Meer kans op ‘zorgwekkende varianten’ na omikron

Volgens deskundigen verhoogt de wereldwijde verspreiding van omikron de kans op nieuwe en nog gevaarlijkere corona-variant. Volgens wetenschappers die spraken met AP News, zou de opvolger van omikron schadelijker kunnen zijn.

Deltakron: Nieuwe Coronavariant Ontdekt Op Cyprus

Volgens onderzoek is omikron vriendelijker dan zijn voorloper, de delta versie. Toch is er geen garantie dat toekomstige variant hetzelfde zullen zijn. Volgens Stuart Campbell Ray, een viroloog aan de Johns Hopkins Universiteit, heeft het coronavirus er geen baat bij ongevaarlijker te worden. “Ik geloof niet dat we er zeker van kunnen zijn dat het virus minder dodelijk zal worden.”

Milde virusvarianten verspreiden sneller

Virussen verspreiden zich minder doeltreffend wanneer hun dragers onmiddellijk dood gaan aan het virus, aldus deskundigen. Toch verliezen bepaalde coronavirussen hun dodelijke werking niet na verloop van tijd. Ray gebruikt het voorbeeld van een virus dat zich goed verspreidt wanneer besmette personen eerst slechts milde symptomen hebben, elkaar besmetten en uiteindelijk ernstiger symptomen ontwikkelen die tot de dood kunnen leiden.

Maatregelen helpen tegen nieuwe mutaties

Deskundigen vertellen AP News dat hogere vaccinatiecijfers en beschermende voorzorgsmaatregelen zoals mondkapjes nodig zijn om de introductie van nieuwe coronavirustypen te voorkomen. Terwijl er zo weinig mensen over de hele wereld zijn gevaccineerd, is de zoektocht naar de volgende “succesvolle” mutatie gaande. Bescherming tegen opkomende, ernstigere stammen, aldus WHO-directeur Tedros Adhanom Ghebreyesus, is afhankelijk van gelijke vaccinatiegraad in de landen. Binnen zes maanden wil Ghebreyesus dat 70% van de bevolking in elk land is gevaccineerd.

Volgens gegevens van de Johns Hopkins University is in verschillende landen minder dan een kwart van de bevolking gevaccineerd tegen corona. Volgens AP News worden nieuwe varianten gekweekt in onder meer Latijns-Amerika, China en de Verenigde Staten. Volgens Louis Mansky, een viroloog aan de Universiteit van Minnesota, heeft het virus nog steeds de macht over wat er met de huidige vaccinatiecijfers gebeurt.

Langdurige infecties verspreiden het best

Een lichaam met een verzwakt immuunsysteem zal er langer over doen om zich van het virus te ontdoen, waardoor de infectie meer kans krijgt om te evolueren. “Langdurige infecties lijken de beste voedingsbodem te zijn voor nieuwe variaties,” aldus Ray.

Nederland: Besmettingen, Ziekenhuisopnames, Doden en vaccinatie cijfers vandaag (15-01-2022)

Het virus blijft in veel lichamen aanwezig door de snelle verspreiding van omicron over de planeet, waar het zich vermenigvuldigt. “In het algemeen geldt dat hoe meer een virus circuleert, hoe meer varianten er kunnen ontstaan,” zei viroloog Coretta van Leer van de Rijksuniversiteit Groningen eerder. “Een virus kan op elk moment muteren .Een virus heeft geen brein. Het coronavirus dat zich verspreidt, is het meest succesvolle virus.”

Het aantal positieve coronatests is volgens de WHO in de week van 3 tot 9 januari wereldwijd met 55% gestegen. Er werden toen 15 miljoen nieuwe coronagevallen geteld.

Laat hieronder uw mening weten

Corona-teller.nl heeft geen verstandhouding met overheidsinstanties als GGD, RIVM of andere teststraten genoemd in artikelen en links. Dit is een ongebonden website met een eigen redactie