Symptomen Omikron: Klachten Milder, maar besmettelijker

De Omikronvariant is al maanden het dominante coronavirus in Nederland. Dat Omikron-mildere symptomen geeft is ook duidelijk. Sinds Omikron dalen ziekenhuisopnames, terwijl het aantal besmettingen hard stijgt. Dit komt doordat Omicron veel besmettelijker is dan de eerdere Delta-variant.

Hoe zit het eigenlijk met de klachten van de Omikron variant? En wat is het verschil in symptomen tussen Omikron en de deltavariant. We vertellen je de verschillen in symptomen, besmettelijkheid en wat Omkron zo gevaarlijk maakt voor Nederland.

Milde Klachten van Omikron

Welke verschijnselen de Omikron-variant geeft is bekend ook weten we inmiddels meer voer hoe heftig en gevaarlijk de Omikron symptomen zijn. In het kort zijn dit de meest voorkomende symptomen van het Omikron coronavirus:

  • Verkoudheidsklachten als loopneus, niezen, keelpijn en neusverkoudheid
  • Brok in de keel
  • Hoesten
  • Zweetaanvallen voornamelijk ’s nachts
  • Een benauwd gevoel
  • Pijn in de onderrug
  • Misselijkheid

Last van Omicron of Coronavirus gerelateerde klachten? Laat je testen

Symptomen Omikron-variant

Zwaardere symptomen

Wanneer je langere tijd besmet bent met het Omikron-coronavirus kun je zwaardere symptomen krijgen als:

  • Hoofdpijn
  • Spierpijn / Pijn in het lichaam
  • Diarree
  • Verkleuring van vingers of tenen
  • Huiduitslag
  • Geïrriteerde en/of rode ogen
  • Pijn op de borst

Deze symptomen zijn dus vrijwel hetzelfde als bij andere corona varianten op een paar details na. Wat wel verschillend is hoe zwaar en gevaarlijk de gevolgen van deze nieuwe variant zijn. Omikron geeft vaak mildere klachten dan andere corona-varianten.

Zelftest of Coronatest bij GGD

Amerikaanse medicijnwaakhond FDA vind een zelftest die alleen middels de neus testen onvoldoende gevoelig voor de Omikron-variant. Ook in Nederland werken veel corona zelftesten alleen via de neus. Dit betekend niet dat zelftesten nutteloos is, testen blijft belangrijk.

Maar als je denkt besmet te zijn en symptomen van Omikron ervaart. Dan raden we aan om een PCR-test bij het GGD af te laten nemen. Dit is de meest betrouwbare coronatest en test via de neus en mond.

NIEUW:
Bijwerkingen boosterprik, ervaringen tot nu toe

Omikron of Delta verschillen

Inmiddels is er meer bekend over het verschil in symptomen Delta-variant en het Omikron coronavirus. Waarbij Omikron als meest voorkomende symptomen heeft:

  • Extreem vermoeid
  • Brok in de keel
  • Spierpijn
  • Droge hoest
  • Last van zweetaanvallen (voornamelijk ’s nachts)

Valt op dat bij de Deltavariant symptomen iets verschillen:

  • Hoge koorts
  • Aanhoudende hoest (droog of juist slijmerig)
  • Verlies van Reuk en Smaak
  • Hoofdpijn
  • Een benauwd gevoel
  • Keelpijn

Ook zijn er tussen Omikron en delta veel andere schillen in bijvoorbeeld besmettelijkheid en kans op herinfectie. 4 Verschillen tussen Omikron en Delta-variant

Omikron in Nederlandse ziekenhuizen, weinig opnames onder de 60-jaar

25 Januari 2022: Voor het eerst is de omikronvariant terug te zien in Nederlandse ziekenhuizen. Al weken daalde het aantal ziekenhuisopnames met corona. Vandaag is er voor het eerst een lichte stijging in het aantal opnames. RIVM had deze stijging in ziekenhuisopnames al verwacht.

25 Januari persconferentie

Het is nog te vroeg om te zeggen of deze stijging gaat zorgen voor problemen, het kabinet verwacht van niet. Vandaag besloot het kabinet namelijk in een nieuwe persconferentie dat Horeca, Evenementen en de cultuursector open kunnen tot 22:00 uur. Dit gaat in tegen de geadviseerde sluitingstijd van 20:00 uur in het laatste OMT-advies.

Onderzoeken naar Omikronvariant

Studies en onderzoeken naar Omikron en de verschillen met andere varianten als Delta.

Sneller klachten van Omikron

Recent onderzoek van het RIVM toont aan dat je van Omikron sneller klachten ervaart als van eerdere coronavarianten als Delta. Tijdsinterval voor mensen uit hetzelfde huishouden bedroeg deze periode gemiddeld 3,9 dagen in de deltavariant. Het gemiddelde voor omikron is 3,4 dagen. Met andere woorden, vanaf het moment dat een bron symptomen krijgt tot het moment dat een medebewoner die is aangestoken symptomen krijgt, duurt het 3,4 dagen.

Hersteld van corona en weer ziek, herinfectie met Omikron komt vaak voor

Update 2 Februari: Amerikaans onderzoek toont aan dat opnieuw besmet raken na herstel veel voorkomt bij Omicron. Dit onderzoek bevestigd eerdere berichten vanuit het basis en middelbaar onderwijs. Daar zijn veel verhalen van die na herstel en negatieve test, snel toch weer ziek worden. Vooral bij ongevaccineerde kinderen is dit het geval.

Nieuwe studie geeft inzicht in klachten na Omikron-infectie

Update 11 Januari 2022: De meest voorkomende bijwerkingen zijn een loopneus, hoofdpijn, keelpijn en niezen, maar er zijn twee nieuwe symptomen opgedoken die niets te maken hebben met het hoofd, de neus of de keel. Volgens verse gegevens van de ZOE Covid studie-app, zijn er twee extra indicatoren van Omicron-infectie die verschillende effecten hebben op het lichaam.

Meer patiënten melden dat ze zich misselijk voelen in de vroege stadia van het virus, volgens Tim Spector, hoogleraar genetische epidemiologie aan King’s College London. Hij voegde er in een YouTube-video aan toe dat dit symptoom vaak lijkt voor te komen bij personen die dubbel zijn gevaccineerd en een booster hebben gekregen, maar dat de effecten van de variant nog bescheiden zijn.

Pijn in de onderrug is een nieuw symptoom bij personen die Omikron hebben. Gegevens over de variant uit het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten en Zuid-Afrika, waar de mutatie voor het eerst werd ontdekt, suggereren dat het ook een van de vroegste symptomen van Omikron-infectie is. Ongemak in de onderrug kan leiden tot spierpijn in het hele lichaam, waarbij veel patiënten lichaamspijn als een typisch symptoom melden.

Onderzoek naar ‘Milde Omikron’ symptomen

Update 3 Januari 2022: Nieuw onderzoek laat zien dat Omikron milder is. Omdat het Omikron-coronaviurs de longen spaart, kan het ziekteverloop bij omikron zachter zijn. Volgens de Fresh York Times is dit gebaseerd op nieuw onderzoek op menselijk weefsel en laboratoriumdieren.

Volgens de publicatie veroorzaakte omicron infecties in de neus, keel, en luchtpijp bij muizen en hamsters. Longschade werd tot een minimum beperkt, maar oudere types kunnen nog steeds aanzienlijke schade toebrengen. Dit resulteerde in een verscheidenheid van problemen, waaronder ademhalingsproblemen.

Met Omikron behandelde proefdieren hadden minder longschade, verloren minder gewicht en leefden langer. De gunstige bevindingen bij goudhamsters trokken met name Japanse en Amerikaanse deskundigen aan. Eerdere coronavariëteiten zouden deze mensen nog steeds ziek kunnen maken.

Update 13 december 2021: Het onderzoek naar hoe gevaarlijk Omikron is gaat zeker nog weken duren. Zo wordt er in Neyts gekweekt met het Omikron-coronavirus. Wetenschappers geven aan weinig hoop te hebben in de suggestie dat Omikron een mildere variant van het virus is. Doordat Omikron extreem besmettelijk is kan het alsnog zorgen voor enorme problemen in de zorg.

Kinderen ervaren ‘heftige symptomen’ van Omikron

Update 10 december 2021: Nieuw onderzoek uit London toont aan dat kinderen heftige en ongebruikelijke symptomen krijgen na besmetting met Omikron. Arts David Lloyd zegt dat 15% van de Kinderen besmet met de Omikron variant een ongebruikelijke huiduitslag krijgen. Ook belanden er deze week 2 kinderen in het ziekenhuis met zware klachten. Welke symptomen ze exact hebben is niet bekend, maar de Duitse minister van Volksgezondheid zei “de kinderen zijn er slecht aan toe”.

Omikron minder gevaarlijk dan gedacht

Hoewel eerder grote zorgen was over hoe gevaarlijk de nieuwe omikron variant is lijkt er nu goed nieuws. Eerder werd al ontdekt dat de nieuwe Zuid-Afrikaanse variant vele malen besmettelijker is dan de huidige corona-varianten. Dit blijkt ook wel aangezien Omikron zich al heeft verspreid over 57 landen. Ook is de kans op herbesmetting groter met de nieuwe variant.

Nieuw onderzoek van de Zuid-afrikaanse Medical research council publiceert deze week ook goed nieuws. Uit gegevens blijkt namelijk dat de nieuwe Omikron variant voor minder zware coronagevallen zorgt. Hierdoor is de kans om op de IC-belanden in iedergeval een stuk kleiner dan met bijvoorbeeld de Delta of DeltaPlus-variant.

Maar er is ook kritiek op dit Zuid-Afrikaanse onderzoek naar de Omikron variant. Het onderzoek is namelijk gebaseerd op onderzoek van slechts 42 patiënten. Daarnaast heeft Zuid-Afrika veel belang bij dat de Zuid-Afrikaanse-variant en daarmee ook hun land minder wordt gezien als een gevaar.

22 Comments

Laat hieronder uw mening weten

Corona-teller.nl heeft geen verstandhouding met overheidsinstanties als GGD, RIVM of andere teststraten genoemd in artikelen en links. Dit is een ongebonden website met een eigen redactie