Aantal Coronavirus besmettingen in Duitsland

Op dit moment (03-08-2021) zijn er in Duitsland, 3,779,778 inwoners positief getest op corona. Dit zijn onbekend aantal meer dan gisteren. 376 corona patiënten zijn op dit moment in kritische toestand. Er zijn ook 92,183 overleden in Duitsland aan het coronavirus. Gelukkig zijn er ook al 3,656,300 mensen hersteld van corona. Corona cijfers worden ververst op 04 augustus

Laatste cijfers corona in Duitsland 03 augustus:

Land Duitsland
Positief getest 3,779,778
Aantal Doden 92,183
Hersteld 3,656,300
Actieve gevallen 31,295
Kritische toestand 376
*Deze cijfers zijn vanaf 15 Februari 2020 tot en met 03 augustus 2021

Kaart corona virus in Duitsland vandaag

U zoekt een landkaart van Duitsland? Wij tonen u realtime plattegronden aan van Duitsland, met daarop toeristische bezienswaardigheden, laatste nieuws en meer!

LIVE Coronavirus Kaart Duitsland zones

Hieronder vind u een kaart van het aantal coronavirus besmettingen, doden en departementen in Duitsland:

Kaart regio’s Duitsland

Landkaart Duitsland aantal inwoners besmet, Coronavirus Aantal overledenen, Reisadvies Duitsland en informatie

Vakantie naar Duitsland mogelijk?

Op vakantie naar Duitsland coronavirus

Door de uitbraak van corona was op vakantie gaan naar Duitsland niet mogelijk. Sinds kort zijn de maatregelen in Duitsland versoepeld. En is in 2021 op vakantie ondanks het virus in veel landen weer mogelijk. Houd rekening met de lokale corona maatregelen in Duitsland. Lees u daarom goed in voor u op vakantie gaat naar Duitsland of een andere vakantiebestemming.

Reisadvies Duitsland | Ministerie van Buitenlandse Zaken

Laatst gewijzigd op: 02-08-2021 | Nog steeds geldig op: 03-08-2021

De kleurcode van Duitsland is groen, maar let op: er zijn inreisbeperkingen. Sinds 27 juli 2021 is Nederland voor Duitsland hoogincidentiegebied. Lees wat dit voor u betekent.

Kaart bij reisadvies Duitsland

Coronavirus

Reizen met uw Coronabewijs in de CoronaCheck-app

U kunt de CoronaCheck-app gebruiken. Met deze app maakt u een QR-code aan om te reizen naar andere landen van de Europese Unie (EU). U maakt de QR-code aan door een vaccinatiebewijs, testbewijs of herstelbewijs toe te voegen in de CoronaCheck-app. 

Soms is uw coronabewijs niet voldoende. Een land kan om meer documenten vragen. Lees het reisadvies voor u vertrekt. Daar vindt u de voorwaarden en uitzonderingen. Lees meer informatie over het coronabewijs op Rijksoverheid.nl.

Inreisbeperkingen reizen naar Duitsland

Wanneer u van Nederland naar Duitsland reist moet u zich vóór vertrek registreren. Het negatieve testresultaat van een PCR- of antigeensneltest, het bewijs van vaccinatie of herstel moet u dan ook meteen tijdens het registreren uploaden. Als u geen bewijs van herstel of van vaccinatie heeft, gaat u in Duitsland in quarantaine.

Was u de afgelopen tien dagen uitsluitend in Nederland en reist u naar Duitsland, dan moet u zich vóór vertrek registreren (informatie in het Engels). Het formulier op de website vult u helemaal in. Tijdens het invullen wordt u ook over de test- en quarantaineverplichting in Duitsland geïnformeerd. Als het formulier is ingevuld, ontvangt u een registratiebevestiging. Deze bevestiging neemt u mee op reis.

Wanneer u niet een bewijs van herstel of van vaccinatie heeft moet u zich vóór vertrek naar Duitsland op COVID-19 laten testen. De antigeensneltest kan hooguit 48 uur en de PCR-test kan hooguit 72 uur voor aankomst in Duitsland worden afgenomen. Het testresultaat moet negatief zijn en in het Duits, Engels, Spaans, Frans of Italiaans zijn opgesteld (schriftelijk of digitaal). De testverplichting geldt voor elke reiziger van 12 jaar en ouder. Dit testresultaat moet u voordat u op reis gaat uploaden op de registratiewebsite. Hierover krijgt u na registratie een afzonderlijke e-mail.

De registratiebevestiging en één van de coronabewijzen (vaccinatie, herstel, negatieve test) neemt u mee op reis. U moet deze documenten laten zien voordat u in het vliegtuig of op de trein stapt. Reist u met de auto? Dan kunnen de registratiebevestiging en het coronabewijs aan de grens of onderweg in Duitsland worden gecontroleerd.

In Duitsland moet elke reiziger die geen bewijs van vaccinatie of herstel heeft bij aankomst onmiddellijk in quarantaine. De quarantaineplicht is 10 dagen, maar op de vijfde dag na aankomst in Duitsland kunt u zich laten testen op het COVID-19 virus. Is de testuitslag negatief en heeft u dit testbewijs geüpload op de registratiewebsite, dan mag u de quarantaine eerder beëindigen. Het Gesundheitsamt houdt toezicht op de quarantaine. U moet deze instantie informeren als u klachten heeft die op corona kunnen wijzen. 

Ook kinderen, ongeacht hun leeftijd, moeten voor vertrek zijn geregistreerd. Alle personen van 12 jaar en ouder moeten voor vertrek naar Duitsland een coronabewijs gereed hebben. Wanneer zij niet gevaccineerd zijn tegen of hersteld zijn van COVID-19, dan moeten zij zich voor vertrek laten testen op corona.  Daarnaast moeten kinderen, ongeacht hun leeftijd, wanneer zij niet een herstel- of vaccinatiebewijs kunnen overleggen bij aankomst in Duitsland in quarantaine. Personen van 12 jaar en ouder kunnen deze voortijdig beëindigen, wanneer zij zich vanaf de 5edag na aankomst laten testen op COVID-19. Is de test negatief dan kunnen zij de quarantaine voortijdig verlaten. Voor kinderen tot en met 11 jaar eindigt de quarantaine automatisch na 5 dagen na aankomst in Duitsland.

Uitzonderingen op registratie, test- of quarantaine verplichting

Bent u op doorreis en overnacht u niet in Duitsland, of bent u grenswerker dan gelden er voor u uitzonderingen. Die zijn er ook voor studie, beroepsopleiding, eerstegraads familiebezoek, mantelzorgers of vanwege gedeeld zorgrecht.

In het onderstaande overzicht is aangegeven welke relevante uitzonderingen er zijn, en of voor deze uitzondering de registratie, test of quarantaine verplicht (V) is of niet (-).

Registratie Test Quarantaine
Doorreizigers of reizigers die in Duitsland overstappen en het land rechtstreeks weer verlaten
Verblijf van max. 24 uur in Duitsland (in het kader van grensverkeer. Niet doorreis) V*

Grenspendelaars (werk, studie, opleiding)

V*
Eerstegraads familiebezoek, gedeeld zorgrecht:  < 72 uur V
Eerste of tweedegraads familiebezoek, gedeeld zorgrecht:   >72 uur V V
Dringende medische behandeling in Duitsland V V
Verzorging of ondersteuning kwetsbare personen V V

* In bovenstaand overzicht (alleen zichtbaar op de website) zijn alleen de belangrijkste uitzonderingscategorieën opgenomen. Een compleet overzicht van alle uitzonderingscategorieën staat in de verordening onder §6 (informatie in het Engels). Dit overzicht is geldig wanneer u in de tien dagen voor uw bezoek uitsluitend in Nederland was. Wanneer testen verplicht is, kunt u alleen met een negatief testresultaat naar Duitsland. *tenminste 2x per week laten testen op COVID-19

Bent u 14 dagen of langer geleden volledig ingeënt tegen COVID-19 én heeft u hier een officieel vaccinatiebewijs van, dan kunt u dit bewijs tijdens de registratie of bij het inchecken laten zien. In Duitsland moet u dit soms ook laten zien als er een testverplichting bestaat om toegang te krijgen tot bijvoorbeeld hotel, horeca of museum. Leest u op de website van de Duitse Bondsgezondheidsministerie en het Infektionsschutzgesetz aan welke voorwaarden het vaccinatiebewijs precies moet voldoen. Het Gele Boekje wordt in Duitsland als vaccinatiebewijs geaccepteerd.

Was u in de afgelopen maanden met COVID-19 geïnfecteerd en heeft u hiervan een bewijs, dan kunt u dit voor vertek op de registratiewebsite uploaden. In sommige gevallen moet u dit coronabewijs ook laten zien bij vertrek met het vliegtuig of in Duitsland voor toegang tot bijvoorbeeld horeca, winkel of hotel.
Dit bewijs moet bestaan uit uw positief PCR-testresultaat, dat minimaal 28 dagen en maximaal 6 maanden voor aankomst in Duitsland is afgenomen.

Wanneer u in de 10 dagen voor aankomst in Duitsland in een ander land dan Nederland was, kijk dan zelf op de website van het Robert Koch Instituut (het Duitse RIVM) of dit land een hoogincidentie- of virusvariantengebied is/was en welke regels dan op u van toepassing zijn (informatie in het Duits en Engels).

De bovenstaande regels kunnen op elk moment veranderen. De CoronaEinreiseVO (informatie in het Duits en Engels) is leidend. Check vóór vertrek altijd of dit document is gewijzigd. Hoe de bovenstaande regels in Duitsland worden gehandhaafd wordt uitsluitend bepaald door de Duitse autoriteiten.

Meer informatie?

Ga naar de website van de Europese Unie waar u meer informatie kunt vinden over de voorwaarden voor inreizen. Ook kunt u daar de lokale coronamaatregelen vinden, zoals bijvoorbeeld de regels over mondkapjes en over de openstelling van restaurants, musea en toeristische attracties.

Maatregelen in Duitsland

In heel Duitsland moet u minimaal 1,5 meter afstand houden van anderen. Iedereen is verplicht een mond- en neusbedekkend kapje te dragen in bijvoorbeeld het openbaar vervoer, winkels, in openbare gebouwen, kantoren, bij de dokter en in bepaalde winkelstraten. Dit mondkapje moet een medisch gezichtsmasker zijn, in sommige deelstaten is het dragen van een FFP2-masker verplicht.

Op de website van de Duitse toeristenbond (informatie in het Duits) vindt u een overzicht van de recreatieve voorzieningen, horeca, musea en winkels die in een deelstaat geopend zijn en onder welke voorwaarden deze toegankelijk zijn. Vaak moet u een negatief testresultaat – afgenomen op dezelfde dag – of een officieel vaccinatiebewijs kunnen laten zien om toegelaten te worden.
Recreatieve overnachtingen zijn mogelijk. Als u bijvoorbeeld in Beieren in een hotel overnacht, dan moet u bij het inchecken een test kunnen laten zien die niet ouder is dan 24 uur. Informeert u zich van tevoren welke eisen hieraan gesteld zijn.

Op het niet-naleven van de coronaregels staan soms hoge geldboetes.

Coronaklachten

Als u tijdens uw verblijf in Duitsland klachten of symptomen heeft die lijken op het coronavirus, bent u verplicht zich te melden bij de lokale GGD (Gesundheitsamt). Volg de aanwijzingen op van het Gesundheitsamt. Neem daarnaast ook altijd contact op met de GGD in uw woonplaats in Nederland als u positief getest bent. 

Terugreis naar Nederland 

Door de verbeterde gezondheidssituatie hoeft u na een verblijf in Duitsland voor terugkeer naar Nederland geen coronabewijs te laten zien en hoeft u na thuiskomst niet in (thuis)quarantaine te gaan.

Ook voor reizigers die terugkomen uit Duitsland geldt; test uzelf. Dit kan door een zelftest te doen voordat u weer anderen gaat ontmoeten of weer naar uw werk/school gaat. Als u klachten heeft of als een zelftest positief is, laat u dan altijd testen bij de GGD.   

Volg de adviezen op van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

Was regelmatig goed uw handen, snuit uw neus in papier en gooi het papier na het snuiten weg, was uw handen daarna weer goed. Dit geldt ook voor als u hoest en niest. Raadpleeg onmiddellijk een arts als u koorts of luchtwegklachten krijgt.

Testlocaties in Duitsland

Zie voor meer informatie over de testlocaties in Duitsland de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken (informatie in het Engels).

Gezondheidssituatie

Als u wilt checken of er voor de gezondheidssituatie in Duitsland bijzonderheden zijn, kijk dan op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering. Neem voor meer informatie over bijvoorbeeld vaccinaties contact op met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.

Reischecklist Duitsland

Blijf op de hoogte van de veiligheidssituatie
 • Download de Reisapp van Buitenlandse Zaken en Douane. Maak Duitsland favoriet, dan ontvangt u een pushbericht als het reisadvies verandert. Met de app heeft u ook alle contactgegevens van Buitenlandse Zaken en lokale hulpdiensten bij de hand, plus informatie over wat te doen in geval van nood, zoals ziekenhuisopname of verlies van uw paspoort.
 • Volg het ministerie van Buitenlandse Zaken op Twitter via @247BZ.
 • U kunt zich ook gratis registreren bij de ambassade.
Reisdocumenten & visa
 • Als u naar het buitenland reist, moet u altijd een geldig reisdocument meenemen waarmee u zich kunt identificeren (paspoort of ID-kaart). Dit geldt ook voor meereizende kinderen.
 • Voor Duitsland is een identiteitskaart voldoende om mee te reizen.
 • Uw identiteitskaart of paspoort moet altijd geldig zijn tijdens uw verblijf.
 • Nederlandse ingezetenen hebben voor Duitsland geen visum nodig.
 • Reist u alleen met minderjarige kinderen? Check dan welke documenten u nodig heeft en neem die mee. Zo voorkomt u lange wachttijden bij grenscontroles.
 • Zorg voor een geldig rijbewijs als u in Duitsland een motorvoertuig wilt huren en/of besturen. Check of u in Duitsland een internationaal rijbewijs nodig heeft.
Reisverzekering
 • Sluit een goede reisverzekering af die de extra kosten dekt van bijvoorbeeld repatriëring en ziekenhuisopname. Uw basiszorgverzekering vergoedt deze kosten niet altijd 100 procent. Denk ook aan wat u van plan bent te gaan doen: voor sommige (extreme) sporten is bijvoorbeeld een extra verzekering nodig.
 • Zet het telefoonnummer van de alarmcentrale van uw reisverzekeraar in uw telefoon.
Geld en mobiele telefoon
 • Zorg dat u genoeg financiële middelen heeft om onverwachte situaties tijdens uw reis op te vangen (denk aan vertraging).
 • Zorg dat u meerdere betaalmiddelen meeneemt naar Duitsland. Bijvoorbeeld contant geld én een pinpas of creditcard. In Duitsland wordt veel gebruik gemaakt van contant geld waardoor het soms niet mogelijk is met een pinpas te betalen.
 • Zet het telefoonnummer van uw bank in uw telefoon. U heeft het nodig als u uw bankpas wilt blokkeren in geval van verlies of diefstal.
Gezondheid
Thuisblijvers
 • Maak van thuisblijvers geen spoorzoekers en laat ze weten wat uw reisplannen zijn.
 • Maak goede afspraken met het thuisfront over uw bereikbaarheid.
 • Geef thuisblijvers een kopie van uw reisdocumenten, vaccinatieboekje, creditcard en verzekeringsgegevens. Bewaar deze kopieën zelf ook op een veilige plek online.
 • Geef thuisblijvers ook het IMEI nummer van uw telefoon: in geval van nood kan uw mobiele provider daarmee uw telefoon terugvinden of blokkeren. De makkelijkste manier om dit nummer te achterhalen: *#06# intoetsen op uw telefoon. Daarna verschijnt het nummer op uw scherm.
 • Zet het nummer van uw contactpersoon in geval van nood als ICE-nummer in uw telefoon. Dan kunnen hulpdiensten zonder uw telefoon te hoeven ontgrendelen, contact opnemen met deze persoon. Lees hoe u een ICE-nummer instelt.
Niet meenemen
 • Neem geen drugs mee naar Duitsland. In veel landen staan er hoge straffen op het bezit en het gebruik van drugs. Dit geldt ook voor softdrugs.
 • Laat waardevolle spullen (zoals sieraden) zoveel mogelijk thuis.
 • Download de Reisapp van Buitenlandse Zaken en Douane: dan weet u wat u wel en niet mag terug nemen naar Nederland (denk aan souvenirs, namaakartikelen, koralen en dierlijke producten).

Veiligheidsrisico’s

Terrorisme

Er zijn in Duitsland een aantal geweldsincidenten geweest. De Duitse autoriteiten kunnen zichtbaar en onzichtbaar veiligheidsmaatregelen nemen. Bijvoorbeeld bij openbare gebouwen, grote evenementen en publieke bijeenkomsten zoals kerstmarkten. Ook op vliegvelden en bij grensovergangen kunnen verscherpte controles plaatsvinden. Er kunnen ook extra identiteitscontroles worden uitgevoerd. Blijf alert in het hele land en volg de instructies van de lokale autoriteiten op.

 • In de stad Halle werd op 7 oktober 2019 een aanslag gepleegd. Hierbij zijn doden en gewonden gevallen.
 • Op 4 oktober 2020 werden 2 toeristen met een mes aangevallen in de stad Dresden, vermoedelijk met een terroristisch motief.

Natuurgeweld

In de Duitse wintersportgebieden komen lawines voor. Volg altijd de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten.

Wat te doen in een noodsituatie

Bent u in Duitsland en is er een noodsituatie? Laat uw familie/vrienden dan weten hoe het met u gaat. Volg altijd de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten. Als u een georganiseerde reis maakt, houd dan contact met uw reisorganisatie. Heeft u hulp nodig? Neem dan contact op met uw reisverzekeraar of met de ambassade via +31 247 247 247, WhatsApp naar nummer +31 682 387 796 of Twitter via @247BZ.

Verkeer

Wegverkeer

Kijk voor meer informatie over het wegverkeer in Duitsland op de website van de ADAC.

Aan de grens of ook in Duitsland kunt u worden gecontroleerd op de registratiebevestiging en het coronabewijs. Lees in de rubriek ‘Coronavirus’ over de registratiebevestiging en coronabewijs.

Luchtverkeer

Wanneer u naar of via Duitsland vliegt, bent u verplicht uw negatief testresultaat, uw bewijs van vaccinatie of herstel te laten zien, voordat u aan boord gaat van het vliegtuig. Reizigers op doorreis zijn hiervan vrijgesteld, wanneer zij Duitsland of het Schengengebied niet inreizen en het transit gebied op de luchthaven niet verlaten. Welke vereisten aan het testresultaat, het bewijs van vaccinatie en herstel worden gesteld, leest u hieronder in de rubriek ‘Coronavirus’

Lees ook de laatste informatie over wijzigingen in het luchtverkeer op de website van de International Air Transport Association (IATA) (informatie in het Engels).

Tips van de ambassade

Elk land heeft eigen wetten, regels, gebruiken en bijzonderheden. Deze kunnen heel anders zijn dan in Nederland. Hieronder volgt een specifieke tip van onze ambassade voor Duitsland.

Drugs

De straffen voor drugssmokkel en drugshandel zijn in Duitsland vaak veel hoger dan in Nederland.

In geval van nood

Lokale hulpdiensten

Bent u in Duitsland en heeft u direct hulp nodig? Neem dan contact op met de lokale hulpdiensten via het algemene alarmnummer: 112.

Contactgegevens ambassade

Nederlandse ambassades en consulaten zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar. Bent u in Nederland, bel dan het nummer +31 247 247 247, WhatsApp naar nummer +31 682 387 796 of Twitter via @247BZ. Bent u in het buitenland en heeft u een lokaal telefoonnummer, bel dan het lokale nummer van de ambassade of het consulaat. U betaalt dan het lokale tarief.

Nederlandse ambassade in Berlijn

Meer informatie over de Nederlandse ambassade in Berlijn.

Wat de ambassade voor u kan doen

Lees wat de ambassade wel/niet voor u kan doen.

Wat u zelf kunt doen

Lees wat u zelf kunt doen in een noodsituatie, zoals een arrestatie of ziekenhuisopname.

Registreren

U kunt zich ook gratis registreren bij de ambassade.

Lees meer over Duitsland op nederlandwereldwijd.nl

Veel gestelde vragen over COVID-19 in Duitsland

Er zijn nog erg veel vragen over het coronavirus hieronder beantwoorden we enkele vragen:

⛱️ Kan ik een vakantie boeken naar Duitsland?

Door coronavirus was op vakantie naar Duitsland in 2021 lange tijd niet mogeilijk. Om te weten of op vakantie naar Duitsland mogelijk is moet u kijken naar het reisadvies.

Klik door naar Reisadvies Duitsland en vind daar ook direct reisorganisaties die deze ‘corona vakanties’ organiseren volgens de veiligheidsvoorschriften.

🗺️ Hoeveel coronavirus besmettingen zijn er gemeld in Duitsland

Op onze COVID-19 kaart kunt u precies zien hoeveel besmettingen er zijn met corona in Duitsland:

Klik hier voor Duitsland

😷 Hoe kan ik me laten testen in Duitsland?

Wanneer je opreis gaat naar Duitsland heb je een negatieve COVID-19test nodig. Als je gaat vliegen, is een PCR coronavirustest nodig. Ook heb je een bewijst nodig van de negatieve corona testuitslag. Dit is in de vorm van een reisdocument ondertekend door een arts. Bekijk ons overzicht met testlocaties voor een COVID-19 PCR Test Duitsland incl. reisverklaring. Ons overzicht heeft meer dan 60+ pcr testlocaties door het hele land!

👏 Hoe bescherm ik mezelf tegen COVID-19 in Duitsland

Het belangrijkste om een corona besmetting te voorkomen is om je handen te wassen volgens de richtlijnen van de WHO

Andere handeling die je kunt doen tegen COVID-19 zijn:

 • Schud geen handen
 • Niezen en hoest enkel in de binnenkant van je elleboog
 • Blijf thuis; werk vanuit huis als dit mogelijk is
 • Maak enkel gebruik van papieren zakdoekjes en gooi deze weg na gebruik
 • Moet je toch naar buiten? Behoud dan minimaal 150 centimeter (twee armlengtes) afstand van elkaar
 • Heb je last van loopneus, neusverkoudheid, lichte hoest, keelpijn of verhoging tot 38 graden C? Blijf dan binnen!

👇Zoek het aantal besmettingen op woonplaats, regio of land👇

One Response

Laat hieronder uw mening weten