe is dit tot 14 Januari, maar dit wordt mogelijk verlengd.

Laat hieronder uw mening weten

Corona-teller.nl heeft geen verstandhouding met overheidsinstanties als GGD, RIVM of andere teststraten genoemd in artikelen en links. Dit is een ongebonden website met een eigen redactie