Medisch, type II, FFP: Beste type mondkapje?

Er zijn heel veel verschillende type mondkapjes op de markt. Sommige mondkapjes beschermen een beetje en andere beschermen haast volledig tegen het binnenkrijgen of verspreiden van virusdeeltjes. Welke types er zijn en welke voor jou het beste zijn lees je hier. 

Verschillende types mondkapjes 

Stoffen mondkapje (Niet-medisch)

Stoffen mondkapje

Dit zijn de mondkapjes die je in kledingwinkels en warenhuizen kunt kopen. Ze zijn gemaakt van katoen, polyester, zijde of zelfs bamboe. Sommige mondkapjes hebben meerdere laagjes en filters en ze zijn verkrijgbaar in vele vrolijke en stijlvolle kleuren.

Hoe goed ze werken is afhankelijk van de dikte van de stof en het soort filters dat is gebruikt. Er zijn geen vaste regels voor. Koop je een mondkapje dat drie filter heeft dan beschermen die redelijk goed. Maak je ze zelf of koop je hele dunne kapjes dan ben je niet goed beschermt. Tip: Beste stoffen mondkapjes tegen acne.

Type I Chirurgisch mondkapje

mondmasker Type I

Dit type mondkapje is bedoeld voor gewone mensen die niet werken als zorgverlener omdat ze niet voldoende werken om medisch personeel te beschermen. Ze zijn dus met name geschikt voor mensen die ze gebruiken om zichzelf te beschermen in het openbaar vervoer of openbare ruimtes. De maskers zijn alleen te onderscheiden van andere maskers door de informatie op de verpakking. 

 • Materiaal: 3 lagen non-woven materiaal
 • Soort: Blauw-wit wegwerpmasker met elastische oorlussen en een ijzertje bij de neus. 
 • Bescherming: 95%

Type II Chirurgisch mondkapje

Chirurgisch mondkapje Type II

Dit mondkapje type II is in eerste instantie bedoeld voor medisch personeel en mensen die veel contact hebben met mensen. Het is geschikt voor mensen die wel in aanraking komen met aerosole deeltjes, maar die geen risico hebben om in aanraking te komen met besmette lichaamsvloeistoffen. Dit masker is het type dat het OMT (Outbreak Managment Team aanraadt voor iedereen in Nederland) Het filter van dit mondmasker is iets beter dan die van het mondkapje Type I.

 • Materiaal: 3 lagen non-woven materiaal
 • Soort: Blauw-wit wegwerpmasker met elastische oorlussen en een ijzertje bij de neus. 
 • Bescherming: 98% 

Type IIR Chirurgisch mondkapje

Type IIR Chirurgisch mondkapje

De R toont aan dat dit mondkapje geen vocht doorlaat waardoor het mondkapje ook virusdeeltjes die met vocht meekomen tegen kunnen houden. De mondkapjes zijn geschikt voor medisch personeel. Ademhalen met dit masker wordt iets meer belemmerd dan met voorgaande types. 

 • Materiaal: 3 lagen non-woven materiaal waarvan de buitenste laag vochtwerend is. 
 • Soort: Dit masker ziet er hetzelfde uit als een Type 1 en Type II masker. 
 • Bescherming: 98% 

FFP1 mondkapje

FFP1 mondkapje

Een FFP-mondkapje is een voorgevormd kapje dat volledig aansluit op je gezicht hierdoor houdt het ook deeltjes tegen die bij een chirurgisch masker via de zijkanten binnen kunnen komen. De filters in de maskers werken minder goed dan die van een chirurgisch masker. Van de FFP-maskers beschermt FFP1 het minst goed met 80% 

 • Materiaal: Verschillende lagen kunststof.
 • Soort: Wegwerpmondkapje in de vorm van een snavel of koffiefilter met elastieken oorlussen, wegwerp.
 • Bescherming: 80% 

FFP2 mondkapje

FFP2 mondkapje

Dit mondkapje beschermt iets beter tegen deeltjes in de lucht. Dit masker is verplicht in een aantal Europese landen zoals Oostenrijk en Duitsland. 

 • Materiaal: Kunststof in lagen
 • Soort: Voorgevormd wegwerpmondkapje met elastische banden. 
 • Bescherming: 94%

FFP3 mondkapje

FFP3 mondmasker kopen

Dit mondkapje biedt de beste bescherming van de FFP-mondkapjes en wordt onder andere gebruikt door zorgpersoneel die mensen behandeld met ebola of de pokken. 

 • Materiaal: Verschillende lagen kunststof. 
 • Soort: Wegwerp mondkapje met elastische banden. 
 • Bescherming: 99%

Wat is het beste mondkapje?

Het is belangrijk dat je een mondkapje kiest dat voldoet aan de eisen die gesteld worden door het RIVM. Het OMT adviseert om chirurgische mondkapjes type II te dragen, maar in andere landen gelden andere regels. Zo is het in Oostenrijk verplicht om een FFP2-mondmasker te dragen, iets wat belangrijk is om te weten als je dit jaar nog op wintersport gaat. 

Meer bescherming is niet altijd beter

Nu je gelezen hebt wat voor soort mondkapjes er zijn denk je misschien dat het beter is om een mondkapje op te doen wat zoveel mogelijk deeltjes tegenhoudt en zoveel mogelijk beschermt. Je zou er dan voor kunnen kiezen om een FFP3 mondkapje of type IIR mondkapje te dragen, en toch wordt dat niet aangeraden. 

De reden dat dit niet wordt aangeraden is omdat het dragen van dit soort kapjes ook wat ongemakken met zich meeneemt. Deze mondkapjes kunnen namelijk zorgen voor het volgende:

 • Deze mondkapjes kunnen een wat benauwd gevoel geven. Het is daarom lastig om ze voor langere tijd te dragen.
 • Doordat deze kapjes meer deeltjes tegenhouden blijft warmte en vocht ook beter hangen. Dit kan ervoor zorgen dat je het warm krijgt en het kan zorgen voor irritatie aan de huid en rode vlekken. 

Waar je mondkapjes kunt kopen

Je kunt stoffen mondkapjes overal kopen, van de Hema tot Louis Vuiton en in de supermarkt. Maar wil je mondkapjes kopen die je ook daadwerkelijk goed beschermen dan is het verstandiger om de mondkapjes te kopen bij een drogist of apotheek. Ze zijn ook online verkrijgbaar, maar dan moet je goed opletten of je ze koopt bij een legitiem bedrijf. Ze bij een willekeurige verkoper op Bol.com kopen is geen garantie dat de mondkapjes ook daadwerkelijk voldoen aan de eisen, kijk hier dus goed naar. 

Laat hieronder uw mening weten

Corona-teller.nl heeft geen verstandhouding met overheidsinstanties als GGD, RIVM of andere teststraten genoemd in artikelen en links. Dit is een ongebonden website met een eigen redactie