Spotify voegt corona-disclaimer toe, na ophef Joe Rogan

Spotify heeft aangegeven dat ze gaan werken aan het toevoegen van adviserende meldingen en waarschuwingen bij elk corona-gerelateerde podcast. CEO van Spotify, Daniel Ek, zei dat de app nieuwe waarschuwingen gaat toevoegen, die gebruikers zullen doorverwijzen naar een data hub met feiten en informatie over het coronavirus. Het doorverwijzen wordt naar een speciale website gedaan die “gemakkelijk toegang biedt tot op gegevens gebaseerde feiten, actuele informatie zoals gedeeld door wetenschappers, artsen, academici en volksgezondheidsautoriteiten over de hele wereld, alsmede links naar betrouwbare bronnen“.

Deze stap komt na kritiek die één van de grootste Amerikaanse podcast hosts, Joe Rogan, die een vaccin-sceptici heeft geïnterviewd.

Het platvorm heeft ook interne regels opgesteld omtrent het delen van valse informatie, vanuit de medewerkers van Spotify, die schade zouden kunnen veroorzaken.

Ek heeft in een verklaring op de website van Spotify aangegeven dat het “voor mij duidelijk is geworden dat we meer moeten doen om evenwicht te brengen in en toegang te verschaffen tot algemeen aanvaarde informatie uit de medische en wetenschappelijke gemeenschap die ons door deze ongekende tijd leidt“.

Platform Rules

Ek gaf al aan dat de muziekgigant zondag zijn “Platform Rules” heeft gelanceerd, waar richtlijnen staan voor podcast makers over wat voor soort onderwerpen en inhoud als onaanvaardbaar en onacceptabel wordt beschouwd.

Deze Platform Rules zijn door Spotify ontwikkeld, in samenwerking van een team van deskundigen van buitenaf. Deze regels worden op regelmatige basis bijgewerkt.

Deze regels gaan erover dat makers inhoud moeten vermijden die “gevaarlijke valse of gevaarlijke bedrieglijke medische informatie promoot die offline schade kan veroorzaken of een directe bedreiging vormt voor de volksgezondheid“.

Hierbij gaat het onder meer om de suggestie dat corona niet gevaarlijk en het aanmoedigen van luisteraars om zich met opzet te laten besmetten om zo immuniteit tegen het virus op te bouwen.

Indien makers zich toch niet aan de regels houden, kunnen hun podcasts worden verwijderd. Indien dit vaker voorkomt, kan het gebeuren dat het account wordt opgeheven.

“Je hebt de afgelopen dagen veel vragen gehad over ons platformbeleid en de lijnen die we hebben getrokken tussen wat acceptabel is en wat niet. We hebben al vele jaren regels, maar toegegeven, we zijn niet transparant geweest rond het beleid dat onze inhoud meer in het algemeen stuurt,” aldus Ek’s verklaring.

Voor zover wij weten, is dit inhoudsadvies het eerste in zijn soort door een groot podcastplatform,” gaf hij hierna aan.

Ophef rondom Joe Rogan

Spotify heeft de afgelopen weken zwaar onder vuur gelegen, na standpunten van zijn sterpresentatoren Joe Rogan. Ze hebben een deal met hem gesloten van 100 miljoen dollar om zijn populaire en sterk groeiende podcast op het platform te plaatsen. Spotify zou het enige platform zijn die deze podcast openbaar stelt.

Rogan heeft aangegeven dat jongeren zich niet moeten laten vaccineren. Hij heeft aangegeven dat er in een samenzweringstheorie is afgesproken dat ziekenhuizen financieel ondersteun worden om corona als doodsoorzaak op te nemen. Daarnaast heeft hij het geneesmiddel ivermectine gepromoot voor de behandeling van het virus, waarbij er nog niet is aangegeven dat ivermectine een veilig middel is tegen corona. Ivermectine is een anti-parasitaire behandeling die gebruikt wordt bij dieren.

In het vervolg hiervan hebben artiesten zoals Neil Young en Joni Mitchell een stoet muzikanten geleid die eisten dat hun muziek van de streamingdienst verwijderd zou worden. Hierbij geeft meneer Young aan dat de website “de thuisbasis is van levensbedreigende Covid misinformatie”. “Ik doe dit omdat Spotify valse informatie over vaccins verspreidt – met mogelijk de dood tot gevolg voor degenen die de desinformatie geloven die door hen wordt verspreid … Ze kunnen Rogan of Young krijgen. Niet allebei.”

Nadat Young zijn muziek had verwijderd, gaf Spotify aan dat het “Neil’s beslissing betreurde … maar hopen hem snel weer te verwelkomen“. In de dagen hierna daalden de aandelen met 6% en herstelden zich daarna weer in een korte periode. Hierna gaf muzikante Joni Mitchell ook aan haar muziek van Spotify af te gaan halen.

Onverantwoordelijke mensen verspreiden leugens die mensen het leven kosten“, schreef Mitchell. “Ik ben solidair met Neil Young en de wereldwijde wetenschappelijke en medische gemeenschappen in deze kwestie.”

De hertog en hertogin van Sussex hebben ook aangegeven “bezorgd” te zijn over de verkeerde informatie over corona, maar zij zullen het platform blijven gebruiken en ondersteunen. Prins Harry en Megan Markle hebben een meerjarencontract met Spotify voor hun bedrijf Archewell Audio.

We zijn onze zorgen blijven uiten aan Spotify om ervoor te zorgen dat er wijzigingen in zijn platform worden aangebracht om deze crisis in de volksgezondheid te helpen aanpakken. We kijken naar Spotify om dit moment te halen en zijn vastbesloten om onze samenwerking voort te zetten als het dat doet,” heeft de woordvoerder van de hertog en hertogin aangegeven.

Reactie van Rogan en gevolgen Spotify

Een grote groep artsen, wetenschappers en professionals uit de gezondheidszorg hebben in begin 2022 een open brief gestuurd aan Spotify waarin ze de verontrustende geschiedenis van Joe Rogan aankaartten bij het bespreken van de pandemie.

Op het andere social-media platform Instagram heeft Rogan een videorespons geplaatst. Hij geeft aan dat hij nooit heeft geprobeerd verkeerde informatie te verspreiden en dat hij “nooit geprobeerd heeft om iets anders te doen met deze podcast dan gewoon met mensen praten“. Maar hij gaf ook toe “dat ik absoluut dingen fout doe“. Rogan steunde het idee om de waarschuwingen voor desinformatie rondom corona te plaatsen aan het begin van corona-gerelateerde podcasts en afleveringen.

Mijn belofte aan u is dat ik mijn best zal doen om deze meer controversiële standpunten in evenwicht te brengen met de perspectieven van andere mensen, zodat we misschien een beter standpunt kunnen vinden,” zei hij. Tot slot zei hij dat hij “geen harde gevoelens” had tegenover Neil Young of Joni Mitchell.

Sinds afgelopen zondag heeft Spotify een marktwaarde van 2 miljard dollar verloren en meer dan 20.000 afleveringen verwijderd van podcasts die corona-gerelateerde content hadden. Dit is in overeenstemming gedaan onder het mom van “gedetailleerde inhoudsbeleid”.

Tags

Laat hieronder uw mening weten

Corona-teller.nl heeft geen verstandhouding met overheidsinstanties als GGD, RIVM of andere teststraten genoemd in artikelen en links. Dit is een ongebonden website met een eigen redactie