2G en 3G coronabewijs voor winkels en contactberoepen

In Duitsland en Oostenrijk geld al een 2G regel en in de Nederlandse politiek wordt er ook al een tijdje heftig over gediscussieerd. Gaan ook wij de 2G regel invoeren, of blijven we bij 3G?! Ontdek de verschillen tussen 2G en 3G, en wat de gevolgen kunnen zijn voor jou. 

Update 1 december 2021: Hugo de Jonge tweet dat het wetsvoorstel akkoord is. Dit maakt coronatoegangsbewijzen controleren mogelijk in winkels, contactberoepen en andere dienstverlening. Hiermee hoopt het kabinet zoveel mogelijk open te kunnen houden voor gevaccineerde inwoners.

3G regel

DigiD coronatest uitslag

Om te beginnen is het goed om te kijken waar we nu staan. Op dit moment hanteren we de 3G Regel in Nederland. Dat betekent dat je een coronabewijs kan krijgen als je gevaccineerd, hersteld of getest bent. 

 • Vaccinatiebewijs – Je hebt recht op een vaccinatiebewijs 14 dagen na je tweede prik van.AstraZeneca, Moderna of Pfizer, of 28 dagen na een prik van Janssen. Deze gegevens worden door de GGD automatisch aan jouw DigiD toegevoegd, zodat je je corona bewijs op kan halen In de CoronaCheck-app.
 • Herstelbewijs – Als je minstens 11 dagen geleden en maximaal 180 dagen geleden positief getest bent op corona door het GGD, dan heb je recht op een herstelbewijs en daarmee ook het coronabewijs. Ook deze wordt automatisch. geüpload naar je DigiD, zodat je jouw bewijs op kan halen In de CoronaCheck-app. Dit herstelbewijs is maximaal 180 dagen geldig, maar de overheid overweegt om dit uit te breiden naar 365 dagen. Hier is echter nog geen besluit over genomen.
 • Coronatest  – Als je geen vaccin wil, of geen corona hebt gehad, dan kun je jezelf gratis laten testen op het coronavirus bij de GGD. Je krijgt de uitslag binnen twee uur na de test. Je moet de test doen 24 uur voor het bezoeken van een locatie waar een corona toegangsbewijs verplicht is. De uitslag is 24 uur geldig. Houd er rekening mee dat de GGD het soms heel druk heeft en je niet direct terecht kunt.

Coronabewijs 

Als je aan de 3G regels voldoet, kun je dus zoals gezegd een coronabewijs of QR code ophalen In de CoronaCheck-app. Dit coronabewijs heb je tegenwoordig nodig bij de toegang tot heel veel plekken in Nederland. Dit geldt voor Iedereen die 13 jaar of ouder is. Momenteel geldt 3G voor de volgende plekken:

coronacheck app controleren
 • In de horeca, zowel binnen als buiten.
 • In casino’s.
 • Bij grote evenementen, zoals festivals, optredens en feesten.
 • Op beurzen en congressen.
 • Als publiek bij in professionele sportwedstrijd of amateurwedstrijden vanaf 18 jaar.
 • Bij binnensporten en in sportkantines vanaf 18 jaar.
 • In de bioscoop, het theater, de concertzaal, maar ook bij musea en monumenten.
 • Bij kunst- en cultuuruitingen zoals muziekles, zang, dans en toneel.

Het corona toegangsbewijs is nog niet verplicht op de volgende plekken:

 • Bij het afhalen van eten.
 • Op luchthavens.
 • In zorgvoorzieningen zoals ziekenhuizen en verzorgingstehuizen, maar ook bij dagbesteding, buurt- en wijkcentra.
 • In internationale treinen.
 • In hotels, campings en vakantieparken. 

2G regel

2G is de regeling waarbij in tegenstelling tot 3 opties om een corona toegangsbewijs te krijgen, er nog maar sprake is van twee opties. Je kunt bij 2G alleen nog maar kiezen uit het vaccinatiebewijs of het herstelbewijs. Een coronatest is dus niet meer voldoende om het bewijs te krijgen.

vaccinatiegraad

Waarom 2G

De reden om over te stappen op een 2G-regeling is om te zorgen dat mensen die ongevaccineerd zijn minder kans krijgen op het krijgen van corona. Gebleken is namelijk dat het grootste aantal ziekenhuisopnames ligt in de groep van mensen die ongevaccineerd zijn. Om te zorgen dat deze groep kleiner wordt en mensen dus minder kans hebben op ernstige complicaties, is het belangrijk dat deze mensen niet in aanraking komen met anderen mensen die corona hebben.

2G regel is omstreden

Het invoeren van de 2G regeling is omstreden omdat mensen die niet gevaccineerd zijn, het gevoel hebben dat ze hierdoor gediscrimineerd worden. Ze hebben het gevoel dat deze regels hun vrijheid beperken. Enerzijds is het waar dat hun vrijheid beperkt wordt, maar de reden waarom, is niet om deze groep te pesten. Het is bedoeld om de overbelaste zorg te ontzien en om te zorgen dat de groep ongevaccineerde niet ernstig ziek wordt of zelfs overlijdt. 

Laat hieronder uw mening weten

Corona-teller.nl heeft geen verstandhouding met overheidsinstanties als GGD, RIVM of andere teststraten genoemd in artikelen en links. Dit is een ongebonden website met een eigen redactie