KAART Turkije Coronavirus: Aantal besmettingen, doden en vakantie Nieuws
Inhoudsopgave Toon

Op dit moment (28-01-2022) zijn er in Turkije, 11,250,107 mensen positief getest op het coronavirus (covid-19). Dit zijn onbekend aantal meer dan gisteren. 1,128 corona patiënten zijn in kritische toestand. Er zijn ook 86,661 overleden in Turkije aan het coronavirus (covid-19). Gelukkig zijn er ook al 10,567,427 patiënten hersteld van corona. Corona cijfers worden geupdate op 29 januari

Laatste Statistieken coronavirus besmettingen in Turkije 28 januari:

Land Turkije
Positief getest 11,250,107
Aantal Doden 86,661
Hersteld 10,567,427
Actieve gevallen 596,019
Kritische toestand 1,128
*Deze cijfers zijn vanaf 15 Februari 2020 tot en met 28 januari 2022

Kaart Corona Turkije vandaag

Opzoek naar een kaart van Turkije? Corona Teller bied hieronder actuele plattegronden aan van Turkije, met daarop mooie vakantie plekken in Turkije, nationaal nieuws en meer!

Realtime Corona Kaart Turkije oranje zones

Hieronder vind u een overzicht van de coronavirus besmettingen, doden en departementen in Turkije:

Kaart departementen Turkije

Kaart Turkije aantal besmettingen, Corona virus Overledenen, Reisadvies Turkije en live update

Vakantie naar Turkije mogelijk?

Op vakantie naar Turkije coronavirus

Door de epidemie van corona was op vakantie gaan naar Turkije geen mogelijkheid. Gelukkig zijn de maatregelen in Turkije versoepeld. En is op vakantie gaan tijdens het covid-19 virus in een hoop landen weer mogelijk. Let wel op de corona maatregelen in Turkije. Lees u daarom goed in voor u op vakantie gaat naar Turkije of een andere vakantiebestemming.

Reisadvies Turkije | Ministerie van Buitenlandse Zaken

Laatst gewijzigd op: 07-01-2022 | Nog steeds geldig op: 28-01-2022

Alle vluchten uit Zuid-Afrika, Botswana, Mozambique, Namibië en Zimbabwe naar Turkije zijn opgeschort. Reizigers die de afgelopen 14 dagen in deze landen zijn geweest, en die daarna vanuit een ander land naar Turkije reizen, moeten bij vertrek een negatief PCR-testresultaat laten zien dat bij aankomst in Turkije niet ouder is dan 72 uur. Bij aankomst in Turkije moeten deze reizigers 14 dagen in verplichte staatsquarantaine. De kosten komen voor eigen rekening. De reiziger moet voor vertrek bewijs van betaling laten zien. Lees verder in de rubriek Coronavirus wat dit voor u betekent. De kleurcode van Turkije is oranje en deels rood. Daarmee adviseren we alleen noodzakelijke reizen. Een vakantie is geen noodzakelijke reis. Lees het hele reisadvies.

Reischecklist Turkije

Reist u naar Turkije? Gebruik dan onderstaande checklist om uw reis goed voor te bereiden.

Blijf op de hoogte van de veiligheidssituatie
 • Download de Reisapp van Buitenlandse Zaken en Douane. Maak Turkije favoriet, dan ontvangt u een pushbericht als het reisadvies verandert. Met de app heeft u ook alle contactgegevens van Buitenlandse Zaken en lokale hulpdiensten bij de hand, plus informatie over wat te doen in geval van nood, zoals ziekenhuisopname of verlies van uw paspoort.
 • Volg het ministerie van Buitenlandse Zaken op Twitter via @247BZ.
 • U kunt zich ook gratis registreren bij de ambassade of het consulaat-generaal.
Reisdocumenten & visa
 • Als u naar Turkije reist, moet u altijd een geldig reisdocument meenemen waarmee u zich kunt identificeren (paspoort of ID-kaart). Dit geldt ook voor meereizende kinderen.
 • Uw paspoort of ID-kaart moet minimaal 6 maanden geldig zijn. Houd er rekening mee dat wanneer uw paspoort bij aankomst in Turkije korter dan 6 maanden geldig is, u niet toegelaten wordt tot Turkije.
 • Als u met het vliegtuig bent gekomen, wordt u teruggestuurd naar het land waar u vandaan kwam. Als u met de auto reist, moet u terugkeren om een nieuw reisdocument aan te vragen.
 • Voor Turkije is een identiteitskaart voldoende om mee te reizen. Als u met een ID-kaart reist, krijgt u bij aankomst in Turkije een inreisstempel op een papiertje. Deze moet u goed bewaren, want bij het uitreizen moet deze opnieuw gestempeld worden.
 • Voor Turkije geldt dat uw paspoort nog minimaal 2 maanden geldig moet zijn vanaf het moment dat u vertrekt uit Turkije.
 • Turkije heeft op 2 maart 2020 de visumplicht voor Nederlanders afgeschaft.
 • Reist u alleen met minderjarige kinderen? Check dan welke documenten u nodig heeft en neem die mee. Zo voorkomt u lange wachttijden bij grenscontroles.
 • Check of u met uw Nederlandse rijbewijs een motorvoertuig mag huren en besturen, en of u ook een internationaal rijbewijs nodig heeft.
Reisverzekering
 • Sluit een goede reisverzekering af die de extra kosten dekt van bijvoorbeeld repatriëring en ziekenhuisopname. Uw basiszorgverzekering vergoedt deze kosten niet altijd 100 procent.
 • Denk ook aan wat u van plan bent te gaan doen: voor sommige (extreme) sporten is bijvoorbeeld een extra verzekering nodig.
 • Zet het telefoonnummer van de alarmcentrale van uw reisverzekeraar in uw telefoon.
Geld en mobiele telefoon
 • Zorg dat u genoeg financiële middelen heeft om onverwachte situaties tijdens uw reis op te vangen (denk aan vertraging).
 • Zorg dat u meerdere betaalmiddelen meeneemt naar Turkije. Bijvoorbeeld contant geld én een pinpas of creditcard.
 • Zet het telefoonnummer van uw bank in uw telefoon. U heeft het nodig als u uw bankpas wilt blokkeren in geval van verlies of diefstal.
 • Check bij uw provider wat de kosten zijn van mobiel bellen en datagebruik buiten de EU. Het kan handig zijn om een buitenlandpakket aan te schaffen.
 • Controleer of uw bankpas geactiveerd is voor pinnen buiten Europa.
Gezondheid
Thuisblijvers
 • Maak van thuisblijvers geen spoorzoekers en laat ze weten wat uw reisplannen zijn.
 • Maak goede afspraken met het thuisfront over uw bereikbaarheid.
 • Geef thuisblijvers een kopie van uw reisdocumenten, vaccinatieboekje, creditcard en verzekeringsgegevens. Bewaar deze kopieën zelf ook op een veilige plek online.
 • Geef thuisblijvers ook het IMEI nummer van uw telefoon: in geval van nood kan uw mobiele provider daarmee uw telefoon terugvinden of blokkeren. De makkelijkste manier om dit nummer te achterhalen: *#06# intoetsen op uw telefoon. Daarna verschijnt het nummer op uw scherm.
 • Zet het nummer van uw contactpersoon in geval van nood als ICE-nummer in uw telefoon. Dan kunnen hulpdiensten zonder uw telefoon te hoeven ontgrendelen, contact opnemen met deze persoon. Lees hoe u een ICE-nummer instelt.
Niet meenemen
 • Neem geen drugs mee naar Turkije. In veel landen staan er hoge straffen op het bezit en het gebruik van drugs. Dit geldt ook voor softdrugs.
 • Laat waardevolle spullen (zoals sieraden) zoveel mogelijk thuis.
 • Download de Reisapp van Buitenlandse Zaken en Douane: dan weet u wat u wel en niet mag terug nemen naar Nederland (denk aan souvenirs, namaakartikelen, koralen en dierlijke producten).

Veiligheidsrisico’s

Onveilige gebieden

Let op: In ‘rode’ en ‘oranje’ gebieden kan de ambassade u minder goed of helemaal niet helpen als u in de problemen komt.

Rood: niet reizen
Grensgebied met Syrië

Reis niet naar het grensgebied met Syrië.

De situatie aan de Syrische kant van de grens is erg gevaarlijk. Er vinden militaire acties plaats met geweld.

Grensgebied met Irak

Reis niet naar het grensgebied met Irak. De situatie aan de Iraakse kant van de grens is erg gevaarlijk.

Oranje: alleen noodzakelijke reizen

Reis alleen naar Turkije als het noodzakelijk is. Een toeristische reis is geen noodzakelijke reis.

Coronavirus

De lokale overheid neemt maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus. Via onze sociale mediakanalen informeren wij regelmatig over nieuwe ontwikkelingen.

Grensovergang Habur

Maak alleen als het noodzakelijk is, gebruik van de grensovergang bij Habur (Turkse-Iraakse grensovergang). Blijf daarbij alleen op de hoofdweg van en naar de grensovergang.

Provincies in het zuidoosten

Reis alleen als het noodzakelijk is naar de provincies Hatay, Şırnak, Hakkari, Batman, Siirt, Bitlis, Van, Tunceli, Bingöl en Muş in het zuidoosten van Turkije.

In deze gebieden komen nog regelmatig gevechten tussen de PKK en de Turkse strijdkrachten voor. Ook komen aanslagen voor van de PKK op de Turkse strijdkrachten.

Er zijn in de rest van Turkije veiligheidsrisico’s die afwijken van wat u in Nederland gewend bent. Dit heeft te maken met een verhoogd risico op terroristische aanslagen. Blijf alert en volg de instructies van de lokale autoriteiten op. Zorg ervoor dat u altijd een geldig legitimatiebewijs bij u heeft. Blijf verder op de hoogte van de laatste ontwikkelingen. Volg bijvoorbeeld het nieuws over de plaats of het gebied waar u bent of naartoe reist via de (sociale) media.

In het zuidoosten is het raadzaam gebruik te maken van hoofdwegen en te overnachten in de grotere steden.

De Turkse autoriteiten kunnen zichtbaar en onzichtbaar veiligheidsmaatregelen nemen bij openbare gebouwen, grote evenementen en publieke bijeenkomsten. Ook op vliegvelden, bij grensovergangen en verkeersknooppunten kunnen verscherpte controles plaatsvinden. Er kunnen ook extra identiteitscontroles worden doorgevoerd.

Terroristische aanslagen

Voor heel Turkije geldt een verhoogd risico op terroristische aanslagen. Dit komt vooral door de regionaal opgelaaide strijd tegen de terroristische organisaties Koerdische Arbeiderspartij (PKK) en Islamitische Staat van Irak en Syrië (IS). De laatste aanslag was tijdens nieuwjaarsnacht in 2017 op een nachtclub in Istanbul. Hierbij vielen ten minste 39 doden en tientallen gewonden. Het merendeel van de slachtoffers kwam uit het buitenland.

Overheidsgebouwen, politiebureaus, gebouwen van andere onderdelen van het Turkse veiligheidsapparaat, partijkantoren, politieke bijeenkomsten en demonstraties kunnen doelwitten zijn. Maar ook toeristen, toeristische attracties, uitgaansgelegenheden, winkelcentra, sportcentra, cultuurcentra, kerken, het openbaar vervoer, Europese diplomatieke, culturele en economische vertegenwoordigingen en andere plaatsen waar veel Europeanen komen. Wees in heel Turkije voorzichtig, in het bijzonder in grote steden op drukke plaatsen.

Criminaliteit

De criminaliteit in Turkije is te vergelijken met die in andere landen in Zuid-Europa. In grote steden en toeristencentra komen meer criminele activiteiten voor. Vooral in de stad Istanbul. Denk hierbij aan oplichting, zakkenrollerij en creditcardfraude.

Let op wanneer u naar een juwelier gaat. Ook als dit onderdeel is van een georganiseerde reis. Laat u niet onder druk zetten om iets te kopen. Vaak blijken aankopen minder waard te zijn dan de prijs die ervoor is betaald.

Demonstraties

In heel Turkije vinden regelmatig politieke demonstraties plaats. Vooral in de grotere steden. De politie treedt hard op. Vermijd samenscholingen, mensenmassa’s en demonstraties. Volg het plaatselijke nieuws via de media. Vraag bij uw hotel om informatie.

Natuurgeweld
Bosbranden

Elk jaar komen in Turkije bosbranden voor. Vooral in de zomermaanden en tijdens lange droge periodes. Wilt u tijdens deze periode naar Turkije reizen? Volg dan de berichten in de media en informeer u over de situatie ter plaatse.

Aardbevingen

Turkije ligt in een aardbevingsgevoelig gebied. Bent u in het land en is er een noodsituatie? Volg dan altijd de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten. Als u een georganiseerde reis maakt, houd dan contact met uw reisorganisatie.

Volg de berichten in de media en informeer u over de situatie. Bijvoorbeeld door het raadplegen van de website van het USGS Earthquake Hazards Program.

Grens met Armenië

De grens met Armenië is sinds 1993 gesloten. Dit heeft te maken met politieke spanningen tussen beide landen.

Wat te doen in een noodsituatie

Bent u in Turkije en is er een noodsituatie? Laat uw familie/vrienden dan weten hoe het met u gaat. Volg altijd de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten. Als u een georganiseerde reis maakt, houd dan contact met uw reisorganisatie. Heeft u hulp nodig? Neem dan contact op met uw reisverzekeraar of met de ambassade via +31 247 247 247, WhatsApp naar nummer +31 6 823 877 96 of Twitter via @247BZ.

Coronavirus

Reizen met uw Coronabewijs in de CoronaCheck-app

U kunt de CoronaCheck-app (het digitale coronabewijs – DCC) in Turkije gebruiken. Met deze app maakt u een QR-code aan om te reizen naar andere landen van de Europese Unie (EU) en Schengen. U maakt de QR-code aan door een vaccinatiebewijs, testbewijs of herstelbewijs toe te voegen in de CoronaCheck-app. Neem een print van de QR-code mee.

Inreisbeperkingen Turkije

Reis alleen naar Turkije als dat echt noodzakelijk is. Toeristische reizen zijn niet noodzakelijk.

Vliegt u naar Turkije? Dan moeten reizigers van 6 jaar en ouder zich digitaal registreren via deze website van de Turkse overheid. Deze digitale registratie moet maximaal binnen 72 uur voor de geplande aankomstdatum Turkije gedaan zijn. U krijgt dan een autorisatiecode (HES-code) die u moet aantonen bij controles. Dit geldt niet voor transitpassagiers.

Op de luchthaven van vertrek kan om uw registratie gevraagd worden (op papier of een screenshot op uw telefoon).

U kunt naar Turkije reizen met uw coronabewijs (Digitaal Corona Certificaat – DCC)  als:

 • U in het bezit bent van een bewijs van volledige vaccinatie van 14 dagen of langer geleden, of;
 • U een negatieve PCR-testuitslag kunt laten zien die niet ouder is dan 72 uur bij aankomst in Turkije, of;
 • U een negatieve antigeentest, die niet ouder is dan maximaal 48 uur bij aankomst in Turkije kunt laten zien of;
 • U een corona herstelbewijs heeft dat niet ouder is dan 6 maanden geleden. De periode van 6 maanden begint 28 dagen na uw 1e positieve PCR-test.
 • U hoeft dan niet in quarantaine bij aankomst in Turkije.

Kinderen jonger dan 12 jaar hoeven niet getest te worden of aan te tonen dat ze gevaccineerd of hersteld zijn.

Reizigers die niet aan 1 van de bovenstaande voorwaarden voldoen, worden voor vluchten geweigerd. Deze verplichtingen gelden niet voor transfer- en transitreizigers.

Aan de grens met Turkije kunnen steekproefsgewijs PCR-testen bij aankomst worden afgenomen. Daarna kunt u doorreizen. Als de uitslag positief is, wordt er contact met u opgenomen en dan moet u 10 dagen in quarantaine op de plaats van bestemming. Dit geldt ook als u in nauw contact bent geweest met iemand die positief wordt getest. Na 10 dagen moet u opnieuw een test doen, is deze test negatief dan mag u uit quarantaine. Is deze test óók positief dan wordt u na 4 dagen (de 14e dag van de quarantaine) opnieuw getest. Als blijkt dat u de Delta-variant bij u draagt, dan moet u 14 dagen in (thuis)quarantaine. Deze quarantaine kan in dit geval niet eerder worden beëindigd, alleen bij een negatief PCR-testresultaat op de 14e dag van de (thuis)quarantaine.

Bovenstaande regels gelden voor reizigers uit alle landen (incl. Turkse onderdanen), met uitzondering van de landen waarvoor specifieke regels gelden die hieronder worden beschreven:

 • Alle vluchten uit Zuid-Afrika, Botswana, Mozambique, Namibië en Zimbabwe zijn opgeschort. Reizigers die de afgelopen 14 dagen in deze landen zijn geweest, en die vanuit een ander land naar Turkije reizen, moeten een negatief PCR-testresultaat dat niet ouder is dan 72 uur laten zien. Bij aankomst volgt een verplichte staatsquarantaine van 14 dagen. Dit betekent dat reizigers de quarantaine in speciaal door de overheid aangewezen hotels moet doorbrengen.
 • Deze quarantaine kan worden beeindigd met een negatieve PCR-test op dag 10. Bij een positieve test blijft men in quarantaine tot dag 14. De transport- en verblijfskosten voor deze staatsquarantaine komen voor rekening van de reiziger. De reiziger moet bij het instappen in het vliegtuig bewijs kunnen tonen dat het verblijf in een van deze staatsquarantaine hotels (informatie in het Engels) al is geboekt en betaald. Reizigers die dit niet kunnen bewijzen zullen door de luchtvaartmaatschappij worden geweigerd.
 • Reizigers uit Iran en Egypte moeten bij aankomst in Turkije een negatief PCR-testresultaat dat niet ouder is dan 72 uur laten zien, of een bewijs van volledige vaccinatie dat ouder is dan twee weken.
 • Reizigers uit Brazilië,  Nepal, Sri Lanka, Bangladesh, India en Pakistan (ook reizigers uit andere landen die voor aankomst in Turkije twee weken in deze landen zijn geweest), moeten bij aankomst in Turkije een negatief PCR-testresultaat laten zien dat niet ouder is dan 72 uur.
 • Reizigers die ook een bewijs van volledige vaccinatie (ouder dan twee weken) kunnen laten zien, hoeven niet in quarantaine.
 • Reizigers die een test- of vaccinatiebewijs niet kunnen laten zien, gaan 10 dagen in quarantaine op de plaats van bestemming. Deze quarantaine kan worden beeindigd met een negatieve PCR-test op dag 10. Bij een positieve test blijft men in quarantaine tot dag 14.
 • Jongeren tussen 12 en 18 jaar die meereizen met hun ouders uit deze landen moeten een negatief PCR-testresultaat laten zien dat  bij aankomst niet ouder is dan 72 uur. Ook moeten zij na aankomst op de plaats van bestemming meteen nog een PCR-test doen; bij negatief resultaat mogen zij direct uit de quarantaine.

Reizigers uit Afghanistan of reizigers die in de laatste 14 dagen in Afghanistan zijn geweest moeten bij aankomst in het bezit zijn van een negatief PCR-testresultaat dat niet ouder is dan 72 uur, en in Turkije 10 dagen in staatsquarantaine gaan in een speciaal hiervoor aangewezen hotel (of 7 dagen in quarantaine gevolgd door een negatieve PCR-test). De transport- en verblijfskosten voor deze staatsquarantaine komen voor rekening van de reiziger. De reiziger moet bij het instappen in het vliegtuig bewijs kunnen tonen dat het verblijf in een van deze staatsquarantaine hotels (informatie in het Engels) al is geboekt en betaald. Reizigers die dit niet kunnen bewijzen zullen door de luchtvaartmaatschappij worden geweigerd. Voor Turkse burgers die aankomen uit Afghanistan gelden dezelfde regels, alleen mogen zij in quarantaine op het thuisadres en hier ook zelf naar toe reizen.

Bovenstaande regels zijn niet van toepassing voor reizigers die in Turkije overstappen zonder het land in te gaan. Voor de vaccinatiebewijzen geldt dat het vaccins moet zijn goedgekeurd door de WHO (voor noodgebruik) of Turkije.

Lees voor meer informatie de website van Turkish Airlines (informatie in het Engels).

Algemene coronamaatregelen in Turkije

U moet overal in Turkije in openbare gelegenheden (binnen en buiten) een mondkapje dragen, 1,5 meter afstand houden en hygiënemaatregelen naleven.

Actuele informatie met instructies en adviezen leest u op de website van het Turks ministerie van Binnenlandse Zaken (informatie in het Turks).

Gezondheidsverklaring vliegreizen

Gaat u per vliegtuig naar Nederland reizen? Dan moet u een gezondheidsverklaring bij u hebben voordat u aan boord gaat. U ontvangt dit formulier van de luchtvaartmaatschappij. Zonder ingevuld formulier mag u niet aan boord. U moet het formulier tijdens de reis bij zich houden en desgevraagd laten zien bij aankomst op Schiphol.

Meer informatie over coronavirus en reizen naar Nederland vindt u op Rijksoverheid.nl.

Terugreis naar Nederland

Reist u terug naar Nederland? Check waaraan u moet voldoen bij aankomst in Nederland.

Volg de adviezen op van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

Was regelmatig goed uw handen, snuit uw neus in papier en gooi het papier na het snuiten weg, was uw handen daarna weer goed. Dit geldt ook voor als u hoest en niest. Raadpleeg onmiddellijk een arts als u koorts en luchtwegklachten krijgt.

Testlocaties in Turkije 

Zie voor meer informatie over de testlocaties in Turkije de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken (informatie in het Engels). 

Gezondheidssituatie

Op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering vindt u informatie over actuele epidemieën, aanbevolen vaccinaties en maatregelen om malaria en andere infectieziekten in Turkije te voorkomen. Neem voor meer informatie contact op met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.

Verkeer

Vliegverkeer

Voor binnenlandse (vlieg)reizen in Turkije is voor mensen die het Turkse staatsburgerschap hebben of een verblijfsvergunning voor Turkije hebben een zogenaamde HES-code nodig. Voor vliegreizen naar Turkije is voor deze groep geen HES-code nodig. De HES-code is een vereiste vanuit de Turkse overheid. Meer informatie over deze code kunt u hier vinden op de Engelstalige website van de Turkse overheid.

Lees de laatste informatie over wijzigingen in het luchtverkeer op de website van de International Air Transport Association (IATA) (informatie in het Engels).

Wegverkeer

Reis na zonsondergang niet over de weg in Zuidoost-Turkije. Wees in het hele land voorzichtig in het verkeer. Het rijgedrag van veel verkeersdeelnemers is gevaarlijk. Bij verkeersongelukken met dodelijke afloop neemt de Turkse politie de chauffeurs van alle betrokken voertuigen in hechtenis. Ook als zij niet schuldig zijn aan het ongeval. Kijk voor meer informatie over verkeersinformatie over verkeersveiligheid op de website van de ANWB.

Controles door Turkse politie

De Turkse (militaire) politie in het hele land (extra) identiteitscontroles en verkeerscontroles uit. Volg altijd hun instructies op. Zorg ervoor dat u een geldig reisdocument bij u heeft. En een rijbewijs als dit van toepassing is.

Tips van de ambassade

Elk land heeft eigen wetten, regels, gebruiken en bijzonderheden. Deze kunnen heel anders zijn dan in Nederland. Hieronder volgen de specifieke tips van onze ambassade voor Turkije.

Beledigen Turkse natie verboden

Het is in Turkije verboden de Turkse natie, het staatshoofd, de vlag of het volkslied te beledigen. Ook het beschadigen of vernietigen van Turkse bankbiljetten en munten wordt gezien als belediging. Daarvoor kunt u strafrechtelijk worden vervolgd.

Vervolging aanhangers Gülen-beweging en andere organisaties die Turkije ziet als terroristisch

De Turkse regering ziet de religieuze Gülen-beweging als een terroristische organisatie. Personen en organisaties die aan deze beweging verbonden zijn, of ervan verdacht worden deze te steunen, worden vervolgd. Dat geldt ook voor personen die door Turkije verdacht worden van het steunen van andere organisaties die door Turkije met terrorisme in verband worden gebracht. De Turkse overheid kan u ook vervolgen voor uitingen die buiten Turkije zijn gedaan, ook op sociale media.

Ondervraging/rechtsvervolging Nederlanders die ook de Turkse nationaliteit bezitten

De Turkse veiligheidsautoriteiten hebben extra bevoegdheden om verdachten te volgen en staande te houden. Voornamelijk Nederlanders met ook de Turkse nationaliteit kunnen bij het inreizen en tijdens hun verblijf in Turkije te maken krijgen met ondervraging en/of rechtsvervolging. Dit doen Turkse autoriteiten onder andere als er een verdenking is van betrokkenheid bij organisaties die Turkije als terroristisch beschouwt. Bij controles, onder andere op vliegvelden, kan uw telefoon of andere elektronische apparatuur worden onderzocht. Houd hier rekening mee als u naar Turkije reist.

Bij strafrechtelijke procedures kunnen verdachten in voorlopige hechtenis worden gehouden. Ook kan een (tijdelijk) uitreisverbod worden opgelegd. Dit soms zonder dat meteen een opgaaf van redenen wordt gegeven. Ook zijn andere maatregelen mogelijk.

Volgens de Turkse wet worden Nederlanders die ook de Turkse nationaliteit hebben, op Turks grondgebied als Turks burger behandeld. Daardoor kan het gebeuren dat de Nederlandse ambassade in geval van problemen (zoals bij een arrestatie) niet door de Turkse autoriteiten wordt geïnformeerd. Ook kan het gebeuren dat het de Nederlandse ambassade niet wordt toegestaan consulaire bijstand te verlenen. Vraag bij problemen altijd naar consulaire bijstand van de ambassade of het consulaat-generaal.

LHBTI is niet algemeen geaccepteerd

LHBTI (lesbiennes, homoseksuelen, biseksuelen, transgender en intersekse personen) wordt niet algemeen geaccepteerd in Turkije. Houd daar rekening mee.

Drugs

Gebruik, bezit en handel in verdovende middelen wordt in Turkije streng bestraft.

Fotografie

Maak geen foto’s van militaire objecten. Dit is strafbaar.

Souvenirs

Neem geen cultuurhistorische of archeologische spullen mee uit Turkije. Bijvoorbeeld oude munten en stenen. Dit is strafbaar.

Taxi

Gebruik alleen taxi’s met een werkende meter. Maak als het nodig is vooraf een prijsafspraak.

In geval van nood

Lokale hulpdiensten

Bent u in Turkije en heeft u direct hulp nodig? Neem dan contact op met de lokale hulpdiensten:

Algemeen alarmnummer (politie): 155

Ambulance: 112

Brandweer: 110

Contactgegevens ambassade

Nederlandse ambassades en consulaten zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar. Bent u in Nederland, bel dan het nummer +31 247 247 247, WhatsApp naar nummer +31 6 823 877 96 of Twitter via @247BZ. Bent u in het buitenland en heeft u een lokaal telefoonnummer, bel dan het lokale nummer van de ambassade of het consulaat. U betaalt dan het lokale tarief.

Nederlandse ambassade in Ankara

Meer informatie over de Nederlandse ambassade in Ankara.

Nederlands consulaat-generaal in Istanbul

Meer informatie over het Nederlandse consulaat-generaal in Istanbul.

Wat de ambassade en het consulaat voor u kunnen doen

Lees wat de ambassade wel/niet voor u kan doen.

Wat u zelf kunt doen

Lees wat u zelf kunt doen in een noodsituatie, zoals een arrestatie of ziekenhuisopname.

Registreren

U kunt zich ook registreren bij de ambassade/het consulaat-generaal.

Lees meer over Turkije op nederlandwereldwijd.nl

Veel gestelde vragen over coronavirus in Turkije

Er zijn in Turkije enorm veel vragen rondom het corona hieronder proberen we de belangrijkste vragen te beantwoorden:

🌴 Kan ik op vakantie naar Turkije?

Door corona was op vakantie naar Turkije in 2022 lange tijd niet mogeilijk. Om te weten of op vakantie naar Turkije mogelijk is moet u kijken naar het reisadvies.

Bekijk Reisadvies Turkije en vind daar ook direct organisaties die deze vakanties tijdens corona organiseren met de juiste maatregelen.

🗺️ Hoeveel besmettingen met corona zijn er geteld in Turkije

Op onze corona kaart kunt u precies zien hoeveel mensen er positief getest zijn met corona Turkije:

Bekijk COVID-19 kaart Turkije

😷 Waar kan ik me laten testen in Turkije?

Als je wilt reizen naar Turkije heb je een negatief COVID-19 testresultaat nodig. Als je gaat vliegen, is een PCR COVID-19test nodig. Ook heb je een bewijst nodig van de negatieve corona testuitslag. Dit is in de vorm van een reisdocument ondertekend door een geregistreerde arts. Bekijk ons overzicht met testlocaties voor een Coronavirus PCR Test Turkije + reisdocument. Ons overzicht bevat 80+ pcrtest straten door héél Nederland!

🧴 Hoe bescherm ik me tegen COVID-19 in Turkije

Het belangrijkste om een corona besmetting te voorkomen is om je handen te wassen volgens de richtlijnen van de World Health Organization (WHO)

Andere maatregelen die je kunt nemen tegen COVID-19 zijn:

 • Schud geen handen
 • Niezen en hoest enkel in de binnenzijde van je elleboog
 • Blijf binnen huis; werk thuis als dit mogelijk is
 • Maak alleen gebruik van papieren zakdoekjes en gooi deze weg na gebruik
 • Moet je toch naar buiten? Houd dan 1,5 meter (twee armlengtes) afstand van andere personen
 • Heb je last van lichte hoest, keelpijn, verhoging tot 38 graden C, loopneus of neusverkoudheid? Blijf thuis!

Laat hieronder uw mening weten

Corona-teller.nl heeft geen verstandhouding met overheidsinstanties als GGD, RIVM of andere teststraten genoemd in artikelen en links. Dit is een ongebonden website met een eigen redactie