Duitse kerstmarkt open voor Nederlandse bezoekers

Een traditionele kerstmarkt bezoeken in Duitsland is voor vele een must voor de aanvang van de kerstperiode. Dit jaar moeten we wellicht weer even goed de maatregelen bekijken ivm het Covid19 virus. Op dit moment zijn de kerstmarkten in Duitsland geopend. Het is per regio afhankelijk wat voor regels er gelden. Kerstmarkten in Duitsland zijn op dit moment open voor gevaccineerde en herstellende bij aantonen van een (digitaal) bewijs.

In Duitsland zijn de maatregelen sinds 21 november aangescherpt. Vanaf morgen 4 december zal dit nog verder verscherpt worden. De maatregelen zijn ook bedoeld om de mogelijke risico’s van de nieuwe Omikron-variant al heel vroeg tegen te gaan. In Duitsland zijn de maatregelen per regio verschillend. De kerstmarkten dichtbij de Nederlandse grens zoals Dusseldorf, Keulen, Munster, Dortmund en Aachen liggen in de regio Noordrein Westfalen. We richten ons op de kerstmarkten in deze regio. 

Letop: Welke kerstmarkten in Duitsland zijn afgelast en welke zijn open

De zogeheten 2G regel is van kracht voor de kerstmarkten in deze regio. Dit betekent dat u een inentingen bewijs moeten kunnen aantonen of een herstel certificaat. Het dragen van een mondkapje blijft verplicht in bepaalde steden in dit gebied.

Het dragen van een medisch mondkapje is verplicht in:

  • Het openbaar vervoer
  • In binnenruimtes met veel bezoekers, bijvoorbeeld winkels
  • Op buitenlocaties, daar waar de verantwoordelijke autoriteit dit voor concrete gebieden dit voorschrijft. in de vorm van een antigeen of PCR test. U riskeert een hoge boete als u niets kunt aantonen.

Wanneer u met de auto Duitsland binnen rijd zonder vaccinatie bewijs en/of Corona herstelbewijs, dan moet u in quarantaine. Duitsland ziet Nederland sinds 21 november als hoog risico gebied.

Registeren voor Duitse kerstmarkt

Voor vertrek naar de Duitse steden en kerstmarkten moet u de reis aanmelden in Duitsland. Op deze website moet u uw corona bewijs uploaden. U mag maximaal 24 uur verblijven in Duitsland anders moet u in quarantaine. Desalniettemin kunt u met deze maatregelen toch de prachtige kerstmarkten in deze regio bezoeken in de maand december.

Kinderen tot 15 jaar zijn uitgezonderd in Duitsland van deze Corona preventie regels.

Coronaregels in de Horeca

Horeca gelegenheden in de regio Noordrein Westfalen zijn geopend volgens de 2G maatregel. Dit zijn bijvoorbeeld alle kerstmarkten in de steden: Aachen, Dusseldorf en Keulen. De culturele en recreatieve sector zoals restaurants en andere horeca gelegenheden zijn normaal geopend. Clubs en discotheken zijn gesloten vanaf zaterdag 4 december.

U dient in de horeca gelegenheden een vaccinatie bewijs te kunnen tonen of een Corona herstel bewijs. U kunt bij iedere stand een polsbandje verkrijgen na aantoning hiervan.

Het dragen van een medisch mondkapje op de kerstmarkt van Dusseldorf bijvoorbeeld is niet verplicht maar in Keulen weer wel zowel binnen als buiten. Het wordt op de kerstmarkten in Dusseldorf sterk aanbevolen een mondkapje te dragen voor uw eigen veiligheid als u de afstand van anderhalve meter niet kunt behouden.U kunt op de kerstmarkt in Dusseldorf alleen eten of drinken bestellen met een Corona lintje om.

Mondkapjes-plicht in Duitsland

Op de kerstmarkten is er enig verschil in regels voor het dragen van mondkapjes. Op de kerstmarkt in Dortmund heeft u een volldige masker plicht binnen als buiten met uitzondering als u eten of drinken nuttigd of een vaste zitplaats heeft. In Dusseldorf niet.

De burgemeester van Dortmund stelt een boeten van 250,- aan voor niet masker dragers op de Dortmundse kerstmarkt. De kerstmarkten in de stad Keulen hebben

Het dragen van een mondkapje blijft verplicht onafhankelijk van de incidentie blijft het dragen van een medisch mondkapje verplicht in Duitsland in:

  • het openbaar vervoer
  • in binnenruimtes met veel bezoekers, bijvoorbeeld winkels
  • Op buitenlocaties, daar waar de verantwoordelijke autoriteit dit voor concrete gebieden dit voorschrijft.

Vaccinatie of coronatest verplicht?

Als niet gevaccineerde kunt u maximaal 24 uur verblijven in de regio Noord Westfalen met aantoning van een negatief testresultaat. U kunt de kerstmarkten niet bezoeken zonder vaccinatie of herstelbewijs, aangezien hier de 2G regel van kracht is. Controles worden vaak steekproefsgewijs uitgevoerd, wanneer je niet voldoet aan de 2G regel krijg je een boete. De hoogte van deze boete is per gemeente verschillend.

De 2G-regel word vanaf zaterdag 4 december uitgebreid naar de detailhandel, met uitzondering van winkels voor dagelijkse behoeften. De kerstmarkten blijven open onder de 2G regels. Daar verandert nog niets aan.

De kerstmarkten zijn geopend van ongeveer sochtends 11:00 tot savonds 20:00 a 21:00.

Bronnen:

https://www.nederlandwereldwijd.nl/landen/duitsland/reizen/reisadvies
https://www.deutsche-weihnachtsmaerkte.de/weihnachtsmarkt/in/nordrhein-westfalen/weihnachtsmarkt-aachen-673.html
https://www.koeln.de/tourismus/weihnachtliches_koeln/weihnachtsmaerkte
www.euregio.org
www.bundesgesundheitsministerium.de
https://www.duesseldorf-tourismus.de/erleben/veranstaltungen/weihnachtsmarkt/corona-hinweise-zum-weihnachtsmarktbesuch-in-duesseldorf
https://www.wa.de/nordrhein-westfalen/dortmund-weihnachtsmarkt-2021-2g-oeffnungszeiten-baum-reinoldi-corona-regeln-maskenpflicht-strafen-thomas-westphal-91119334.html
https://www.koeln.de/tourismus/weihnachtliches_koeln/weihnachtsmaerkte
https://www.koeln.de/koeln/nachrichten/lokales/stadt-koeln-fuehrt-2g-regel-fuer-weihnachtsmaerkte-ein_1187272.html
https://www.land.nrw/corona
https://www.land.nrw/pressemitteilung/nationale-solidaritaet-nordrhein-westfalen-deutliche-kontaktreduzierungen-fuer

Laat hieronder uw mening weten

Corona-teller.nl heeft geen verstandhouding met overheidsinstanties als GGD, RIVM of andere teststraten genoemd in artikelen en links. Dit is een ongebonden website met een eigen redactie