KAART Bulgarije Coronavirus: Aantal besmettingen, doden en vakantie Nieuws

Op het moment van publiceren (28-01-2022) zijn er in Bulgarije, 923,466 inwoners positief getest op het coronavirus. Dit zijn onbekend aantal meer dan gisteren. 520 corona patiënten zijn in kritische toestand. Er zijn ook 33,017 overleden in Bulgarije aan het coronavirus (covid-19). Gelukkig zijn er ook al 663,168 patiënten hersteld van corona. Corona cijfers worden ververst op 29 januari

Statistieken corona aantal besmettingen in Bulgarije 28 januari:

Land Bulgarije
Positief getest 923,466
Aantal Doden 33,017
Hersteld 663,168
Actieve gevallen 227,281
Kritische toestand 520
*Deze cijfers zijn vanaf 15 Februari 2020 tot en met 28 januari 2022

Kaart corona virus in Bulgarije vandaag

Opzoek naar een landkaart van Bulgarije? Corona Teller bied hieronder actuele plattegronden aan van Bulgarije, met daarop mooie vakantie bestemmingen in Bulgarije, nationaal nieuws en meer!

Realtime Coronavirus Kaart Bulgarije oranje zones

U vind hieronder een overzicht van de aantallen corona besmettingen, doden en departementen in Bulgarije:

Kaart departementen Bulgarije

Landkaart Bulgarije aantal inwoners besmet, Coronavirus Doden aantallen, Reisadvies Bulgarije en overzicht

Vakantie naar Bulgarije mogelijk?

Op vakantie naar Bulgarije coronavirus

Door de epidemie van corona was op vakantie gaan naar Bulgarije geen mogelijkheid. Inmiddels zijn de maatregelen in Bulgarije versoepeld. En is vakantie in 2022 ondanks het coronavirus in een hoop landen weer mogelijk. Let wel op de corona maatregelen in Bulgarije. Wees daarom goed op de hoogte voor u op vakantie gaat naar Bulgarije of een ander land.

Reisadvies Bulgarije | Ministerie van Buitenlandse Zaken

Laatst gewijzigd op: 18-01-2022 | Nog steeds geldig op: 28-01-2022

Bulgarije heeft Nederland op de rode lijst geplaatst. Vanaf 19 januari 2022 hoeven kinderen van 12 tot en met 17 jaar oud geen 2G-coronabewijs meer te laten zien om Bulgarije in te reizen. Zij moeten wel een negatief PCR-testresultaat kunnen laten zien (niet ouder dan 72 uur bij aankomst). Voor reizigers vanaf 18 jaar blijft gelden: u mag Bulgarije alleen inreizen als u zowel een negatieve PCR-test (niet ouder dan 72 uur voor aankomst) als een 2G-bewijs (gevaccineerd of genezen van COVID-19) heeft. Als u alleen een 2G-coronabewijs of een negatieve PCR-test heeft, dan moet u 10 dagen verplicht in quarantaine. 72 uur na aankomst in Bulgarije kunt u opnieuw een PCR-test laten doen. De Nederlandse kleurcode voor Bulgarije is geel. Lees in de rubriek Coronavirus wat dit voor u betekent.

Kaart bij reisadvies Bulgarije

Coronavirus

Reizen met uw Coronabewijs in de CoronaCheck-app

U kunt de CoronaCheck-app (het digitale coronabewijs – DCC) gebruiken. Met deze app maakt u een QR-code aan om te reizen naar andere landen van de Europese Unie (EU) en Schengen. U maakt de QR-code aan door een vaccinatiebewijs, testbewijs of herstelbewijs toe te voegen in de CoronaCheck-app. De scans in Bulgarije werken niet altijd goed. Dus zorg ervoor dat u altijd ook een papieren versie van uw coronabewijs meeneemt.

Soms is uw coronabewijs niet voldoende. Een land kan om meer documenten vragen. Lees het reisadvies voor u vertrekt. Hier vindt u de voorwaarden en uitzonderingen. Lees meer informatie over het coronabewijs op Rijksoverheid.nl.

Inreisbeperkingen

Door het hoge aantal corona besmettingen met de omikronvariant in Nederland heeft de Bulgaarse overheid Nederland op de rode lijst gezet. Dat betekent dat reizigers uit Nederland vanaf 7 januari 2022  Bulgarije alleen in mogen reizen met een negatieve PCR-test (niet ouder dan 72 uur voor aankomst) samen met een 2G-bewijs dat u (volledig) gevaccineerd bent of een herstelbewijs heeft. U geldt als volledig gevaccineerd als u gevaccineerd bent met 2 doses. Van het Janssen-vaccin is 1 dosis voldoende. In beide gevallen moet de laatste dosis minimaal 14 dagen geleden zijn. Het herstelbewijs mag minimaal 11 en maximaal 180 dagen oud zijn.

Heeft u alleen een 2G-coronabewijs of een negatieve PCR-test, dan moet u 10 dagen verplicht in quarantaine. U kunt 72 uur na binnenkomst een PCR-test laten doen. Als die uitslag negatief is dan kunt u uit quarantaine na registratie van het resultaat in Bulgaarse National Information System for Combating COVID-19 door het RZI (Regional Health Inspectorate) te mailen. Instructie over de procedure ontvangt de reiziger bij aankomst in Bulgarije.  

Kinderen van 12 tot en met 17 jaar oud hebben geen 2G-coronabewijs nodig om Bulgarije in te reizen. Zij moeten wel een negatief PCR-testresultaat kunnen laten zien (niet ouder dan 72 uur bij aankomst). Kinderen t/m 11 jaar oud zijn uitgezonderd en hoeven geen coronabewijs te laten zien (geen PCR-test en geen 2G-coronabewijs).

Uitgezonderd van deze inreisbeperkingen zijn:
 • Kinderen tot en met 11 jaar oud
 • Buschauffeurs en stewards van internationaal personenvervoer
 • Chauffeurs van goederenvervoer
 • Bemanning van schepen
 • Bemanning van passagiersvliegtuigen
 • Grenswerkers
 • Reizigers in transit door Bulgarije

Bulgaarse staatsburgers en personen met de status van permanent, langdurig of langdurig verblijf in Bulgarije en hun gezinsleden die geen van de bovenstaande documenten kunnen overleggen, worden toegelaten in Bulgarije en moeten verplicht in quarantaine voor 10 dagen. Personen die één van deze documenten kunnen laten zien, moet ook in quarantaine van 10 dagen. De quarantaine stopt dan na het laten zien van een negatieve PCR-test die niet eerder dan 72 uur na aankomst in het land is gedaan.

Coronamaatregelen in Bulgarije

In heel Bulgarije geldt een epidemic emergency situation. De meest recente informatie vindt u op de website van het Bulgaarse ministerie van Gezondheid (informatie in het Bulgaars). Ook kunt u zich informeren via de website van het Bulgaarse ministerie van Buitenlandse Zaken en de Engelstalige nieuwssites Novinite en The Sofia Globe.

Bekijk welke maatregelen er gelden in Bulgarije. Over het algemeen geldt de regel om 1,5 meter afstand te houden. Het dragen van mondkapjes is verplicht in openbare ruimtes, openbaar vervoer en ook buiten in drukke omgevingen.

Ook kan bij (binnen)activiteiten in publieke ruimtes, waaronder horeca, grote winkels en evenementen, een “green certificate” worden gevraagd. Dit is een bewijs van vaccinatie, negatieve test of doorgemaakte covidbesmetting (voor de eisen van dit document zie onder ‘inreisbeperkingen’).

Klachten of symptomen?

Meld u bij de lokale gezondheidsautoriteiten als u klachten of symptomen heeft die lijken op het coronavirus. Zorg dat u zich laat testen en vermijd contact met anderen, totdat u de testuitslag heeft. Als de testuitslag positief is, volg dan altijd de adviezen op van de lokale gezondheidsautoriteiten. Dit betekent ook dat u verplicht kunt worden in quarantaine te gaan, uw reisgenoten en/of familieleden moeten misschien ook verplicht in quarantaine. Neem altijd contact op met de GGD in uw woonplaats in Nederland als u positief getest bent.

Ga naar de website van de Europese Unie waar u meer informatie kunt vinden over de voorwaarden voor inreizen. Ook kunt u daar de lokale coronamaatregelen vinden, zoals bijvoorbeeld de regels over mondkapjes en over de openstelling van restaurants, musea en toeristische attracties.

Testlocaties in Bulgarije

Zie voor meer informatie over de testlocaties in Bulgarije de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken (informatie in het Engels).

Terugreis naar Nederland

Reist u terug naar Nederland? Check waaraan u moet voldoen bij aankomst in Nederland.

Volg de adviezen op van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

Was regelmatig goed uw handen, snuit uw neus in papier en gooi het papier na het snuiten weg, was uw handen daarna weer goed. Dit geldt ook voor als u hoest en niest. Raadpleeg onmiddellijk een arts als u koorts en luchtwegklachten krijgt.

Gezondheidssituatie

Op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering vindt u informatie over actuele epidemieën, aanbevolen vaccinaties en maatregelen om malaria en andere infectieziekten in Bulgarije te voorkomen. Neem voor meer informatie contact op met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.

Reischecklist Bulgarije

Blijf op de hoogte van de veiligheidssituatie
 • Download de Reisapp van Buitenlandse Zaken en Douane. Maak Bulgarije favoriet, dan ontvangt u een pushbericht als het reisadvies verandert. Met de app heeft u ook alle contactgegevens van Buitenlandse Zaken en lokale hulpdiensten bij de hand, plus informatie over wat te doen in geval van nood, zoals ziekenhuisopname of verlies van uw paspoort.
 • Volg het ministerie van Buitenlandse Zaken op Twitter via @247BZ.
 • U kunt zich ook gratis registreren bij de ambassade.
Reisdocumenten & visa
 • Als u naar het buitenland reist, moet u altijd een geldig reisdocument meenemen waarmee u zich kunt identificeren (paspoort of ID-kaart). Dit geldt ook voor meereizende kinderen.
 • Voor Bulgarije is een identiteitskaart voldoende om mee te reizen.
 • Uw identiteitskaart of paspoort moet altijd geldig zijn tijdens uw verblijf.
 • Voor Bulgarije heeft u geen visum nodig.
 • Reist u alleen met minderjarige kinderen? Check dan welke documenten u nodig heeft en neem die mee. Zo voorkomt u lange wachttijden bij grenscontroles. Let op: elk kind heeft ook een eigen identiteitsbewijs nodig.
 • Check of u met uw Nederlandse rijbewijs een motorvoertuig mag huren en besturen, en of u ook een internationaal rijbewijs nodig heeft.
Reizen naar Turkije via Bulgarije

Reist u via Bulgarije naar Turkije, houdt u er dan rekening mee dat u niet toegelaten wordt tot Turkije wanneer uw paspoort bij aankomst aan de Turkse grens korter dan 6 maanden geldig is. U moet dan terugreizen naar Bulgarije (Sofia) om daar een nieuw reisdocument aan te vragen. Dit duurt minimaal 3 werkdagen en u moet tijdens uw aanvraag in Bulgarije verblijven. De kosten hiervan zijn voor eigen rekening.

Controleer altijd vóór uw vertrek naar Turkije de geldigheidsduur van het reisdocument. Uw paspoort of identiteitskaart moeten nog minimaal 6 maanden geldig zijn bij aankomst in Turkije.

Reisverzekering
 • Sluit een goede reisverzekering af die de extra kosten dekt van bijvoorbeeld repatriëring en ziekenhuisopname. Uw basiszorgverzekering vergoedt deze kosten niet altijd 100 procent.
 • Denk ook aan wat u van plan bent te gaan doen: voor sommige (extreme) sporten is bijvoorbeeld een extra verzekering nodig.
 • Zet het telefoonnummer van de alarmcentrale van uw reisverzekeraar in uw telefoon.
Geld en mobiele telefoon
 • Zorg dat u genoeg financiële middelen heeft om onverwachte situaties tijdens uw reis op te vangen (denk aan vertraging).
 • Zorg dat u meerdere betaalmiddelen meeneemt naar Bulgarije. Bijvoorbeeld contant geld én een pinpas of creditcard.
 • Zet het telefoonnummer van uw bank in uw telefoon. U heeft het nodig als u uw bankpas wilt blokkeren in geval van verlies of diefstal.
Gezondheid
Thuisblijvers
 • Maak van thuisblijvers geen spoorzoekers en laat ze weten wat uw reisplannen zijn.
 • Maak goede afspraken met het thuisfront over uw bereikbaarheid.
 • Geef thuisblijvers een kopie van uw reisdocumenten, vaccinatieboekje, creditcard en verzekeringsgegevens. Bewaar deze kopieën zelf ook op een veilige plek online.
 • Geef thuisblijvers ook het IMEI nummer van uw telefoon: in geval van nood kan uw mobiele provider daarmee uw telefoon terugvinden of blokkeren. De makkelijkste manier om dit nummer te achterhalen: *#06# intoetsen op uw telefoon. Daarna verschijnt het nummer op uw scherm.
 • Zet het nummer van uw contactpersoon in geval van nood als ICE-nummer in uw telefoon. Dan kunnen hulpdiensten zonder uw telefoon te hoeven ontgrendelen, contact opnemen met deze persoon. Lees hoe u een ICE-nummer instelt.
Niet meenemen
 • Neem geen drugs mee naar Bulgarije. Er staan hoge straffen op het bezit en het gebruik van drugs. Dit geldt ook voor softdrugs.
 • Laat waardevolle spullen (zoals sieraden) zoveel mogelijk thuis.
 • Download de Reisapp van Buitenlandse Zaken en Douane: dan weet u wat u wel en niet mag terug nemen naar Nederland (denk aan souvenirs, namaakartikelen, koralen en dierlijke producten).

Veiligheidsrisico’s

Criminaliteit

In Bulgarije vindt veel autodiefstal plaats. Vooral in de nacht vinden overvallen plaats. Bijvoorbeeld door personen die zich voordoen als verkeerspolitie. Ook komen er nog steeds gevallen voor van afpersing aan de grens of bij doorreis.

Krijgt u te maken met corruptie of afpersing door Bulgaarse beambten? Dan kunt dit melden bij de anti-corruptie hotline van het Bulgaars ministerie van Binnenlandse Zaken. Deze is te bereiken via telefoonnummer +359 2 982 2222. Aanvullende informatie over hoe om te gaan met corruptie bij de grensovergang is te vinden op de website van de Bulgaarse douane.

Bij twijfel, onderteken geen documenten in het Bulgaars die u door de politie worden gegeven. Vraag dan altijd om een tolk.

Wat te doen in een noodsituatie

Bent u in Bulgarije en is er een noodsituatie? Laat uw familie/vrienden dan weten hoe het met u gaat. Volg altijd de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten. Als u een georganiseerde reis maakt, houd dan contact met uw reisorganisatie. Heeft u hulp nodig? Neem dan contact op met uw reisverzekeraar of met de ambassade via +31 247 247 247, WhatsApp naar nummer +31 6 823 877 96 of Twitter via @247BZ.

Verkeer

Wegverkeer

U kunt met de auto door Bulgarije reizen. Maar dat is niet helemaal zonder risico. Rijd zo min mogelijk na zonsondergang. Ook is het niet verstandig om te overnachten in de auto. Een geldig tolvignet is verplicht. Houd in de zomerperiode rekening met drukte op Bulgaarse wegen en bij grensovergangen. Kijk voor meer informatie over de verkeersveiligheid in Bulgarije op de website van de ANWB.

Tips van de ambassade

Drugssmokkel en drugshandel zijn verboden in Bulgarije. De straffen hiervoor zijn vaak veel hoger dan in Nederland.

Bent u van plan met geld of andere waardevolle zaken in of door Bulgarije te reizen? Neem vooraf de regels door rondom douaneaangiften, om eventuele boetes en inbeslagname aan de Bulgaarse grens te voorkomen. De regels vindt u op de website van de Bulgaarse douane.

In geval van nood

Lokale hulpdiensten

Bent u in Bulgarije en heeft u direct hulp nodig? Bel het alarmnummer 112.

Contactgegevens ambassade?

Nederlandse ambassades en consulaten zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar. Bent u in Nederland, bel dan het nummer +31 247 247 247, WhatsApp naar nummer +31 6 823 877 96 of Twitter via @247BZ. Bent u in het buitenland en heeft u een lokaal telefoonnummer, bel dan het lokale nummer van de ambassade of het consulaat. U betaalt dan het lokale tarief.

Nederlandse ambassade in Sofia

Kijk voor meer informatie over de Nederlandse ambassade in Sofia.

Wat de ambassade voor u kan doen

Lees wat de ambassade wel/niet voor u kan doen.

Wat u zelf kunt doen

Kijk wat u zelf kunt doen in een noodsituatie, zoals een arrestatie of ziekenhuisopname.

Registreren

U kunt zich ook gratis registreren bij de ambassade.

Lees meer over Bulgarije op nederlandwereldwijd.nl

FAQ over coronavirus in Bulgarije

Wij merken dat er veel vragen zijn over het corona hieronder beantwoorden we enkele vragen:

🌴 Kan ik een vakantie boeken naar Bulgarije?

Door COVID-19 was op vakantie naar Bulgarije in 2022 lange tijd niet mogeilijk. Om te weten of op vakantie naar Bulgarije mogelijk is moet u kijken naar het reisadvies.

Bekijk Vakantieadvies Bulgarije en bekijk ook direct organisaties die deze vakanties tijdens corona organiseren volgens de rivm richtlijnen.

🗺️ Hoeveel besmettingen met corona zijn er gemeld in Bulgarije

Op onze coronavirus kaart kunt u exact zien hoeveel besmettingen er zijn met coronavirus Bulgarije:

Bekijk COVID-19 kaart Bulgarije

😪 Waar kan ik me laten testen op covid-19 in Bulgarije?

Als je wilt reizen naar Bulgarije heb je een negatief COVID-19 testresultaat nodig. Als je gaat vliegen, is een PCR coronatest nodig. Ook heb je een bewijst nodig van de negatieve COVID-19 testuitslag. Dit is in de vorm van een reisdocument ondertekend door een geregistreerde arts. Bekijk ons overzicht met testlocaties voor een Corona PCR Test Bulgarije inclusief reisdocument. Ons overzicht benoemd meer dan 80+ pcr en sneltestlocaties door het hele land!

🧼 Hoe bescherm ik me tegen coronavirus in Bulgarije

Het belangrijkste om een corona besmetting te voorkomen is om je handen te wassen volgens de richtlijnen van de World Health Organization

Andere maatregelen die je kunt nemen tegen corona zijn:

 • Schud geen handen
 • Niezen en hoesten doe je enkel in de binnenzijde van je elleboog
 • Blijf zoveel mogelijk thuis; werk uit huis als dit mogelijk is
 • Gebruik papieren zakdoekjes en gooi deze zo snel mogelijk weg na gebruik
 • Ben je buiten? Houd dan 150 centimeter (twee armlengtes) afstand van elkaar
 • Blijf helemaal thuis als je één van de volgende klachten hebt: verhoging tot 38 graden C, loopneus, neusverkoudheid, lichte hoest of keelpijn

Laat hieronder uw mening weten

Corona-teller.nl heeft geen verstandhouding met overheidsinstanties als GGD, RIVM of andere teststraten genoemd in artikelen en links. Dit is een ongebonden website met een eigen redactie