Aantal Coronavirus besmettingen in Zambia

Op het moment van publiceren (11-04-2021) zijn er in Zambia, 90,029 inwoners positief getest op het coronavirus. Dit zijn +111 meer dan gisteren. 59 corona patiënten zijn in kritische toestand. Er zijn ook 1,226 overleden in Zambia aan corona (covid-19). Gelukkig zijn er ook al 88,018 patiënten hersteld van het coronavirus (covid-19). Corona cijfers worden geupdate op 12 april

Corona-teller.nl

Statistieken covid-19 virus aantal besmettingen in Zambia 11 april:

Land Positief getest Aantal Doden Hersteld Actieve gevallen Kritische toestand
Zambia 90,029 1,226 88,018 785 59
*Deze cijfers zijn vanaf 15 Februari 2020

Kaart corona virus Zambia vandaag

Opzoek naar een landkaart van Zambia? Wij tonen u hieronder relevante plattegronden aan van Zambia, met daarop mooie vakantie bestemmingen, nieuws van vandaag en meer!

Corona-teller.nl

Live Corona Kaart Zambia zones

Hieronder vind je een kaart van de coronavirus besmettingen, doden en departementen in Zambia:

Corona-teller.nl

Zambia Kaart gebieden

Covid-19 Kaart Zambia aantal inwoners besmet, Coronavirus Doden aantallen, Reisadvies Zambia en Lokaal nieuws

Vakantie naar Zambia mogelijk?

Op vakantie naar Zambia coronavirus

Door de uitbraak van het coronavirus was op vakantie gaan naar Zambia geen optie. Gelukkig zijn de maatregelen in Zambia versoepeld. Hierdoor is vakantie in 2020 ondanks het virusin veel landen weer mogelijk. Houd rekening met de corona maatregelen in Zambia. Wees daarom goed op de hoogte voor u op vakantie gaat naar Zambia of een andere vakantiebestemming.

Reisadvies Zambia | Ministerie van Buitenlandse Zaken

Laatst gewijzigd op: 12-03-2021 | Nog steeds geldig op: 11-04-2021

Corona-teller.nl

Door het coronavirus adviseert het Nederlandse kabinet om niet naar het buitenland te reizen. Reis ook niet vanuit het buitenland naar Nederland als dat niet echt nodig is. Lees het hele reisadvies. Zie voor in- en uitreisbeperkingen, lokale coronamaatregelen, informatie over verplichte testen en over thuisquarantaine de rubriek ‘Coronavirus’.

Kaart bij reisadvies Zambia

Reischecklist Zambia

Blijf op de hoogte van de veiligheidssituatie
 • Download de Reisapp van Buitenlandse Zaken en Douane. Maak Zambia favoriet, dan ontvangt u een pushbericht als het reisadvies verandert. Met de app heeft u ook alle contactgegevens van Buitenlandse Zaken en lokale hulpdiensten bij de hand, plus informatie over wat te doen in geval van nood, zoals ziekenhuisopname of verlies van uw paspoort.
 • Volg het ministerie van Buitenlandse Zaken op Twitter via @247BZ.
 • U kunt zich ook gratis registreren bij de ambassade.
Reisdocumenten & visa
 • Als u naar Zambia reist, moet u altijd een geldig paspoort meenemen waarmee u zich kunt identificeren. Dit geldt ook voor meereizende kinderen.
 • Voor sommige landen geldt dat uw paspoort nog 6 maanden geldig moet zijn vanaf het moment dat u vertrekt uit dat land. Ook kan het zijn dat u een visum nodig heeft. U kunt dit nagaan bij de ambassade van Zambia in Brussel, België. Ook kunt u de website van de Zambiaanse immigratiedienst lezen en in een aantal gevallen zelf online visa aanvragen. 
 • Reist u via Zuid-Afrika naar Zambia? Houd dan rekening met aangescherpte regels van de Zuid-Afrikaanse autoriteiten. Vanaf 1 juni 2015 heeft het South African Department of Home Affairs de regels aangescherpt. Deze regels gelden voor personen onder de 18 jaar die Zuid-Afrika inreizen of uitreizen. Deze gelden ook als zij zonder directe doorvlucht overstappen via Zuid-Afrika. Meer informatie kunt u vinden op deze Engelstalige websites:  

South African Department of Home Affairs (reizen met kinderen)

South African Department of Home Affairs (toestemmingsformulier ouders)

Reisverzekering
 • Sluit een goede reisverzekering af die de extra kosten dekt van bijvoorbeeld repatriëring en ziekenhuisopname. Uw basiszorgverzekering vergoedt deze kosten niet altijd 100 procent.
 • Denk ook aan wat u van plan bent te gaan doen: voor sommige (extreme) sporten is bijvoorbeeld een extra verzekering nodig.
Geld en mobiele telefoon
 • Zorg dat u genoeg financiële middelen heeft om onverwachte situaties tijdens uw reis op te vangen (denk aan vertraging).
 • Zorg dat u meerdere betaalmiddelen meeneemt naar Zambia. Bijvoorbeeld contant geld én een pinpas of creditcard.
 • Zet het telefoonnummer van uw bank in uw telefoon. U heeft het nodig als u uw bankpas wilt blokkeren in geval van verlies of diefstal.
 • Check bij uw provider wat de kosten zijn van mobiel bellen en datagebruik buiten de EU. Het kan handig zijn om een buitenlandpakket aan te schaffen.
 • Controleer of uw bankpas geactiveerd is voor pinnen buiten Europa.
Gezondheid
Thuisblijvers
 • Maak van thuisblijvers geen spoorzoekers en laat ze weten wat uw reisplannen zijn.
 • Maak goede afspraken met het thuisfront over uw bereikbaarheid.
 • Geef thuisblijvers een kopie van uw reisdocumenten, vaccinatieboekje, creditcard en verzekeringsgegevens. Bewaar deze kopieën zelf ook op een veilige plek online.
 • Geef thuisblijvers ook het IMEI nummer van uw telefoon: in geval van nood kan uw mobiele provider daarmee uw telefoon terugvinden of blokkeren. De makkelijkste manier om dit nummer te achterhalen: *#06# intoetsen op uw telefoon. Daarna verschijnt het nummer op uw scherm.
 • Zet het nummer van uw contactpersoon in geval van nood als ICE-nummer in uw telefoon. Dan kunnen hulpdiensten zonder uw telefoon te hoeven ontgrendelen, contact opnemen met deze persoon. Lees hoe u een ICE-nummer instelt.
Niet meenemen
 • Neem geen drugs mee naar Zambia. In veel landen staan er hoge straffen op het bezit en het gebruik van drugs. Dit geldt ook voor softdrugs.
 • Laat waardevolle spullen (zoals sieraden) zoveel mogelijk thuis.
 • Download de Reisapp van Buitenlandse Zaken en Douane: dan weet u wat u wel en niet mag terug nemen naar Nederland (denk aan souvenirs, namaakartikelen, koralen en dierlijke producten).

Veiligheidsrisico’s

Onveilige gebieden

Let op: in ‘rode’ en ‘oranje’ gebieden kan de ambassade geen of beperkt hulp bieden als u in de problemen komt.

Oranje: alleen noodzakelijke reizen

De lokale overheid neemt maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus. Volg het lokale nieuws zodat u goed op de hoogte blijft.

Grensgebieden: maak alleen gebruik van de hoofdwegen als u naar de grensgebieden met de Democratische Republiek Congo en Angola reist. Er kunnen landmijnen liggen. Vooral buiten de hoofdwegen.

Criminaliteit

In Zambia komt gewelddadige criminaliteit vooral in de hoofdstad Lusaka. Wees alert als u zich met de auto verplaatst, vooral na zonsondergang. Gewapende bendes stelen auto’s waar mensen nog inzitten (‘carjacking‘). U wordt klem gereden en gedwongen uw auto af te staan. Dit gebeurt vooral na zonsondergang. Let in de auto op wat er in uw omgeving gebeurt. Ga niet naar afgelegen plaatsen waar u gemakkelijk kan worden afgesneden.

Pas ook op voor kleine criminaliteit. Tasjesroof en inbraken in geparkeerde auto’s komen vaak voor. Wees voorzichtig als u toch na zonsondergang de straat op gaat.

Neem voor uw veiligheid de volgende voorzorgsmaatregelen:

 • Ga bij voorkeur niet na zonsondergang de straat op. Ook niet om te reizen.
 • Wees overdag op uw hoede en loop bij voorkeur niet alleen over straat.
 • Draag geld, creditcards en andere waardevolle documenten op uw lichaam. Bijvoorbeeld in een money belt.
 • Draag geen opvallende horloges, sieraden of juwelen.
 • Bewaar uw paspoort, vliegticket en geld dat u niet direct nodig heeft op een veilige plek.
 • Houd de deuren van de auto altijd op slot en sluit de ramen, ook tijdens het rijden.
 • Bied geen verzet bij een overval of beroving. Als u hier slachtoffer van wordt, geef uw bezittingen dan af. Verzet leidt vaak tot (meer) geweld.
Demonstraties

De politie treedt bij onrust vaak stevig op. Vermijd demonstraties. Wees alert en volg de ontwikkelingen via de media.

Natuurgeweld

Van november tot en met maart kan regen voor wateroverlast en overstromingen zorgen. Toegangswegen kunnen slecht begaanbaar zijn. Sommige gebieden kunnen zelfs helemaal onbereikbaar zijn. Tijdens overstromingen is er vaak een tekort aan voedsel, water en medicijnen. Reist u buiten de steden? Zorg dat u vooraf op de hoogte bent van de toestand van de wegen. Blijf op de hoogte en volg de lokale media.

Wat te doen in een noodsituatie

Bent u in Zambia en is er een noodsituatie? Laat uw familie/vrienden dan weten hoe het met u gaat. Volg altijd de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten. Als u een georganiseerde reis maakt, houd dan contact met uw reisorganisatie. Heeft u hulp nodig? Neem dan contact op met uw reisverzekeraar of met de ambassade via +31 247 247 247, WhatsApp naar nummer +31 682 387 796 of Twitter via @247BZ.

Verkeer

Luchtverkeer

Lees de laatste informatie over wijzigingen in het luchtverkeer op de website van de International Air Transport Association (IATA) (informatie in het Engels).

Wegverkeer

Als u buiten de stad gaat reizen, doe dit alleen overdag en niet na zonsondergang. De wegen zijn onverlicht, zitten vol kuilen, grote gaten en kunnen bij slecht zicht een groot verkeersrisico vormen. Door de onverlichte wegen kunt u obstakels en andere weggebruikers moeilijk zien. Rijd altijd met de deuren op slot, stop voor niemand.

Trein- en busverkeer

Het busverkeer is goed geregeld. Alle steden zijn door deze busdiensten met elkaar verbonden en de tarieven zijn laag. Soms komen er wel zeer zware ongevallen voor op deze lijnen

Coronavirus

Negatieve COVID-19-testuitslag en thuisquarantaine in Nederland

Als u vanuit het buitenland naar Nederland reist bent u bijna altijd verplicht zich te laten testen op COVID-19. Lees meer op Rijksoverheid.nl. Hier leest u of, en zo ja, welke testen voor uw reis verplicht zijn.

Na een verblijf in Zambia gaat u bij terugkeer in Nederland in thuisquarantaine. Op dag 5 van uw quarantaine kunt u zich bij de GGD laten testen. Als deze test negatief is, eindigt de quarantaineperiode. Doe de Quarantaine Reischeck om te bepalen welke stappen u moet nemen als u terugkomt van uw reis.

Volg de adviezen op van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid (RIVM) en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

Was regelmatig goed uw handen, snuit uw neus in papier en gooi het papier na het snuiten weg, was uw handen daarna weer goed. Dit geldt ook voor als u hoest en niest. Raadpleeg onmiddellijk een arts als u koorts en luchtwegklachten krijgt.

Testlocaties in Zambia

Zie voor meer informatie over de testlocaties in Zambia de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken (informatie in het Engels).

Inreisbeperkingen Zambia

Personen die om noodzakelijke redenen moeten reizen, moeten een negatieve PCR-Covid-19 testuitslag voor aanvang van de reis laten zien, deze testuitslag mag niet ouder zijn dan 7 dagen. Let erop dat luchtvaartmaatschappijen andere regels kunnen hanteren. Informeer u voor uw vertrek bij uw luchtvaartmaatschappij wat de maatregelen zijn.

Reizigers die bij aankomst Covid-symptomen hebben, worden door de lokale overheid bij lokale overheidsinstellingen in quarantaine gebracht. De kosten zijn voor eigen rekening. Alle reizigers en ingezetenen van Zambia gaan 14 dagen in thuisquarantaine. Er wordt door de overheid geinspecteerd of de quarantaine-omstandigheden geschikt zijn.

Alle reizigers die Zambia willen verlaten moeten een negatieve PCR-Covid-19 testuitslag (niet ouder dan 14 dagen) hebben en een medische gezondheidsverklaring.

Coronamaatregelen (COVID-19)

In openbare ruimten is men verplicht een mondkapje te dragen. Houd rekening met de verplichting 1,5 meter afstand van elkaar te houden.

Actuele informatie over de lokale coronamaatregelen kunt u lezen op de website van de overheid van Zambia (informatie in het Engels).

Gezondheidssituatie

Op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering vindt u informatie over actuele epidemieën, aanbevolen vaccinaties en maatregelen om malaria en andere infectieziekten in Zambia te voorkomen. Neem voor meer informatie contact op met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.

Er is geen goede medische noodhulp in Zambia mogelijk voor het behandelen van Covid-19.

Tips van de ambassade

Datum van de inreisstempel

Let goed op het aantal dagen van uw verblijf. Bent u nog in Zambia na de einddatum van uw inreisstempel? Dan kunnen politie en immigratiediensten van Zambia u het land uitzetten of arresteren. U kunt uw inreisstempel voor een maand verlengen op het immigratiekantoor in de hoofdstad Lusaka.

Drugs

Het bezit, gebruik en handel in drugs is verboden.

LHBTIQ is strafbaar

Lesbiennes, homoseksuele mannen, biseksuelen, transgenders, intersekse en queer personen (LHBTIQ’s) worden niet algemeen geaccepteerd en zijn strafbaar in Zambia. Dit geldt ook voor buitenlanders. Houd daar rekening mee.

Fotografie

Het advies is om voorzichtig te zijn met het fotograferen van mensen. Vraag vooraf toestemming als u foto’s van personen wilt maken.

Vrijwilligerswerk en weeshuistoerisme

Wil je vrijwilligerswerk gaan doen in een ontwikkelingsland? Bereid je goed voor en voorkom betrokkenheid bij projecten die schadelijk zijn voor kwetsbare groepen. Vooral vrijwilligerswerk in weeshuizen is populair, maar heeft vaak (onbedoeld) negatieve gevolgen, ook voor de ontwikkeling van de kinderen, en kan in verband worden gebracht met uitbuiting en mensenhandel. De Nederlandse overheid ontmoedigt vrijwilligerswerk in weeshuizen, vooral kortdurend vrijwilligerswerk in weeshuizen door niet-gekwalificeerde vrijwilligers.

In geval van nood

Lokale hulpdiensten

Bent u in Zambia en heeft u direct hulp nodig? Neem dan contact op met de lokale hulpdiensten via het algemene alarmnummer 999.

Contactgegevens ambassade

Nederlandse ambassades en consulaten zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar. Bent u in Nederland, bel dan het nummer +31 247 247 247, WhatsApp naar nummer +31 682 387 796 of Twitter via @247BZ. Bent u in het buitenland en heeft u een lokaal telefoonnummer, bel dan het lokale nummer van de ambassade of het consulaat. U betaalt dan het lokale tarief.

Geen Nederlandse ambassade in Zambia

Er is geen Nederlandse ambassade in Zambia. Neem bij vragen contact op met de Nederlandse ambassade in Harare (Zimbabwe).

In een noodgeval kunt u ook terecht bij het honorair consulaat in Lusaka.

U kunt ook terecht bij de ambassade van een ander land dat lid is van de Europese Unie.

Wat de ambassade voor u kan doen

Lees wat de ambassade wel/niet voor u kan doen.

Wat u zelf kunt doen

Lees wat u zelf kunt doen in een noodsituatie, zoals een arrestatie of ziekenhuisopname.

Registreren

U kunt zich ook gratis registreren bij de ambassade.

Lees meer over Zambia op nederlandwereldwijd.nl

FAQ over corona in Zambia

Er zijn in Zambia enorm veel vragen rondom het corona hieronder proberen we de belangrijkste vragen te beantwoorden:

🌴 Kan ik op vakantie naar Zambia?

Door coronavirus was op vakantie naar Zambia in 2020 lange tijd niet mogeilijk. Om te weten of op vakantie naar Zambia mogelijk is moet u kijken naar het reisadvies

Klik door naar Vakantieadvies Zambia en bekijk ook direct organisaties die deze vakanties organiseren volgens de veiligheidsvoorschriften.

🗺️ Hoeveel coronavirus besmettingen zijn er gemeld in Zambia

Op onze coronavirus kaart kunt u precies zien hoeveel personen er positief getest zijn met COVID-19 in Zambia:

Klik hier voor Zambia

🤒 Hoe kan ik me voor een test aanmelden in Zambia?

Alleen wanneer een arts of huisarts het nodig vind kan u worden getest op corona.

Is uw arts of huisarts niet beschikbaar? Doe een online coronavirus test.

🤲 Hoe bescherm ik me tegen COVID-19 in Zambia

Het belangrijkste om een corona besmetting te voorkomen is om je handen te wassen volgens de richtlijnen van de WHO:

Andere handeling die je kunt doen tegen het coronavirus zijn:

 • Niezen en hoest in de elleboog
 • Gebruik papieren zakdoekjes en gooi deze na gebruik weg
 • Schud geen handen
 • Blijf thuis en werk uit huis als dit mogelijk is
 • Moet je toch buiten komen? Behoud dan 150 centimeter (twee armlengtes) afstand van andere mensen
 • Blijf helemaal binnen als je verkoudheidsklachten hebt: verhoging tot 38 graden C, loopneus, neusverkoudheid, lichte hoest of keelpijn

👇Zoek het aantal besmettingen op woonplaats, regio of land👇

Laat hieronder uw mening weten