KAART Myanmar Coronavirus: Aantal besmettingen, doden en vakantie Nieuws
Inhoudsopgave Toon

Op het moment van publiceren (24-01-2022) zijn er in Myanmar, 534,071 mensen positief getest op het coronavirus (covid-19). Dit zijn onbekend aantal meer dan gisteren. onbekend aantal corona patiënten zijn in kritische toestand. Er zijn ook 19,310 overleden in Myanmar aan het coronavirus. Gelukkig zijn er ook al 512,201 corona patiënten hersteld van het coronavirus. Corona statistieken worden ververst op 25 januari

Statistieken coronavirus aantal besmettingen in Myanmar 24 januari:

Land Myanmar
Positief getest 534,071
Aantal Doden 19,310
Hersteld 512,201
Actieve gevallen 2,560
Kritische toestand onbekend aantal
*Deze cijfers zijn vanaf 15 Februari 2020 tot en met 24 januari 2022

Kaart coronavirus (covid-19) in Myanmar vandaag

Opzoek naar een landkaart van Myanmar? Wij bieden op deze pagina realtime plattegronden aan van Myanmar, met daarop mooie vakantie bestemmingen in Myanmar, nationaal nieuws en meer!

LIVE Corona Kaart Myanmar oranje zones

Je vind hieronder een landkaart van de coronavirus (covid-19) besmettingen, doden en departementen in Myanmar:

Myanmar gebieden landkaart

Landkaart Myanmar aantal inwoners besmet, Coronavirus Overledenen, Reisadvies Myanmar en lokaal

Vakantie naar Myanmar mogelijk?

Op vakantie naar Myanmar coronavirus

Door de epidemie van het coronavirus was op vakantie gaan naar Myanmar geen mogelijkheid. Gelukkig zijn de corona maatregelen in Myanmar versoepeld. En is vakantie in 2022 tijdens het covid-19 virus in een hoop landen weer mogelijk. Let wel op de lokale corona maatregelen in Myanmar. Wees daarom goed op de hoogte voor u op vakantie gaat naar Myanmar of een andere vakantiebestemming.

Reisadvies Myanmar | Ministerie van Buitenlandse Zaken

Laatst gewijzigd op: 30-12-2021 | Nog steeds geldig op: 24-01-2022

Het reisadvies voor Myanmar is gedeeltelijk rood en oranje. Sinds het leger van Myanmar op 1 februari 2021 een staatsgreep pleegde, is het land instabiel. Het leger is ‘Operatie Anawratha’ gestart met als doel de macht te houden en het land onder controle te brengen. Er zijn veel gevechten met de Ethnic Armed Organisations (EAO’s) en de People’s Defence Forces in de staten Chin, Kachin, Sagaing en Magway. Ook in de steden is er op verschillende plekken nog elke dag onrust. In de steden Yangon en Mandalay komen ook explosies voor. In deze steden en in veel andere kleinere steden is een avondklok ingesteld (in de stad Yangon van 22.00 uur – 04.00 uur). Er zijn grote veiligheidsrisico’s in de rode en oranje gebieden. Door deze onveilige situaties in Myanmar raden wij u nog steeds dringend aan niet naar Myanmar te reizen als dat niet strikt noodzakelijk is. Als u in Myanmar bent, bedenk dan of het nog steeds strikt noodzakelijk is dat u daar blijft. Zo niet, dan adviseren wij u gebruik te maken van de bestaande, maar steeds meer beperkte mogelijkheden van internationale vluchten om uit Myanmar te vertrekken. Lees het hele reisadvies om te zien wat dit voor u betekent.

Kaart bij reisadvies Myanmar

Reischecklist Myanmar

Reist u naar Myanmar? Gebruik dan onderstaande checklist om uw reis goed voor te bereiden.

Blijf op de hoogte van de veiligheidssituatie
 • Download de Reisapp van Buitenlandse Zaken en Douane. Maak Myanmar favoriet, dan ontvangt u een pushbericht als het reisadvies verandert. Met de app heeft u ook alle contactgegevens van Buitenlandse Zaken en lokale hulpdiensten bij de hand, plus informatie over wat te doen in geval van nood, zoals ziekenhuisopname of verlies van uw paspoort.
 • Volg het ministerie van Buitenlandse Zaken op Twitter via @247BZ.
 • U kunt zich ook gratis registreren bij de ambassade.
Reisdocumenten & visa
 • Als u naar Myanmar reist, moet u altijd een geldig paspoort meenemen waarmee u zich kunt identificeren. Dit geldt ook voor meereizende kinderen.
 • Voor sommige landen geldt dat uw paspoort nog 6 maanden geldig moet zijn vanaf het moment dat u vertrekt uit dat land. Ook kan het zijn dat u een visum nodig heeft. U kunt dit nagaan bij de ambassade van Myanmar in Brussel, België.
 • Visa kunnen ook online worden aangevraagd bij het Ministry of Labour, Immigration and Population. Nieuwe aanvragen voor toeristenvisa zijn momenteel opgeschort. Voor zakenvisa moet de werkgever de reisurgentie voorleggen aan de ambassade van Myanmar voor toestemming te mogen reizen. Neem dus voor uw vertrek naar Myanmar eerst contact op met de ambassade van Myanmar.
 • Reist u alleen met minderjarige kinderen? Check dan welke documenten u nodig heeft en neem die mee. Zo voorkomt u lange wachttijden bij grenscontroles. 
 • Reist u buiten de grote toeristische steden en gebieden? Dan heeft u vaak een vergunning nodig. Die kunt u aanvragen bij het kantoor van Myanmar Travel and Tours, 77-91 Sule Pagoda Road, Yangon. U kunt de vergunning ook aanvragen via een lokaal reisbureau.
 • Check of u met uw Nederlandse rijbewijs een motorvoertuig mag huren en besturen, en of u ook een internationaal rijbewijs nodig heeft.
Reisverzekering
 • Sluit een goede reisverzekering af die de extra kosten dekt van bijvoorbeeld repatriëring en ziekenhuisopname. Uw basiszorgverzekering vergoedt deze kosten niet altijd 100 procent. Denk ook aan wat u van plan bent te gaan doen: voor sommige (extreme) sporten is bijvoorbeeld een extra verzekering nodig.
 • Zet het telefoonnummer van de alarmcentrale van uw reisverzekeraar in uw telefoon.
Geld en mobiele telefoon
 • Zorg dat u genoeg financiële middelen heeft om onverwachte situaties tijdens uw reis op te vangen (denk aan vertraging).
 • Zorg dat u meerdere betaalmiddelen meeneemt naar Myanmar. Bijvoorbeeld contant geld én een pinpas of creditcard.
 • Zet het telefoonnummer van uw bank in uw telefoon. U heeft het nodig als u uw bankpas wilt blokkeren in geval van verlies of diefstal.
 • Check bij uw provider wat de kosten zijn van mobiel bellen en datagebruik buiten de EU. Het kan handig zijn om een buitenlandpakket aan te schaffen.
 • Controleer of uw bankpas geactiveerd is voor pinnen buiten Europa.
Gezondheid
Thuisblijvers
 • Maak van thuisblijvers geen spoorzoekers en laat ze weten wat uw reisplannen zijn.
 • Maak goede afspraken met het thuisfront over uw bereikbaarheid.
 • Geef thuisblijvers een kopie van uw reisdocumenten, vaccinatieboekje, creditcard en verzekeringsgegevens. Bewaar deze kopieën zelf ook op een veilige plek online.
 • Geef thuisblijvers ook het IMEI nummer van uw telefoon: in geval van nood kan uw mobiele provider daarmee uw telefoon terugvinden of blokkeren. De makkelijkste manier om dit nummer te achterhalen: *#06# intoetsen op uw telefoon. Daarna verschijnt het nummer op uw scherm.
 • Zet het nummer van uw contactpersoon in geval van nood als ICE-nummer in uw telefoon. Dan kunnen hulpdiensten zonder uw telefoon te hoeven ontgrendelen, contact opnemen met deze persoon. Lees hoe u een ICE-nummer instelt.
Niet meenemen
 • Neem geen drugs mee naar Myanmar. In veel landen staan er hoge straffen op het bezit en het gebruik van drugs. Dit geldt ook voor softdrugs.
 • Laat waardevolle spullen (zoals sieraden) zoveel mogelijk thuis.
 • Download de Reisapp van Buitenlandse Zaken en Douane: dan weet u wat u wel en niet mag terug nemen naar Nederland (denk aan souvenirs, namaakartikelen, koralen en dierlijke producten).

Veiligheidsrisico’s

Onveilige gebieden

Let op: In ‘rode’ en ‘oranje’ gebieden kan de ambassade u minder goed of helemaal niet helpen als u in de problemen komt.

Rood: niet reizen
Rakhine

Reis niet naar het noorden van de staat Rakhine. Hoewel de conflictsituatie sinds enige maanden een beetje is verbeterd, blijft de situatie instabiel. Vooral in en rondom de stad Sittwe en in de noordelijke gebieden van Rakhine blijft de situatie gespannen. In augustus 2017 was er een grote toename van geweld. Hierdoor zijn volgens de Verenigde Naties meer dan 650.000 Rohingya’s naar Bangladesh gevlucht. 

Door de spanningen mag u van de overheid bijvoorbeeld ‘s avonds niet de straat op. Er is een avondklok. Dit geldt voor plaatsen in het noorden van Rakhine. De overheid kan de regels voor veiligheid (zoals de avondklok) aanpassen als de situatie verandert.

Reis alleen wanneer het noodzakelijk is naar het zuiden van de staat Rakhine, zoals naar de plaats Ngapali. Gebruik dan de luchthaven van de stad Thandwe of de autoweg ten zuiden van Ngapali. Reis niet verder noordelijk dan de lijn ter hoogte van de plaats Thandwe (zie kaart).

Chin

Reis niet naar de staat Chin. Hier vinden vaak gevechten plaats tussen het leger en gewapende groeperingen. 

Kachin

Reis niet naar de staat Kachin. Er vinden vaak gevechten plaats tussen gewapende etnische groepen en het leger van Myanmar. Mensen vluchten vanuit de staat Kachin naar andere delen van het land.

Sagaing

Reis niet naar de staat Sagaing. Hier vinden vaak gevechten plaats tussen gewapende groepen en het leger.

Shan

Reis niet naar het noorden van de staat Shan. In het noorden van de staat Shan zijn vaak gevechten tussen gewapende etnische groepen en het leger. Mensen vluchten vanuit Shan naar andere delen van het land.

Reis niet naar de streek ten noorden van Thailand aan de grens met Laos in de staat Shan (de Gouden Driehoek). Hier zijn drugsbendes actief.

Grensgebied met Thailand (van Mae Sai in het noorden tot aan Mae Sot)

Reis niet naar het grensgebied met Thailand tussen Mae Sai en Mae Sot. Sinds de staatsgreep zijn hier activisten naar toe gevlucht, iets dat het leger aanleiding geeft om daar hevige militaire acties uit te voeren. Dit leidt tot een toename in het aantal vluchtelingen in kampen in het gebied. Door de COVID-19-pandemie zijn ook in dit gebied de landsgrenzen tot nader order gesloten. De wegen naar de grensovergangen ten zuiden van Mae Sot met Thailand zijn wel bereikbaar en veilig. Wijk niet af van deze wegen. Informeer voordat u afreist naar de situatie ter plekke. Dit is oranje gebied (reis alleen als het noodzakelijk is).

Grensgebieden

In de grensgebieden liggen onontplofte explosieven en landmijnen. Let hier extra goed op.

Oranje: alleen noodzakelijke reizen
Demonstraties

Sinds het leger van Myanmar op 1 februari 2021 een staatsgreep pleegde, is er veel  onrust in het hele land. 

Daarom geldt het dringende advies om in een veilige omgeving te verblijven en verplaatsingen te beperken. Door deze situatie en ook door de COVID-pandemie vinden beperkt (internationale) vluchten plaats. De landsgrenzen met de omringende landen zijn tot nader order gesloten.  

Blijf altijd alert. Vermijd samenscholingen en mogelijke confrontaties van demonstranten met de militairen en politie. 

Vervolging

Autoriteiten in Myanmar kunnen buitenlanders oppakken en vervolgen om onduidelijke of politieke redenen. De mogelijkheden voor Nederland om hulp te bieden zijn dan vaak beperkt, zeker als u ook de nationaliteit van dat land heeft of heeft gehad.

Natuurgeweld
Overstromingen en verkeersproblemen

In Myanmar zijn er van juni tot november zware regenbuien. In dit regenseizoen kan er zoveel regen vallen dat er overstromingen en verkeersproblemen ontstaan. Overstromingen zorgen vaak voor schade aan wegen en bruggen die ook na het regenseizoen voor problemen kan zorgen. Wilt u tijdens deze periode reizen? Volg dan de (weer)berichten in de media en informeer u over de situatie.

Tropische stormen

In Myanmar kunnen van april tot november tropische stormen en cyclonen voorkomen. Er kunnen dan overstromingen en landverschuivingen ontstaan. Volg de instructie van de autoriteiten op.

Meer weten over de weersomstandigheden in Myanmar? Ga naar de website (informatie in het Engels):

Aardbevingen

In Myanmar komen ook aardbevingen voor. In 2016 vond een aardbeving plaats in het midden van Myanmar. Hierdoor was er schade aan tempels in de toeristische stad Bagan. Volg de berichten in de media en informeer u over de situatie. Bijvoorbeeld door het raadplegen van de website van het USGS Earthquake Hazards Program (informatie in het Engels).

Storing telecommunicatiediensten

Door de vele stroomonderbrekingen adviseren wij een lijst digitaal en op papier bij te houden van contactpersonen voor noodgevallen. Volg altijd het lokale nieuws.

Wat te doen in een noodsituatie

Bent u in Myanmar en voelt u zich niet veilig of het is voor uw werkzaamheden niet strikt noodzakelijk in Myanmar te blijven, overweeg dan het land te verlaten. Er zijn hiervoor wisselend en beperkt mogelijkheden, dus volg de ontwikkelingen via de actuele informatie van de luchtvaartmaatschappijen. Wilt u het land verlaten? Neem dan contact op met de Nederlandse ambassade in Yangon via +31 247 247 247 of mail naar YAN@minbuza.nl. Zorg wel dat u een COVID-19-(PCR of LAMP) test doet. Veel luchtvaartmaatschappijen vragen hier om om de gezondheidsveiligheid van de reizigers in het vliegtuig te kunnen waarborgen. Laat uw familie/vrienden weten hoe het met u gaat. Volg altijd de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten. Als u een georganiseerde reis maakt, houd dan contact met uw reisorganisatie. Heeft u hulp nodig? Neem dan contact op met uw reisverzekeraar of met de ambassade via +31 247 247 247 of stuur een mail naar YAN@minbuza.nl, WhatsApp naar nummer +31 6 823 877 96 of Twitter via @247BZ.

Coronavirus

Inreisverbod Myanmar

Let op: U kunt niet met uw CoronaCheck app (het digitale coronabewijs – DCC) Myanmar inreizen. Dit is geldig binnen de EU en Schengen, en landen die dit bewijs hebben erkend. Als landen buiten de EU de CoronaCheck app accepteren, wordt dat in het reisadvies vermeld. U moet uw vaccinatie-, herstel- of testbewijs uitprinten en op papier meenemen.

Er geldt tot nader order een inreisverbod voor buitenlandse reizigers voor Myanmar. De landsgrenzen zijn tot nader order gesloten. Er kan bij hoge uitzondering ingereisd worden en alleen als de autoriteiten van Myanmar dit goedkeuren. Door de huidige veiligheidssituatie in Myanmar raden wij u aan nu niet naar Myanmar te reizen.

Als u toestemming hebt gekregen van de overheid van Myanmar om Myanmar in te reizen voor een strikt noodzakelijke doel dan moet u bij aankomst 14 dagen verplicht in een door de overheid aangewezen quarantainehotel. Op dag 3 en dag 7 moet u een PCR-test doen op eigen kosten. 

U moet een negatief PCR-testresultaat laten zien dat niet ouder is dan 72 uur bij vertrek. 

Terugkeer naar Nederland

Reist u terug naar Nederland? Check waaraan u moet voldoen bij aankomst in Nederland.

Volg de adviezen op van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

Was regelmatig goed uw handen, snuit uw neus in papier en gooi het papier na het snuiten weg, was uw handen daarna weer goed. Dit geldt ook voor als u hoest en niest. Raadpleeg onmiddellijk een arts als u koorts en luchtwegklachten krijgt. Gebruik antiseptische gel.

Testlocaties in Myanmar

Zie voor meer informatie over de testlocaties in Myanmar de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken (informatie in het Engels). 

Vertrek vanuit Myanmar

Reist u vanuit Myanmar naar Nederland? Er is een EU-inreisverbod voor reizigers uit landen buiten de EU. Het EU-inreisverbod geldt niet voor ingezetenen en paspoorthouders uit Nederland, de EU en Schengenlanden. Kijk voor meer informatie op de website van rijksoverheid.nl over het Europees inreisverbod voor reizigers uit landen buiten de EU.

Gezondheidssituatie
Luchtvervuiling

De luchtkwaliteit is in de droge periode (met name van december – april) van het jaar erg slecht. Raadpleeg voor de luchtkwaliteit de website van de World Air Quality Index (WAQI) (informatie in het Engels).

Gezondheidszorg

Houd er rekening mee dat de medische zorg in Myanmar beperkt is en van lagere kwaliteit. Door de stijging van het aantal coronabesmettingen in Myanmar kan  de gezondheidszorg in Myanmar snel overbelast raken. Openbare ziekenhuizen liggen vol, er is gebrek aan medisch personeel en medische apparatuur. Het is niet zeker of de juiste specialistische medische zorg momenteel verleend kan worden ook in geval van nood. 

Meer informatie vind u op de website van het Ministerie van Gezondheid en Sport van Myanmar (informatie in het Engels).

Op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering vindt u informatie over actuele epidemieën, aanbevolen vaccinaties en maatregelen om malaria en andere infectieziekten in Myanmar te voorkomen. Neem voor meer informatie contact op met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.

Verkeer

Wegverkeer en openbaar vervoer

De infrastructuur in Myanmar heeft niet de kwaliteit die u gewend bent in Nederland. Het wegennet is beperkt en de spoorwegen zijn slecht onderhouden. Tussen de grote steden rijden wel betrouwbare bussen. Door veel regenval zorgen overstromingen voor verkeersproblemen en meer schade aan de wegen en bruggen. Houd hier rekening mee.

Luchtvaart

Er is beperkt luchtverkeer van en naar Myanmar. Vanaf 17 juli 2021 is Singapore Airlines tijdelijk gestopt met passagiersvluchten naar en van Myanmar. Er zijn nog wel passagiersvluchten via Korean Air en Myanmar Airways International.

Voor de actuele informatie over wijzigingen in het luchtverkeer zie de website van de International Air Transport Association (IATA) (informatie in het Engels).

Het is niet bekend of de binnenlandse vliegmaatschappijen goede regels voor veiligheid hebben en deze regels ook naleven. Omdat deze gegevens niet openbaar zijn, zijn er zorgen over de veiligheid van deze vliegmaatschappijen.

Grenzen

Alle landsgrenzen zijn voorlopig tot nader order gesloten.

Tips van de ambassade

Elk land heeft eigen wetten, regels, gebruiken en bijzonderheden. Deze kunnen heel anders zijn dan in Nederland. Hieronder volgen de specifieke tips van onze ambassade voor Myanmar.

Cultuurverschillen

Myanmar is een streng boeddhistisch land. Openlijke kritiek op het boeddhisme en onfatsoenlijk gedrag kunnen leiden tot gevangenisstraf. De invoer en uitvoer van beelden van Boeddha is aan strenge regels gebonden. Dat geldt ook voor het gebruik van de afbeelding van Boeddha. Wees terughoudend in de aanschaf van Boeddhabeelden. Gebruik de afbeelding van Boeddha niet voor commerciële doeleinden.

Het is strafbaar om Boeddha-tatoeages te hebben. Als u een Boeddha-tatoeage heeft, bedek deze dan. U loopt het risico gearresteerd te worden of onmiddellijk het land uitgezet te worden.

Geen foto’s van bepaalde objecten

Maak geen foto’s of filmopnames van militairen, politie of demonstraties.

Drugs

Op het in bezit hebben of gebruiken van zelfs de kleinste hoeveelheid drugs staan zware straffen in Myanmar.

Homoseksualiteit (LHBTIQ) is niet algemeen geaccepteerd

Homoseksualiteit (LHBTIQ) wordt niet algemeen geaccepteerd in Myanmar. Houd hier rekening mee.

Lokale bronnen van informatie

Bent u van plan naar Myanmar te reizen? Volg dan de berichten in de internationale media. Deze lokale nieuwsmedia zijn ook een goede bron van informatie:

In geval van nood

COVID-19 meld- en contactnummers
 • Public Health Emergency Operation: 067 3420268
 • Yangon Regional Department of Public Health: 09 449001261 en 09 794510057
 • Mandalay Regional Department of Public Health: 09 2000344 en 09 43099526
 • Yangon Airport Health Quarantine Unit: 09799983833
Lokale hulpdiensten

Bent u in Myanmar en heeft u direct hulp nodig? Neem dan contact op met de lokale hulpdiensten (alleen vanuit Yangon):

 • Politie: 199
 • Toeristenpolitie: 371910, 374281
 • Ambulance: 295133
 • Brandweer: 191
Contactgegevens ambassade

Nederlandse ambassades en consulaten zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar. Bent u in Nederland, bel dan het nummer +31 247 247 247 of mail naar YAN@minbuza.nl, WhatsApp naar nummer +31 6 823 877 96 of Twitter via @247BZ. Bent u in het buitenland en heeft u een lokaal telefoonnummer, bel dan het lokale nummer van de ambassade of het consulaat. U betaalt dan het lokale tarief.

Nederlandse ambassade in Yangon

Meer informatie over de Nederlandse ambassade in Yangon.

Wat de ambassade voor u kan doen

Lees wat de ambassade wel/niet voor u kan doen.

Let op: In ‘rode’ en ‘oranje’ gebieden kan het ministerie van Buitenlandse Zaken u minder goed of helemaal niet helpen als u in de problemen komt.

Wat u zelf kunt doen

Lees wat u zelf kunt doen in een noodsituatie, zoals een arrestatie of ziekenhuisopname.

Registreren

U kunt zich ook gratis registreren bij de ambassade.

Lees meer over Myanmar op nederlandwereldwijd.nl

FAQ over coronavirus in Myanmar

Er zijn in Myanmar enorm veel vragen over het coronavirus hieronder proberen we de belangrijkste vragen te beantwoorden:

🌴 Kan ik een vakantie boeken naar Myanmar?

Door coronavirus was op vakantie naar Myanmar in 2022 lange tijd niet mogeilijk. Om te weten of op vakantie naar Myanmar mogelijk is moet u kijken naar het reisadvies.

Lees rustig het Reisadvies Myanmar en bekijk ook de organisaties die deze vakanties organiseren volgens de rivm richtlijnen.

🗺️ Hoeveel besmettingen met coronavirus zijn er gemeten in Myanmar

Op onze corona kaart kunt u precies zien hoeveel besmettingen er zijn met coronavirus Myanmar:

Klik hier voor coronavirus kaart van Myanmar

🤧 Waar kan ik me voor een covid-19 test aanmelden in Myanmar?

Als je wilt reizen naar Myanmar heb je een negatieve coronavirustest nodig. Als je gaat vliegen, is een PCR COVID-19test nodig. Ook heb je een bewijst nodig van de negatieve corona testuitslag. Dit is in de vorm van een reisverklaring ondertekend door een arts. Bekijk ons overzicht met testlocaties voor een Corona PCR Test Myanmar inclusief reisverklaring. Deze kaart toont meet dan 2500+ pcr teststraten door heel het land!

🧼 Hoe bescherm ik me tegen coronavirus in Myanmar

Het belangrijkste om een corona besmetting te voorkomen is om je handen te wassen volgens de richtlijnen van de World Health Organization

Andere maatregelen die je kunt nemen zijn:

 • Hoesten en niezen doe je alleen in de elleboog
 • Maak enkel gebruik van papieren zakdoekjes en gooi deze weg na gebruik
 • Schud geen handen
 • Blijf binnen huis en werk vanuit huis zoveel dit mogelijk is
 • Ga je naar buiten? Houd dan minimaal 1,5 meter (twee armlengtes) afstand van elkaar
 • Ben je ziek blijf ten alle tijden binnen!

Laat hieronder uw mening weten

Corona-teller.nl heeft geen verstandhouding met overheidsinstanties als GGD, RIVM of andere teststraten genoemd in artikelen en links. Dit is een ongebonden website met een eigen redactie