Wat is corona (COVID-19)?

Wereldwijd zorgt het virus genaamd COVID-19 (corona) voor veel vervelende gevolgen. Zo is de economie in de meeste landen fors achteruitgegaan en zijn er veel mensen aan de gevolgen van het virus overleden. Daarnaast loopt de reguliere zorg ook vertraging op en kan dat later zorgen voor nog meer problemen. Het virus houdt ons inmiddels al een lange tijd in haar greep, maar wat is COVID-19 nu echt?

Wat houdt COVID-19 in?

COVID-19 is de ziekte die tot stand komt door een nieuw coronavirus genaamd SARS-CoV-2. Deze ziekte kan problemen aan de luchtwegen veroorzaken. In veel gevallen ontstaan er problemen met ademen en treedt er koorts op. Het virus wordt verspreid door niezen hoesten. Dit omdat er dan druppeltjes die het virus bevatten, in de lucht komen. Op het moment dat virusvrij persoon deze druppels inademt, loopt hij of zij het risico op een besmetting. Naast dat het virus overdraagbaar is via de lucht, kan het ook over worden gedragen via de handen. 

corona111

Van welke symptomen kun je last krijgen bij een coronabesmetting?

Er zijn verschillende symptomen die kunnen wijzen op een coronabesmetting. Het symptoom die bij de meeste mensen met het coronavirus naar voren komt, is koorts. Daarnaast komen verkoudheidsklachten zoals niezen en keelpijn ook vaan voor. Een ander lichamelijk ongemak waar een besmet persoon last van kan krijgen is het benauwdheid. Deze benauwdheid leidt er in sommige gevallen toe dat mensen aan de beademing moeten om voldoende zuurstof binnen te krijgen. Klachten waar veel jongeren last van krijgen tijdens hun besmetting, is het verlies van reuk of smaak.

Hoe lang is de incubatietijd van COVID-19

De incubatietijd is de tijd dat het duurt voordat iemand die besmet is geraakt last krijgt van lichamelijke klachten. Bij een besmetting met het coronavirus duurt dit meestal zo’n 5 a 6 dagen. Echter, dit loopt erg uiteen en bij sommigen kan het wel 14 dagen duren voordat er klachten ontstaan.

corona (COVID-19)

Wanneer mag je vanaf 1 december een coronatest doen bij de GGD

Sinds 1 december gelden er andere eisen voor het mogen doen van een coronatest. Zo mocht je voor 1 december geen test bij de GGD aanvragen als je geen last had van lichamelijke klachten. Vanaf 1 december mag dit wel als je in contact bent geweest met iemand die wel corona bleek te hebben. Door deze regel aan te passen hoopt de RIVM dat besmettingen eerder worden ontdekt. Daarnaast is de testcapaciteit fors toegenomen waardoor het mogelijk is om veel mensen te testen. 

Laat hieronder uw mening weten

Corona-teller.nl heeft geen verstandhouding met overheidsinstanties als GGD, RIVM of andere teststraten genoemd in artikelen en links. Dit is een ongebonden website met een eigen redactie