Studievertraging door corona, Tweede Kamer wil 1 gratis extra leerjaar voor studenten

De maatregelen tegen het coronavirus hebben voor veel mensen vervelende gevolgen. Iedereen heeft er op zijn of haar eigen manier last van. Al sinds het begin van de coronacrisis is er veel discussie over de scholen. Sommige mensen vinden dat de scholen nog langer dicht moeten blijven terwijl anderen de scholen het liefst zo snel mogelijk open zouden zien. Er is nog steeds niet helemaal duidelijk hoe snel de nieuwe Britse variant van het coronavirus zich verspreidt onder kinderen en daarom neemt het kabinet geen risico.

Studie

corona studievertraging

Niet alleen de kinderen op de basisscholen en middelbare scholen hebben last van de maatregelen tegen het coronavirus, ook studenten op het MBO, het HBO of de universiteit lopen soms flinke studievertraging op. Per opleiding en school kan het erg verschillend zijn in hoeverre de studenten vertraging oplopen ten opzichte van de rest van de klas. Op dit moment beginnen de gevolgen hiervan steeds meer duidelijk te worden. Het schooljaar is al over de helft voor de meeste scholen. Sommige studenten moeten al bijna tentamens doen terwijl zij erg gebrekkig onderwijs hebben gehad gedurende de afgelopen maanden. 

Tweede Kamer

De Tweede Kamer wil dat de studenten die door de gevolgen van het coronavirus studievertraging oplopen een extra studiejaar krijgen. Zij zouden dit extra studiejaar cadeau moeten krijgen van de overheid. Zo worden zij niet de dupe van de maatregelen die nodig zijn om te voorkomen dat het virus zich verder verspreidt. De meeste studenten hebben het op dit moment zowel mentaal als financieel erg zwaar. Groenlinks en D66 hebben samen een voorstel ingediend om studenten op deze manier te helpen bij het behalen van hun opleiding of studie. De meerderheid van de Tweede Kamer stemde hiermee in. 

Studenten hebben het zwaar

corona

Het is volgens deze partijen van belang dat jongeren op dit moment meer lucht krijgen om hun opleiding te behalen. Dit heeft meerdere redenen. Veel jongeren zijn gedurende de coronacrisis hun baan in de horeca of een andere sector kwijtgeraakt. Daarnaast hebben veel studenten het moeilijk met hun studie doordat de online lessen simpelweg niet genoeg zijn. Het is lastig om persoonlijke hulp te krijgen van een docent als je elkaar niet in het echt kunt ontmoeten. Dit zorgt er voor dat meer studenten dit jaar mogelijk niet zullen halen. 

Leerachterstanden in kaart brengen

Volgens demissionair minister president Rutte is het kabinet nu bezig om in kaart te brengen hoe groot de problemen in het onderwijs op dit moment zijn. Dan moet er worden gekeken naar hoeveel studenten een leerachterstand hebben en hoe groot de financiële problemen zijn. Rutte geeft aan dat het kabinet nog geen besluit heeft genomen, maar dat er zeker hulp voor de onderwijssector zal komen.

Laat hieronder uw mening weten

Corona-teller.nl heeft geen verstandhouding met overheidsinstanties als GGD, RIVM of andere teststraten genoemd in artikelen en links. Dit is een ongebonden website met een eigen redactie