Laatste nieuws over Coronavirus
Op dit moment (24-01-2021) zijn er in Italië, 2,466,813 inwoners positief getest op het coronavirus (covid-19). Dit zijn +11,629 meer dan gisteren. 2,400 corona patiënten zijn in kritische toestand. Er zijn ook 85,461 overleden in Italië aan het coronavirus (covid-19). Gelukkig zijn er ook al 1,882,074 corona patiënten hersteld van het coronavirus (covid-19). Corona statistieken worden ververst op 25 januari
Laatste cijfers coronavirus besmettingen in Italië 24 januari:
Land
Positief getest
Aantal Doden
Hersteld
Actieve gevallen
Kritische toestand
Italië
2,466,813
85,461
1,882,074
499,278
2,400
Kaart coronavirus in Italië vandaag
U bent opzoek een kaart van Italië? Wij bieden op deze pagina actuele plattegronden aan van Italië, met daarop toeristische bezienswaardigheden, lokaal nieuws en nog veel meer!
LIVE Coronavirus Kaart Italië oranje zones
Je vind hieronder een landkaart van het aantal coronavirus (covid-19) besmettingen, doden en departementen in Italië:
Kaart departementen Italië

Vakantie naar Italië mogelijk?

Door de uitbraak van het coronavirus was op vakantie gaan naar Italië niet mogelijk. Gelukkig zijn de corona maatregelen in Italië versoepeld. En is reizen tijdens coronain een hoop landen weer mogelijk. Houd wel rekening met de corona maatregelen in Italië. Wees daarom goed op de hoogte voor u op vakantie gaat naar Italië of een ander land.
Reisadvies Italië | Ministerie van Buitenlandse Zaken

Reischecklist Italië
Blijf op de hoogte van de veiligheidssituatie
- Download de Reisapp van Buitenlandse Zaken. Maak Italië favoriet, dan ontvangt u een pushbericht als het reisadvies verandert. Met de app heeft u ook alle contactgegevens van Buitenlandse Zaken en lokale hulpdiensten bij de hand, plus informatie over wat te doen in geval van nood, zoals ziekenhuisopname of verlies van uw paspoort.
- Volg het ministerie van Buitenlandse Zaken op Twitter via @24/7BZ.
- U kunt zich ook gratis registreren bij de ambassade/het consulaat.
Reisdocumenten & visa
- Als u naar het buitenland reist, moet u altijd een geldig reisdocument meenemen waarmee u zich kunt legitimeren (paspoort of ID-kaart). Dit geldt ook voor meereizende kinderen.
- Voor Italie is een identiteitskaart voldoende om u te legitimeren.
- Uw identiteitskaart of paspoort moet altijd geldig zijn tijdens uw verblijf.
- Voor Italië heeft u geen visum nodig.
- Reist u alleen met minderjarige kinderen? Check dan welke documenten u nodig heeft en neem die mee. Zo voorkomt u lange wachttijden bij grenscontroles.
- Zorg voor een geldig rijbewijs als u een motorvoertuig wilt huren en/of besturen. Check of u in Italië een internationaal rijbewijs nodig heeft.
Reisverzekering
- Sluit een goede reisverzekering af die de extra kosten dekt van bijvoorbeeld repatriëring en ziekenhuisopname. Uw basiszorgverzekering vergoedt deze kosten niet altijd 100 procent. Denk ook aan wat u van plan bent te gaan doen: voor sommige (extreme) sporten is bijvoorbeeld een extra verzekering nodig.
- Zet het telefoonnummer van de alarmcentrale van uw reisverzekeraar in uw telefoon.
Geld en mobiele telefoon
- Zorg dat u genoeg financiële middelen heeft om onverwachte situaties tijdens uw reis op te vangen (denk aan vertraging).
- Zorg dat u meerdere betaalmiddelen meeneemt naar Italië. Bijvoorbeeld contant geld én een pinpas of credit card.
- Zet het telefoonnummer van uw bank in uw telefoon. U heeft het nodig als u uw bankpas wilt blokkeren in geval van verlies of diefstal.
Gezondheid
- Zorg voor de juiste vaccinaties: check voor u gaat reizen welke inentingen u nodig heeft voor Italië. Sommige landen laten u niet toe zonder de juiste vaccinaties. Zoek een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.
- Gebruikt u medicijnen? Neem voldoende mee, dus ook voor wat extra dagen. Check voor welke medicijnen u een verklaring nodig heeft om ze mee te mogen nemen naar het buitenland.
- Download de app GGD Reist Mee. Dan weet u wat u kunt doen bij bijvoorbeeld ziekte, bijtwonden, diarree of zonnesteek.
Corona maatregelen
- Er gelden in Italië andere maatregelen dan in Nederland. Bijvoorbeeld over afstand houden of de openstelling van restaurants, musea, attracties et cetera.
Thuisblijvers
- Maak van thuisblijvers geen spoorzoekers en laat ze weten wat uw reisplannen zijn.
- Maak goede afspraken met het thuisfront over uw bereikbaarheid.
- Geef thuisblijvers een kopie van uw reisdocumenten, vaccinatieboekje, creditcard en verzekeringsgegevens. Bewaar deze kopieën zelf ook op een veilige plek online.
- Geef thuisblijvers ook het IMEI-nummer van uw telefoon: in geval van nood kan uw mobiele provider daarmee uw telefoon terugvinden of blokkeren. De makkelijkste manier om dit nummer te achterhalen: *#06# intoetsen op uw telefoon. Daarna verschijnt het nummer op uw scherm.
- Zet het nummer van uw contactpersoon in geval van nood als ICE-nummer in uw telefoon. Dan kunnen hulpdiensten zonder uw telefoon te ontgrendelen, contact opnemen met deze persoon. Lees hoe u een ICE-nummer instelt.
Niet meenemen
- Neem geen drugs mee naar Italië. In veel landen staan er hoge straffen op het bezit en het gebruik van drugs. Dit geldt ook voor softdrugs.
- Laat waardevolle spullen (zoals sieraden) zoveel mogelijk thuis.
- Download de app Douane reizen: dan weet u wat u wel en niet mag terug nemen naar Nederland (denk aan souvenirs, namaakartikelen, koralen en dierlijke producten).
Veiligheidsrisico’s
Oranje: alleen noodzakelijke reizen
Door het hoge aantal besmettingen en de nieuwe strenge maatregelen van de overheid in Italië is het advies om alleen naar het land te reizen als het noodzakelijk is. Een toeristische reis is geen noodzakelijke reis.
Criminaliteit
Wees alert op zakkenrollers/berovingen. Zeker in het toeristische hoogseizoen worden veel mensen hier het slachtoffer van. Let hier extra op in het openbaar vervoer, op luchthavens en bij populaire attracties. Vaak worden portemonnees leeggehaald en daarna weggegooid.
Er is een website met een gedetailleerde lijst van gevonden voorwerpen. Deze site is alleen in het Italiaans beschikbaar.
Neem voor uw veiligheid de volgende voorzorgsmaatregelen:
- Draag geld, creditcards en andere waardevolle documenten onopvallend op uw lichaam. Bijvoorbeeld in een heuptasje (money belt).
- Draag geen opvallende sieraden of juwelen.
- Bewaar uw paspoort, vliegticket en geld dat u niet direct nodig heeft op een veilige plek. Bijvoorbeeld in de kluis van het hotel.
- Doe altijd aangifte bij de lokale politieautoriteiten.
- Bied geen verzet bij een overval of beroving. Als u hier slachtoffer van wordt, geef uw bezittingen dan af. Verzet leidt vaak tot (meer) geweld.
Natuurgeweld
In Italië kunnen aardbevingen voorkomen. Bent u in het land en is er een aardbeving? Volg dan de berichten in de media en laat u goed informeren over de situatie.
In Italië komen bijna elk jaar bosbranden voor. Vooral in de zomermaanden en lange droge periodes. Deze kunnen veel schade aanrichten.
In de Italiaanse wintersportgebieden komen lawines voor. U moet zich houden aan de aanwijzingen van de lokale autoriteiten. Meer informatie over lawinegevaar vindt u op de website van Europeaan Avalanche Warning Service (informatie in het Engels).
Er zijn actieve vulkanen in Italië. De vulkanen Etna, Vesuvius en Stromboli zijn actief. Zo is op 3 juli 2019 de vulkaan Stromboli uitgebarsten. Hierbij zijn één dode en enkele gewonden gevallen. Meer informatie en advies vindt u op de website Protezionecivile van de Italiaanse overheid.
Is er een crisissituatie? Volg dan altijd de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten. Als u een georganiseerde reis maakt, houd dan contact met uw reisorganisatie.
Meer weten over aardbevingen in het gebied? Ga naar:
Wat te doen in een noodsituatie
Bent u in het land en is er een noodsituatie? Laat uw familie/vrienden dan weten hoe het met u gaat. Volg altijd de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten. Als u een georganiseerde reis maakt, houd dan contact met uw reisorganisatie. Heeft u hulp nodig? Neem dan contact op met uw reisverzekeraar of met de ambassade via +31 247 247 247, WhatsApp naar nummer +31 682 387 796 of leg contact op Twitter via @247BZ.
Verkeersveiligheid
Algemeen
Houd rekening met langere reistijden door files. Ook vluchten kunnen vertraagd of geannuleerd zijn. Sinds de uitbraak van het nieuwe coronavirus voeren de lokale autoriteiten extra medische controles uit bij luchthavens. Volg de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten.
Neem contact op met uw reisorganisatie of met uw luchtvaartmaatschappij voor mogelijke gevolgen voor uw reis.
Pleziervaartuigen
Het Internationaal Certificaat voor Pleziervaartuigen (ICP) van de watersportbond wordt in Italië niet geaccepteerd als eigendomsbewijs voor een pleziervaartuig. (Een ICP is geen bewijs van nationaliteit en registratie, zoals de zeebrief, en geeft niet het recht de Nederlandse vlag te voeren.) Het verdient aanbeveling om bij varen in Italië een zeebrief mee te nemen door de boot in het zeeschepenregister van het Nederlandse kadaster te laten registreren.
Wegverkeer
Kijk voor meer informatie over het wegverkeer in Italië bijvoorbeeld op de website van de ANWB.
Coronavirus
Negatieve COVID-19 PCR-testuitslag en thuisquarantaine in Nederland
Wilt u Nederland inreizen vanuit Italië? Dan heeft u in veel gevallen een negatieve COVID-19 PCR-testuitslag én een negatieve sneltest uitslag nodig om naar Nederland te kunnen reizen per vliegtuig of schip. Voor internationale trein en busverbindingen blijft de negatieve COVID-19 PCR-testuitslag verplicht, hier is geen negatieve sneltest vereist. Dit is één van de Nederlandse maatregelen om de import en verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Lees meer op Rijksoverheid.nl.
Na een verblijf in Italië gaat u bij terugkeer in Nederland in thuisquarantaine. Door thuis te blijven draagt u bij aan het voorkomen van nieuwe besmettingen in Nederland. Lees wat de regels zijn voor thuisquarantaine. Op dag 5 van uw quarantaine kunt u zich bij de GGD laten testen. Als deze test negatief is, eindigt de quarantaineperiode. U maakt de afspraak door te bellen met de GGD via 0800-1202 of via coronatest.nl.
Deze maatregel geldt voor terugkeer uit landen waar de besmettingsgraad te hoog is en/of landen buiten de EU/Schengen die niet op de lijst van landen staan waarvoor het inreisverbod is opgeheven. Zie de lijst met veilige landen waarvoor het inreisverbod is opgeheven.
Volg de adviezen op van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).
Was regelmatig goed uw handen, snuit uw neus in papier en gooi het papier na het snuiten weg, was uw handen daarna weer goed. Dit geldt ook voor als u hoest en niest. Raadpleeg onmiddellijk een arts als u koorts en luchtwegklachten krijgt.
Testlocaties in Italië
Zie voor meer informatie over de testlocaties in Italië de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken (informatie in het Engels).
Coronavirus (COVID-19) Italië
De meest recente informatie met instructies en adviezen kunt u vinden op de website van het Italiaanse Ministerie van Volksgezondheid (Ministero della Salute) (Engelstalige factsheet) of via telefoonnummer 1500 van het Ministerie van Volksgezondheid. Verdere informatie kunt u ook vinden op het Engelstalige deel van de website Protezione Civiele van de Italiaanse overheid. De Italiaanse overheid heeft een noodnummer geopend waar ook Engels wordt gesproken: 8000 840840.
In Italië moet iedere reiziger een ingevuld document kunnen tonen bij aankomst in Italië. Hier kan door de Italiaanse autoriteiten naar gevraagd worden. Ook adviseert de Italiaanse overheid bij een reis naar Italië een app te downloaden om het opsporen van besmettingen te ondersteunen.
Er gelden in Italië andere maatregelen dan in Nederland. Bijvoorbeeld over hoeveel afstand u moet houden of over de openstelling van restaurants, musea, toeristische attracties et cetera.
Sinds 6 november 2020 gelden er strengere maatregelen om de verspreiding van het coronavirus in te dammen. De Italiaanse regering heeft op basis van de gezondheidsrisico’s de regio’s ingedeeld in 3 risicogebieden (geel-oranje-rood. Deze kleurindeling is anders dan de kleurcodering reisadvies). Hoe hoger de gezondheidsrisico’s, hoe strikter de maatregelen.
In heel Italië geldt een avondklok tussen 22.00 en 05.00 uur. Reizen tussen regio’s zonder noodzakelijke reden is tot en met 15 februari 2021 niet toegestaan. Er gelden beperkte openingstijden voor horeca, maximale groepsgroottes op openbare plekken en een aangepaste dienstregeling voor het OV. Schoolreizen en excursies zijn verboden, beurzen en congressen in fysieke vorm niet toegestaan en theaters, musea, bioscopen, sportcentra, zwembaden, skiresorts en gokhallen gesloten. In heel Italië is het dragen van een mondkapje verplicht in openbare binnenruimtes en in de buitenlucht.
In Abruzzen, Calabrië, Emilia-Romagna, Friuli Venezia Giulia, Lazio, Ligurië, Marken, Veneto, Piemonte, Apulië, Umbrië en Valle d’Aosta is de horeca gesloten (afhaal/bezorging mogelijk). Binnen je woonplaats mag je je vrij bewegen; binnen de regio alleen voor werk, gezondheid of andere strikt noodzakelijke redenen en dien je een ingevuld formulier bij je te hebben.
In Lombardije en Bolzano en op Sicilië mag je alleen je huis uit mag voor werk, gezondheid, studie of andere strikt noodzakelijke redenen en een ingevuld formulier bij je moet hebben. In deze regio’s zijn alleen noodzakelijke winkels, zoals supermarkten en apotheken, open; de horeca is dicht.
Inreisbeperkingen – testverplichting voor reizigers uit Nederland
Alle reizigers die vanuit Nederland een noodzakelijke reis naar Italië maken moeten vóór aankomst in Italië een negatieve testuitslag tonen (van een moleculaire of antigene test). De test mag bij aankomst niet ouder zijn dan 48 uur. Dit geldt ook voor kinderen van alle leeftijden. Sneltesten worden niet geaccepteerd. Testen bij aankomst is niet meer mogelijk. . In enkele gevallen geldt er aanvullend een quarantaineverplichting.
Enkele reizigers zijn uitgezonderd van de testverplichting en quarantaine, zoals bijvoorbeeld zakenmensen, grenswerkers of reizigers op doorreis (binnen 36 uur). Op de website van het Italiaanse ministerie van Buitenlandse Zaken vindt u een Engelstalig vragenformulier om het juiste regime vast te stellen. Een toeristisch bezoek zoals een skireis, stedentrip of bezoek aan tweede huis of bezoek aan familie buiten het eigen gezin (bijvoorbeeld broer, tante of goede vrienden) valt niet onder de uitzonderingen. Lees het overzicht van de test en quarantaineregels (informatie in het Italiaans).
Volg altijd de adviezen op van de lokale gezondheidsautoriteiten. Meld u bij de lokale gezondheidsautoriteiten als u klachten of symptomen heeft die lijken op het coronavirus. Zorg dat u zich laat testen en vermijd contact met anderen, totdat u de testuitslag heeft. Als de testuitslag positief is, volg dan altijd de adviezen op van de lokale gezondheidsautoriteiten. Houd er rekening mee dat bij een positief testresultaat u en uw reisgenoten en/of familieleden verplicht kunnen worden om een test te doen of in quarantaine te gaan, mogelijk op eigen kosten en op een door de lokale GGD aangewezen locatie. Dit kan ook gelden voor nauwe contacten, bijv. passagiers die dichtbij een positief geteste reiziger zaten.
De verplichte thuisquarantaine wordt na een positieve testuitslag pas opgeheven als u eenmaal negatief test. Neem altijd contact op met de GGD in uw woonplaats in Nederland als u positief getest bent.
Gezondheidssituatie
Over het algemeen is de gezondheidssituatie in Italië vergelijkbaar met die in Nederland. Als u wilt checken of er voor Italië bijzonderheden zijn, kijk dan op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering. Neem voor meer informatie over bijvoorbeeld vaccinaties contact op met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.
Tips van de ambassade
Rome
De politie van hoofdstad Rome controleert streng op gedragsregels voor burgers en toeristen. Zij delen boetes uit als toeristen zich niet fatsoenlijk gedragen. Het gaat daarbij onder andere om het lopen met ontbloot bovenlijf, het baden in historische fonteinen en het drinken van alcoholische dranken op straat.
Zwemmen in open water en meren
Zwemmen in binnenwater en meren kan gevaarlijk zijn. Meren kunnen honderden meters diep zijn en er kan (onder)stroming zijn. Het water is vaak koud. Hierdoor kan onderkoeling ontstaan en dat kan het zwemmen onmogelijk maken. Let op de waarschuwingen van de autoriteiten: vaak is zwemmen in binnenwateren of meren verboden.
Wandelen in bergachtige gebieden
Zorg dat u goed geïnformeerd bent over de moeilijkheidsgraad van het gebied waar u naartoe gaat en dat u goed voorbereid bent met de juiste uitrusting. Het is belangrijk op de hoogte te blijven van de weersvoorspellingen voor het betreffende berggebied.
In geval van nood
Lokale hulpdiensten
Bent u in Italië en heeft u direct hulp nodig? Neem dan contact op met de lokale hulpdiensten via het algemene alarmnummer 112.
Contactgegevens ambassade
Nederlandse ambassades en consulaten zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar. Bent u in Nederland, bel dan het nummer +31 247 247 247, WhatsApp naar nummer +31 6 823 877 96 of leg contact op Twitter via @247BZ. Bent u in het buitenland en heeft u een lokaal telefoonnummer, bel dan het lokale nummer van de ambassade of het consulaat. U betaalt dan het lokale tarief.
Nederlandse ambassade in Rome
Meer informatie over de Nederlandse ambassade in Rome.
Meer informatie over het Nederlands consulaat-generaal in Milaan.
Wat de ambassade voor u kan doen
Lees wat de ambassade wel/niet voor u kan doen.
Wat u zelf kunt doen
Lees wat u zelf kunt doen in een noodsituatie, zoals een arrestatie of ziekenhuisopname.
Registreren
U kunt zich ook gratis registreren bij de ambassade/het consulaat.
Lees meer over Italië op nederlandwereldwijd.nl
Veel gestelde vragen over coronavirus in Italië
Er zijn nog erg veel vragen over het COVID-19 virus hieronder 4 veel gestelde vragen:
🌴 Kan ik een vakantie boeken naar Italië?
Door coronavirus was op vakantie naar Italië in 2020 lange tijd niet mogeilijk. Om te weten of op vakantie naar Italië mogelijk is moet u kijken naar het reisadvies
Bekijk Vakantieadvies Italië en bekijk ook direct organisaties die deze vakanties tijdens corona organiseren volgens de veiligheidsvoorschriften.
🗺️ Hoeveel besmettingen met coronavirus zijn er geteld in Italië
Op onze COVID-19 kaart kunt u exact zien hoeveel besmettingen er zijn met corona in Italië:
Klik hier voor coronabesmettingen kaart van Italië😷 Hoe kan ik me laten testen op het corona virus in Italië?
Nee, enkel wanneer een (huis)arts het nodig vind kan u worden getest op corona.
Is uw arts of huisarts niet beschikbaar? Doe een online test op COVID-19.
🧼 Hoe bescherm ik me tegen corona in Italië
Het belangrijkste om een corona besmetting te voorkomen is om je handen te wassen volgens de richtlijnen van de World Health Organization:
Andere dingen die je kunt doen tegen het coronavirus zijn:
- Geen handen schudden
- Hoest en nies enkel in de binnenzijde van je elleboog
- Blijf binnen huis en werk thuis zoveel dit mogelijk is
- Maak alleen gebruik van papieren zakdoekjes en gooi deze na gebruik weg
- Ga je naar buiten? Houd dan minimaal 150 cm (twee armlengtes) afstand van anderen
- Ben je ziek blijf ten alle tijden thuis!
👇Zoek het aantal besmettingen op woonplaats, regio of land👇