Ziekenhuizen kunnen de uitgestelde zorg hervatten

De zogenaamde fase 2d is door minister Ernst Kuipers (Volksgezondheid) ingetrokken. Dat is de laatste stap voor ‘code zwart’, de derde fase. Er is nu meer ruimte in ziekenhuizen, waardoor behandelingen die eerder werden uitgesteld, kunnen worden afgerond. Daarom is fase 2d niet meer passend, aangezien er genoeg IC-bedden zijn op dit moment.

In november bijna ‘code zwart’

Fase 2d werd afgekondigd op 26 november. COVID-19 patiënten verdrongen de ICU’s, en alle handen waren nodig op de ICU’s. Fase 2d geeft aan dat, indien mogelijk, alle ziekenhuizen planbare behandelingen en cruciale planbare operaties zullen uitstellen.

Het ministerie is door het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ) aangespoord om fase 2d in te trekken. Hierdoor kan de levering van uitgestelde zorg worden hervat. De minister verklaarde: “Het gaat hier primair om ic-afhankelijke essentiële planbare zorg (FMS klasse 3).”

Hoog aantal besmettingen, weinig ziekenhuisopnames

Het aantal coronapatiënten dat in ziekenhuizen wordt opgenomen, blijft dalen. Ondanks de hoge niveaus van coronabesmettingen kan fase 2d nu geleidelijk worden afgebouwd.

Nederland: Besmettingen, Ziekenhuisopnames, Doden en vaccinatie cijfers vandaag (14-01-2022)

De regering heeft vrijdagavond op een persconferentie aangegeven dat de aangekondigde versoepeling zou kunnen leiden tot een aanzienlijke toename van het aantal infecties. Als de situatie verslechtert en de ziekenhuisopnames beginnen te stijgen, is de afspraak dat het scenario in drie dagen kan worden opgeschaald naar twaalfhonderd IC-bedden.

Laat hieronder uw mening weten

Corona-teller.nl heeft geen verstandhouding met overheidsinstanties als GGD, RIVM of andere teststraten genoemd in artikelen en links. Dit is een ongebonden website met een eigen redactie