Veel werkgevers misbruiken de coronacrisis

Het coronavirus heeft het land inmiddels al maandenlang in haar greep. Om ervoor te zorgen dat de bedrijven overeind blijven, schiet de overheid te hulp. Zo komt bijna elk bedrijf in aanmerking voor een gunstige regeling. Toch heeft bij lange na niet elk bedrijf deze regeling nodig, maar wordt er toch gebruik van gemaakt. Daarnaast laten veel ondernemers ook op andere gebieden steken vallen.

Lonen stijgen dit jaar minder hard dan in voorgaande jaren

De lonen van werknemers die onder een cao vallen, stijgen door de coronacrisis minder hard. Voorgaande jaren was er te zien dat de lonen met enige vertraging meebewogen met de economie. Daarnaast daalt de loongroei normaal gesproken ook langzaam wanneer het slecht gaat. Echter, nu rondom de coronacrisis lijkt dit allemaal stukken sneller te dalen. Zo stegen de lonen vorig jaar met 2,8% en is dit het afgelopen jaar gemiddeld 2,5% geweest. Daarnaast wordt er verwacht dat het aankomende maanden nog verder naar beneden zal gaan.

In November was de stijging van het loon aanzienlijk minder dan voorgaande jaren. Zo was de stijging van het loon gemiddeld zo’n 1,6 procent. De producten en diensten blijven daarentegen wel door stijgen waardoor er van die 1,6% maar weinig overblijft. Het CPB verwacht dan ook dat er aankomend jaar een inflatie van 1,3% zal zijn.

corona en crisis

Bij de coronacrisis gaat dit sneller dan voorgaande jaren

De vorige crisis van Nederland begon in 2007. Het duurde bij deze crisis vrij lang voordat de gemiddelde stijging begon af te nemen. Zelfs in 2008 en 2009 was dat nog niet te merken. Dit terwijl de economie toen al wel degelijk was verslechterd. Dat de daling nu harder gaat dan voorgaande jaren, wordt door economen als schrokkend gezien. 

De werknemer mag als eerste de rekening betalen

Volgens de vakbond FNV draait de economie al jaren erg goed. Echter, de werknemers profiteren daar over het algemeen pas laat van. Nu de economie wat minder draait, zijn de werknemers wel als eerste de dupe van de situatie. 

Er zijn dit jaar minder akkoorden gesloten

Het aantal akkoorden die er zijn gesloten op het gebied van arbeidsomstandigheden lopen dit jaar ten opzichte van voorgaande jaren flink achter. Zo zijn er dit jaar pas 155 cao’s gesloten waarvan het grootste gedeelte voor de coronacrisis plaats vond. Ten opzichte van vorig jaar zijn dat er in dezelfde periode 125 minder. In November begon dit langzaam weer op gang te komen en uiteindelijk net zo veel akkoorden gesloten als dat jaar ervoor. 

Laat hieronder uw mening weten

Corona-teller.nl heeft geen verstandhouding met overheidsinstanties als GGD, RIVM of andere teststraten genoemd in artikelen en links. Dit is een ongebonden website met een eigen redactie