KAART Zimbabwe Coronavirus: Aantal besmettingen, doden en vakantie Nieuws

Op het moment van publiceren (26-01-2022) zijn er in Zimbabwe, 228,776 mensen positief getest op corona (covid-19). Dit zijn onbekend aantal meer dan gisteren. 12 corona patiënten zijn in kritische toestand. Er zijn ook 5,316 overleden in Zimbabwe aan corona. Gelukkig zijn er ook al 215,358 corona patiënten hersteld van het coronavirus. Corona statistieken worden ververst op 27 januari

Laatste cijfers corona besmettingen in Zimbabwe 26 januari:

Land Zimbabwe
Positief getest 228,776
Aantal Doden 5,316
Hersteld 215,358
Actieve gevallen 8,102
Kritische toestand 12
*Deze cijfers zijn vanaf 15 Februari 2020 tot en met 26 januari 2022

Kaart Corona Zimbabwe vandaag

U bent opzoek een kaart van Zimbabwe? Wij tonen op onze website realtime plattegronden aan van Zimbabwe, met daarop mooie vakantie bestemmingen, actueel nieuws en nog veel meer!

Realtime Corona Kaart Zimbabwe oranje zones

U vind hieronder een kaart van de coronavirus (covid-19) besmettingen, doden en departementen in Zimbabwe:

Zimbabwe steden landkaart

Covid-19 Kaart Zimbabwe besmettingen, Corona virus Doden, Reisadvies Zimbabwe en laatste nieuws

Vakantie naar Zimbabwe mogelijk?

Op vakantie naar Zimbabwe coronavirus

Door de epidemie van het coronavirus was op vakantie gaan naar Zimbabwe geen optie. Inmiddels zijn de maatregelen in Zimbabwe versoepeld. Hierdoor is in 2022 op vakantie ondanks de corona epidemie in de meeste landen weer mogelijk. Let wel op de corona maatregelen in Zimbabwe. Wees daarom goed op de hoogte voor u op vakantie gaat naar Zimbabwe of een andere vakantiebestemming.

Reisadvies Zimbabwe | Ministerie van Buitenlandse Zaken

Laatst gewijzigd op: 18-01-2022 | Nog steeds geldig op: 26-01-2022

Zimbabwe wordt niet meer gezien als een land waar een zorgwekkende virusvariant is omdat deze variant nu ook in veel andere landen gevonden is. Zimbabwe blijft wel een zeerhoogrisico land. Het reisadvies voor Zimbabwe is oranje. Er gelden minder strenge regels waaraan u moet voldoen voor vertrek naar Nederland. Lees in de rubriek Coronavirus wat dit voor u betekent. Lees het hele reisadvies.

Kaart bij reisadvies Zimbabwe

Reischecklist Zimbabwe

Reist u naar Zimbabwe? Gebruik dan onderstaande checklist om uw reis goed voor te bereiden.

Blijf op de hoogte van de veiligheidssituatie
 • Download de Reisapp van Buitenlandse Zaken en Douane. Maak Zimbabwe favoriet, dan ontvangt u een pushbericht als het reisadvies verandert. Met de app heeft u ook alle contactgegevens van Buitenlandse Zaken en lokale hulpdiensten bij de hand, plus informatie over wat te doen in geval van nood, zoals ziekenhuisopname of verlies van uw paspoort.
 • Volg het ministerie van Buitenlandse Zaken op Twitter via @247BZ.
 • U kunt zich ook gratis registreren bij de ambassade.
Reisdocumenten & visa
 • Als u naar Zimbabwe reist, moet u altijd een geldig paspoort meenemen waarmee u zich kunt identificeren. Dit geldt ook voor meereizende kinderen.
 • Voor sommige landen geldt dat uw paspoort nog 6 maanden geldig moet zijn vanaf het moment dat u vertrekt uit dat land. Ook heeft u een visum nodig. U kunt dit nagaan bij de ambassade van Zimbabwe in Brussel.
 • U kunt ook een visum bij binnenkomst krijgen aan de grens of op het vliegveld. Hieraan zijn kosten verbonden. Informeer vooraf wat die kosten zijn. Neem voldoende geld, bij voorkeur Amerikaanse dollars, daarvoor mee.
 • Let goed op het aantal dagen van uw verblijf. De datum van de inreisstempel in uw paspoort is leidend.
 • Bent u nog in Zimbabwe na verloop van het aantal dagen vermeld op uw inreisstempel na de datum van aankomst? Dan kunnen de politiediensten en immigratiediensten van Zimbabwe u het land uitzetten of arresteren. U kunt uw inreisstempel voor een maand verlengen op het immigratiekantoor in de hoofdstad Harare.
 • Reist u alleen met minderjarige kinderen? Check dan welke documenten u nodig heeft en neem die mee. Zo voorkomt u lange wachttijden bij grenscontroles.
 • Check of u met uw Nederlandse rijbewijs een motorvoertuig mag huren en besturen, en of u ook een internationaal rijbewijs nodig heeft.
 • Bezoekt u het land als journalist? Vraag dan om toestemming aan het Ministry of Media, Information and Publicity. Toestemming vraagt aan u via e-mail.
Reisverzekering
 • Sluit een goede reisverzekering af die de extra kosten dekt van bijvoorbeeld repatriëring en ziekenhuisopname. Uw basiszorgverzekering vergoedt deze kosten niet altijd 100 procent. Denk ook aan wat u van plan bent te gaan doen: voor sommige (extreme) sporten is bijvoorbeeld een extra verzekering nodig.
 • Zet het telefoonnummer van de alarmcentrale van uw reisverzekeraar in uw telefoon.   
Geld en mobiele telefoon
 • Zorg dat u genoeg financiële middelen heeft om onverwachte situaties tijdens uw reis op te vangen (denk aan vertraging).
 • Er is een tekort aan contant geld in Zimbabwe. Het is beperkt mogelijk om Amerikaanse dollars cash te wisselen voor lokale bankbiljetten. Het is niet overal mogelijk om geld uit pinautomaten te halen. Ook niet met een buitenlandse pinpas of creditcard. De meeste bedrijven accepteren Amerikaanse dollars in contanten. Dit geldt ook voor medische dienstverleners zoals artsen en ziekenhuizen. Zorg er voor dat u voldoende Amerikaanse dollars in contanten bij u heeft. Controleer van tevoren of hotels en restaurants betalingen met buitenlandse (credit) kaarten accepteren, zeker als u buiten de hoofdstad Harare reist. Uw reisbureau kan u hierover ook adviseren.
 • Zorg dat u meerdere betaalmiddelen meeneemt naar Zimbabwe. Bijvoorbeeld contant geld (Amerikaanse dollars, het liefst in kleine biljetten bijvoorbeeld 1, 5, 10 en 20 USD) én een pinpas of creditcard. Controleer of uw bankpas geactiveerd is voor pinnen buiten Europa.
 • U mag Zimbabwe niet verlaten met meer dan 2.000 Amerikaanse dollars in contanten. Het is niet toegestaan buitenlandse valuta te wisselen ergens anders dan bij officiële handelaren (bijvoorbeeld banken).
 • Zet het telefoonnummer van uw bank in uw telefoon. U heeft het nodig als u uw bankpas wilt blokkeren in geval van verlies of diefstal.
 • Check bij uw provider wat de kosten zijn van mobiel bellen en datagebruik buiten de EU. Het kan handig zijn om een buitenlandpakket aan te schaffen. Het mobiele netwerk werkt niet altijd even goed.
Gezondheid
Thuisblijvers
 • Maak van thuisblijvers geen spoorzoekers en laat ze weten wat uw reisplannen zijn.
 • Maak goede afspraken met het thuisfront over uw bereikbaarheid.
 • Geef thuisblijvers een kopie van uw reisdocumenten, vaccinatieboekje, creditcard en verzekeringsgegevens. Bewaar deze kopieën zelf ook op een veilige plek online.
 • Geef thuisblijvers ook het IMEI nummer van uw telefoon: in geval van nood kan uw mobiele provider daarmee uw telefoon terugvinden of blokkeren. De makkelijkste manier om dit nummer te achterhalen: *#06# intoetsen op uw telefoon. Daarna verschijnt het nummer op uw scherm.
 • Zet het nummer van uw contactpersoon in geval van nood als ICE-nummer in uw telefoon. Dan kunnen hulpdiensten zonder uw telefoon te hoeven ontgrendelen, contact opnemen met deze persoon. Lees hoe u een ICE-nummer instelt
Niet meenemen
 • Neem geen drugs mee naar Zimbabwe. In veel landen staan er hoge straffen op het bezit en het gebruik van drugs. Dit geldt ook voor softdrugs.
 • Laat waardevolle spullen (zoals sieraden) zoveel mogelijk thuis.
 • Download de Reisapp van Buitenlandse Zaken en Douane: dan weet u wat u wel en niet mag terug nemen naar Nederland (denk aan souvenirs, namaakartikelen, koralen en dierlijke producten).

Veiligheidsrisico’s

Onveilige gebieden

Let op: in ‘oranje’ gebieden kan de ambassade beperkt of geen hulp bieden als u in de problemen komt.

Er zijn in Zimbabwe veiligheidsrisico’s die afwijken van wat u in Nederland gewend bent. Bereid u goed voor op deze risico’s en let extra op.

Arme wijken van grote steden

In de dichtbevolkte en arme wijken van de grotere steden en rondom andere steden zijn er veiligheidsrisico’s. Dat geldt ook in de hoofdstad Harare. In deze wijken ontstaan  soms plotseling rellen. Als de politie hiertegen optreedt, kunnen reizigers hier ook bij betrokken raken. Vermijd daarom dichtbevolkte en arme wijken. In deze wijken komen ook berovingen voor, vaak met geweld. Zie hiervoor ook de rubriek ‘Criminaliteit’.

In Zimbabwe komen (gewelddadige) berovingen voor. Vooral in en rond de steden. Ook komt inbraak en diefstal uit auto’s voor. Soms beroven criminelen de personen in de auto. Dat gebeurt onder andere op de weg tussen de steden Masvingo en Beitbridge. En op de route van het vliegveld naar de hoofdstad Harare. 

Neem voor uw veiligheid de volgende voorzorgsmaatregelen:

 • Reis niet na zonsondergang buiten de steden.
 • Mijd afgelegen en/of donkere plaatsen.
 • Wees overdag op uw hoede en loop bij voorkeur niet alleen over straat.
 • Draag geld, creditcards en andere waardevolle documenten op uw lichaam. Bijvoorbeeld in een money belt.
 • Draag geen opvallende horloges, sieraden of juwelen. Verlies uw bezittingen niet uit het oog.
 • Bewaar uw paspoort, vliegticket en geld dat u niet direct nodig heeft op een veilige plek.
 • Leg waardevolle spullen zoals smartphones en tablets uit het zicht (ook in de auto).
 • Houd de deuren van de auto altijd op slot en sluit de ramen, ook tijdens het rijden.
 • Bied geen verzet bij een overval of beroving. Als u hier slachtoffer van wordt, geef uw bezittingen dan af. Verzet leidt vaak tot (meer) geweld.
Demonstraties

Vermijd grote mensenmassa’s, demonstraties en protesten. Fotografeer deze gebeurtenissen niet. U loopt het risico dat de autoriteiten uw camera afpakken, de geheugenkaart wissen of u arresteren. 

Tekort aan elektriciteit

Zimbabwe heeft te maken met een tekort aan elektriciteit. Dit betekent in dat er vaak uren achter elkaar geen stroom is.

Natuurgeweld

Van november tot en met maart kan regen zorgen voor wateroverlast en overstromingen. Wegen naar steden en dorpen kunnen slecht begaanbaar zijn. Sommige gebieden kunnen zelfs helemaal onbereikbaar zijn. Overstromingen veroorzaken vaak een tekort aan eten, water en medicijnen.

Reist u buiten de steden? Zorg vooraf dat u op de hoogte bent van de toestand van de wegen. Blijf op de hoogte via de (sociale) media.

Wat te doen in een noodsituatie

Bent u in het land en is er een noodsituatie? Laat uw familie/vrienden dan weten hoe het met u gaat. Volg altijd de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten. Als u een georganiseerde reis maakt, houd dan contact met uw reisorganisatie. Heeft u hulp nodig? Neem dan contact op met uw reisverzekeraar of met de ambassade via +31 247 247 247, WhatsApp naar nummer +31 682 387 796 of Twitter @247BZ.

Coronavirus

Inreizen Zimbabwe

Let op. U kunt niet met uw CoronaCheck app (het digitale coronabewijs – DCC) Zimbabwe inreizen. Dit is geldig binnen de EU en Schengen, en landen die dit bewijs hebben erkend. Als landen buiten de EU de CoronaCheck app accepteren, wordt dat in het reisadvies vermeld. U moet uw vaccinatie-, herstel- of testbewijs uitprinten en op papier meenemen.

Inreismaatregelen 

Om Zimbabwe in te reizen moet u in het bezit te zijn van een negatieve PCR-test die maximaal 48 uur voor aankomst is afgenomen. Alle reizigers die in Zimbabwe aankomen moeten de COVID-19 PCR-test digitaal laten verifiëren via het African Union Trusted Travel of UNDP Global Haven systeem. Als u symptomen vertoont of niet in het bezit bent van een geldige negatieve test, mag u het land niet in. Iedereen die Zimbabwe binnenkomt moet verplicht een PCR-test ondergaan en op eigen kosten voor 10 dagen in quarantaine op een locatie die vooraf door de autoriteiten is goedgekeurd. De quarantaine verplichting geldt ook bij een negatieve PCR-test.

Vertrek uit Zimbabwe

Bij vertrek uit Zimbabwe moet u bij het aan boord gaan ook een negatieve PCR-test van niet ouder dan 48 uur laten zien. U moet dan ook de COVID-19 PCR-test digitaal laten verifiëren via het African Union Trusted Travel of UNDP Global Haven systeem.

Coronavirusmaatregelen (COVID-19)

De lokale overheid heeft maatregelen genomen om het risico op verspreiding van het coronavirus (COVID-19) te verkleinen.

Houd er rekening mee dat de lokale autoriteiten medische controles kunnen uitvoeren bij de grensposten en luchthavens.

U kunt ook informatie vinden op de website van het Zimbabwaanse ministerie van Gezondheid (informatie in het Engels).

Terugkeer naar Nederland

Reist u terug naar Nederland? Check waaraan u moet voldoen bij aankomst in Nederland.

Volg de adviezen op van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid (RIVM) en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

Was regelmatig goed uw handen, snuit uw neus in papier en gooi het papier na het snuiten weg, was uw handen daarna weer goed. Dit geldt ook voor als u hoest en niest. Raadpleeg onmiddellijk een arts als u koorts en luchtwegklachten krijgt.

Testlocaties in Zimbabwe

Zie voor meer informatie over de testlocaties in Zimbabwe de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken (informatie in het Engels).

Gezondheidssituatie

Sommige apotheken hebben tekort aan medicijnen.

Op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering vindt u informatie over actuele epidemieën, aanbevolen vaccinaties en maatregelen om malaria en andere infectieziekten in Zimbabwe te voorkomen. Neem voor meer informatie contact op met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.

Verkeer

Grensovergangen en vliegvelden

Zimbabwe heeft de grensovergangen en internationale vliegvelden geopend voor toeristen.

Lees de laatste informatie over wijzigingen in het luchtverkeer op de Engelstalige website van de International Air Transport Association (IATA).

Wegverkeer

De wegen in Zimbabwe zijn slecht. Houd rekening met obstakels die niet verlicht zijn op en langs de weg. Reis na zonsondergang niet met de auto buiten de stad. Wees ook voorzichtig in de steden zelf. Door tekort aan elektriciteit werken verkeerslichten vaak niet. Houd hier rekening mee.

Reis niet met het openbaar vervoer. De meeste (mini)bussen zijn onveilig en zitten vaak overvol. Er zijn geen regelmatige bus- en treinverbindingen. Bussen en treinen rijden meestal niet volgens de dienstregeling.

Ook kunt u beter niet alleen reizen. Bent u toch van plan alleen te reizen? Tref dan goede voorbereidingen. Laat bijvoorbeeld aan andere reizigers weten waar u naar toe gaat. Houd contact met familie en vrienden.

Brandstof

Er is niet altijd en overal in het land voldoende brandstof, benzine en diesel beschikbaar. Zorg dat u voldoende brandstof heeft voordat u op pad gaat. Neem extra brandstof mee voor lange afstanden.

Politiecontroles

Houd in Zimbabwe rekening met controles. Deze kunnen worden uitgevoerd door militairen, politie of door een team van allebei. Laat bij controle uw autopapieren, rijbewijs en identiteitsbewijs zien. Volg altijd de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten.

Betrouwbaarheid nationale luchtvaartmaatschappijen

Sommige luchtvaartmaatschappijen zijn niet altijd betrouwbaar en veilig. Wilt u reizen met een nationale luchtvaartmaatschappij? Onderzoek dan vooraf de betrouwbaarheid van de gekozen maatschappij. Informeer naar mogelijke veiligheidsrisico’s.

Tips van de ambassade

Elk land heeft eigen wetten, regels, gebruiken en bijzonderheden. Deze kunnen heel anders zijn dan in Nederland. Hieronder volgen de specifieke tips van onze ambassade voor Zimbabwe.

Geldverkeer

Er is een tekort aan contant geld in Zimbabwe. Het is niet altijd mogelijk om geld uit pinautomaten te halen. Ook niet met een buitenlandse pinpas of creditcard. De meeste bedrijven accepteren Amerikaanse dollars in contanten. Dit geldt ook voor medische dienstverleners zoals artsen en ziekenhuizen. Zorg er ondanks dit voor dat u voldoende Amerikaanse dollars in contanten bij u heeft, het liefst in kleine biljetten (bijvoorbeeld 1, 5, 10 en 20 USD). Controleer van tevoren of hotels en restaurants betalingen met buitenlandse (credit) kaarten accepteren, zeker als u buiten de hoofdstad Harare reist. De door de Zimbabwaanse overheid geautoriseerde wisselkantoren kunt u vinden op: Authorised Dealers with limited Authority. Uw reisbureau kan u hierover ook adviseren.

Uitvoer dollars

U mag Zimbabwe niet verlaten met meer dan 2.000 Amerikaanse dollars in contanten. Het is niet toegestaan buitenlandse valuta te wisselen ergens anders dan bij officiële handelaren (bijv. banken).

Reizen via Zuid-Afrika

Reist u via Zuid-Afrika naar Zimbabwe? Houd dan rekening met regels van de Zuid-Afrikaanse autoriteiten.

The South African Department of Home Affairs heeft de regels sinds 2019 aangescherpt. Deze regels gelden voor personen onder de 18 jaar die Zuid-Afrika inreizen of uitreizen. Deze gelden ook als zij zonder directe doorvlucht overstappen in Zuid-Afrika. Kijk voor meer informatie op de volgende Engelstalige websites:

Drugs

Het bezit, gebruik en handelen van drugs is verboden. Er kunnen zware boetes en hoge straffen voor worden gegeven.

Fotograferen

Het fotograferen van overheidsgebouwen en militaire installaties is verboden.

Homoseksualiteit

Homoseksualiteit is strafbaar in Zimbabwe. Dit geldt ook voor buitenlanders. Houd daar rekening mee. Op het overtreden van de wet staan boetes en gevangenisstraffen. De LBHTIQ gemeenschap heeft te maken met stigmatisering.

Vrijwilligerswerk en weeshuistoerisme

Wil je vrijwilligerswerk gaan doen in een ontwikkelingsland? Bereid je goed voor en voorkom betrokkenheid bij projecten die schadelijk zijn voor kwetsbare groepen. Vooral vrijwilligerswerk in weeshuizen is populair, maar dat heeft vaak (onbedoeld) negatieve gevolgen, ook voor de ontwikkeling van de kinderen. Uit onderzoek van het Ministerie van Buitenlandse Zaken in 2021 blijkt dat deze reizen veel negatieve effecten hebben. Sommige weeshuizen worden in verband gebracht met uitbuiting en mensenhandel. Het is belangrijk dat Nederlanders zich bewust zijn van alle mogelijke negatieve gevolgen en aspecten. De Nederlandse overheid ontmoedigt vrijwilligerswerk in weeshuizen.

In geval van nood

Lokale hulpdiensten

Bent u in Zimbabwe en heeft u direct hulp nodig? Neem dan contact op met de lokale hulpdiensten via het algemene alarmnummer 999 (of 112 vanaf een mobiele telefoon).

Contactgegevens ambassade

Nederlandse ambassades en consulaten zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar. Bent u in Nederland, bel dan het nummer +31 247 247 247, WhatsApp naar nummer +31 682 387 796 of Twitter via @247BZ. Bent u in het buitenland en heeft u een lokaal telefoonnummer, bel dan het lokale nummer van de ambassade of het consulaat. U betaalt dan het lokale tarief.

Nederlandse ambassade in Harare

Meer informatie over de Nederlandse ambassade in Harare.

Wat de ambassade voor u kan doen

Lees wat de ambassade wel/niet voor u kan doen.

Let op: in ‘rode’ en ‘oranje’ gebieden kan de ambassade geen of beperkt hulp bieden als u in de problemen komt.

Wat u zelf kunt doen

Lees wat u zelf kunt doen in een noodsituatie, zoals een arrestatie of ziekenhuisopname.

Registreren

U kunt zich ook gratis registreren bij de ambassade.

Lees meer over Zimbabwe op nederlandwereldwijd.nl

Veel gestelde vragen over coronavirus in Zimbabwe

Er zijn nog erg veel vragen rondom het COVID-19 virus hieronder beantwoorden we enkele vragen:

🌴 Kan ik een vakantie boeken naar Zimbabwe?

Door COVID-19 was op vakantie naar Zimbabwe in 2022 lange tijd niet mogeilijk. Om te weten of op vakantie naar Zimbabwe mogelijk is moet u kijken naar het reisadvies.

Klik door naar Vakantieadvies Zimbabwe en bekijk ook direct organisaties die deze vakanties organiseren met de juiste maatregelen.

🗺️ Hoeveel besmettingen met coronavirus zijn er gemeten in Zimbabwe

Op onze coronavirus kaart kunt u exact zien hoeveel mensen er positief getest zijn met COVID-19 in Zimbabwe:

Klik hier voor Zimbabwe

😷 Hoe kan ik me laten testen op corona in Zimbabwe?

Voor reizen naar Zimbabwe heb je een negatieve coronavirustest nodig. Als je gaat vliegen, is een PCR coronatest nodig. Ook heb je een bewijst nodig van de negatieve COVID-19 testuitslag. Dit is in de vorm van een reisdocument ondertekend door een arts. Bekijk ons overzicht met testlocaties voor een Coronavirus PCR Test Zimbabwe incl. reisdocument. Ons overzicht heeft meer dan 60+ pcrteststraten door het hele land!

🤲 Hoe bescherm ik mezelf tegen coronavirus in Zimbabwe

Het belangrijkste om een corona besmetting te voorkomen is om je handen te wassen volgens de richtlijnen van de World Health Organization (WHO)

Andere maatregelen die je kunt nemen tegen het virus zijn:

 • Niezen en hoest in de binnenkant van je elleboog
 • Gebruik papieren zakdoekjes en gooi deze zo snel mogelijk weg na gebruik
 • Geen handen schudden
 • Blijf binnen en werk vanuit huis
 • Ben je buiten? Behoud dan 150 cm afstand van elkaar
 • Heb je last van lichte hoest, keelpijn, verhoging tot 38 graden C, loopneus of neusverkoudheid? Blijf ten alle tijden thuis!

Laat hieronder uw mening weten

Corona-teller.nl heeft geen verstandhouding met overheidsinstanties als GGD, RIVM of andere teststraten genoemd in artikelen en links. Dit is een ongebonden website met een eigen redactie