WHO keurt 2 nieuwe corona-behandelingen goed

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft gisteren twee nieuwe behandelingen voor corona goedgekeurd. Het arsenaal aan hulpmiddelen samen met de vaccins die ziektes en dood proberen te voorkomen is dus goed uitgebreid. Dit is een goede timing omdat Omikron de gezondheidszorg over heel de wereld onder druk zet. Vorige week had de WHO meer dan 15 miljoen nieuwe gevallen van Covid-19 gemeld, aangedreven door de Omikron-variant, die wereldwijd de Delta-variant vervangen heeft.

Omikron zorgt voor veel gevallen wereldwijd, waardoor ziekhuizen over de hele wereld volraken. De WHO heeft het artiritismedicijn Baricitinib aanbevolen om ziekte en dood als gevolg van corona te voorkomen, evenals de synthetische antilichaambehandeling Sotrovimab. Dit is goed nieuws vanuit de WHO die vorige week nog voorspeldde dat de helft van Europa volgende maand besmet zal zijn.

De aanbevelingen van de WHO zijn gebaseerd op de uitkomsten van zeven verschillende proeven waarbij meer dan 4.000 patiënten met ernstige, niet-ernstige en kritische gevallen van corona.

De “leidraad voegt zich bij eerdere aanbevelingen voor het gebruik van interleukine-6 receptor blokkers en systemische corticosteroïden voor patiënten met ernstige of kritieke covid-19; voorwaardelijke aanbevelingen voor het gebruik van casirivimab- imdevimab (een andere behandeling met monoklonale antilichamen) bij geselecteerde patiënten; en tegen het gebruik van herstellend plasma, ivermectine en hydroxychloroquine bij patiënten met covid-19, ongeacht de ernst van de ziekte,” gaf de WHO aan in een verklaring.

Waarom wordt Baricitinib aangeraden?

Baricitinib wordt in Amerika geproduceerd door Eli Lilly, een Amerikaanse farmaceutische reus. Deskundigen bevelen het gebruik van Baricitinib aan als alternatief voor interleukine-6 (IL-6) receptorblokkers. Baricitinib is een oraal geneesmiddel en wordt gebruikt in combinatie met corticosteroïden, om ernstige Covid-patiënten te verzorgen en behandelen. De behandeling van Covid-patiënten met Baricitinib met corticosteroïden zal leiden tot betere overlevingskansen en een mindere behoefte aan beademingsapparatuur.

De sterke aanbeveling voor baricitinib bij patiënten met ernstige of kritieke ziekte weerspiegelt bewijs met matige zekerheid voor voordelen op mortaliteit, duur van mechanische beademing en verblijfsduur in het ziekenhuis (hoge zekerheid) zonder waargenomen toename van bijwerkingen die leiden tot stopzetting van het geneesmiddel“, geven de WHO-richtlijnen aan.

Het voordeel van corticosteroïden is dat ze goedkoop en overal te verkrijgen zijn. Ze bestrijden ontstekingen die voornamelijk gepaard gaan met ernstige gevallen. De deskundigen van de WHO hadden voorgesteld dat Baricitinib en IL-6 receptorblokkers, Sarilumab en Tocilizumab, vergelijkbare effecten hebben en dat de keuze moet worden ondersteund op zaken als kosten en de ervaringen met de blokkers vanuit artsen. “Wanneer beide beschikbaar zijn, kies er dan een op basis van de kosten en de ervaring van de arts”, aldus de WHO-richtlijnen.

Deze twee artitismedicijnen en receptorblokkers zijn IL-6-remmers die de reactie van het immuunsysteem op het corona-virus zal onderdrukken. Baricitinib hoort tot een aparte klasse geneesmiddelen die bekend staat onder de naam ‘Janus Kinaseremmers’. Hij valt wel onder dezelfde richtlijnen als de IL-6-remmers.

Wat is Sotrovimab?

Er is ook aanbevolen om Sotrovimab te gebruiken met niet-ernstige Covid-patiënten die een verhoogd risico lopen om opgenomen te worden in het ziekenhuis. Hierbij gaat het om groepen als ouderen en mensen met chronische ziekten, zoals diabetes, obesitas en hypertensie.

Het voordeel van Sotrovimab is dat het tot aanzienlijk minder ziekenhuisopnames zou leiden en dat het voordelen bood bij mensen met een lager risico. Er is geen effect aangetoond van het geneesmiddel op de mortaliteit en op de mechanische beademing. Er zijn nog studies aan de gang over of de monoklonale antilichamen succesvol werken tegen Omikron. Uit vroege laboratoriumstudies bleek dat Sotrovimab wel zijn activiteit zal behouden.

Er waren onvoldoende gegevens om de ene behandeling met monoklonale antilichamen aan te bevelen boven de andere, en bewijsmateriaal over hun werkzaamheid voor nieuwe varianten zal waarschijnlijk van invloed zijn op toekomstige aanbevelingen“, aldus richtlijnen vanuit de WHO.

Lof vanuit Artsen zonder Grenzen

Artsen zonder Grenzen, een Franse organisatie, verwelkomde de twee nieuwe behandelingen en hopen dat regeringen de octrooibescherming gaat aanpakken om ervoor te zorgen dat veel mensen kunnen profiteren van de behandelingen.

Al bijna twee jaar zijn we er hulpeloos getuige van hoe mensen sterven aan COVID-19 te midden van catastrofale golven van ziekte. In landen waar AzG werkt,” gaf dr. Márcio da Fonseca aan in een verklaring. Da Fonseca is medisch adviseur infectieziekten voor de AzG Access Campaign.

De mogelijkheden om intensieve zorg op hoog niveau te bieden zijn beperkt, dus het redden van meer levens van mensen met ernstige en kritieke infecties is sterk afhankelijk van toegang tot betaalbare medicijnen die we kunnen toevoegen aan de steroïden, zuurstof en intensieve ondersteunende zorg die we al in onze projecten bieden. Als er nieuwe behandelingen op de markt komen, is het gewoonweg onmenselijk als ze niet beschikbaar blijven in een omgeving met beperkte middelen, alleen omdat er een octrooi op rust en ze te duur zijn.”

Deskundigen van de WHO

Voor deze goedkeuring hebben slechts drie andere behandelingen goedkeuring gekregen van de WHO, voor de behandeling van Covid-19. De eerste goedgekeurde behandeling was één met corticosteroïden voor ernstig zieke patiënten in september 2020.

De deskundigen van de WHO die de richtlijnen opstelt, heeft ook gekeken naar twee andere geneesmiddelen voor corona: Ruxolitinib en Tofacitinib. Door de onzekere effecten deden de deskundigen een voorwaardelijke aanbeveling tegen het gebruik ervan.

De WHO voert veel besprekingen met fabrikanten wereldwijd over de leveringscapaciteit en over de duurzame toegang om de aanbevolen geneesmiddelen veilig te stellen. Baricitinib en Sotrovimab zijn uitgenodigd voor prekwalificatie door de WHO. Hier wordt gekeken naar de werkzaamheid, kwaliteit en veiligheid van de gezondheidsproducten. Deze worden beoordeeld om de toegang van de producten in derdewereldlanden te verbeteren.

Laat hieronder uw mening weten

Corona-teller.nl heeft geen verstandhouding met overheidsinstanties als GGD, RIVM of andere teststraten genoemd in artikelen en links. Dit is een ongebonden website met een eigen redactie