Kun je ondanks corona toch tanken in Duitsland?

Het is geen geheim dat tanken in Nederland tegenwoordig extreem duur is. Daarom gaan veel mensen de grens over naar België of Duitsland om daar te tanken. Zeker mensen die In de grensregio wonen, kiezen er vaak voor om in Duitsland te tanken in plaats van in Nederland. Een liter benzine kost in Nederland rond de € 2,- en in Duitsland rond de € 1,70. Het verschil is dus 30 cent per liter. Het is dus zeker de moeite waard om even naar Duitsland te rijden om te tanken, maar kan dat nu wel. 

Inreisregels Duitsland

Vanaf november wordt Nederland door Duitsland aangemerkt als een hoog-risicogebied als het gaat om corona. Om Duitsland voor langere periode te betreden moeten Nederlanders voldoen aan de 3G regel. Deze regel houdt in dat je als bezoeker ofwel volledig gevaccineerd moet zijn, een herstel bewijs moet hebben, of recent getest moet zijn. Je kunt als Nederlander Duitsland bezoeken met de QR code van je internationale coronatoegangsbewijs die je hebt aangemaakt in je CoronaCheck-app.

Kun je ondanks corona toch tanken in Duitsland? 1

Hoog-risicogebied 

Omdat Nederland een hoog-risicogebied is, mogen mensen zonder vaccinatie alleen het land betreden als ze zowel de online gezondheidsverklaring invullen, een negatieve test doen, en 10 dagen in quarantaine gaan. Die 10 dagen kan verkort worden als je op de vijfde dag een officiële PCR test laat doen. Voor mensen die wel gevaccineerd zijn, geldt dat ze ook het online gezondheid formulier moeten invullen, maar geen test hoeven in te leveren en niet in quarantaine hoeven. We zetten de huidige regels hier even op een rijtje.

Gezondheidsverklaring Negatieve test Quarantaine

Ongevaccineerd Ja Ja 10 dagen

Gevaccineerd Ja Nee Nee

Kinderen >12 Ja Nee 5 dagen

2G regel

Het is belangrijk om te weten dat In veel deelstaten in Duitsland de 2G regel is ingevoerd. Dat betekent dat alleen gevaccineerde of genezen personen toegang krijgen. Deze regel geldt onder andere in de horeca op kerstmarkten en bij voetbalwedstrijden. 

Regels in de grensdeelstaten

grensdeelstaten duitsland

Als je naar Duitsland gaat om te winkelen of te tanken bezoek je waarschijnlijk alleen een deelstaat die grenst aan Nederland. Deze deelstaten zijn Nedersaksen en Noordrijn-Westfalen. Hieronder zie je de maatregelen die voor de afzonderlijke deelstaten gelden:

Maatregelen in Nedersaksen

Nedersaksen is de deelstaat die het meest bezocht word door mensen uit de regio’s; Maastricht, Roermond, Venlo, Venray, Nijmegen, Arnhem, en Enschede. In deze deelstaat gelden zeer strenge regels. Op veel plekken mag je alleen binnen als je gevaccineerd bent of een herstelbewijs hebt en ook een negatieve test kan overleggen, dit is de zogenaamde 2G + regel. Deze regels zijn van toepassing in de deelstaat Nedersaksen;

  • 3G
    • Mensen zonder vaccin krijgen geen toegang tot de meeste plekken, ook niet met een negatieve test.
    • Nederlanders (en andere buitenlanders) die maximaal 24 uur in Duitsland zijn vallen onder deze regel. Je hoeft geen online gezondheidsverklaring in te vullen. 
  • 2G
    • Geld alleen nog op bepaalde plekken.
  • 2 G Plus
    • Op de meeste plekken moet je een vaccin hebben of hersteld zijn van corona en een negatieve coronatest overleggen. Dit geld voor bijvoorbeeld contactberoepen zoals kappers, discotheken, hotels, carnavalsvieringen, kerstmarkten, voetbalwedstrijden en de horeca.
    • Als je als Nederlander voor langere periode Nedersaksen wil bezoeken kun je dus eigenlijk alleen terecht als je gevaccineerd bent of wanneer je een herstelbewijs hebt. Bovendien moet je meestal ook een negatieve coronatest laat zien. Ongevaccineerden hebben bijna nergens toegang. Er wordt ook in deze deelstaat een uitzondering gemaakt voor Nederlanders die maximaal 24 uur in Duitsland blijven en alleen een supermarkt of tankstation bezoeken, hiervoor geld alleen de 3G regel. 

Lees hier meer over de coronamaatregelen in Nedersaksen (Duitstalig).

Noordrijn-Westfalen en 2G Coronaregels

Noordrijn-Westfalen is de deelstaat die het meest bezocht word door mensen uit de regio’s; Oldenzaal, Denekamp, Hardenberg, Coevorden, Winschoten, Klazienaveen, en Ter Apel.

In Noordrijn-Westfalen geldt in principe de 2G regel dus alleen gevaccineerde of genezen mensen krijgen toegang tot de meeste plekken. Voor benzinestations wordt een uitzondering gemaakt. Daar kun je ook nog zonder vaccin terecht met je coronatoegangsbewijs. 

In deze deelstaat is ook de 2G Plus regeling regelmatig van toepassing. Dit is het geval op plekken waar een bijzonder hoog risico geldt, zoals in discotheken, op kerstmarkten en bij carnavalsvieringen.

De regels voor Noordrijn-Westfalen op een rijtje:

  • 3G
    • Geldt alleen op de werkvloer, niet gevaccineerde mensen moeten zich regelmatig laten testen.
    • Nederlanders (en andere buitenlanders) die maximaal 24 uur in Duitsland zijn vallen ook onder de 3G regel. Je hoeft geen online gezondheidsverklaring in te vullen.
  • 2G
    • Alleen genezen of gevaccineerde mensen krijgen toegang. Dit geld voor de meeste openbare plekken. Als Nederlandse bezoeker moet je ook een online gezondheidsverklaring invullen. 
  • 2 G Plus
    • Bezoek je plaatsen waar een hoog infectierisico geld dan moet je een vaccin hebben of hersteld zijn van corona en een negatieve coronatest overleggen. Dit geld voor bijvoorbeeld discotheken, carnavalsvieringen, kerstmarkten, voetbalwedstrijden en de horeca.
    • Ga je als Nederlandse vakantieganger voor langere periode naar deze deelstaat dan heb je alleen toegang als je gevaccineerd bent of een herstel bewijs hebt. Zo niet, dan kun je deze deelstaat niet betreden. Ook als je de deelstaat bezoekt met jonge kinderen, is het lastig. Omdat kinderen tot 12 jaar, 5 dagen in quarantaine moeten. Voor mensen die alleen komen tanken of naar de supermarkt gaan en binnen 24 uur het land weer verlaten gelden deze regels niet. Je kunt zonder vaccinatie met je coronatoegangsbewijs tanken in Duitsland.

Lees hier meer over de coronamaatregelen in Noordrijn Westfalen (Duitstalig). 

Eisen voor Mondkapje in Duitsland

FFP2 Mondkapje verplicht in Duitsland

In Duitsland geld nog steeds een mondkapjesplicht. Houd er rekening mee dat in veel deelstaten in Duitsland je niet zomaar elk mondkapje mag gebruiken. Een medisch FFP2 Mondkapje is op veel plekken verplicht. Deze mondkapjes kun je bij veel drogisten of online aanschaffen en kosten 50 cent tot een euro per stuk. 

Voorzorgsmaatregelen

Zoals je hebt kunnen lezen, is een langer bezoek aan Duitsland een stuk ingewikkelder dan voorheen. Gelukkig heb je voor het bezoeken van een tankstation in Duitsland alleen een internationaal coronatoegangsbewijs nodig, je hebt geen herstelbewijs en geen vaccin nodig. Wel moet je zorgen dat je het coronatoegangsbewijs en een FFP2 mondkapje hebt. Houd bovendien de nieuwsberichten goed In de gaten voor eventuele verdere aanscherping van de coronamaatregelen.

Laat hieronder uw mening weten

Corona-teller.nl heeft geen verstandhouding met overheidsinstanties als GGD, RIVM of andere teststraten genoemd in artikelen en links. Dit is een ongebonden website met een eigen redactie