Gratis PCR-testen voor je reis

Er zijn heel wat redenen om je te laten testen op corona. Misschien wil je naar een feestje waar je een coronatoegangsbewijs voor nodig hebt, ga je op vakantie, of denk je dat je corona hebt. Maar wanneer is de PCR-test gratis, ontdek het hier.

Testenvoorjereis.nl

Afgelopen zomer kon je jezelf gratis laten testen via de website www.testenvoorjereis.nl. Vanaf 1 oktober 2021 is deze regeling niet meer van kracht en kun je je niet gratis laten testen voordat je op vakantie gaat. Als je een coronatoegangsbewijs nodig hebt om de horeca of evenementen te bezoeken dan is dat wel gratis. Ook het testen op corona als je coronaklachten hebt, is gratis. We zetten de verschillende gratis testen en alternatieven hier voor je op een rijtje.

Gratis coronatesten

Deze testen zijn gratis en betrouwbaar, maar worden niet geleverd met een reiscertificaat.

 1. PCR test via de GGD – Voor mensen met coronaklachten
 2. Antigeentest via Testen voor Toegang – Is geschikt als test voor een coronatoegangsbewijs binnen Nederland. Je kunt je op een van deze locaties laten testen. 

Deze PCR-testen worden wel geleverd met internationaal reisdocument.

 • Commerciële PCR-test voor reizenMeer info

Reizen naar het buitenland

Als je op reis wil naar andere landen in de Europese Unie dan heb je een internationaal coronatoegangsbewijs nodig. Die kun je aanvragen via de CoronaCheck-app als je een vaccin hebt of een herstel bewijs. Als je dat niet hebt, dan moet je een negatieve testuitslag overleggen. Afhankelijk van je bestemming kan dit een PCR test zijn of een antigeentest. 

Reizen met QR-code

2G plus regel

Op sommige plekken, zoals gebieden in Duitsland geldt een 2G regel. Dat betekent dat je Alleen met een vaccin of herstelbewijs toegang hebt tot de meeste openbare plekken. Als je dat niet hebt, dan kom je niet binnen, ook niet met een negatieve test. Afgezien daarvan geldt op een aantal plekken ook de 2G plus regel. Dit betekent dat je naast een vaccin of herstelbewijs ook een negatieve test moet kunnen overleggen. In het geval van Duitsland betekent het dat je ofwel en antigeen test doet die 24 uur geldig is of een PCR test die 48 uur geldig is

Welke regel voor jouw bestemming

Binnen Europa heb je over het algemeen voldoende aan je internationale coronatoegangsbewijs die je via de CoronaCheck-app kunt downloaden. Maar buiten Europa kunnen ze andere eisen stellen. Kijk altijd even naar Wijs op Reis om te zien wat het reisadvies voor jouw reisbestemming is. Je vindt hier meer informatie over:

 • Of je überhaupt een test nodig hebt. In landen zoals Costa Rica is dat bijvoorbeeld niet nodig.
 • Welke test je nodig hebt. Bijvoorbeeld een PCR test of antigeentest.
 • Hoe oud je test maximaal mag zijn voordat je het land betreedt.

Als je op reis gaat en moet overstappen is het goed om te kijken welke regels in dat land gelden. Als je bijvoorbeeld in de Verenigde Staten overstapt, ook al is de Verenigde Staten niet je eindbestemming, dan heb je toch een antigeen of PCR test nodig. 

Waar testen voor reizen

Zoals eerder gezegd kun je niet meer gratis testen voor je vakantie naar het buitenland. Bovendien mag je alleen een test bij de GGD doen als je ook daadwerkelijk corona klachten hebt. Testen voor toegang is ook niet altijd afdoende omdat dit een antigeentest is, en je meestal een PCR-test nodig hebt.

Als je een PCR  test nodig hebt voor het land van jouw bestemming, dan is het aan te raden om die bij een particuliere testlocatie af te laten nemen. Zoek een testlocatie bij jou in de buurt

Gratis testen bij het GGD 

coronatest GGD

Je mag jezelf gratis laten testen bij de GGD als je corona gerelateerde klachten hebt of in quarantaine bent geweest. Deze GGD test is niet geschikt voor reizen, de GGD geeft namelijk geen reisdocument of coronapaspoort af. Zonder deze documenten wordt de negatieve PCR-test niet internationaal erkend en kun je niet vliegen of met de auto reizen met deze test.

Boek alleen een GGD PCR-test als je voldoet aan de eisen:

 • Als je corona gerelateerde klachten hebt, zoals hoesten niezen, neusverkoudheid, koorts of verhoging. Ook als je volledig gevaccineerd bent.
 • Als een huisgenoot corona heeft ga je in quarantaine en doe je op de vijfde dag een test. 
 • Als iemand waar je nauw contact mee gehad heeft corona heeft ga je in quarantaine en doe je op de vijfde dag een test.
 • Als je terugkomt uit een zeer hoog-risicogebied zonder zorgwekkende virusvariant, en je bent niet volledig gevaccineerd of hersteld dan doe je op de dag van aankomst een test bij het GGD en op de vijfde dag. Als die test negatief is mag je uit quarantaine. 
 • Iedereen die terugkomt van een zeer hoog-risicogebied met zorgwekkende virusvariant moet op de dag van aankomst een test doen bij het GGD en nogmaals op de vijfde dag. 
 • Als een huisgenoot of nauw contact positief getest is op corona en uit een zeer hoog risicogebied komt met een zorgwekkende virusvariant doe je direct een PCR test bij de GGD en na 5 dagen nogmaals
 • Als je via de app Corona Melder een melding krijgt dat je in contact bent geweest met iemand met corona, dan ga je zo snel mogelijk in quarantaine en doe je op de vijfde dag een test via het GGD.

Laat hieronder uw mening weten

Corona-teller.nl heeft geen verstandhouding met overheidsinstanties als GGD, RIVM of andere teststraten genoemd in artikelen en links. Dit is een ongebonden website met een eigen redactie