Na positieve zelftest, Geen GGD test meer nodig

Vanaf maandag hoeven de meeste Nederlanders met een positieve coronazelftest niet meer naar de GGD voor een bevestiging. Verschillende GGD-teststraten, zoals die voor medewerkers in de gezondheidszorg, zijn nog wel open. Daarnaast kan iedereen er nog steeds terecht voor een herstelbewijs, die in verschillende vakantiebestemmingen verplicht is.

Zelftesten wordt niettemin sterk aanbevolen voor niet-risicopopulaties bij klachten of een vermoeden van infectie. Zij hoeven echter niet meer voor controle naar de GGD-PCR-test te komen.

Deze personen kunnen nog steeds de GGD PCR-test doen:

  • Personeel in de gezondheidszorg (een PCR-test is ook vereist om op dag vijf aan de quarantaine te mogen ontsnappen).
  • Personen die in een verpleeghuis of een andere instelling met kwetsbare personen wonen.
  • Personen ouder dan 70 jaar, alsook personen met ernstige immunologische problemen, vallen in deze categorie.
  • Personen ouder dan 70 jaar of met een ernstige immunologische ziekte die thuis wonen en naar de dagopvang gaan.

Langetermijnaanpak omvat een nieuw testbeleid.

De langetermijnaanpak van de regering voor de aanpak van corona omvat het nieuwe testbeleid. De rode draad is dat burgers, overheid en bedrijfsleven samen verantwoordelijk zijn voor het afwenden van grote coronagolven. Maar het nieuwe plan van het kabinet is niet erg concreet.

Het Outbreak Management Team (OMT) heeft aanbevolen op deze testtechniek over te schakelen na de omicronpiek in februari. De deskundigen stelden wel dat de zelftests gratis beschikbaar moesten worden gesteld. Dat is nu niet het geval. Een zelftest in een supermarkt of drogist kost je normaal een paar euro. Ze zijn iets minder duur als je er veel tegelijk koopt.

Ook andere maatregelen worden door het kabinet in overweging genomen.

De regering zal ook “zelfzorgaanbevelingen” uitvaardigen, waarin zal worden aangegeven wat te doen als een coronavirustest positief uitvalt of als je negatief test maar toch symptomen hebt. Een andere kwestie die moet worden opgelost is het zorgen voor voldoende personeel in de zorgsector. Het moet mogelijk zijn om op te schalen als dat nodig is, hoewel het onduidelijk is hoe dit zal worden bereikt. Daarnaast wil de regering de verspreiding van het virus in de gaten houden, onder meer door rioolwater te monitoren.

Vier langetermijnscenario’s

Toch is al bekend dat het kabinet vier langetermijnscenario’s overweegt, variërend van een optimistisch scenario waarin corona op een verkoudheid lijkt tot een worst-casescenario waarin corona wijdverbreide ziekte, sterfte en overbelasting van de zorg veroorzaakt. De regering heeft de sectoren gevraagd strategieën voor alle vier de scenario’s op te stellen. Dit moet helpen om de gevolgen van eventuele toekomstige maatregelen tot een minimum te beperken en sluitingen van sectoren te voorkomen.

Nadere informatie over deze ideeën moet rond juni beschikbaar zijn. Het kabinet wil dan een nieuwe brief aan de Tweede Kamer schrijven waarin het zijn langetermijnstrategie uiteenzet.

One Response

Laat hieronder uw mening weten

Corona-teller.nl heeft geen verstandhouding met overheidsinstanties als GGD, RIVM of andere teststraten genoemd in artikelen en links. Dit is een ongebonden website met een eigen redactie