KAART Tsjechië Coronavirus: Aantal besmettingen, doden en vakantie Nieuws
Inhoudsopgave Toon

Op het moment van publiceren (26-01-2022) zijn er in Tsjechië, 2,833,961 inwoners positief getest op corona (covid-19). Dit zijn +39,614 meer dan gisteren. 200 corona patiënten zijn in kritische toestand. Er zijn ook 37,092 overleden in Tsjechië aan corona (covid-19). Gelukkig zijn er ook al 2,545,409 corona patiënten hersteld van het coronavirus (covid-19). Corona statistieken worden ververst op 27 januari

Laatste Statistieken corona virus besmettingen in Tsjechië 26 januari:

Land Tsjechië
Positief getest 2,833,961
Aantal Doden 37,092
Hersteld 2,545,409
Actieve gevallen 251,460
Kritische toestand 200
*Deze cijfers zijn vanaf 15 Februari 2020 tot en met 26 januari 2022

Kaart corona (covid-19) in Tsjechië vandaag

U zoekt een kaart van Tsjechië? Corona Teller bied op deze pagina actuele plattegronden aan van Tsjechië, met daarop mooie vakantie plekken, lokaal nieuws en meer!

LIVE Coronavirus Kaart Tsjechië zones

Hieronder vind je een overzicht van de coronavirus besmettingen, doden en departementen in Tsjechië:

regio’s landkaart Tsjechië

Landkaart Tsjechië aantal besmettingen, Corona Doden aantallen, Reisadvies Tsjechië en live update

Vakantie naar Tsjechië mogelijk?

Op vakantie naar Tsjechië coronavirus

Door de epidemie van corona was op vakantie gaan naar Tsjechië geen mogelijkheid. Sinds kort zijn de maatregelen in Tsjechië versoepeld. Hierdoor is vakantie in 2022 ondanks het coronavirus in veel landen weer mogelijk. Houd rekening met de corona maatregelen in Tsjechië. Lees u daarom goed in voor u op vakantie gaat naar Tsjechië of een andere vakantiebestemming.

Reisadvies Tsjechië | Ministerie van Buitenlandse Zaken

Laatst gewijzigd op: 04-01-2022 | Nog steeds geldig op: 26-01-2022

De kleurcode voor Tsjechië is geel. U moet een negatieve PCR-test kunnen laten zien die maximaal 72 uur vóór vertrek is afgenomen. Reizigers die volledig gevaccineerd zijn en een boosterprik hebben gekregen, reizigers jonger dan 12 jaar en reizigers tussen 12-18 jaar die volledig zijn gevaccineerd (boosterprik niet vereist) zijn hiervan uitgezonderd. Lees het hele reisadvies om te zien wat dit voor u betekent.

Kaart bij reisadvies Polen

Coronavirus

Reizen met uw Coronabewijs in de CoronaCheck-app

U kunt de CoronaCheck-app (het digitale coronabewijs – DCC) in Tsjechië gebruiken. Met deze app maakt u een QR-code aan om te reizen naar andere landen van de Europese Unie (EU) en Schengen. U maakt de QR-code aan door een vaccinatiebewijs, testbewijs of herstelbewijs toe te voegen in de CoronaCheck-app. Neem een geprinte versie van de QR-code mee.

Soms is uw coronabewijs niet voldoende. Een land kan om meer documenten vragen. Lees het volledige reisadvies voor u vertrekt. Hier vindt u de voorwaarden en uitzonderingen. Lees meer informatie over het coronabewijs op Rijksoverheid.nl.

Inreismaatregelen
U kunt naar Tsjechië reizen met uw coronabewijs (Digitaal Corona Certificaat – DCC) als:
 • U het Passenger Locator Form (informatie in het Engels) invult, en;
 • U 4 dagen of langer geleden uw 2e vaccinatie heeft gekregen, of;
 • U 14 dagen of langer geleden het Janssen-vaccin heeft gekregen, of;
 • U kunt laten zien dat u hersteld bent van COVID-19 (in de afgelopen 180 dagen), of;
 • U hersteld bent van corona en 1 vaccin heeft gehad. Dit moet in uw DCC staan als geldig coronabewijs.

Let op: In alle gevallen moet u ook een negatieve PCR-test kunnen laten zien die maximaal 72 uur vóór vertrek is afgenomen. Reizigers die een boosterprik hebben gekregen, kinderen jonger dan 12 jaar en volledig gevaccineerde kinderen tussen 12 en 18 jaar (zonder boosterprik) zijn hiervan uitgezonderd. U hoeft dan niet in quarantaine.

Als u niet gevaccineerd bent dan kunt u reizen naar Tsjechië als:
 • U het Passenger Locator Form (informatie in het Engels) invult, en;
 • U een negatieve PCR-test kunt laten zien die is afgenomen maximaal 72 uur vóór vertrek, en;
 • U een negatieve PCR-test doet op dag 5 na aankomst.
 • U hoeft dan niet in quarantaine.
 • Let op: U moet overal buiten een FFP2-masker dragen totdat u het negatieve resultaat van de 2e PCR-test ontvangen heeft.
 • Kinderen jonger dan 12 zijn uitgezonderd. Zij hoeven geen coronabewijs te laten zien om Tsjechië in te reizen en geen Passenger Locator Form in te vullen.

Voor Tsjechische staatsburgers en buitenlanders met een Tsjechische verblijfsvergunning gelden andere regels.

Lees de geldige inreismaatregelen op de website van het Tsjechische ministerie van Binnenlandse Zaken (informatie in het Engels).

Reizen zonder coronabewijs

Reizigers zonder coronabewijs die vanuit Nederland naar Tsjechië reizen, moeten een negatieve PCR-testuitslag niet ouder dan 72 uur vóór vertrek laten zien. Ook moeten zij het online Passenger Locator Form invullen (informatie in het Engels).

De 2e PCR-test moet op zijn vroegst de 5e dag na aankomst worden afgenomen. Tot de uitslag van de test bekend is, hoeft u niet in (thuis)quarantaine blijven. U moet wel een FFP2-masker (mondkapje) dragen overal buiten huis/accommodatie.

Kinderen jonger dan 12 jaar hoeven niet getest te worden en hoeven het Passenger Locator Form niet in te vullen.

Gele vaccinatieboekje ‘Internationaal Bewijs van Inenting’ 

Het gele vaccinatieboekje ‘Internationaal Bewijs van Inenting’ wordt niet geaccepteerd door de Tsjechische autoriteiten als vaccinatiebewijs tegen COVID-19 maar het coronabewijs (Digitaal Corona Certificaat – DCC) wel. Neem voor de zekerheid een print van uw QR-code mee.

De meest recente informatie met instructies en adviezen vindt u op de website over de coronavirus situatie in Tsjechië van het Tsjechische ministerie van Gezondheid en op de website van het Tsjechische ministerie van Binnenlandse Zaken.

Tsjechië gebruikt een stoplichtsysteem om te bepalen of reizigers uit een ander EU-land mogen inreizen. Nederland staat op dit moment op de donkerrode lijst (zeerhoogrisico). Op de website van het ministerie van Gezondheid (informatie in het Engels) staat een kaart waarop u kunt zien welke kleur elke EU-lidstaat heeft. Heeft u de Nederlandse nationaliteit maar reist u uit een ander land dan Nederland? Kijk dan ook op de kaart van het Ministerie van Gezondheid. Controleer of u voor vertrek een test nodig heeft of na aankomst in quarantaine moet op de website van het Tsjechische ministerie van Binnenlandse Zaken (scrol naar beneden voor de tabel en meer informatie).

Coronamaatregelen in Tsjechië

Alleen personen die volledig gevaccineerd of hersteld zijn van COVID-19 mogen onder andere naar hotels, restaurants, sportfaciliteiten en cultuur evenementen.

PCR-testen worden alleen geaccepteerd voor kinderen tussen 12-18 jaar, personen die gedeeltelijk gevaccineerd zijn met 1 van 2 vaccinaties of personen die niet gevaccineerd zijn door medische redenen.

Lees meer op de website van de Tsjechische overheid.

Bereid uw reis goed voor en lees goed welke maatregelen er gelden in Tsjechië. Op de website van het Tsjechische ministerie van Gezondheid vindt u ook een kaart waarop per district van Tsjechië te zien is of er sprake is van een verhoogd risico door corona. U kunt deze informatie vragen aan uw reisorganisatie, de plaats waar u gaat verblijven (bijvoorbeeld bij uw hotel, camping of bed and breakfast). Ook kunt u zich informeren bij de plaatselijke VVV.

Meld u bij de lokale gezondheidsautoriteiten als u klachten of symptomen heeft die lijken op het coronavirus. Zorg dat u zich laat testen en vermijd contact met anderen, totdat u de testuitslag heeft. Als de testuitslag positief is, volg dan altijd de adviezen op van de lokale gezondheidsautoriteiten. Dit betekent ook dat u verplicht kunt worden in isolatie te gaan, uw reisgenoten en/of familieleden moeten misschien ook verplicht in quarantaine. Neem altijd contact op met de GGD in uw woonplaats in Nederland als u positief getest bent. Neem voor meer informatie over bijvoorbeeld vaccinaties contact op met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.

Meer informatie?

Ga naar de website van de Europese Unie waar u nog meer informatie kunt vinden over de voorwaarden voor inreizen. Ook kunt u daar de lokale coronamaatregelen vinden, zoals bijvoorbeeld de regels over mondkapjes en de openstelling van restaurants, musea en toeristische attracties.

Terugreis naar Nederland

Reist u terug naar Nederland? Check waaraan u moet voldoen bij aankomst in Nederland.

Volg de adviezen op van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

Was regelmatig goed uw handen, snuit uw neus in papier en gooi het papier na het snuiten weg, was uw handen daarna weer goed. Dit geldt ook voor als u hoest en niest. Raadpleeg onmiddellijk een arts als u koorts en luchtwegklachten krijgt.

Gezondheidssituatie

De gezondheidssituatie in Tsjechië is sinds het voorjaar sterk verbeterd. Maar let op: naar Tsjechië reizen kan risico’s met zich meebrengen. Als u wilt checken of er voor Tsjechië bijzonderheden zijn, kijk dan op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering.

Meer informatie over de gezondheidssituatie in Tsjechië kunt u lezen op de website van het Tsjechische ministerie van Gezondheid.

Reischecklist Tsjechië

Blijf op de hoogte van de veiligheidssituatie
 • Download de Reisapp van Buitenlandse Zaken en Douane. Maak Tsjechië favoriet, dan ontvangt u een pushbericht als het reisadvies verandert. Met de app heeft u ook alle contactgegevens van Buitenlandse Zaken en lokale hulpdiensten bij de hand, plus informatie over wat te doen in geval van nood, zoals ziekenhuisopname of verlies van uw paspoort.
 • Volg het ministerie van Buitenlandse Zaken op Twitter via @247BZ.
 • U kunt zich ook gratis registreren bij de ambassade/het consulaat.
Reisdocumenten & visa
 • Als u naar Tsjechië reist, moet u altijd een geldig reisdocument meenemen waarmee u zich kunt identificeren. Dit geldt ook voor meereizende kinderen.
 • Voor Tsjechië is een identiteitskaart voldoende om mee te reizen.
 • Uw identiteitskaart of paspoort moet altijd geldig zijn tijdens uw verblijf.
 • Voor Tsjechië heeft u geen visum nodig. Informatie over algemene reisvoorwaarden kunt u nagaan bij de ambassade van de Tsjechische Republiek in Den Haag.
 • Reist u alleen met minderjarige kinderen? Check dan welke documenten u nodig heeft en neem die mee. Zo voorkomt u lange wachttijden bij grenscontroles. 
 • Check of u met uw Nederlandse rijbewijs een motorvoertuig mag huren en besturen, en of u ook een internationaal rijbewijs nodig heeft.
Reisverzekering
 • Sluit een goede reisverzekering af die de extra kosten dekt van bijvoorbeeld repatriëring en ziekenhuisopname. Uw basiszorgverzekering vergoedt deze kosten niet altijd 100 procent. Denk ook aan wat u van plan bent te gaan doen: voor sommige (extreme) sporten is bijvoorbeeld een extra verzekering nodig.
 • Zet het telefoonnummer van de alarmcentrale van uw reisverzekeraar in uw telefoon.   
Geld en mobiele telefoon
 • Zorg dat u genoeg financiële middelen heeft om onverwachte situaties tijdens uw reis op te vangen (denk aan vertraging).
 • Zorg dat u meerdere betaalmiddelen meeneemt naar Tsjechië. Bijvoorbeeld contant geld én een pinpas of creditcard.
 • Zet het telefoonnummer van uw bank in uw telefoon. U heeft het nodig als u uw bankpas wilt blokkeren in geval van verlies of diefstal.
Gezondheid
Corona maatregelen
 • Bereid uw reis goed voor, en bekijk welke maatregelen er gelden in Tsjechië. Er kunnen in Tsjechië andere maatregelen gelden dan in Nederland. Bijvoorbeeld over het gebruik van mondkapjes, afstand houden of de openstelling van restaurants, musea, attracties et cetera.
Thuisblijvers
 • Maak van thuisblijvers geen spoorzoekers en laat ze weten wat uw reisplannen zijn.
 • Maak goede afspraken met het thuisfront over uw bereikbaarheid.
 • Geef thuisblijvers een kopie van uw reisdocumenten, vaccinatieboekje, creditcard en verzekeringsgegevens. Bewaar deze kopieën zelf ook op een veilige plek online.
 • Geef thuisblijvers ook het IMEI-nummer van uw telefoon: in geval van nood kan uw mobiele provider daarmee uw telefoon terugvinden of blokkeren. De makkelijkste manier om dit nummer te achterhalen: *#06# intoetsen op uw telefoon. Daarna verschijnt het nummer op uw scherm.
 • Zet het nummer van uw contactpersoon in geval van nood als ICE-nummer in uw telefoon. Dan kunnen hulpdiensten zonder uw telefoon te hoeven ontgrendelen, contact opnemen met deze persoon. Lees hoe u een ICE-nummer instelt.
Niet meenemen
 • Neem geen drugs mee naar Tsjechië. In veel landen staan er hoge straffen op het bezit en het gebruik van drugs. Dit geldt ook voor softdrugs.
 • Laat waardevolle spullen (zoals sieraden) zoveel mogelijk thuis.
 • Download de Reisapp van Buitenlandse Zaken en Douane: dan weet u wat u wel en niet mag terug nemen naar Nederland (denk aan souvenirs, namaakartikelen, koralen en dierlijke producten).

Veiligheidsrisico’s

Natuurgeweld

In de Tsjechische wintersportgebieden komen lawines voor. U moet zich houden aan de aanwijzingen van de lokale autoriteiten.

Wat te doen in een noodsituatie

Bent u in Tsjechië en is er een noodsituatie? Laat uw familie/vrienden dan weten hoe het met u gaat. Volg altijd de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten. Als u een georganiseerde reis maakt, houd dan contact met uw reisorganisatie. Heeft u hulp nodig? Neem dan contact op met uw reisverzekeraar of met de ambassade via +31 247 247 247, WhatsApp naar nummer +31 682 387 796 of Twitter via @247BZ.

Verkeer

Luchtverkeer

Lees de laatste informatie over wijzigingen in het luchtverkeer op de website van de International Air Transport Association (IATA) (informatie in het Engels).

Wegverkeer

Meer informatie over de maatregelen over het verkeer naar/uit Tsjechië is te vinden op de website van het Tsjechische Ministerie van Binnenlandse Zaken.

Kijk voor meer informatie over het wegverkeer in Tsjechië bijvoorbeeld op de website van de ANWB.

Alcohol en verkeer

In Tsjechië is rijden met alcohol op in het verkeer verboden. Dit geldt ook voor fietsers.

Tips van de ambassade

Elk land heeft eigen wetten, regels, gebruiken en bijzonderheden. Deze kunnen heel anders zijn dan in Nederland. Hieronder volgt een specifieke tip van onze ambassade voor Tsjechië.

Algemene informatie over de lokale wetten en regels in Tsjechië kunt u lezen op de website van het Tsjechisch ministerie van Binnenlandse Zaken.

Drugs

Drugssmokkel en drugshandel zijn verboden in Tsjechië. De straffen hiervoor zijn vaak hoger dan in Nederland.

Reizen met dieren

Reist u met dieren naar Tsjechië? Check dan welke regels en voorwaarden er gelden.

In geval van nood

Lokale hulpdiensten

Bent u in Tsjechië en heeft u direct hulp nodig? Neem dan contact op met de lokale hulpdiensten:

Algemeen alarmnummer: 112

Politie: 158

Medische hulp bij nood: 155

Brandweer: 150

Andere lokale noodnummers kunt u vinden op de website van het ministerie van Binnenlandse Zaken van Tsjechië.

Contactgegevens ambassade

Nederlandse ambassades en consulaten zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar. Bent u in Nederland, bel dan het nummer +31 247 247 247, WhatsApp naar nummer +31 682 387 796 of Twitter via @247BZ. Bent u in het buitenland en heeft u een lokaal telefoonnummer, bel dan het lokale nummer van de ambassade of het consulaat. U betaalt dan het lokale tarief.

Nederlandse ambassade in Praag

Meer informatie over de Nederlandse ambassade in Praag.

Wat de ambassade voor u kan doen

Lees wat de ambassade wel/niet voor u kan doen.

Wat u zelf kunt doen

Lees wat u zelf kunt doen in een noodsituatie, zoals een arrestatie of ziekenhuisopname.

Registreren

U kunt zich ook gratis registreren bij de ambassade.

Lees meer over Tsjechië op nederlandwereldwijd.nl

Veel gestelde vragen over COVID-19 in Tsjechië

Er zijn in Tsjechië enorm veel vragen over het COVID-19 virus hieronder proberen we de belangrijkste vragen te beantwoorden:

⛱️ Kan ik een vakantie boeken naar Tsjechië?

Door coronavirus was op vakantie naar Tsjechië in 2022 lange tijd niet mogeilijk. Om te weten of op vakantie naar Tsjechië mogelijk is moet u kijken naar het reisadvies.

Klik door naar Vakantieadvies Tsjechië en bekijk ook de organisaties die deze ‘corona vakanties’ organiseren met de juiste maatregelen.

🗺️ Hoeveel besmettingen met coronavirus zijn er geteld in Tsjechië

Op onze coronavirus kaart kunt u precies zien hoeveel besmettingen er zijn met coronavirus in Tsjechië:

Klik hier voor Tsjechië

🤧 Waar kan ik me laten testen op corona in Tsjechië?

Wanneer je wilt reizen naar Tsjechië heb je een negatieve coronatest nodig. Als je gaat vliegen, is een PCR COVID-19test nodig. Ook heb je een bewijst nodig van de negatieve corona testuitslag. Dit is in de vorm van een reisdocument ondertekend door een arts. Bekijk ons overzicht met testlocaties voor een COVID-19 PCR Test Tsjechië + reisverklaring. Dit overzicht bevat 2500+ coronatest straten door het hele land!

🧴 Hoe kan ik me beschermen tegen coronavirus in Tsjechië

Het belangrijkste om een corona besmetting te voorkomen is om je handen te wassen volgens de richtlijnen van de World Health Organization

Andere maatregelen die je kunt nemen tegen het coronavirus zijn:

 • Schud geen handen
 • Niezen en hoesten enkel in de binnenkant van je elleboog
 • Blijf binnen huis en werk vanuit huis als dit mogelijk is
 • Maak enkel gebruik van papieren zakdoekjes en gooi deze na gebruik weg
 • Ga je naar buiten? Behoud dan minimaal 150 cm afstand van elkaar
 • Ben je ziek blijf thuis!

Laat hieronder uw mening weten

Corona-teller.nl heeft geen verstandhouding met overheidsinstanties als GGD, RIVM of andere teststraten genoemd in artikelen en links. Dit is een ongebonden website met een eigen redactie