Aantal Corona virus besmettingen in Italië

Op het moment van publiceren (09-09-2021) zijn er in Italië, 4,585,423 mensen positief getest op corona (covid-19). Dit zijn +5,923 meer dan gisteren. 564 corona patiënten zijn op dit moment in kritische toestand. Er zijn ook 129,707 overleden in Italië aan corona (covid-19). Gelukkig zijn er ook al 4,324,135 inwoners hersteld van corona. Corona cijfers worden geupdate op 10 september

Laatste Statistieken corona besmettingen in Italië 09 september:

Land Italië
Positief getest 4,585,423
Aantal Doden 129,707
Hersteld 4,324,135
Actieve gevallen 131,581
Kritische toestand 564
*Deze cijfers zijn vanaf 15 Februari 2020 tot en met 09 september 2021

Kaart corona (covid-19) Italië vandaag

Aan het zoeken naar een landkaart van Italië? Wij tonen u relevante plattegronden aan van Italië, met daarop toeristische bezienswaardigheden in Italië, nieuws van vandaag en nog veel meer!

Realtime Coronavirus Kaart Italië rode zones

Je vind hieronder een kaart van de aantallen corona besmettingen, doden en departementen in Italië:

streken landkaart Italië

Kaart Italië besmettingen, Coronavirus Aantal overledenen, Reisadvies Italië en live update

Vakantie naar Italië mogelijk?

Op vakantie naar Italië coronavirus

Door de epidemie van corona was op vakantie gaan naar Italië geen mogelijkheid. Inmiddels zijn de maatregelen in Italië versoepeld. En is op vakantie gaan tijdens het covid-19 virus in een hoop landen weer mogelijk. Let wel op de corona maatregelen in Italië. Wees daarom goed op de hoogte voor u op vakantie gaat naar Italië of een andere vakantiebestemming.

Reisadvies Italië | Ministerie van Buitenlandse Zaken

Laatst gewijzigd op: 01-09-2021 | Nog steeds geldig op: 09-09-2021

De kleurcode van Italië is geel. Lees wat dit voor u betekent. Bij terugkeer uit Italië naar Nederland moet u een coronabewijs laten zien.

Kaart bij reisadvies Italië

Coronavirus

Reizen met uw Coronabewijs in de CoronaCheck-app

U kunt de CoronaCheck-app gebruiken. Met deze app maakt u een QR-code aan om te reizen naar andere landen van de Europese Unie (EU). U maakt de QR-code aan door een vaccinatiebewijs, testbewijs of herstelbewijs toe te voegen in de CoronaCheck-app. 

Soms is uw coronabewijs niet voldoende. Een land kan om meer documenten vragen. Lees het reisadvies voor u vertrekt. Daar vindt u de voorwaarden en uitzonderingen. Lees meer informatie over het coronabewijs op Rijksoverheid.nl.

Inreisbeperkingen Italië

U kunt Italië inreizen als u aan één van onderstaande voorwaarden voldoet:

 • U 14 dagen of langer geleden volledig gevaccineerd bent met een door EMA-goedgekeurd vaccin (Pfizer, Moderna, AstraZeneca en Janssen). Geldig voor 270 dagen. In 4 talen (Engels, Italiaans, Frans en Spaans).
 • Vóór aankomst in Italië een negatieve testuitslag kunt laten zien (een moleculaire of antigeentest). De test mag bij aankomst niet ouder zijn dan 48 uur. Dit geldt ook voor kinderen vanaf 6 jaar. Sommige reizigers zijn uitgezonderd van de testverplichting, zoals bijvoorbeeld zakenmensen, grenswerkers of reizigers op doorreis (binnen 36 uur). Op de website van het Italiaanse ministerie van Buitenlandse Zaken vindt u een Engelstalig overzicht van de uitzonderingscategorieën en een Engelstalig vragenformulier om te zien of u onder die uitzondering valt.
 • U een bewijs van herstel dat u COVID-19 heeft gehad kunt laten zien. Dit bewijs mag niet ouder zijn dan 6 maanden na de laatste positieve uitslag.

In Italië moet iedere reiziger een Digital Passenger Locator Form kunnen laten zien bij aankomst. Hier kan door de Italiaanse autoriteiten naar gevraagd worden. Ook kunt u gevraagd worden uw aankomst te melden bij de lokale gezondheidsautoriteiten. Lees de lijst met contactgegevens over de lokale gezondheidsdiensten per regio. Daarnaast adviseert de Italiaanse overheid bij een reis naar Italië een app te downloaden om het opsporen van besmettingen te ondersteunen. Lees het overzicht van inreisbeperkingen en de website van het Italiaanse bureau voor Toerisme (informatie in het Engels).

Vanaf 6 augustus 2021 moet iedereen in Italië die ouder is dan 12 jaar een Digitaal Corona Certificaat (DCC) laten zien om toegang te krijgen tot diverse overdekte gelegenheden zoals; horecagelegenheden (binnen aan tafel), concerten, sportevenementen, musea, theaters, zwembaden, sportscholen, festivals, beurzen et cetera. Sinds 1 september 2021 moeten reizigers die in Italië lange afstanden met het openbaar vervoer (per vliegtuig, trein, bus of boot) afleggen de DCC ook tonen. Met bus geldt dit voor reizen die ten minste 1 regio doorkruisen op weg naar de bestemming (bijv. van Lazio naar Ligurië). Voor binnenlandse reizen per vliegtuig wordt de DCC altijd gevraagd, ook per boot (behalve de vaart door de Straat van Messina). In intercity- en hogesnelheidstreinen moet u de DCC ook laten zien. De CoronaCheckApp uit Nederland kunt u hiervoor ook in Italië gebruiken.

Volg altijd de adviezen op van de lokale gezondheidsautoriteiten. Meld u bij de lokale gezondheidsautoriteiten als u klachten of symptomen heeft die lijken op het coronavirus. Zorg dat u zich laat testen en vermijd contact met anderen, totdat u de testuitslag heeft. Als de testuitslag positief is, volg dan altijd de adviezen op van de lokale gezondheidsautoriteiten. Houd er rekening mee dat bij een positief testresultaat u en uw reisgenoten en/of familieleden verplicht kunnen worden om een test te doen of in quarantaine te gaan, mogelijk op eigen kosten en op een door de lokale GGD aangewezen locatie. Dit kan ook gelden voor nauwe contacten, bijv. passagiers die dichtbij een positief geteste reiziger zaten. De verplichte thuisquarantaine wordt na een positieve testuitslag pas opgeheven als u eenmaal negatief test. Neem altijd contact op met de GGD in uw woonplaats in Nederland als u positief getest bent.

Meer informatie?

Ga naar de website van de Europese Unie waar u nog meer informatie kunt vinden over de voorwaarden voor inreizen. Ook kunt u daar de lokale coronamaatregelen vinden, zoals bijvoorbeeld de regels over mondkapjes en over de openstelling van restaurants, musea en toeristische attracties.

Coronavirus (COVID-19) Italië

De meest recente informatie met instructies en adviezen kunt u vinden op de website van het Italiaanse Ministerie van Volksgezondheid (Ministero della Salute) of via telefoonnummer 1500 van het Ministerie van Volksgezondheid. Verdere informatie kunt u ook vinden op het Engelstalige deel van de website Protezione Civile van de Italiaanse overheid. De Italiaanse overheid heeft een noodnummer geopend waar ook Engels wordt gesproken: 800 840840.

Er zijn maatregelen in Italië om de verspreiding van het coronavirus in te dammen. De Italiaanse regering heeft op basis van de gezondheidsrisico’s de regio’s ingedeeld in een aantal risicogebieden (wit-geel-oranje-rood). Deze kleurindeling is anders dan de kleurcodering van het reisadvies. Hoe hoger de gezondheidsrisico’s, hoe strikter de maatregelen. In heel Italië is het dragen van een mondkapje verplicht in openbare binnenruimtes. en houdt men ten minste 1 meter afstand. In ‘gele’ gebieden moet u ook buiten een mondkapje dragen en mogen er max. vier personen aan een tafel in restaurants zitten. Wanneer een regio ‘oranje’ is mogen restaurants geen klanten bedienen (wel afhaal tot 22:00 uur), worden reisbewegingen tussen gemeentes beperkt, en zijn plekken zoals musea, stadions, sportscholen, zwembaden en disco’s gesloten. In ‘rode’ gebieden is een harde lockdown: u mag alleen het huis uit voor werk of gezondheidsredenen (buiten sporten in de buurt van je huis mag wel) met een ingevuld formulier, geen buitenshuis bezoek (ook niet van vrienden en familie), alle winkels sluiten behalve die basisvoorzieningen leveren (zoals supermarkten en afhaalrestaurants),

De huidige kleurcodes voor de regio’s kunt u hier vinden.

Verder kunnen er op regionaal en lokaal niveau aanvullende maatregelen gelden. Deze veranderen regelmatig. Informeer voor vertrek over de geldende lokale maatregelen bij uw reisorganisatie of de plaats waar u gaat verblijven (bijvoorbeeld bij uw hotel, camping of B&B). Ook kunt u informeren bij de plaatselijke VVV.

Let op: als u in Italië besmet raakt met het coronavirus, kunt u gedwongen worden (op eigen kosten) in quarantaine te gaan.

Terugreis naar Nederland

U hoeft als u uit Italië terug naar Nederland reist niet in (thuis)quarantaine.

U heeft als u terugreist uit Italië een coronabewijs nodig. Dit betekent dat u 1 van de volgende 3 bewijzen moet kunnen laten zien:

 • Een vaccinatiebewijs waaruit blijkt dat u volledig gevaccineerd bent met een vaccin dat is goedgekeurd door de EMA (Europees Geneesmiddelenbureau) of WHO (Wereldgezondheidsorganisatie). Of;
 • Een testbewijs (PCR/NAAT-test of antigeentest). Uw negatieve PCR/NAAT-test mag niet ouder zijn dan 48 uur oud voor vertrek naar Nederland. Uw negatieve antigeentest mag niet ouder zijn dan 24 uur oud voor vertrek naar Nederland. Of;
 • Een herstelbewijs in de vorm van een positief PCR/NAAT-testresultaat. Uw positieve PCR/NAAT-test mag niet korter dan 11 dagen geleden zijn en niet langer dan 180 dagen geleden zijn afgenomen. Uw herstelbewijs moet afgegeven zijn door een EU-lidstaat.
 • Kinderen jonger dan 12 jaar kunnen zonder deze documenten naar Nederland terugreizen.

Gebruik de checklist bij terugreizen naar Nederland voor uw voorbereiding.

Voor reizigers met een vaccinatiebewijs of een herstelbewijs geldt het dringende advies om een zelftest te doen voordat u weer anderen gaat ontmoeten of weer naar uw werk/school gaat. Reizigers zonder vaccinatiebewijs of herstelbewijs worden dringend geadviseerd zich te testen op dag 2 en 5 na aankomst. Dit kan met een zelftest of bij de GGD. Als u klachten heeft of als een zelftest positief is, laat u dan altijd testen bij de GGD.

Volg de adviezen op van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO)

Was regelmatig goed uw handen, snuit uw neus in papier en gooi het papier na het snuiten weg, was uw handen daarna weer goed. Dit geldt ook voor als u hoest en niest. Raadpleeg onmiddellijk een arts als u koorts en luchtwegklachten krijgt.

Testlocaties in Italië 

Zie voor meer informatie over de testlocaties in Italië de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken (informatie in het Engels). 

Gezondheidssituatie 

Over het algemeen is de gezondheidssituatie in Italië vergelijkbaar met die in Nederland. Als u wilt checken of er voor Italië bijzonderheden zijn, kijk dan op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering. Neem voor meer informatie over bijvoorbeeld vaccinaties contact op met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.

Reischecklist Italië

Blijf op de hoogte van de veiligheidssituatie
 • Download de Reisapp van Buitenlandse Zaken en Douane. Maak Italië favoriet, dan ontvangt u een pushbericht als het reisadvies verandert. Met de app heeft u ook alle contactgegevens van Buitenlandse Zaken en lokale hulpdiensten bij de hand, plus informatie over wat te doen in geval van nood, zoals ziekenhuisopname of verlies van uw paspoort.
 • Volg het ministerie van Buitenlandse Zaken op Twitter via @247BZ.
 • U kunt zich ook gratis registreren bij de ambassade/het consulaat.
Reisdocumenten & visa
 • Als u naar het buitenland reist, moet u altijd een geldig reisdocument meenemen waarmee u zich kunt identificeren (paspoort of ID-kaart). Dit geldt ook voor meereizende kinderen.
 • Voor Italië is een identiteitskaart voldoende om mee te reizen.
 • Uw identiteitskaart of paspoort moet altijd geldig zijn tijdens uw verblijf.
 • Voor Italië heeft u geen visum nodig.
 • Reist u alleen met minderjarige kinderen? Check dan welke documenten u nodig heeft en neem die mee. Zo voorkomt u lange wachttijden bij grenscontroles.
 • Zorg voor een geldig rijbewijs als u een motorvoertuig wilt huren en/of besturen. Check of u in Italië een internationaal rijbewijs nodig heeft.
Reisverzekering
 • Sluit een goede reisverzekering af die de extra kosten dekt van bijvoorbeeld repatriëring en ziekenhuisopname. Uw basiszorgverzekering vergoedt deze kosten niet altijd 100 procent. Denk ook aan wat u van plan bent te gaan doen: voor sommige (extreme) sporten is bijvoorbeeld een extra verzekering nodig.
 • Zet het telefoonnummer van de alarmcentrale van uw reisverzekeraar in uw telefoon.
Geld en mobiele telefoon
 • Zorg dat u genoeg financiële middelen heeft om onverwachte situaties tijdens uw reis op te vangen (denk aan vertraging).
 • Zorg dat u meerdere betaalmiddelen meeneemt naar Italië. Bijvoorbeeld contant geld én een pinpas of credit card.
 • Zet het telefoonnummer van uw bank in uw telefoon. U heeft het nodig als u uw bankpas wilt blokkeren in geval van verlies of diefstal.
Gezondheid
Corona maatregelen
 • Er gelden in Italië andere maatregelen dan in Nederland. Bijvoorbeeld over afstand houden of de openstelling van restaurants, musea, attracties et cetera.
Thuisblijvers
 • Maak van thuisblijvers geen spoorzoekers en laat ze weten wat uw reisplannen zijn.
 • Maak goede afspraken met het thuisfront over uw bereikbaarheid.
 • Geef thuisblijvers een kopie van uw reisdocumenten, vaccinatieboekje, creditcard en verzekeringsgegevens. Bewaar deze kopieën zelf ook op een veilige plek online.
 • Geef thuisblijvers ook het IMEI-nummer van uw telefoon: in geval van nood kan uw mobiele provider daarmee uw telefoon terugvinden of blokkeren. De makkelijkste manier om dit nummer te achterhalen: *#06# intoetsen op uw telefoon. Daarna verschijnt het nummer op uw scherm.
 • Zet het nummer van uw contactpersoon in geval van nood als ICE-nummer in uw telefoon. Dan kunnen hulpdiensten zonder uw telefoon te ontgrendelen, contact opnemen met deze persoon. Lees hoe u een ICE-nummer instelt.
Niet meenemen
 • Neem geen drugs mee naar Italië. In veel landen staan er hoge straffen op het bezit en het gebruik van drugs. Dit geldt ook voor softdrugs.
 • Laat waardevolle spullen (zoals sieraden) zoveel mogelijk thuis.
 • Download de Reisapp van Buitenlandse Zaken en Douane: dan weet u wat u wel en niet mag terug nemen naar Nederland (denk aan souvenirs, namaakartikelen, koralen en dierlijke producten).

Veiligheidsrisico’s

Criminaliteit

Wees alert op zakkenrollers en berovingen. Zeker in het toeristische hoogseizoen worden veel mensen hier het slachtoffer van. Let hier extra op in het openbaar vervoer, op de luchthavens en als u populaire attracties bezoekt. Vaak worden portemonnees leeggehaald en daarna weggegooid.

Er is een website met een gedetailleerde lijst van gevonden voorwerpen. Deze site is alleen in het Italiaans beschikbaar.

Neem voor uw veiligheid de volgende voorzorgsmaatregelen:

 • Draag geld, creditcards en andere waardevolle documenten onopvallend op uw lichaam. Bijvoorbeeld in een heuptasje (money belt).
 • Draag geen opvallende sieraden of juwelen.
 • Bewaar uw paspoort, vliegticket en geld dat u niet direct nodig heeft op een veilige plek. Bijvoorbeeld in de kluis van het hotel.
 • Doe altijd aangifte bij de lokale politieautoriteiten.
 • Bied geen verzet bij een overval of beroving. Als u hier slachtoffer van wordt, geef uw bezittingen dan af. Verzet leidt vaak tot (meer) geweld.
Natuurgeweld

In Italië kunnen aardbevingen voorkomen. Bent u in het land en is er een aardbeving? Volg dan de berichten in de media en laat u goed informeren over de situatie.

In Italië komen bijna elk jaar bosbranden voor. Vooral in de zomermaanden en lange droge periodes. Deze kunnen veel schade aanrichten.

In de Italiaanse wintersportgebieden komen lawines voor. U moet zich houden aan de aanwijzingen van de lokale autoriteiten. Meer informatie over lawinegevaar vindt u op de website van Europeaan Avalanche Warning Service (informatie in het Engels).

Er zijn actieve vulkanen in Italië. De vulkanen Etna, Vesuvius en Stromboli zijn actief. Zo is op 3 juli 2019 de vulkaan Stromboli uitgebarsten. Hierbij zijn één dode en enkele gewonden gevallen. Meer informatie en advies vindt u op de website Protezionecivile van de Italiaanse overheid.

Is er een crisissituatie? Volg dan altijd de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten. Als u een georganiseerde reis maakt, houd dan contact met uw reisorganisatie.

Meer weten over aardbevingen in het gebied? Ga naar:

Wat te doen in een noodsituatie

Bent u in Italië en is er een noodsituatie? Laat uw familie/vrienden dan weten hoe het met u gaat. Volg altijd de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten. Als u een georganiseerde reis maakt, houd dan contact met uw reisorganisatie. Heeft u hulp nodig? Neem dan contact op met uw reisverzekeraar of met de ambassade via +31 247 247 247, WhatsApp naar nummer +31 682 387 796 of Twitter via @247BZ.

Verkeer

Algemeen

Houd rekening met langere reistijden door files. Ook vluchten kunnen vertraagd of geannuleerd zijn. Sinds de uitbraak van het coronavirus voeren de lokale autoriteiten extra medische controles uit bij luchthavens. Volg altijd de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten.

Neem contact op met uw reisorganisatie of met uw luchtvaartmaatschappij voor mogelijke gevolgen voor uw reis.

Pleziervaartuigen

Het Internationaal Certificaat voor Pleziervaartuigen (ICP) van de watersportbond wordt in Italië niet geaccepteerd als eigendomsbewijs voor een pleziervaartuig. (Een ICP is geen bewijs van nationaliteit en registratie, zoals de zeebrief en geeft niet het recht de Nederlandse vlag te voeren). Het verdient aanbeveling om bij varen in Italië een zeebrief mee te nemen door de boot in het zeeschepenregister van het Nederlandse kadaster te laten registreren.

Wegverkeer

Kijk voor meer informatie over het wegverkeer in Italië bijvoorbeeld op de website van de ANWB.

Tips van de ambassade

Rome

De politie van hoofdstad Rome controleert streng op gedragsregels voor burgers en toeristen. Zij delen boetes uit als toeristen zich niet fatsoenlijk gedragen. Het gaat daarbij onder andere om het lopen met ontbloot bovenlijf, het baden in historische fonteinen en het drinken van alcoholische dranken op straat.

Zwemmen in open water en meren

Zwemmen in binnenwater en meren kan gevaarlijk zijn. Meren kunnen honderden meters diep zijn en er kan (onder)stroming zijn. Het water is vaak koud. Hierdoor kan onderkoeling ontstaan en dat kan het zwemmen onmogelijk maken. Let op de waarschuwingen van de autoriteiten: vaak is zwemmen in binnenwateren of meren verboden.    

Wandelen in bergachtige gebieden

Zorg dat u goed geïnformeerd bent over de moeilijkheidsgraad van het gebied waar u naartoe gaat en dat u goed voorbereid bent met de juiste uitrusting. Het is belangrijk op de hoogte te blijven van de weersvoorspellingen voor het betreffende berggebied.

In geval van nood

Lokale hulpdiensten

Bent u in Italië en heeft u direct hulp nodig? Neem dan contact op met de lokale hulpdiensten: Algemeen alarmnummer: 112.

Contactgegevens ambassade

Nederlandse ambassades en consulaten zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar. Bent u in Nederland, bel dan het nummer +31 247 247 247, WhatsApp naar nummer +31 682 387 796 of Twitter via @247BZ. Bent u in het buitenland en heeft u een lokaal telefoonnummer, bel dan het lokale nummer van de ambassade of het consulaat. U betaalt dan het lokale tarief.

Nederlandse ambassade in Rome

Meer informatie over de Nederlandse ambassade in Rome.

Meer informatie over het Nederlands consulaat-generaal in Milaan.

Wat de ambassade voor u kan doen

Lees wat de ambassade wel/niet voor u kan doen.

Wat u zelf kunt doen

Lees wat u zelf kunt doen in een noodsituatie, zoals een arrestatie of ziekenhuisopname.

Registreren

U kunt zich ook gratis registreren bij de ambassade/het consulaat.

Lees meer over Italië op nederlandwereldwijd.nl

Veel gestelde vragen over corona in Italië

Wij merken dat er veel vragen zijn over het corona hieronder proberen we de belangrijkste vragen te beantwoorden:

🌴 Kan ik een vakantie boeken naar Italië?

Door coronavirus was op vakantie naar Italië in 2021 lange tijd niet mogeilijk. Om te weten of op vakantie naar Italië mogelijk is moet u kijken naar het reisadvies.

Lees rustig het Vakantieadvies Italië en bekijk ook direct reisorganisaties die deze vakanties tijdens corona organiseren volgens de veiligheidsvoorschriften.

🗺️ Hoeveel besmettingen met corona zijn er geteld in Italië

Op onze coronavirus kaart kunt u exact zien hoeveel personen er positief getest zijn met COVID-19 in Italië:

Klik hier voor coronavirus kaart van Italië

😷 Waar kan ik me laten testen op covid-19 in Italië?

Voor reizen naar Italië heb je een negatief corona testresultaat nodig. Als je gaat vliegen, is een PCR coronatest nodig. Ook heb je een bewijst nodig van de negatieve coronavirus testuitslag. Dit is in de vorm van een reisdocument ondertekend door een arts. Bekijk ons overzicht met testlocaties voor een COVID-19 PCR Test Italië incl. reisdocument. Dit overzicht heeft meer dan 150+ coronatest straten door héél Nederland!

🧴 Hoe bescherm ik me tegen coronavirus in Italië

Het belangrijkste om een corona besmetting te voorkomen is om je handen te wassen volgens de richtlijnen van de World Health Organization (WHO)

Andere dingen die je kunt doen zijn:

 • Schud geen handen
 • Niezen en hoesten in de binnenkant van je elleboog
 • Blijf binnen huis; werk vanuit huis
 • Maak enkel gebruik van papieren zakdoekjes en gooi deze direct weg na gebruik
 • Ben je buiten? Houd dan minimaal 150 cm afstand van elkaar
 • Ben je ziek blijf ten alle tijden binnen!

👇Zoek het aantal besmettingen op woonplaats, regio of land👇

Laat hieronder uw mening weten

Corona-teller.nl heeft geen verstandhouding met overheidsinstanties als GGD, RIVM of andere teststraten genoemd in artikelen en links. Dit is een ongebonden website met een eigen redactie