Aantal Coronavirus besmettingen in Duitsland
Inhoudsopgave Toon

Laatste nieuws over Coronavirus

Op het moment van publiceren (24-01-2021) zijn er in Duitsland, 2,139,174 inwoners positief getest op corona (covid-19). Dit zijn +1,485 meer dan gisteren. 4,787 corona patiënten zijn in kritische toestand. Er zijn ook 52,568 overleden in Duitsland aan corona. Gelukkig zijn er ook al 1,807,500 patiënten hersteld van het coronavirus (covid-19). Corona statistieken worden geupdate op 25 januari

Statistieken corona virus in Duitsland 24 januari:

Land Positief getest Aantal Doden Hersteld Actieve gevallen Kritische toestand
Duitsland 2,139,174 52,568 1,807,500 279,106 4,787

Kaart corona virus in Duitsland vandaag

U bent opzoek een kaart van Duitsland? Wij tonen op onze website realtime plattegronden aan van Duitsland, met daarop toeristische bezienswaardigheden in Duitsland, nationaal nieuws en meer!

LIVE Corona Kaart Duitsland oranje zones

Hieronder vind je een kaart van de corona besmettingen, doden en departementen in Duitsland:

Duitsland regio’s kaart

Covid-19 Kaart Duitsland besmettingen, Corona Doden, Reisadvies Duitsland en Lokaal nieuws

Vakantie naar Duitsland mogelijk?

Op vakantie naar Duitsland coronavirus

Door de epidemie van het coronavirus was op vakantie gaan naar Duitsland niet mogelijk. Sinds kort zijn de maatregelen in Duitsland versoepeld. Hierdoor is vakantie in 2020 tijdens de corona epidemiein een hoop landen weer mogelijk. Houd wel rekening met de corona maatregelen in Duitsland. Wees daarom goed op de hoogte voor u op vakantie gaat naar Duitsland of een andere vakantiebestemming.

Reisadvies Duitsland | Ministerie van Buitenlandse Zaken

Laatst gewijzigd op: 22-01-2021 | Nog steeds geldig op: 24-01-2021

Wilt u Nederland inreizen vanuit Duitsland? Dan heeft u vanaf 23 januari om 00.01 uur Nederlandse tijd in veel gevallen een negatieve COVID-19 PCR-testuitslag én een negatieve sneltest uitslag nodig om naar Nederland te kunnen reizen per vliegtuig of schip. Dit is één van de Nederlandse maatregelen om de import en verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Na een verblijf in Duitsland gaat u bij terugkeer in Nederland in thuisquarantaine. Voor de laatste ontwikkelingen in het land, volg de aanwijzingen op van de lokale overheid en volg het nieuws. Zie voor meer informatie, ook over inreisbeperkingen, de rubriek ‘Coronavirus’.

Kaart bij reisadvies Duitsland

Reischecklist Duitsland

Blijf op de hoogte van de veiligheidssituatie
 • Download de Reisapp van Buitenlandse Zaken. Maak Duitsland favoriet, dan ontvangt u een pushbericht als het reisadvies verandert. Met de app heeft u ook alle contactgegevens van Buitenlandse Zaken en lokale hulpdiensten bij de hand, plus informatie over wat te doen in geval van nood, zoals ziekenhuisopname of verlies van uw paspoort.
 • Volg het ministerie van Buitenlandse Zaken op Twitter via @247BZ.
 • U kunt zich ook gratis registreren bij de ambassade.
Reisdocumenten & visa
 • Als u naar het buitenland reist, moet u altijd een geldig reisdocument meenemen waarmee u zich kunt identificeren (paspoort of ID-kaart). Dit geldt ook voor meereizende kinderen.
 • Voor Duitsland is een identiteitskaart voldoende om u te identificeren.
 • Uw identiteitskaart of paspoort moet altijd geldig zijn tijdens uw verblijf.
 • Nederlandse ingezetenen hebben voor Duitsland geen visum nodig.
 • Reist u alleen met minderjarige kinderen? Check dan welke documenten u nodig heeft en neem die mee. Zo voorkomt u lange wachttijden bij grenscontroles.
 • Zorg voor een geldig rijbewijs als u in Duitsland een motorvoertuig wilt huren en/of besturen. Check of u in Duitsland een internationaal rijbewijs nodig heeft.
Reisverzekering
 • Sluit een goede reisverzekering af die de extra kosten dekt van bijvoorbeeld repatriëring en ziekenhuisopname. Uw basiszorgverzekering vergoedt deze kosten niet altijd 100 procent. Denk ook aan wat u van plan bent te gaan doen: voor sommige (extreme) sporten is bijvoorbeeld een extra verzekering nodig.
 • Zet het telefoonnummer van de alarmcentrale van uw reisverzekeraar in uw telefoon.
Geld en mobiele telefoon
 • Zorg dat u genoeg financiële middelen heeft om onverwachte situaties tijdens uw reis op te vangen (denk aan vertraging).
 • Zorg dat u meerdere betaalmiddelen meeneemt naar Duitsland. Bijvoorbeeld contant geld én een pinpas of creditcard. In Duitsland wordt veel gebruik gemaakt van contant geld waardoor het soms niet mogelijk is met een pinpas te betalen.
 • Zet het telefoonnummer van uw bank in uw telefoon. U heeft het nodig als u uw bankpas wilt blokkeren in geval van verlies of diefstal.
Gezondheid
Thuisblijvers
 • Maak van thuisblijvers geen spoorzoekers en laat ze weten wat uw reisplannen zijn.
 • Maak goede afspraken met het thuisfront over uw bereikbaarheid.
 • Geef thuisblijvers een kopie van uw reisdocumenten, vaccinatieboekje, creditcard en verzekeringsgegevens. Bewaar deze kopieën zelf ook op een veilige plek online.
 • Geef thuisblijvers ook het IMEI nummer van uw telefoon: in geval van nood kan uw mobiele provider daarmee uw telefoon terugvinden of blokkeren. De makkelijkste manier om dit nummer te achterhalen: *#06# intoetsen op uw telefoon. Daarna verschijnt het nummer op uw scherm.
 • Zet het nummer van uw contactpersoon in geval van nood als ICE-nummer in uw telefoon. Dan kunnen hulpdiensten zonder uw telefoon te hoeven ontgrendelen, contact opnemen met deze persoon. Lees hoe u een ICE-nummer instelt.
Niet meenemen
 • Neem geen drugs mee naar Duitsland. In veel landen staan er hoge straffen op het bezit en het gebruik van drugs. Dit geldt ook voor softdrugs.
 • Laat waardevolle spullen (zoals sieraden) zoveel mogelijk thuis.
 • Download de app Douane reizen: dan weet u wat u wel en niet mag terug nemen naar Nederland (denk aan souvenirs, namaakartikelen, koralen en dierlijke producten).

Veiligheidsrisico’s

Oranje: alleen noodzakelijke reizen

Buitenlandse reizen zijn een risico voor de verspreiding van het Covid-19 virus. Ook kunnen landen plotseling maatregelen nemen die binnenkomst of vertrek onmogelijk maken. Het Nederlandse kabinet adviseert zeer dringend om NIET naar het buitenland en ook NIET naar de buurlanden te reizen tenzij strikt noodzakelijk. Toeristische reizen zoals wintersportreizen zijn niet toegestaan omdat dit geen noodzakelijke reizen zijn.

Terrorisme

Er zijn in Duitsland een aantal geweldsincidenten geweest. De Duitse autoriteiten kunnen zichtbaar en onzichtbaar veiligheidsmaatregelen nemen. Bijvoorbeeld bij openbare gebouwen, grote evenementen en publieke bijeenkomsten zoals kerstmarkten. Ook op vliegvelden en bij grensovergangen kunnen verscherpte controles plaatsvinden. Er kunnen ook extra identiteitscontroles worden uitgevoerd. Blijf alert in het hele land en volg de instructies van de lokale autoriteiten op.

 • In de stad Halle werd op 7 oktober 2019 een aanslag gepleegd. Hierbij zijn doden en gewonden gevallen.
 • Op 4 oktober 2020 werden 2 toeristen met een mes aangevallen in de stad Dresden, vermoedelijk met een terroristisch motief.

Natuurgeweld

In de Duitse wintersportgebieden komen lawines voor. Volg altijd de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten.

Wat te doen in een noodsituatie

Bent u in Duitsland en is er een noodsituatie? Laat uw familie/vrienden dan weten hoe het met u gaat. Volg altijd de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten. Als u een georganiseerde reis maakt, houd dan contact met uw reisorganisatie. Heeft u hulp nodig? Neem dan contact op met uw reisverzekeraar of met de ambassade via +31 247 247 247, WhatsApp naar nummer +31 682 387 796 of Twitter via @247BZ.

Verkeersveiligheid

Wegverkeer

Kijk voor meer informatie over verkeersveiligheid in Duitsland op de website van de ANWB.

Luchtverkeer

Duitsland heeft de passagiersvluchten van en naar het Verenigd Koninkrijk en van en naar Zuid-Afrika onderbroken. Neem contact op met uw luchtvaartmaatschappij voor informatie.

Lees de laatste informatie over wijzigingen in het luchtverkeer op de  website van de International Airtransport Association (IATA) (informatie in het Engels).

Coronavirus

Negatieve COVID-19 PCR-testuitslag, sneltest en thuisquarantaine in Nederland

Wilt u Nederland inreizen vanuit Duitsland? Dan heeft u in veel gevallen een negatieve COVID-19 PCR-testuitslag én een negatieve sneltest uitslag nodig om naar Nederland te kunnen reizen per vliegtuig of schip. Voor internationale trein- en busverbindingen blijft de negatieve COVID-19 PCR-testuitslag verplicht, hier is geen negatieve sneltest vereist. Dit is één van de Nederlandse maatregelen om de import en verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Lees meer op Rijksoverheid.nl.

Na een verblijf in Duitsland gaat u bij terugkeer in Nederland in thuisquarantaine. Door thuis te blijven draagt u bij aan het voorkomen van nieuwe besmettingen in Nederland. Lees wat de regels zijn voor thuisquarantaine. Op dag 5 van uw quarantaine kunt u zich bij de GGD laten testen. Als deze test negatief is, eindigt de quarantaineperiode. U maakt de afspraak door te bellen met de GGD via 0800-1202 of via coronatest.nl

Deze maatregel geldt voor terugkeer uit landen waar de besmettingsgraad te hoog is en/of landen buiten de EU/Schengen die niet op de lijst van landen staan waarvoor het inreisverbod is opgeheven. Zie de lijst van veilige landen waarvoor het inreisverbod opgeheven is.

Volg de adviezen op van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid (RIVM) en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

Was regelmatig goed uw handen, snuit uw neus in papier en gooi het papier na het snuiten weg, was uw handen daarna weer goed. Dit geldt ook voor als u hoest en niest. Raadpleeg onmiddellijk een arts als u koorts en luchtwegklachten krijgt.

Testlocaties in Duitsland

Zie voor meer informatie over de testlocaties in Duitsland de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken (informatie in het Engels).

Coronamaatregelen in Duitsland

Lees informatie over de actuele ontwikkelingen en over momenteel geldende coronamaatregelen per deelstaat op de website van de Bondsregering (informatie in het Duits) en de website van de Duitse toeristenbond (infomatie in het Duits). In Duitsland geldt in veel deelstaten een registratie-, test- en/of quarantaineverplichting.

In Duitsland is het openbaar leven tot een minimum beperkt

Tot minimaal 31 januari 2021 gelden er in heel Duitsland beperkende coronamaatregelen. Alle (niet-noodzakelijke) winkels, hotels, horeacagelegenheden, theater- en concertgebouwen, musea en bioscopen zijn gesloten. Recreatieve overnachtingen zijn niet mogelijk. Neem voor zakelijke overnachtingen voor vertrek contact op met uw hotel of andere accommodatie om na te gaan of u er kunt verblijven.

Afhankelijk van de lokale situatie kan de Duitse (lokale) overheid een avondklok of zelfs een verbod op reizen binnen Duitsland instellen. Veel maatregelen worden in Duitsland op deelstaatniveau ingevoerd en kunnen daardoor van deelstaat tot deelstaat verschillen.

In heel Duitsland moet u mininaal 1,5 meter afstand houden van anderen. Iedereen is verplicht een mond- en neusbedekkend kapje te dragen in bijvoorbeeld het openbaar vervoer, winkels, in openbare gebouwen, kantoren, bij de dokter en in bepaalde winkelstraten.

Op het niet-naleven van de coronaregels staan soms hoge geldboetes.

Er kunnen door een sterke toename van het aantal coronabesmettingen onverwachte maatregelen door de regering worden getroffen.

Algemene informatie over de coronamaatregelen vindt u op de website van het Duitse ministerie van Gezondheid (informatie in het Duits). Specifieke informatie over de coronamaatregelen in de deelstaten vindt op de website van de Bondsregering (informatie in het Duits).

Registratie voor aankomst in Duitsland
 • Komt u uit een corona risicogebied? Dan moet u zich vóór aankomst Duitsland registreren op de website van de Duitse overheid (informatie in het Engels).
 • Het aanmeldingsformulier vult u helemaal in en neemt u uitgeprint op uw reis mee.

Lees op de website van het Duitse ministerie van Gezondheid (informatie in het Duits) alle informatie over de registratieverplichting en de uitzonderingen.

Bij aankomst heeft u een COVID-19 testuitslag bij zich of laat u zich in Duitsland testen
 • Bij aankomst in Duitsland moet u meestal de uitslag van een coronatest (informatie in het Duits) kunnen tonen. De uitslag heeft u uitgeprint of digitaal uit Nederland bij u. Dit mag de uitslag van een PCR-Covid-19-test of een antigen-sneltest zijn, die niet eerder dan 48 uur voor aankomst is afgenomen. Omdat de GGD in Nederland de testuitslag niet ter beschikking stelt, kunt u niet bij de Nederlandse GGD terecht als u voor Duitsland een testuitslag nodig heeft.
  Neemt u geen testuitslag mee? Dan moet u zich in Duitsland binnen 48 uur laten testen. Een COVID-19 test kunt u meestal meteen bij aankomst op vele treinstations en vliegvelden laten afnemen. U kunt voor informatie over hoe te handelen ook altijd de lokale Duitse GGD (Gesundheitsamt) bellen. Zij kunnen u ook verplichten een test te laten afnemen. De testverplichting geldt voor alle leeftijden.

Wanneer u bij aankomst in Duitsland in de 10 dagen ervoor in het Verenigd Koninkrijk (en ook Noord-Ierland), Ierland of in Zuid-Afrika was dan gelden andere maatregelen (informatie in het Duits). De deelstaat Noordrijn-Westfalen heeft eigen maatregelen (informatie in het Duits).

Na aankomst gaat u verplicht in quarantaine

Reist u vanuit Nederland, het Caribisch deel van het Koninkrijk naar Duitsland, of was u voor aankomst in een ander corona risicogebied? Dan gaat u verplicht 10 dagen in quarantaine en u neemt verplicht contact op met de lokale GGD (Gesundheitsamt). De quarantaineperiode kan eerder beëindigd worden als u op de vijfde quarantainedag een coronatest (informatie in het Duits) ondergaat. Met een negatieve testuitslag mag u dan eerder uit de quarantaine.  
op de vijfde quarantainedag een coronatest (informatie in het Duits) ondergaat. Als de testuitslag negatief is mag u uit de quarantaine. Ontwikkelt u tijdens het wachten op de uitslag coronaklachten? Dan bent u verplicht een tweede test te doen.
Doet u geen test en heeft u na 10 dagen geen symptomen? Dan kunt u de quarantaine beëindigen. Dit gaat altijd in overleg met de lokale GGD.

De regels kunnen per deelstaat verschillen. Lees daarom voor u op reis gaat goed welke regels er gelden (informatie in het Duits). Houd er rekening mee dat de regelgeving (informatie in het Duits) in Noordrijn-Westfalen afwijkt.

Uitleg over uitzonderingen op de quarantaineverplichting vindt u op de website van de deelstaat waar u (door)heen reist. Een overzicht van alle deelstaten met verwijzing naar hun websites met deze en andere informatie over de corona pandemie vindt u op de website van de Bondsregering (informatie in het Duits).

Bent u ingeënt of u heeft al SARS COV-2 gehad? Dan kunnen er andere regels gelden

In de deelstaten Hessen en Saksen-Anhalt gelden er al uitzonderingen op de test- en quarantaineverplichting. Let op: u moet uw aankomst wel aanmelden via de website van de Duitse overheid (informatie in het Engels). Informatie hierover vindt u bijvoorbeeld in de FAQs op de pagina van de deelstaat Hessen

Informatie voor klein grensverkeer

Als u tussen Nederland en de deelstaten Noordrijn-Westfalen, Nedersaksen heen en weer reist dan is voor u vaak een aangepaste regelgeving van kracht.

 • Grenspendelaars, die voor werk, studie of beroepsopleiding naar de deelstaten Nedersaksen of Noordrijn-Westfalen moeten, zijn vrijgesteld van de registratie-, test- en/of quarantaineverplichting. Als u in de 10 dagen voor uw bezoek aan Noordrijn-Westfalen in het Verenigd Koninkrijk of in Zuid-Afrika was dan zijn er aangepaste regels. Lees er meer over in  faq’s van de deelstaatregering  van Noordrijn-Westfalen (informatie in het Duits).
 • Grenspendelaars en andere bezoekers aan Nederland met een noodzakelijk reisdoel gaan in thuisquarantaine, maar mogen deze voor het reisdoel onderbreken. Ook hoeven grenswerkers, grensscholieren en grensstudenten niet aan de testverplichting in Nederland voldoen.

Specifieke informatie over de inreisbepalingen voor de grenspendelaars in de deelstaten leest u op de website van de deelstaat Nedersaksen of Noordrijn-Westfalen.

Gezondheidssituatie

Over het algemeen is de gezondheidssituatie in Europa vergelijkbaar met die in Nederland. Als u wilt checken of er voor Duitsland bijzonderheden zijn, kijk dan op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering. Neem voor meer informatie over bijvoorbeeld vaccinaties contact op met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.

Coronaklachten

Als u tijdens uw verblijf in Duitsland klachten of symptomen heeft die lijken op het coronavirus, bent u verplicht zich te melden bij de lokale GGD (Gesundheitsamt). Volg de aanwijzingen op van het Gesundheitsamt. Neem daarnaast ook altijd contact op met de GGD in uw woonplaats in Nederland als u positief getest bent. 

Tips van de ambassade

Elk land heeft eigen wetten, regels, gebruiken en bijzonderheden. Deze kunnen heel anders zijn dan in Nederland. Hieronder volgt een specifieke tip van onze ambassade voor Duitsland.

Drugs

Drugssmokkel en drugshandel zijn verboden in Duitsland. De straffen hiervoor zijn vaak veel hoger dan in Nederland.

In geval van nood

Lokale hulpdiensten

Bent u in Duitsland en heeft u direct hulp nodig? Neem dan contact op met de lokale hulpdiensten via het algemene alarmnummer: 112.

Contactgegevens ambassade

Nederlandse ambassades en consulaten zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar. Bent u in Nederland, bel dan het nummer +31 247 247 247, WhatsApp naar nummer +31 6 823 877 96 of Twitter via @247BZ. Bent u in het buitenland en heeft u een lokaal telefoonnummer, bel dan het lokale nummer van de ambassade of het consulaat. U betaalt dan het lokale tarief.

Nederlandse ambassade in Berlijn

Meer informatie over de Nederlandse ambassade in Berlijn.

Wat de ambassade voor u kan doen

Lees wat de ambassade wel/niet voor u kan doen.

Wat u zelf kunt doen

Lees wat u zelf kunt doen in een noodsituatie, zoals een arrestatie of ziekenhuisopname.

Registreren

U kunt zich ook gratis registreren bij de ambassade.

Lees meer over Duitsland op nederlandwereldwijd.nl

Veel gestelde vragen over COVID-19 in Duitsland

Er zijn nog erg veel vragen over het corona hieronder 4 veel gestelde vragen:

🌴 Kan ik een vakantie boeken naar Duitsland?

Door coronavirus was op vakantie naar Duitsland in 2020 lange tijd niet mogeilijk. Om te weten of op vakantie naar Duitsland mogelijk is moet u kijken naar het reisadvies

Klik door naar Reisadvies Duitsland en vind daar ook de reisorganisaties die deze vakanties tijdens corona organiseren volgens de rivm richtlijnen.

🗺️ Hoeveel besmettingen met corona zijn er geteld in Duitsland

Op onze corona kaart kunt u exact zien hoeveel personen er positief getest zijn met corona in Duitsland:

Klik hier voor Duitsland

😪 Hoe kan ik me voor een covid-19 test aanmelden in Duitsland?

Alleen wanneer een (huis)arts het nodig vind kan u worden getest op het coronavirus.

Is uw (huis)arts niet beschikbaar? Doe een online COVID-19 test.

🤲 Hoe bescherm ik mezelf tegen corona in Duitsland

Het belangrijkste om een corona besmetting te voorkomen is om je handen te wassen volgens de richtlijnen van de World Health Organization:

Andere dingen die je kunt doen tegen COVID-19 zijn:

 • Hoest en nies alleen in de binnenkant van je elleboog
 • Gebruik papieren zakdoekjes en gooi deze direct weg na gebruik
 • Geen handen schudden
 • Blijf zoveel mogelijk binnen en werk thuis zoveel dit mogelijk is
 • Ben je buiten? Behoud dan meer dan 1,5 meter (twee armlengtes) afstand van elkaar
 • Heb je last van neusverkoudheid, loopneus, keelpijn, lichte hoest of verhoging tot 38 graden C? Blijf thuis!

👇Zoek het aantal besmettingen op woonplaats, regio of land👇

One Response

Laat hieronder uw mening weten