Persconferentie 25 Januari 2022

Kijk live de persconferentie van 25-1-2022. Via de NOS video livestream en onze live samenvatting van de persconferentie.

Persconferentie 25 Januari terugkijken

Kijk live naar persconferentie Rutte en Kuipers
18.580 nu aan het kijken – net begonnen met streamen

Vragen over de persconferentie?💬 Praat live mee

Samenvatting persconferentie 25 Januari

Voor de meeste recente versie klik hier of druk ctrl+f5

Nieuw tijdperk voor corona

Ernst Kuipers begint met te vertellen dat we van ver zijn gekomen. Van de eerste golf besmettingen, de eerste ziekenhuisopnames, de lockdowns en de eerste coronavaccinaties. Nu is er opnieuw een belangrijk moment voor de coronapandemie.

Versoepelen

Het kabinet gaat opnieuw versoepelen. Erkend wordt, dat dit opnieuw risico’s met zich meebrengt. Tijdens de vorige persconferentie waren er al een aantal versoepelingen voor sport en onderwijs. Hierbij werd een stijging in het aantal besmettingen verwacht. Deze stijging is ook zeker gaande. Waarbij we 10 dagen geleden nog rond de 30.000 besmettingen zaten. Zitten we inmiddels op meer dan het dubbele.

‘Besmettingen zijn het grootste probleem’

Aantal mensen in quarantaine stijgt snel

Minister kuipers gaat verder hierover aan de hand van een presentatie. Hoge besmettingsaantallen vormen namelijk een groot probleem voor de samenleving.

Er zijn met de huidige rond de 65.000 besmettingen per dag. Meer dan 455.000 mensen in quarantaine. En dat worden er dagelijks alleen maar meer. Dit gaat ervoor zorgen dat steeds meer bedrijven, maar ook de zorg tekort komen aan personeel. Wat resulteert in bedrijven die dicht moeten door tekorten. Maar ook meer druk op de zorg doordat een deel van het personeel in quarantaine zit.

Basisregels en vaccinatie blijven belangrijk

Hoewel we inmiddels voornamelijk te maken hebben met de milde Omikronvariant. Blijft vaccinatie belangrijk, dit kun je goed zien aan de verdeling in ziekenhuizen. Hoewel in Nederland de meeste mensen zijn gevaccineerd zie je in ziekenhuizen, voornamelijk ongevaccineerden. Mensen met een boostervaccinatie komen nog minder voor. Vaccinatie en boosterprikken, blijft dus belangrijk om te voorkomen dat je in het ziekenhuis beland na een coronabesmetting.

vaccinatie blijft belangrijk

Ook de basisregels voor corona blijven belangrijk, zeker in tijden van Omikron:

  • Handen regelmatig wassen
  • Goed ventileren
  • Anderhalve meter afstand
  • En Testen bij klachten

Alles open tot 22:00 uur

Mark Rutte begin met het benoemen van het OMT-advies. Het OMT adviseert namelijk om de samenleving vrijwel volledig te openen. Met een maximale sluitingstijd van 20:00 uur.

Het kabinet wil nog een stap verder gaan door alles te openen tot 22:00 uur. Met zo min mogelijk uitzonderingen en verschillen. De protesten, acties en emoties van afgelopen weken hebben het kabinet ertoe doen besluiten. Dat er goed moet worden gekeken naar het opzoeken van de grenzen wat mogelijk is. Zodat de samenleving weer zoveel mogelijk open kan gaan.

We nemen een risico

Het moet duidelijk zijn dat het kabinet een risico neemt door alles zo snel te openen. Het kan zijn dat binnen enkele weken alles weer dicht moet. Minister Rutte benoemd dit om te voorkomen dat ze later worden beticht van “jojobeleid”. We nemen een overduidelijk risico met het versoepelen van zoveel maatregelen in een korte tijd.

Wat kan er vanaf morgen 26 Januari?

Tussen 5:00 uur ’s morgens en 22:00 uur in de avond kan bijna alles open. Dus ook: Cafés, Restaurants, Theaters, Bioscopen, Sportscholen, Pretparken, Dierentuinen, Winkels en Casino’s. In doorstroomlocaties geldt wel maximaal één bezoeker per 5 vierkante meter. Binnen draagt iedereen een mondkapje.

Sportcompetities ook weer mogelijk

Buiten en binnen geldt de anderhalve meter afstand. Binnen is een zitplaats verplicht, ga je naar de WC of wat te drinken halen? Dan moet je een mondkapje opdoen.

Coronatoegangsbewijs verplicht

Voor de Horeca, Evenementen en Cultuursector is een coronatoegangsbewijs verplicht vanaf 13 jaar. Bij Amateursport en uitoefening van kunst en cultuur is de QR-code verplicht vanaf 18 jaar. Je moet dus met de CoronaCheck-app kunnen aantonen dat je recent hersteld bent van corona, binnen 24 uur negatief getest bent of volledig gevaccineerd.

Maximaal 1250 bezoekers per zaal

Voor grote theatherzalen en sportevenementen geldt een maximale capaciteit van één derde. Nooit meer dan 1250 bezoekers per zaal.

Voor beurzen en andere locaties waar mensen door elkaar lopen geldt. Maximaal één bezoeker per 5 vierkante meter. Ook een maximum van 1250 bezoekers.

Voor voetbalstadions geldt een vaste zitplaats en anderhalve meter afstand. Hiermee kunnen ook stadions slechts voor één derde gevuld zijn.

Aangepaste quarantaineregels Primair, Voorgezet onderwijs en BSO

Bij 3 besmette leerlingen geldt nu dat heel de klas in quarantaine moet. Wat resulteert in veel lege klassen en soms hele scholen die enkele dagen dicht zijn. Daarom veranderen de quarantaineregels voor basisscholen, middelbare scholen en buitenschoolse opvang. Alleen kinderen die klachten hebben of positief testen thuis moeten blijven. Dat betekend voor het onderwijs, regelmatig blijven zelftesten en voldoende ventileren.

Over 3 weken nieuwe persconferentie

Het kabinet plant een nieuw wegmoment in over 3 weken. Dat is op 15 Februari 2022, mogelijk ook een nieuwe persconferentie uitzending. Rutte ligt toe dat het kan zijn dat er weer nieuwe maatregelen komen. Het is namelijk zeker dat het aantal besmettingen over 3 weken nog veel hoger ligt. Wat dit gaat doen voor de druk op de zorg en samenleving is een gok. Dat weten we simpelweg nog niet.

Alle informatie hieronder genoemd is geplaatst voor 19 uur

Nieuwe maatregelen vanaf Woensdag

Het is tijd om nieuwe maatregelen te versoepelen. Dat is althans de mening van het kabinet. Het zal vanavond tijdens de persconferentie bekend worden gemaakt. Vanaf morgen is er meer mogelijk. Zo mag de culturele sector, waaronder restaurants en cafés, onder bijzondere omstandigheden opereren. Ook kunnen activiteiten onder strikte richtlijnen worden herschikt. Het formele besluit wordt vandaag genomen, hoewel gisteren al veel informatie is uitgelekt. Rutte zei vorige week overigens dat hij verheugd was over de vrijheid om normen te doorbreken.

OMT geeft ruimte voor versoepelingen van de maatregelen

Voor het eerst werden de richtlijnen van het Outbreak Management Team (OMT) in hun geheel openbaar gemaakt, in plaats van uitgelekt. Het deskundigenpanel adviseerde het kabinet om de horeca en cultuur om 20.00 uur te sluiten, maar de regering gaat nog een stap verder. Het sluitingstijd wordt waarschijnlijk 22.00 uur. Het OMT stelt ook voor om toeschouwers toe te laten tijdens sportevenementen.

Nieuwe quarantaineregels

Quarantainemaatregelen zijn ook belangrijk. Duizenden lessen worden echt thuis gegeven. Als in één klas drie of meer besmettingen worden geconstateerd, is dat de bedoeling. Het OMT beweert daarentegen dat kinderen onder de 12 jaar niet meer hoeven te worden geïsoleerd als ze geen symptomen vertonen. Als ze in contact zijn gekomen met iemand die besmet is met het virus, moeten ze dagelijks een zelftest doen. Als dit niet uitvoerbaar is, kan quarantaine worden aanbevolen door de Gemeentelijke Gezondheidsdienst of een arts.

Hoog aantal besmettingen zorgt voor veel problemen

Omdat het aantal ziekten gestaag toeneemt, staan de regels voor quarantaine volop in de belangstelling. Sectoren krijgen te maken met problemen als te veel mensen thuis moeten blijven vanwege besmetting of nauw contact met iemand die getroffen is. VNO-NCW en MKB-Nederland, twee werkgeversorganisaties, pleiten voor een versoepeling van de arbeidswetgeving en waarschuwen dat “half Nederland straks zonder klachten op de bank thuis zit”. De toegenomen hoeveelheid zieken zorgt ook op de teststraat voor problemen. Het overkoepelend orgaan verklaarde gisteren dat de GGD’s niet meer personen kunnen testen dan ze nu doen.

Hoe laat is de persconferentie 25 Januari?

Persconferentie van 25 Januari 2022 begint om 19:00 tot 20:30.

Waarom worden de coronamaatregelen versoepeld?

Het aantal besmettingen in Nederland stijgt hard door met meer dan 64.000 besmettingen per dag. Aangezien Omikron veel milder is belanden er minder mensen in het ziekenhuis. Hierdoor is de druk op de zorg lager dan voorheen. Zo is er voldoende ruimte om de maatregelen te versoepelen.

Zo kunnen bijvoorbeeld Horeca, Bioscopen, Pretparken en zelfs evenementen binnenkort open. Welke coronaregels en openingstijden er gaan gelden hoor je vanavond.

Coronacijfers 25 Januari

Nederland: Besmettingen, Ziekenhuisopnames, Doden en vaccinatie cijfers vandaag (25-01-2022)

Sinds begin corona pandemie

Positief getest3.672.493
Ziekenhuis opnames90.918
IC opnames16.809
Aantal Doden21.219
Deze coronacijfers in Nederland zijn vanaf 15 Februari 2020

Vorige persconferentie kijken

Laat hieronder uw mening weten

Corona-teller.nl heeft geen verstandhouding met overheidsinstanties als GGD, RIVM of andere teststraten genoemd in artikelen en links. Dit is een ongebonden website met een eigen redactie