Binnenkort uitnodiging coronavaccin voor deze 5 risicogroepen

De vaccinatiecampagne moet er voor zorgen dat het coronavirus zo snel mogelijk onder controle is. Er zijn mensen die er niet van overtuigd zijn dat de coronavaccins er voor gaan zorgen dat we geen last meer hebben van maatregelen, maar toch begint het effect van de vaccinatiecampagne steeds meer zichtbaar te worden. Je kunt aan de nieuwste cijfers duidelijk zien dat er steeds meer mensen die in verpleeghuizen wonen zijn ingeënt. Als je deze cijfers vergelijkt met de cijfers van voor de vaccinatiecampagne zie je dat oversterfte onder ouderen over is gegaan op ondersterfte. Dit geeft dus aan dat het vaccineren wel degelijk effect heeft. 

corona vaccin

Risicogroepen

Er is voor de start van de vaccinatiecampagne discussie geweest over welke bevolkingsgroepen het eerst een vaccin krijgen. Hier waren verschillende meningen over. Zo zijn er bijvoorbeeld mensen die vinden dat het verstandig is om eerst de jongere mensen in te enten zodat de maatschappij zo snel mogelijk weer ‘open’ kan. Toch is er voor gekozen om eerst de mensen die het meest kwetsbaar zijn te vaccineren. Dat lijkt een goede keuze aangezien je hierdoor veel ernstige complicaties en sterfgevallen kunt voorkomen. Daarom is Nederland begonnen met het vaccineren van ouderen en een aantal andere risicogroepen. 

5 nieuwe risicogroepen

Eerst werden vooral ouderen die in verpleeghuizen wonen gevaccineerd. Ook zorgmedewerkers en een aantal andere bevolkingsgroepen kregen voorrang bij het krijgen van een coronavaccin. Het RIVM heeft vandaag laten weten dat er 5 nieuwe risicogroepen aan dit lijstje worden toegevoegd. Zij zullen binnenkort een uitnodiging krijgen om een vaccin te halen. Het gaat hierbij om mensen die een relatief grote kans hebben op ernstige complicaties wanneer zij besmet raken met het coronavirus. Volgens het RIVM bestaat deze groep uit zo’n 100.000 mensen. De voorrang wordt verleend op basis van een advies van de gezondheidsraad. 

Patiënten

corona vaccinatie

De groep mensen die voorrang krijgen bij het vaccineren hebben door een ziekte een verzwakt afweersysteem of om een andere reden grote kans op een slechte afloop als zij besmet zouden raken. Het gaat hierbij om patiënten met verschillende ziektes. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan mensen met een speciale vorm van bloedkanker, maar ook mensen met ernstig nierfalen of een aangeboren afwijking waardoor het immuunsysteem minder goed werkt. Ook mensen die een orgaan, stamcel of beenmergtransplantatie hebben ondergaan en mensen met een neurologische afwijking die ademhalingsproblemen veroorzaakt zullen binnenkort een uitnodiging krijgen voor het krijgen van het coronavaccin.

Laat hieronder uw mening weten

Corona-teller.nl heeft geen verstandhouding met overheidsinstanties als GGD, RIVM of andere teststraten genoemd in artikelen en links. Dit is een ongebonden website met een eigen redactie