KAART Mozambique Coronavirus: Aantal besmettingen, doden en vakantie Nieuws

Op dit moment (24-01-2022) zijn er in Mozambique, 222,596 mensen positief getest op corona. Dit zijn onbekend aantal meer dan gisteren. 13 corona patiënten zijn op dit moment in kritische toestand. Er zijn ook 2,157 overleden in Mozambique aan het coronavirus. Gelukkig zijn er ook al 202,160 mensen hersteld van het coronavirus (covid-19). Corona statistieken worden ververst op 25 januari

Statistieken covid-19 virus aantal besmettingen in Mozambique 24 januari:

Land Mozambique
Positief getest 222,596
Aantal Doden 2,157
Hersteld 202,160
Actieve gevallen 18,279
Kritische toestand 13
*Deze cijfers zijn vanaf 15 Februari 2020 tot en met 24 januari 2022

Kaart corona (covid-19) in Mozambique vandaag

Opzoek naar een landkaart van Mozambique? Wij tonen op onze website actuele plattegronden aan van Mozambique, met daarop toeristische bezienswaardigheden in Mozambique, actueel nieuws en nog veel meer!

LIVE Covid-19 Kaart Mozambique oranje zones

Hieronder vind je een overzicht van de aantallen coronavirus (covid-19) besmettingen, doden en departementen in Mozambique:

Mozambique Kaart departementen

Kaart Mozambique aantal besmettingen, Coronavirus Aantal overledenen, Reisadvies Mozambique en live update

Vakantie naar Mozambique mogelijk?

Op vakantie naar Mozambique coronavirus

Door de epidemie van corona was op vakantie gaan naar Mozambique geen optie. Gelukkig zijn de maatregelen in Mozambique versoepeld. En is vakantie in 2022 tijdens de corona epidemie in een hoop landen weer mogelijk. Houd rekening met de corona maatregelen in Mozambique. Lees u daarom goed in voor u op vakantie gaat naar Mozambique of een andere vakantiebestemming.

Reisadvies Mozambique | Ministerie van Buitenlandse Zaken

Laatst gewijzigd op: 18-01-2022 | Nog steeds geldig op: 24-01-2022

Mozambique wordt niet meer gezien als een land waar een zorgwekkende virusvariant is, omdat deze variant nu ook in veel andere landen gevonden is. Mozambique blijft wel een zeerhoogisicoland. Het reisadvies voor Mozambique is oranje en rood. Er zijn grote veiligheidsrisico’s in het rode gebied. Er zijn minder strenge regels waaraan u moet voldoen voor vertrek naar Nederland. Lees in de rubriek Coronavirus wat dit voor u betekent. Lees het hele reisadvies.

Kaart bij reisadvies Mozambique

Reischecklist Mozambique

Let op: het ministerie van BZ adviseert alleen naar oranje gebieden te reizen als dat noodzakelijk is. Reist u naar Mozambique? Gebruik dan onderstaande checklist om uw reis goed voor te bereiden.

Blijf op de hoogte van de veiligheidssituatie
 • Download de Reisapp van Buitenlandse Zaken en Douane. Maak Mozambique favoriet, dan ontvangt u een pushbericht als het reisadvies verandert. Met de app heeft u ook alle contactgegevens van Buitenlandse Zaken en lokale hulpdiensten bij de hand, plus informatie over wat te doen in geval van nood, zoals ziekenhuisopname of verlies van uw paspoort.
 • Volg het ministerie van Buitenlandse Zaken op Twitter via @247BZ.
 • U kunt zich ook gratis registreren bij de ambassade.
Reisdocumenten & visa
 • Als u naar Mozambique reist, moet u altijd een geldig paspoort meenemen waarmee u zich kunt identificeren. Dit geldt ook voor meereizende kinderen.
 • Voor sommige landen geldt dat uw paspoort nog 6 maanden geldig moet zijn vanaf het moment dat u vertrekt uit dat land. Ook kan het zijn dat u een visum nodig heeft. U kunt dit nagaan bij de ambassade van Mozambique in Brussel. 
 • U kunt aan de grens of op het vliegveld een toeristenvisum kopen. U moet dan een uitnodigingsbrief of een hotelreservering laten zien. Het toeristenvisum is 30 dagen lang geldig, en uiterlijk tot 90 dagen na afgifte. Het toeristenvisum is voor 2 binnenkomsten. Als u meer binnenkomsten nodig heeft, moet u het visum bij de ambassade in Brussel aanvragen. Bij de aanvraag van het visum moet het paspoort minstens 2 lege bladzijden hebben.
 • Andere soorten visa moeten altijd bij de ambassade in Brussel worden aangevraagd.
 • Reist u via Zuid-Afrika naar Mozambique? Houd dan rekening met aangescherpte regels. Voor personen onder de 18 jaar die Zuid-Afrika in- of uitreizen, gelden strenge regels. Deze gelden ook als zij doorreizen via Zuid-Afrika naar andere landen. Kijk voor meer informatie op de website van het ministerie van Binnenlandse Zaken van Zuid Afrika.
 • Reist u alleen met minderjarige kinderen? Check dan welke documenten u nodig heeft en neem die mee. Zo voorkomt u lange wachttijden bij grenscontroles. 
 • Check of u met uw Nederlandse rijbewijs een motorvoertuig mag huren en besturen, en of u ook een internationaal rijbewijs nodig heeft.
Reisverzekering
 • Sluit een goede reisverzekering af die de extra kosten dekt van bijvoorbeeld repatriëring en ziekenhuisopname. Uw basiszorgverzekering vergoedt deze kosten niet altijd 100 procent. Denk ook aan wat u van plan bent te gaan doen: voor sommige (extreme) sporten is bijvoorbeeld een extra verzekering nodig.
 • Zet het telefoonnummer van de alarmcentrale van uw reisverzekeraar in uw telefoon.
Geld en mobiele telefoon
 • Zorg dat u genoeg financiële middelen heeft om onverwachte situaties tijdens uw reis op te vangen (denk aan vertraging).
 • Zorg dat u meerdere betaalmiddelen meeneemt naar Mozambique. Bijvoorbeeld contant geld én een pinpas of creditcard.
 • Zet het telefoonnummer van uw bank in uw telefoon. U heeft het nodig als u uw bankpas wilt blokkeren in geval van verlies of diefstal.
Gezondheid
Thuisblijvers
 • Maak van thuisblijvers geen spoorzoekers en laat ze weten wat uw reisplannen zijn.
 • Maak goede afspraken met het thuisfront over uw bereikbaarheid.
 • Geef thuisblijvers een kopie van uw reisdocumenten, vaccinatieboekje, creditcard en verzekeringsgegevens. Bewaar deze kopieën zelf ook op een veilige plek online.
 • Geef thuisblijvers ook het IMEI nummer van uw telefoon: in geval van nood kan uw mobiele provider daarmee uw telefoon terugvinden of blokkeren. De makkelijkste manier om dit nummer te achterhalen: *#06# intoetsen op uw telefoon. Daarna verschijnt het nummer op uw scherm.
 • Zet het nummer van uw contactpersoon in geval van nood als ICE-nummer in uw telefoon. Dan kunnen hulpdiensten zonder uw telefoon te hoeven ontgrendelen, contact opnemen met deze persoon. Lees hoe u een ICE-nummer instelt.
Niet meenemen
 • Neem geen drugs mee naar Mozambique. In veel landen staan er hoge straffen op het bezit en het gebruik van drugs. Dit geldt ook voor softdrugs.
 • Laat waardevolle spullen (zoals sieraden) zoveel mogelijk thuis.
 • Download de Reisapp van Buitenlandse Zaken en Douane: dan weet u wat u wel en niet mag terug nemen naar Nederland (denk aan souvenirs, namaakartikelen, koralen en dierlijke producten).

Veiligheidsrisico’s

Onveilige gebieden

In ‘rode’ en ‘oranje’ gebieden kan het voorkomen dat de ambassade beperkt hulp kan bieden als u in de problemen komt.

Rood: niet reizen
Noordoosten van de provincie Cabo Delgado

Reis niet naar de districten Palma, Mocimboa da Praia, Muidumbe, Nangade, Macomia, Quissanga, Mueda en Meluco (inclusief de eilanden die vóór deze districten in zee liggen) in het noordoosten van de provincie Cabo Delgado. De districten zijn weer in handen van de overheid, maar onbekende groepen voeren nog af en toe aanvallen uit en het leger reageert daarop. Reis daarom niet naar het noordoosten van de provincie Cabo Delgado.

Oranje: alleen noodzakelijke reizen

De lokale overheid neemt maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus. Deze maatregelen kunnen elkaar snel opvolgen.

Er zijn in Mozambique veiligheidsrisico’s die afwijken van wat u in Nederland gewend bent. De situatie in heel Mozambique is onvoorspelbaar.

Bij het reizen naar de andere districten van Cabo Delgado is het raadzaam de lokale overheid in te lichten.

Centrum van het land

Rond de kruising van de hoofdwegen N1 en N6, bij de plaats Inchope, kan het onrustig zijn. Rijd niet in het donker en houd de omgeving goed in de gaten.

Piraten voor de kust

Er zijn piraten actief in de Indische Oceaan. Vooral bij Somalië. Ook in Mozambique is een geval van piraterij geweest. Reist u naar of in de Indische Oceaan bij Mozambique? Houd hier dan rekening mee.

Criminaliteit

Houd rekening met criminaliteit in Mozambique. Er komen zowel overdag als ’s nachts inbraken, gewapende overvallen en berovingen voor. Ook ontvoeringen komen voor. Tot nu toe zijn vooral zakenmensen hier het slachtoffer van geworden.

Neem voor uw veiligheid voorzorgsmaatregelen:

 • Ga niet na zonsondergang de straat op. Ook niet om te reizen.
 • Wees ook overdag op uw hoede en loop bij voorkeur niet alleen over straat. Overdag vinden ook overvallen plaats. Vooral op plekken waar overvallers snel ongezien kunnen verdwijnen, zoals parken en struiken.
 • Vermijd sloppenwijken.
 • Draag geld, creditcards en andere waardevolle documenten op uw lichaam. Bijvoorbeeld in een money belt.
 • Draag geen opvallende sieraden of juwelen.
 • Bewaar uw paspoort, vliegticket en geld dat u niet direct nodig heeft op een veilige plek.
 • Reist u met een auto? Houd dan de ramen dicht en de deuren gesloten, ook als u in een taxi zit. Toon geen kostbaarheden. Bied geen verzet bij een overval of beroving. Als u hier slachtoffer van wordt, geef uw bezittingen dan af. Verzet leidt vaak tot (meer) geweld.
Natuurgeweld

Houd tijdens het regenseizoen in het hele land rekening met wateroverlast en overstromingen. Daardoor kan infrastructuur beschadigd raken.

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en de veiligheidssituatie ter plaatse. Volg bijvoorbeeld het plaatselijke nieuws via de lokale en sociale media. Of vraag bij uw hotel om informatie.

Wat te doen in een noodsituatie

Bent u in het land en is er een noodsituatie? Laat uw familie/vrienden dan weten hoe het met u gaat. Volg altijd de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten. Als u een georganiseerde reis maakt, houd dan contact met uw reisorganisatie. Heeft u hulp nodig? Neem dan contact op met uw reisverzekeraar of met de ambassade via +31 247 247 247, WhatsApp naar nummer +31 6 823 877 96 of Twitter via @247BZ.

Coronavirus

Inreizen Mozambique

U kunt niet met uw digitale coronabewijs in de CoronaCheck app (het digitale coronabewijs – DCC) Mozambique inreizen. Dit is alleen geldig binnen de EU en het Schengengebied, en in andere landen die dit bewijs hebben erkend. Wanneer landen buiten de EU de CoronaCheck app accepteren, wordt dat in het reisadvies vermeld. U moet uw vaccinatie-, herstel- of testbewijs dus uitprinten en op papier meenemen.

Reis alleen naar Mozambique als het noodzakelijk is. Toeristisch verblijf is niet noodzakelijk.

Inreisbeperkingen

Om Mozambique in te reizen is een negatieve PCR-test nodig die maximaal 72 uur voor vertrek is afgenomen (ook als u bewijs van vaccinatie heeft). Neem het test resultaat mee op papier. De testplicht geldt niet voor kinderen onder de 5 jaar.

Houd er rekening mee dat de lokale autoriteiten verplichte medische controles uitvoeren bij de grensposten en luchthavens. Ook kunnen ze u verplichten om 14 dagen in quarantaine te blijven. Neem contact op met uw reisorganisatie of met uw luchtvaartmaatschappij voor mogelijke gevolgen. Volg de media voor verdere informatie over eventuele besmettingen met het coronavirus.

Coronavirusmaatregelen (COVID-19)

De lokale autoriteiten hebben maatregelen genomen om het risico op verspreiding van het coronavirus (COVID-19) te verkleinen. De actuele informatie met instructies en adviezen vindt u op de website van de overheid van Mozambique en het Mozambikaans ministerie van Gezondheid (informatie in het Portugees).

Terugkeer naar Nederland

Reist u terug naar Nederland? Check waaraan u moet voldoen bij aankomst in Nederland.

Volg de adviezen van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) op.

Was regelmatig goed uw handen, snuit uw neus in papier en gooi het papier na het snuiten weg, was uw handen daarna weer goed. Dit geldt ook voor als u hoest en niest. Raadpleeg onmiddellijk een arts als u koorts en luchtwegklachten krijgt.

Testlocaties in Mozambique

Zie voor meer informatie over de testlocaties in Mozambique de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken (informatie in het Engels).

Gezondheidssituatie

Op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering vindt u informatie over actuele epidemieën, aanbevolen vaccinaties en maatregelen om malaria en andere infectieziekten te voorkomen. Neem voor meer informatie contact op met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.

Verkeer

Grensovergangen en vliegvelden

Lees de laatste informatie over wijzigingen in het luchtverkeer op de Engelstalige website van de International Air Transport Association (IATA).

Openbaar vervoer

Reis niet met het openbaar vervoer in Mozambique. De staat van onderhoud van de voertuigen is vaak slecht en er wordt vaak hard en slecht gereden. Reis na zonsondergang niet buiten de grote steden. De wegen zijn doorgaans onverlicht en er is een verhoogde kans op criminaliteit.

Trein- en busverkeer

Treinverkeer voor personen is beperkt. Ook is er weinig comfort en is het niet veilig (behalve de lijn Maputo-Johannesburg, 600 kilometer in 14 uur).

Bustransport tussen de steden is sterk verbeterd. Openbaar vervoer per ‘chapa’ (minibus) in de stad of tussen de steden is gevaarlijk door het onverantwoord rijgedrag van de chauffeurs. Ook komt er regelmatig kleine criminaliteit voor.

Scheepvaart

In de Indische Oceaan zijn piraten actief, vooral bij Somalië. Ook in Mozambique is een geval van piraterij geweest. Vaart u naar of in de Indische Oceaan bij Mozambique? Neem voor vertrek goede voorzorgsmaatregelen.

Tips van de ambassade

Elk land heeft eigen wetten, regels, gebruiken en bijzonderheden. Deze kunnen heel anders zijn dan in Nederland. Hieronder volgen de specifieke tips van onze ambassade voor Mozambique.

Identificeren

U bent in Mozambique verplicht u te identificeren met een geldig paspoort. U bent strafbaar als u geen geldig paspoort kunt laten zien. Een gestempelde kopie van een paspoort wordt niet geaccepteerd. Verliest u uw originele paspoort zorg ervoor dat u goede kopieën op een veilige plek bewaart.

Stempel

Let erop dat de immigratiedienst van Mozambique een inreisstempel of uitreisstempel in uw paspoort zet als u het land binnenkomt of verlaat.

Politiecontrole

Wordt u door de politie aangehouden voor een standaardcontrole? Bijvoorbeeld tijdens een autorit? Blijf dan vriendelijk en raak niet geïrriteerd. Dat is de beste manier om te zorgen dat u snel uw reis kunt vervolgen.

Drugs

Het bezit, gebruik en handel in verdovende middelen is verboden.

LHBTIQ

Lesbische vrouwen, homoseksuele mannen, biseksuelen, transgenders en intersekse personen (LHBTIQ’s) worden niet algemeen geaccepteerd in Mozambique. Houd daar rekening mee.

In geval van nood

Lokale hulpdiensten

Bent u in Mozambique en heeft u direct hulp nodig? Neem dan contact op met de lokale hulpdiensten:

Politie: 119
Ambulance: 117
Brandweer: 198

Contactgegevens ambassade

Nederlandse ambassades en consulaten zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar. Bent u in Nederland, bel dan het nummer +31 247 247 247, WhatsApp naar nummer +31 6 823 877 96 of Twitter via @247BZ. Bent u in het buitenland en heeft u een lokaal telefoonnummer, bel dan het lokale nummer van de ambassade of het consulaat. U betaalt dan het lokale tarief.

Nederlandse ambassade in Maputo

Kijk voor informatie over de Nederlandse ambassade in Maputo op de website.

Wat de ambassade voor u kan doen

Lees wat de ambassade wel/niet voor u kan doen.

Wat u zelf kunt doen

Lees wat u zelf kunt doen in een noodsituatie, zoals een arrestatie of ziekenhuisopname.

Registreren

U kunt zich ook gratis registreren bij de ambassade.

Lees meer over Mozambique op nederlandwereldwijd.nl

Veel gestelde vragen over COVID-19 in Mozambique

Er zijn in Mozambique enorm veel vragen rondom het corona hieronder proberen we de belangrijkste vragen te beantwoorden:

⛱️ Kan ik op vakantie naar Mozambique?

Door corona was op vakantie naar Mozambique in 2022 lange tijd niet mogeilijk. Om te weten of op vakantie naar Mozambique mogelijk is moet u kijken naar het reisadvies.

Klik door naar Vakantieadvies Mozambique en vind daar ook de organisaties die deze vakanties organiseren volgens de rivm richtlijnen.

🗺️ Hoeveel coronabesmettingen zijn er geteld in Mozambique

Op onze corona kaart kunt u exact zien hoeveel besmettingen er zijn met coronavirus in Mozambique:

Klik hier voor Mozambique

🤧 Hoe kan ik me laten testen op het corona virus in Mozambique?

Wanneer je wilt reizen naar Mozambique heb je een negatief COVID-19 testresultaat nodig. Als je gaat vliegen, is een PCR coronavirustest nodig. Ook heb je een bewijst nodig van de negatieve COVID-19 testuitslag. Dit is in de vorm van een reisverklaring ondertekend door een geregistreerde arts. Bekijk ons overzicht met testlocaties voor een COVID-19 PCR Test Mozambique incl. reisdocument. Deze kaart heeft meer dan 2500+ coronavirustest straten door héél Nederland!

👏 Hoe bescherm ik me tegen COVID-19 in Mozambique

Het belangrijkste om een corona besmetting te voorkomen is om je handen te wassen volgens de richtlijnen van de World Health Organization

Andere maatregelen die je kunt nemen zijn:

 • Niezen en hoesten doe je alleen in de binnenzijde van je elleboog
 • Gebruik papieren zakdoekjes en gooi deze direct weg na gebruik
 • Schud geen handen
 • Blijf binnen; werk thuis
 • Moet je toch naar buiten? Behoud dan anderhalve meter afstand van andere personen
 • Ben je ziek blijf dan binnen!

Laat hieronder uw mening weten

Corona-teller.nl heeft geen verstandhouding met overheidsinstanties als GGD, RIVM of andere teststraten genoemd in artikelen en links. Dit is een ongebonden website met een eigen redactie