Na kritisch onderzoek door de TU Delft en grote tegenstand in de Tweede Kamer weigert het kabinet de 2G-coronapas bij het grofvuil te zetten. Toch wil minister Ernst Kuipers (D66) van Volksgezondheid dat er een nieuw onderzoek komt naar de effectiviteit en noodzaak van de maatregel, die ongevaccineerden buiten de deur moet houden. Je wilt niet de hele strategie in de prullenbak gooien”.
Geen boosterprik? Dan verloopt je QR-code in Februari
Onderzoek naar toepassingen voor 2G
Naar aanleiding van het rapport van de TU Delft en vragen uit de Tweede Kamer wil ik nader onderzoeken in welke situaties een corona-toegangsbewijs op basis van 2G zou kunnen worden ingezet, zodat het een proportionele maatregel kan zijn”, aldus Kuipers in een brief aan de Tweede Kamer.
Omstreden maatregel
Als gevolg daarvan is de regering opnieuw gedwongen 2G op een laag pitje te zetten. Het instrument werd door de regering bestudeerd als een mechanisme om eerder uit een lockdown te breken, maar het was politiek altijd omstreden. Alleen de VVD, D66 en uiteindelijk het CDA waren voor (72 van de 150 zetels), terwijl de andere partijen kritisch waren. Zij vinden dat de maatregel mensen verdeelt. 1G, 2G of 3G: Hoe zit dat nou precies?
Omikron maakt 2G minder effectief
De invoering van de aanzienlijk besmettelijker omicron-variant maakte de tegenstanders van de 2G coronapas alleen maar groter. Het politieke doodvonnis leek getekend toen de TU Delft onlangs besloot dat de meerwaarde van 2G ten opzichte van 3G gering is.
2G wordt niet definitief afgeschaft
Een meerderheid van de Tweede Kamer dreigde vanmiddag voor een motie te stemmen om 2G definitief in te trekken. Het is onduidelijk of de motie zal worden aangenomen, aldus een ingewijde. Dat het kabinet nu om uitstel vraagt, is gunstig voor meerdere fracties, aldus een bron.
De woordvoerster van minister Kuipers beweert dat hij nog niet van plan is om het voorstel ‘volledig in de versnipperaar te gooien’. Volgens de studie van de TU Delft is de waarde van de 2G coronapass bij Omikron beperkt. Niettemin kan het in sommige omstandigheden of bij bepaalde virale stammen effect hebben. Dan wil je niet het hele plan versnipperen, maar het in je gereedschapskist houden.”
Nader onderzoek nodig
Nader onderzoek is nodig om vast te stellen of de coronapas nog mogelijk is voor mensen die gevaccineerd of genezen zijn. Het is de vraag of de Coronapas nog goed werkt. Volgens onderzoeken heeft minister Kuipers de effecten van 2G overdreven toen hij stelde dat het “tot vijftien procent” van de ziekten zou voorkomen.
Omdat de nieuwe variant gemakkelijker de vaccinatiebarrière doorbreekt en omdat de coronapas niet op zo grote schaal wordt gebruikt als het voorbeeld dat Kuipers geeft, zou het werkelijke effect kleiner zijn.