KAART Zambia Coronavirus: Aantal besmettingen, doden en vakantie Nieuws

Op dit moment (24-01-2022) zijn er in Zambia, 301,630 mensen positief getest op het coronavirus (covid-19). Dit zijn onbekend aantal meer dan gisteren. 125 corona patiënten zijn in kritische toestand. Er zijn ook 3,895 overleden in Zambia aan corona (covid-19). Gelukkig zijn er ook al 291,244 corona patiënten hersteld van corona. Corona statistieken worden ververst op 25 januari

Laatste Statistieken corona besmettingen in Zambia 24 januari:

Land Zambia
Positief getest 301,630
Aantal Doden 3,895
Hersteld 291,244
Actieve gevallen 6,491
Kritische toestand 125
*Deze cijfers zijn vanaf 15 Februari 2020 tot en met 24 januari 2022

Kaart corona virus in Zambia vandaag

Opzoek naar een landkaart van Zambia? Wij tonen op deze pagina actuele plattegronden aan van Zambia, met daarop mooie vakantie plekken in Zambia, Zambia nieuws en meer!

Live Corona Kaart Zambia rode zones

U vind hieronder een overzicht van de aantallen coronavirus besmettingen, doden en departementen in Zambia:

Zambia Landkaart streken

Kaart Zambia besmettingen, Corona Doden, Reisadvies Zambia en Lokaal nieuws

Vakantie naar Zambia mogelijk?

Op vakantie naar Zambia coronavirus

Door de uitbraak van corona was op vakantie gaan naar Zambia geen mogelijkheid. Gelukkig zijn de corona maatregelen in Zambia versoepeld. En is reizen tijdens corona in veel landen weer mogelijk. Houd wel rekening met de corona maatregelen in Zambia. Lees u daarom goed in voor u op vakantie gaat naar Zambia of een andere vakantiebestemming.

Reisadvies Zambia | Ministerie van Buitenlandse Zaken

Laatst gewijzigd op: 19-12-2021 | Nog steeds geldig op: 24-01-2022

De kleurcode van Zambia is gedeeltelijk oranje en rood. Het land is door het coronavirus een hoogrisicogebied. Er zijn grote veiligheidsrisico’s in de rode gebieden. Reis alleen naar Zambia als het noodzakelijk is en reis niet naar de rode gebieden. Meer informatie over de (reis)maatregelen in Zambia en Nederland vindt u in de rubriek ‘Coronavirus’. Lees het hele reisadvies.

Kaart bij reisadvies Zambia

Reischecklist Zambia

Blijf op de hoogte van de veiligheidssituatie
 • Download de Reisapp van Buitenlandse Zaken en Douane. Maak Zambia favoriet, dan ontvangt u een pushbericht als het reisadvies verandert. Met de app heeft u ook alle contactgegevens van Buitenlandse Zaken en lokale hulpdiensten bij de hand, plus informatie over wat te doen in geval van nood, zoals ziekenhuisopname of verlies van uw paspoort.
 • Volg het ministerie van Buitenlandse Zaken op Twitter via @247BZ.
 • U kunt zich ook gratis registreren bij de ambassade.
Reisdocumenten & visa
Reisverzekering
 • Sluit een goede reisverzekering af die de extra kosten dekt van bijvoorbeeld repatriëring en ziekenhuisopname. Uw basiszorgverzekering vergoedt deze kosten niet altijd 100 procent.
 • Denk ook aan wat u van plan bent te gaan doen: voor sommige (extreme) sporten is bijvoorbeeld een extra verzekering nodig.
 • Zet het telefoonnummer van de alarmcentrale van uw reisverzekeraar in uw telefoon.
Geld en mobiele telefoon
 • Zorg dat u genoeg financiële middelen heeft om onverwachte situaties tijdens uw reis op te vangen (denk aan vertraging).
 • Zorg dat u meerdere betaalmiddelen meeneemt naar Zambia. Bijvoorbeeld contant geld én een pinpas of creditcard.
 • Zet het telefoonnummer van uw bank in uw telefoon. U heeft het nodig als u uw bankpas wilt blokkeren in geval van verlies of diefstal.
 • Check bij uw provider wat de kosten zijn van mobiel bellen en datagebruik buiten de EU. Het kan handig zijn om een buitenlandpakket aan te schaffen.
 • Controleer of uw bankpas geactiveerd is voor pinnen buiten Europa.
Gezondheid
Thuisblijvers
 • Maak van thuisblijvers geen spoorzoekers en laat ze weten wat uw reisplannen zijn.
 • Maak goede afspraken met het thuisfront over uw bereikbaarheid.
 • Geef thuisblijvers een kopie van uw reisdocumenten, vaccinatieboekje, creditcard en verzekeringsgegevens. Bewaar deze kopieën zelf ook op een veilige plek online.
 • Geef thuisblijvers ook het IMEI nummer van uw telefoon: in geval van nood kan uw mobiele provider daarmee uw telefoon terugvinden of blokkeren. De makkelijkste manier om dit nummer te achterhalen: *#06# intoetsen op uw telefoon. Daarna verschijnt het nummer op uw scherm.
 • Zet het nummer van uw contactpersoon in geval van nood als ICE-nummer in uw telefoon. Dan kunnen hulpdiensten zonder uw telefoon te hoeven ontgrendelen, contact opnemen met deze persoon. Lees hoe u een ICE-nummer instelt.
Niet meenemen
 • Neem geen drugs mee naar Zambia. In veel landen staan er hoge straffen op het bezit en het gebruik van drugs. Dit geldt ook voor softdrugs.
 • Laat waardevolle spullen (zoals sieraden) zoveel mogelijk thuis.
 • Download de Reisapp van Buitenlandse Zaken en Douane: dan weet u wat u wel en niet mag terug nemen naar Nederland (denk aan souvenirs, namaakartikelen, koralen en dierlijke producten).

Veiligheidsrisico’s

Onveilige gebieden

In ‘rode’ en ‘oranje’ gebieden kan de ambassade geen of beperkt hulp bieden als u in de problemen komt.

Rood: niet reizen

Grensgebieden: maak alleen gebruik van de hoofdwegen als u naar de grensgebieden met de Democratische Republiek Congo en Angola reist. Er kunnen landmijnen liggen. Vooral buiten de hoofdwegen.

Oranje: alleen noodzakelijke reizen

Zambia is door het coronavirus een hoogrisicoland. Reis alleen naar Zambia als dat noodzakelijk is. De lokale overheid neemt maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus. Volg het lokale nieuws zodat u goed op de hoogte blijft.

Criminaliteit

In Zambia komt gewelddadige criminaliteit vooral in de hoofdstad Lusaka. Wees alert als u zich met de auto verplaatst, vooral na zonsondergang. Gewapende bendes stelen auto’s waar mensen nog inzitten (‘carjacking‘). U wordt klem gereden en gedwongen uw auto af te staan. Dit gebeurt vooral na zonsondergang. Let in de auto op wat er in uw omgeving gebeurt. Ga niet naar afgelegen plaatsen waar u gemakkelijk kan worden afgesneden.

Pas ook op voor kleine criminaliteit. Tasjesroof en inbraken in geparkeerde auto’s komen vaak voor. Wees voorzichtig als u toch na zonsondergang de straat op gaat.

Neem voor uw veiligheid de volgende voorzorgsmaatregelen:

 • Ga bij voorkeur niet na zonsondergang de straat op. Ook niet om te reizen.
 • Wees overdag op uw hoede en loop bij voorkeur niet alleen over straat.
 • Draag geld, creditcards en andere waardevolle documenten op uw lichaam. Bijvoorbeeld in een heuptasje (money belt).
 • Draag geen opvallende horloges, sieraden of juwelen.
 • Bewaar uw paspoort, vliegticket en geld dat u niet direct nodig heeft op een veilige plek.
 • Houd de deuren van de auto altijd op slot en sluit de ramen, ook tijdens het rijden.
 • Bied geen verzet bij een overval of beroving. Als u hier slachtoffer van wordt, geef uw bezittingen dan af. Verzet leidt vaak tot (meer) geweld.
Demonstraties

Er komen in Zambia demonstraties voor waarbij onrust kan ontstaan. De politie treedt bij onrust vaak stevig op. Vermijd demonstraties. Wees alert en volg de ontwikkelingen via de media.

Natuurgeweld

Van november tot en met maart kan regen voor wateroverlast en overstromingen zorgen. Toegangswegen kunnen slecht begaanbaar zijn. Sommige gebieden kunnen zelfs helemaal onbereikbaar zijn. Tijdens overstromingen is er vaak een tekort aan voedsel, water en medicijnen. Reist u buiten de steden? Zorg dat u vooraf op de hoogte bent van de toestand van de wegen. Blijf op de hoogte en volg de lokale media.

Wat te doen in een noodsituatie

Bent u in Zambia en is er een noodsituatie? Laat uw familie/vrienden dan weten hoe het met u gaat. Volg altijd de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten. Als u een georganiseerde reis maakt, houd dan contact met uw reisorganisatie. Heeft u hulp nodig? Neem dan contact op met uw reisverzekeraar of met de ambassade via +31 247 247 247, WhatsApp naar nummer +31 682 387 796 of Twitter via @247BZ.

Coronavirus

Inreizen Zambia

U kunt niet met uw CoronaCheck app (het digitale coronabewijs – DCC) Zambia inreizen. Dit is geldig binnen de EU en Schengen, en landen die dit bewijs hebben erkend. Er kunnen nieuwe landen buiten de EU de CoronaCheck app accepteren. Als dit zo is wordt dat in het reisadvies vermeld. U moet uw vaccinatie-, herstel- of testbewijs uitprinten en op papier meenemen.

Reis alleen naar Zambia als dat noodzakelijk is en niet naar de rode gebieden. Toeristisch verblijf is niet noodzakelijk.

Inreisbeperkingen

Reis alleen naar Zambia als dat noodzakelijk is. Personen die om noodzakelijke redenen moeten reizen, moeten een negatieve PCR-Covid-19 testuitslag voor aanvang van de reis laten zien, deze testuitslag mag niet ouder zijn dan 72 uur bij het boarden van het vliegtuig. U moet de test ook online laten verifiëren via de website van Global Haven (informatie in het Engels). Let erop dat luchtvaartmaatschappijen andere regels kunnen hanteren. Informeer u voor uw vertrek bij uw luchtvaartmaatschappij wat de maatregelen zijn. Het kan zijn dat een medische gezondheidsverklaring één van de voorwaarden is. Bij aankomst kan er een coronatest worden afgenomen.

Reizigers die bij aankomst in Zambia covid-symptomen hebben, moeten een test ondergaan en worden door de lokale overheid bij lokale overheidsinstellingen in quarantaine geplaatst tot een negatieve testuitslag volgt. De kosten zijn voor eigen rekening. Alle reizigers en ingezetenen van Zambia zonder symptomen gaan 14 dagen in thuisquarantaine. Er wordt door de overheid geïnspecteerd of de quarantaine-omstandigheden geschikt zijn.

Vertrek uit Zambia

Alle reizigers die Zambia willen verlaten, moeten via de luchtvaartmaatschappij of het land van bestemming nagaan of het nodig is een negatieve PCR-Covid-19 testuitslag te laten zien.

Coronamaatregelen (Covid-19)

In openbare ruimten is men verplicht een mondkapje te dragen. Houd rekening met de verplichting 1,5 meter afstand van elkaar te houden.

Actuele informatie over de lokale coronamaatregelen kunt u lezen op de website van de overheid van Zambia (informatie in het Engels). Ook kunt u bellen naar het Zambiaanse nationale gezondheidsinstituut via: +260(0)953898941/(0)964638726.

Terugkeer naar Nederland

Reist u terug naar Nederland? Check waaraan u moet voldoen bij aankomst in Nederland.

Volg de adviezen op van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid (RIVM) en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

Was regelmatig goed uw handen, snuit uw neus in papier en gooi het papier na het snuiten weg, was uw handen daarna weer goed. Dit geldt ook voor als u hoest en niest. Raadpleeg onmiddellijk een arts als u koorts en luchtwegklachten krijgt.

Testlocaties in Zambia

Zie voor meer informatie over de testlocaties in Zambia de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken (informatie in het Engels).

EU-inreisverbod

Reist u vanuit Zambia naar Nederland? Er is een EU-inreisverbod voor reizigers uit landen buiten de EU. Het EU-inreisverbod geldt niet voor ingezeten- en paspoorthouders uit Nederland, de EU en Schengenlanden. Kijk voor meer informatie op de website van Rijksoverheid.nl.

Gezondheidssituatie

Op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering vindt u informatie over actuele epidemieën, aanbevolen vaccinaties en maatregelen om malaria en andere infectieziekten in Zambia te voorkomen. Neem voor meer informatie contact op met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.

Er is geen goede medische noodhulp in Zambia mogelijk voor het behandelen van Covid-19.

Verkeer

Luchtverkeer

Lees de laatste informatie over wijzigingen in het luchtverkeer op de website van de International Air Transport Association (IATA) (informatie in het Engels).

Wegverkeer

Als u buiten de stad gaat reizen, doe dit alleen overdag en niet na zonsondergang. De wegen zijn onverlicht, zitten vol kuilen, grote gaten en kunnen bij slecht zicht een groot verkeersrisico vormen. Door de onverlichte wegen kunt u obstakels en andere weggebruikers moeilijk zien. Rijd altijd met de deuren op slot, stop voor niemand.

Trein- en busverkeer

Het busverkeer is goed geregeld. Alle steden zijn door deze busdiensten met elkaar verbonden en de tarieven zijn laag. Soms komen er wel zeer zware ongevallen voor op deze lijnen.

Tips van de ambassade

Datum van de inreisstempel

Let goed op het aantal dagen van uw verblijf. Bent u nog in Zambia na de einddatum van uw inreisstempel? Dan kunnen politie en immigratiediensten van Zambia u het land uitzetten of arresteren. U kunt uw inreisstempel voor een maand verlengen op het immigratiekantoor in de hoofdstad Lusaka.

Drugs

Het bezit, gebruik en handel in drugs is verboden.

LHBTIQ is strafbaar

Lesbiennes, homoseksuele mannen, biseksuelen, transgenders, intersekse en queer personen (LHBTIQ’s) worden niet algemeen geaccepteerd en zijn strafbaar in Zambia. Dit geldt ook voor buitenlanders. Houd daar rekening mee.

Fotografie

Het advies is om voorzichtig te zijn met het fotograferen van mensen. Vraag vooraf toestemming als u foto’s van personen wilt maken.

Vrijwilligerswerk en weeshuistoerisme

Wil je vrijwilligerswerk gaan doen in het buitenland? Bereid je goed voor en voorkom betrokkenheid bij projecten die schadelijk zijn voor kwetsbare groepen. Vooral vrijwilligerswerk in weeshuizen is populair, maar dat heeft vaak (onbedoeld) negatieve gevolgen, ook voor de ontwikkeling van de kinderen. Uit onderzoek van het Ministerie van Buitenlandse Zaken in 2021 blijkt dat deze reizen veel negatieve effecten hebben. Sommige weeshuizen worden in verband gebracht met uitbuiting en mensenhandel. Het is belangrijk dat Nederlanders zich bewust zijn van alle mogelijke negatieve gevolgen en aspecten. De Nederlandse overheid ontmoedigt vrijwilligerswerk in weeshuizen.

In geval van nood

Lokale hulpdiensten

Bent u in Zambia en heeft u direct hulp nodig? Neem dan contact op met de lokale hulpdiensten via het algemene alarmnummer 999.

Contactgegevens ambassade

Nederlandse ambassades en consulaten zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar. Bent u in Nederland, bel dan het nummer +31 247 247 247, WhatsApp naar nummer +31 682 387 796 of Twitter via @247BZ. Bent u in het buitenland en heeft u een lokaal telefoonnummer, bel dan het lokale nummer van de ambassade of het consulaat. U betaalt dan het lokale tarief.

Geen Nederlandse ambassade in Zambia

Er is geen Nederlandse ambassade in Zambia. Neem bij vragen contact op met de Nederlandse ambassade in Harare (Zimbabwe).

In een noodgeval kunt u ook terecht bij het honorair consulaat in Lusaka.

U kunt ook terecht bij de ambassade van een ander land dat lid is van de Europese Unie.

Wat de ambassade voor u kan doen

Lees wat de ambassade wel/niet voor u kan doen.

Wat u zelf kunt doen

Lees wat u zelf kunt doen in een noodsituatie, zoals een arrestatie of ziekenhuisopname.

Registreren

U kunt zich ook gratis registreren bij de ambassade.

Lees meer over Zambia op nederlandwereldwijd.nl

Veel gestelde vragen over coronavirus in Zambia

Er zijn nog erg veel vragen rondom het COVID-19 virus hieronder proberen we de belangrijkste vragen te beantwoorden:

⛱️ Kan ik op vakantie naar Zambia?

Door corona was op vakantie naar Zambia in 2022 lange tijd niet mogeilijk. Om te weten of op vakantie naar Zambia mogelijk is moet u kijken naar het reisadvies.

Bekijk Vakantieadvies Zambia en vind daar ook direct organisaties die deze vakanties organiseren met de juiste maatregelen.

🗺️ Hoeveel besmettingen met coronavirus zijn er geteld in Zambia

Op onze COVID-19 kaart kunt u precies zien hoeveel besmettingen er zijn met COVID-19 in Zambia:

Klik hier voor coronavirus kaart van Zambia

😷 Hoe kan ik me laten testen op corona in Zambia?

Wanneer je opreis gaat naar Zambia heb je een negatieve coronavirustest nodig. Als je gaat vliegen, is een PCR coronavirustest nodig. Ook heb je een bewijst nodig van de negatieve coronavirus testuitslag. Dit is in de vorm van een reisdocument ondertekend door een geregistreerde arts. Bekijk ons overzicht met testlocaties voor een COVID-19 PCR Test Zambia + reisverklaring. Ons overzicht bevat 60+ pcrtestlocaties door heel het land!

🧼 Hoe bescherm ik mezelf tegen coronavirus in Zambia

Het belangrijkste om een corona besmetting te voorkomen is om je handen te wassen volgens de richtlijnen van de World Health Organization (WHO)

Andere dingen die je kunt doen tegen COVID-19 zijn:

 • Niezen en hoest in de binnenzijde van je elleboog
 • Gebruik papieren zakdoekjes en gooi deze na gebruik direct weg
 • Geen handen schudden
 • Blijf thuis; werk thuis zoveel dit mogelijk is
 • Ben je buiten? Behoud dan meer dan 1,5m (twee armlengtes) afstand van anderen
 • Heb je last van lichte hoest, keelpijn, verhoging tot 38 graden C, loopneus of neusverkoudheid? Blijf thuis!

Laat hieronder uw mening weten

Corona-teller.nl heeft geen verstandhouding met overheidsinstanties als GGD, RIVM of andere teststraten genoemd in artikelen en links. Dit is een ongebonden website met een eigen redactie