Laatste nieuws over Coronavirus
Op het moment van publiceren (10-01-2021) zijn er in Frankrijk, 2,767,312 mensen positief getest op corona. Dit zijn onbekend aantal meer dan gisteren. 2,609 corona patiënten zijn op dit moment in kritische toestand. Er zijn ook 67,599 overleden in Frankrijk aan het coronavirus. Gelukkig zijn er ook al 202,165 corona patiënten hersteld van corona. Corona statistieken worden ververst op 11 januari
Laatste cijfers coronavirus aantal besmettingen in Frankrijk 10 januari:
Land
Positief getest
Aantal Doden
Hersteld
Actieve gevallen
Kritische toestand
Frankrijk
2,767,312
67,599
202,165
2,497,548
2,609
Kaart Corona Frankrijk vandaag
Aan het zoeken naar een kaart van Frankrijk? Wij tonen u realtime plattegronden aan van Frankrijk, met daarop mooie vakantie plekken, nieuws van vandaag en nog veel meer!
LIVE Covid-19 Kaart Frankrijk rode zones
Hieronder vind je een landkaart van de coronavirus (covid-19) besmettingen, doden en departementen in Frankrijk:
regioâs landkaart Frankrijk

Vakantie naar Frankrijk mogelijk?

Door de epidemie van het coronavirus was op vakantie gaan naar Frankrijk geen optie. Sinds kort zijn de maatregelen in Frankrijk versoepeld. En is vakantie vieren tijdens het covid-19 virusin veel landen weer mogelijk. Houd wel rekening met de corona maatregelen in Frankrijk. Lees u daarom goed in voor u op vakantie gaat naar Frankrijk of een ander land.
Reisadvies Frankrijk | Ministerie van Buitenlandse Zaken

Reischecklist Frankrijk
Blijf op de hoogte van de veiligheidssituatie
- Download de Reisapp van Buitenlandse Zaken. Maak Frankrijk favoriet, dan ontvangt u een pushbericht als het reisadvies verandert. Met de app heeft u ook alle contactgegevens van Buitenlandse Zaken en lokale hulpdiensten bij de hand, plus informatie over wat te doen in geval van nood, zoals ziekenhuisopname of verlies van uw paspoort.
- Volg het ministerie van Buitenlandse Zaken op Twitter via @247BZ.
- U kunt zich ook gratis registreren bij de ambassade.
Reisdocumenten & visa
- Als u naar het buitenland reist, moet u altijd een geldig reisdocument meenemen waarmee u zich kunt identificeren (paspoort of ID-kaart). Dit geldt ook voor meereizende kinderen.
- Voor Frankrijk is een identiteitskaart voldoende om u te identificeren.
- Uw identiteitskaart of paspoort moet altijd geldig zijn tijdens uw verblijf.
- Nederlandse ingezetenen hebben voor Frankrijk geen visum nodig.
- Reist u alleen met minderjarige kinderen? Check dan welke documenten u nodig heeft en neem die mee. Zo voorkomt u lange wachttijden bij grenscontroles.
- Zorg voor een geldig rijbewijs als u in Frankrijk een motorvoertuig wilt huren en/of besturen. Check of u in Frankrijk een internationaal rijbewijs nodig heeft.
Reisverzekering
- Sluit een goede reisverzekering af die de extra kosten dekt van bijvoorbeeld repatriëring en ziekenhuisopname. Uw basiszorgverzekering vergoedt deze kosten niet altijd 100 procent. Denk ook aan wat u van plan bent te gaan doen: voor sommige (extreme) sporten is bijvoorbeeld een extra verzekering nodig.
- Zet het telefoonnummer van de alarmcentrale van uw reisverzekeraar in uw telefoon.
Geld en mobiele telefoon
- Zorg dat u genoeg financiële middelen heeft om onverwachte situaties tijdens uw reis op te vangen (denk aan vertraging).
- Zorg dat u meerdere betaalmiddelen meeneemt naar Frankrijk. Bijvoorbeeld contant geld én een pinpas of creditcard.
- Zet het telefoonnummer van uw bank in uw telefoon. U heeft het nodig als u uw bankpas wilt blokkeren in geval van verlies of diefstal.
Gezondheid
- Zorg voor de juiste vaccinaties: check voor u vertrekt welke inentingen u nodig heeft. Sommige landen laten u niet toe zonder de juiste vaccinaties. Zoek een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.
- Gebruikt u medicijnen? Neem voldoende mee, dus ook voor wat extra dagen. Check voor welke medicijnen u een verklaring nodig heeft om ze mee te mogen nemen naar het buitenland.
- Download de app GGD Reist Mee. Dan weet u wat u kunt doen bij bijvoorbeeld ziekte, bijtwonden, diarree of zonnesteek.
Corona maatregelen
- In Frankrijk gelden andere maatregelen dan in Nederland. Het is bijvoorbeeld in heel Frankrijk verplicht in gesloten ruimten een mondkapje te dragen. In de meeste steden en dorpen, waaronder Parijs, is het dragen van een mondkapje ook buiten verplicht.
Thuisblijvers
- Maak van thuisblijvers geen spoorzoekers en laat ze weten wat uw reisplannen zijn.
- Maak goede afspraken met het thuisfront over uw bereikbaarheid.
- Geef thuisblijvers een kopie van uw reisdocumenten, vaccinatieboekje, creditcard en verzekeringsgegevens. Bewaar deze kopieën zelf ook op een veilige plek online.
- Geef thuisblijvers ook het IMEI nummer van uw telefoon: in geval van nood kan uw mobiele provider daarmee uw telefoon terugvinden of blokkeren. De makkelijkste manier om dit nummer te achterhalen: *#06# intoetsen op uw telefoon. Daarna verschijnt het nummer op uw scherm.
- Zet het nummer van uw contactpersoon in geval van nood als ICE-nummer in uw telefoon. Dan kunnen hulpdiensten zonder uw telefoon te hoeven ontgrendelen, contact opnemen met deze persoon. Lees hoe u een ICE-nummer instelt.
Niet meenemen
- Neem geen drugs mee naar Frankrijk. In veel landen staan er hoge straffen op het bezit en het gebruik van drugs. Dit geldt ook voor softdrugs.
- Laat waardevolle spullen (zoals sieraden) zoveel mogelijk thuis.
- Download de app Douane reizen: dan weet u wat u wel en niet mag terug nemen naar Nederland (denk aan souvenirs, namaakartikelen, koralen en dierlijke producten).
Veiligheidsrisicoâs
Onveilige gebieden
Let op: in âoranjeâ gebieden kan de ambassade u minder goed of helemaal niet helpen als u in de problemen komt.
Oranje: alleen noodzakelijke reizen
Het aantal besmettingen met het coronavirus is in heel Frankrijk nog hoog. Reis NIET naar Frankrijk tenzij strikt noodzakelijk. Een toeristische reis is NIET toegestaan. Het coronavirus is in Nederland en veel andere landen nog niet onder controle. Blijf deze winter daarom zo veel mogelijk thuis. Maak en boek geen reizen naar het buitenland tot half maart 2021.
Terrorisme
In de afgelopen jaren vonden in Frankrijk terroristische aanslagen plaats.
Het dreigingsniveau is op 29 oktober door de Franse autoriteiten voor het hele land aangepast naar âurgence attentatsâ door de aanslag op 29 oktober in Nice en recent de aanslagen in Parijs. De veiligheidsmaatregelen zijn verscherpt en iedereen wordt opgeroepen alert te zijn. Er zijn verscherpte (identiteits-)controles. Volg de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten.
Informeer u voordat u op reis gaat over de actuele situatie en de extra veiligheidsmaatregelen waarmee u mogelijk te maken krijgt. Zorg dat u zich altijd kunt legitimeren.
Zie ook het advies van de Franse regering over hoe te handelen in het geval van een terroristische aanslag (informatie in het Engels).
Criminaliteit
In grote steden zijn criminelen actief, zoals zakkenrollers. Let op uw persoonlijke eigendommen en neem geen waardevolle spullen mee. Maak een scan van uw reisdocument en bewaar dit digitaal.
Natuurgeweld
In het zuiden van Frankrijk en op het eiland Corsica kunnen bosbranden voorkomen. Vooral in de zomermaanden, bij lange droge periodes, kunnen deze veel schade aanrichten. Reist u in een gebied waar bosbranden zijn of kunnen ontstaan? Volg de berichten in de (lokale) media en laat u goed informeren over de situatie. Neem contact op met uw reisorganisatie.
Als het ineens veel regent kunnen er overstromingen voorkomen.
In de Franse wintersportgebieden komen lawines voor. U moet zich houden aan de aanwijzingen van de lokale autoriteiten.
In het Frans overzeese CaraĂŻbische gebied kunnen van juni tot november tropische stormen en orkanen voorkomen. Wilt u tijdens deze periode reizen? Volg dan de berichten in de media en informeer u over de situatie.
Bent u op een van de eilanden en is er een noodsituatie? Volg dan de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten. Maakt u een georganiseerde reis, houd dan contact met uw reisorganisatie.
Meer weten over de weersomstandigheden in het gebied? Ga naar:
Wat te doen in een noodsituatie
Bent u in dit gebied en is er een noodsituatie? Laat uw familie/vrienden dan weten hoe het met u gaat. Volg altijd de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten. Als u een georganiseerde reis maakt, houd dan contact met uw reisorganisatie. Heeft u hulp nodig? Neem dan contact op met uw reisverzekeraar of met de ambassade via +31 247 247 247, WhatsApp naar nummer +31 6 823 877 96Â of Twitter via @247BZ.
Verkeersveiligheid
Luchtverkeer
Lees de laatste informatie over wijzigingen in het luchtverkeer op de website van de International Airtransport Association (IATA) (informatie in het Engels).
Wegverkeer
Kijk voor meer informatie over het wegverkeer in Frankrijk bijvoorbeeld op de website van de ANWB of van Transport en Logistiek Nederland (TLN).
Treinverkeer
Vanaf 7 november 2020 rijden er minder Thalys treinen.
Coronavirus
Negatieve PCR-COVID-19 test en thuisquarantaine in Nederland
Wilt u Nederland inreizen vanuit Frankrijk? Dan heeft u in veel gevallen een negatieve PCR-COVID-19-testuitslag nodig om naar Nederland te kunnen reizen per vliegtuig, internationale trein- of busverbinding of schip. Dit is één van de Nederlandse maatregelen om de import en verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Lees meer op Rijksoverheid.nl.
Niet-noodzakelijke reizen zijn niet toegestaan. Na een verblijf in Frankrijk gaat u bij terugkeer in Nederland 10 dagen in thuisquarantaine. Door thuis te blijven draagt u bij aan het voorkomen van nieuwe besmettingen in Nederland. Lees wat de regels zijn voor thuisquarantaine.
Inreismaatregelen Frankrijk vanuit het Verenigd Koninkrijk van Groot-Brittannië en Noord-Ierland
Het is weer mogelijk om vanuit het Verenigd Koninkrijk van Groot-Brittannië en Noord-Ierland naar Frankrijk te reizen. Het inreisverbod is opgeheven. Alle ingezetenen van de Europese Unie, Britse burgers en personen van buiten de Europese Unie die in het bezit zijn van een geldige EU-verblijfsvergunning kunnen naar Frankrijk reizen onder voorwaarde dat zij een negatieve PCR-Covid19-testuitslag of een antigentest (niet ouder dan 72 uur voor vertrek) aan de autoriteiten laten zien.
Actuele informatie vindt u op de website van de Franse overheid over lijsten met antigene testen die door de Franse autoriteiten zijn goedgekeurd voor de toegang tot het Franse grondgebied vanuit het Verenigd Koninkrijk van Groot-Brittannië en Noord-Ierland.
Coronamaatregelen (COVID-19) Frankrijk â Avondklok
In heel Frankrijk geldt een avondklok tussen 20.00 uur en 6.00 uur.
In een aantal departementen  gaat de avondklok in met name het oosten van Frankrijk in om 18.00 en NIET om 20.00 uur. Lees meer over de departementen waarvoor dit geldt.
Voor de overzeese departementen en gebiedsdelen gelden ook aangepaste maatregelen.
Het coronavirus is in Nederland en veel andere landen nog niet onder controle. Blijf deze winter daarom zo veel mogelijk thuis. Maak en boek geen reizen naar het buitenland tot half maart 2021, tenzij strikt noodzakelijk, waarbij een vakantie of bezoek aan een tweede (vakantie) huis niet als noodzakeljk wordt beschouwd. Iedereen die tijdens de avondklok zijn woning verlaat, moet zijn verplaatsing kunnen motiveren door het tonen van een verklaring en eventuele bewijsstukken voor de aangegeven noodzakelijke reden. Dit formulier moet u ook bij u dragen als u reist van of naar Frankrijk. Verder moet u een schriftelijke verklaring op erewoord dat u geen aan Covid-19 gerelateerde symptomen vertoont bij u hebben als u van/naar Frankrijk reist. Er geldt een verbod op samenscholing in het openbaar en in de privĂ©sfeer, met uitzondering van samenkomsten binnen de gezinssfeer (maximaal 6 personen, kinderen tot 12 jaar niet meegerekend). Â
Instellingen die publiek ontvangen, theaters, musea, cafĂ©s en restaurants blijven gesloten. Ook alle skiresorts zijn dicht. Winkels zijn sinds 28 november 2020 weer open maar houd rekening met strenge gezondheidsmaatregelen.Â
De binnengrenzen binnen de Europese ruimte blijven open en het reizen tussen Franse regioâs is toegestaan. Aangeraden wordt om deze verplaatsingen voor zo veel mogelijk tot een minimum te beperken.
Actuele informatie met instructies en adviezen van de Franse overheid vindt u op de websites van:
- de Franse regering (informatie in het Frans en in het Engels);
- het Franse ministerie van Binnenlandse Zaken (informatie in het Frans);
- het Franse ministerie van Buitenlandse Zaken (informatie in het Frans).
Als u om werk-gerelateerde redenen buiten bent heeft u ook een werkgeversverklaring nodig. Als u op weg bent om een trein of vliegtuig te halen, moet u tickets kunnen overleggen.
Meld u bij de lokale gezondheidsautoriteiten als u klachten of symptomen heeft die lijken op het coronavirus. Zorg dat u zich laat testen en vermijd contact met anderen, totdat u de testuitslag heeft. In Frankrijk is het mogelijk u bij verschillende laboratoria of apotheken te laten testen.
Als de testuitslag positief is, volg dan altijd de adviezen op van de lokale gezondheidsautoriteiten. Dit betekent ook dat u verplicht kunt worden in isolatie te gaan, uw reisgenoten en/of familieleden moeten misschien ook verplicht in quarantaine. Neem altijd contact op met de GGD in uw woonplaats in Nederland als u positief getest bent.
Volg de adviezen op van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).
Was regelmatig goed uw handen, snuit uw neus in papier en gooi het papier na het snuiten weg, was uw handen daarna weer goed. Dit geldt ook voor als u hoest en niest. Raadpleeg onmiddellijk een arts als u koorts en luchtwegklachten krijgt.
Inreisbeperkingen
Grenzen
Over land kunnen grenscontroles plaatsvinden met Frankrijk en omringende landen. Niet-essentiële reizen zijn niet toegestaan.
Reizigers die vanaf een vliegveld in Nederland naar Frankrijk reizen, moeten voordat zij aan boord gaan een gezondheidsverklaring invullen en tonen. Als een reiziger symptomen vertoont kan betrokkene worden geweigerd aan boord van het vliegtuig. Dat geldt ook voor reizigers in transit.
Luchtverkeer
Om verspreiding van het coronavirus in Frankrijk te voorkomen zijn er beperkingen in het internationale luchtverkeer.
Afhankelijk van de plek vanwaar u als Nederlander naar Frankrijk reist, kunnen restricties bestaan. Als u vanuit Europa naar Frankrijk reist en aankomt op een vliegveld of in een haven, dan moet u een eigen verklaring overleggen waarin u verklaart dat u geen symptomen van COVID-19 heeft. Ook moet in deze verklaring uw contactgegevens staan en datum en nummer van de vlucht en uw stoelnummer voor eventueel contactonderzoek. Deze verklaring wordt op sommige vluchten uitgegeven op een voorbeschreven document van de vliegmaatschappij.
Via de website van het ministerie van Binnenlandse Zaken kunt u veelgestelde vragen over COVID-19 en Frankrijk vinden en informatie over de benodigde documenten voor het reizen naar Frankrijk vanuit een derde land dan wel een risicogebied.
Reizigers uit risicogebieden buiten Europa zijn verplicht 72 uur voor vertrek naar Frankrijk een test te doen. Zij moeten de resultaten van de test bij zich hebben. Deze wordt bij het aan boord gaan van het vliegtuig gecheckt.
In landen waar het moeilijk of onmogelijk is 72 uur voor vertrek een test te doen, bieden de Franse autoriteiten de mogelijkheid bij aankomst in Frankrijk een test te doen. Als reizigers weigeren deze test te doen zal men verplicht worden in quarantaine te gaan.
Gezondheidssituatie
Over het algemeen is de gezondheidssituatie in Frankrijk vergelijkbaar met die in Nederland. Als u wilt checken of er voor Frankrijk bijzonderheden zijn, kijk dan op website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering.
Neem voor meer informatie over bijvoorbeeld vaccinaties contact op met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.
Tips van de ambassade
Wilt u werken, studeren of u vestigen in Frankrijk? Raadpleeg de website van de Nederlandse ambassade in Parijs.
Brexit
Reist u via Frankrijk naar het Verenigd Koninkrijk? Lees dan eerst het reisadvies voor het Verenigd Koninkrijk.
Lees meer informatie over de gevolgen en de veranderingen door de Brexit.
In geval van nood
Lokale hulpdiensten
Bent u in Frankrijk en heeft u direct hulp nodig? Neem dan contact op met de lokale hulpdiensten:
- Algemene alarmnummer: 112
Contactgegevens ambassade
Nederlandse ambassades en consulaten zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar. Bent u in Nederland, bel dan het nummer +31 247 247 247, Whatsapp naar nummer +31 682 387 796  of Twitter via @247BZ. Bent u in het buitenland en heeft u een lokaal telefoonnummer, bel dan het lokale nummer van de ambassade of het consulaat. U betaalt dan het lokale tarief.
Nederlandse ambassade in Parijs
Meer informatie over de Nederlandse ambassade in Parijs.
Wat de ambassade voor u kan doen
Lees wat de ambassade wel/niet voor u kan doen.
Wat u zelf kunt doen
Lees wat u zelf kunt doen in een noodsituatie, zoals een arrestatie of ziekenhuisopname.
Registreren
U kunt zich ook gratis registreren bij de ambassade.
Lees meer over Frankrijk op nederlandwereldwijd.nl
Veel gestelde vragen over corona in Frankrijk
Wij merken dat er veel vragen zijn over het corona hieronder beantwoorden we enkele vragen:
â±ïž Kan ik op vakantie naar Frankrijk?
Door coronavirus was op vakantie naar Frankrijk in 2020 lange tijd niet mogeilijk. Om te weten of op vakantie naar Frankrijk mogelijk is moet u kijken naar het reisadvies
Bekijk Reisadvies Frankrijk en vind daar ook direct reisorganisaties die deze âcorona vakantiesâ organiseren met de juiste maatregelen.
đșïž Hoeveel coronavirus besmettingen zijn er geteld in Frankrijk
Op onze corona kaart kunt u precies zien hoeveel mensen er positief getest zijn met corona in Frankrijk:
Klik hier voor coronavirus besmettingen kaart van FrankrijkđȘ Waar kan ik me voor een corona test aanmelden in Frankrijk?
Enkel wanneer een arts of huisarts het nodig vind kan u worden getest op het coronavirus.
Is uw arts of huisarts niet beschikbaar? Doe een online test op coronavirus.
đ§Œ Hoe bescherm ik me tegen COVID-19 in Frankrijk
Het belangrijkste om een corona besmetting te voorkomen is om je handen te wassen volgens de richtlijnen van de World Health Organization:
Andere handeling die je kunt doen tegen COVID-19 zijn:
- Schud geen handen
- Hoest en nies doe je alleen in de binnenkant van je elleboog
- Blijf binnen huis en werk thuis als dat kan
- Gebruik papieren zakdoekjes en gooi deze na gebruik weg
- Moet je toch naar buiten? Behoud dan meer dan 150 centimeter afstand van anderen
- Blijf helemaal binnen als je één van de volgende klachten hebt: neusverkoudheid, loopneus, keelpijn, lichte hoest of verhoging tot 38 graden C
đZoek het aantal besmettingen op woonplaats, regio of landđ