Kroegen open vanaf woensdag, actuele maatregelen 2022

Na twee maanden mogen nu de kroegen toch weer open van 5:00 tot 22:00 uur. Vanaf het moment dat eind november bekend werd dat er een nieuwe coronavariant werd ontdekt maakte de overheid zich in grote mate zorgen over het verwachte aantal besmettingen en ziekenhuisopnames.

Omdat Omikron veel sneller verspreid dan andere varianten werd gevreesd voor veel meer ziekenhuisopnames, iets waar in Nederland weinig ruimte voor is. In tegenstelling tot veel andere Europese landen koos Nederland voor het sluiten van de winkels en horeca.

Kroegen zwaar getroffen, overzicht maatregelen

Sinds de komst van corona naar Nederland in januari van 2020 zijn sommige sectoren harder getroffen dan anderen. De Horeca en cultuursector zijn de sectoren die het zonder twijfel het hardst te verduren hebben gehad en het vaakst gesloten zijn geweest. De financiële gevolgen hiervan zijn voor veel ondernemingen groot. Een korte tijdlijn:

  • Januari 2020 – Corona wordt voor het eerst vastgesteld in Nederland. 
  • Half maart 2020 – Nederland gaat in lockdown, de horeca zal tot begin juli gesloten blijven. 
  • 14 oktober 2020 – De besmettingen lopen toch weer op waardoor er een gedeeltelijke lockdown wordt afgekondigd waarbij ook de horeca weer sluit. Essentiële winkels mogen alleen open tot 20:00 uur. 
  • December 2020 – Voor de feestdagen word en algehele lockdown afgekondigd. Kroegen en cafés blijven tot begin juni 2021 gesloten. 
  • Half juli 2021 – De overheid biedt de optie om met de CoronaCheck-app cafés, kroegen, clubs te bezoeken. Het enige dat je nodig hebt, is een negatief testresultaat, een herstelbewijs of een vaccin. Aangemoedigd wordt om het Janssen vaccin te nemen waarmee je direct naar de kroeg mag. Het gevolg is een korte piek in het aantal coronabesmettingen. Vanaf dat moment wordt het Janssen vaccin niet direct meer bijgeschreven in de CoronaCheck-app, dit gebeurt nu pas na 28 dagen. 
  • 25 september 2021 – De horeca mag weer op maximale capaciteit open. 
  • 13 november 2021 – Door het opnieuw oplopende aantal coronagevallen moet de horeca om 20:00 uur sluiten. 
  • 28 november 2021 – De horeca moet elke dag om 17:00 uur dicht. 
  • Half december 2021 – Nederland gaat weer in lockdown om de Omikron-variant het hoofd te bieden. Kroegen, cafés en restaurants zullen tot 25 januari gesloten blijven. 
  • 26 januari 2021Horeca mag dagelijks open tot 22:00 uur

Druk op openen kroegen en cafés 

Voor de kerstdagen ging Nederland in lockdown omdat gevreesd werd dat de zorg het aantal patiënten die door de snel verspreidende Omikron variant verwacht werden niet aan zou kunnen. Nederland was een van de weinige landen die koos voor een lockdown, andere Europese landen waar het aantal besmettingen ook opliep kozen er bewust voor om niet te kiezen voor een lockdown. 

Dalend begrip voor de coronamaatregelen

Steeds minder mensen stonden achter de coronamaatregelen, iets wat ook terug te zien was in de bereidheid om een booster te nemen. Waar mensen in het begin stonden te springen om een booster te krijgen liep die bereidheid snel terug. 

Open dag in de horeca

Begin januari werd aangekondigd dat winkels weer open mochten, maar de horeca en de culturele sector mocht nog steeds niet open. Om aandacht te vragen voor de horeca organiseerden veel cafés en kroegen in Nederland op zaterdag 15 januari een open dag.

Ook werden er kappersklanten geknipt in theaters om op deze manier aandacht te vragen voor de sector. Op veel plekken lieten burgemeesters de open dagen oogluikend toe, op andere plekken werden de evenementen eerder gesloten. Daarna hebben meer dan 50.000 mensen een petitie getekend voor de heropening van de horeca. 

Noodzaak voor openen horeca

De horeca trekt al maanden aan de bel over de problemen waarmee ze te kampen hebben. Veel horecabedrijven hebben niet meer de financiële reserves om hun hoofd boven water te houden. Er zullen steeds meer horecaondernemingen voorgoed hun deuren moeten sluiten als er in de toekomst nog meer lockdowns komen. Overal in Nederland werden oproepen gedaan vanuit ondernemers en zelfs de politiek om de horeca zo snel mogelijk te heropenen. Vanaf 26 januari kunnen cafes, restaurants en kroegen weer onder bepaalde voorwaarden open. 

Laat hieronder uw mening weten

Corona-teller.nl heeft geen verstandhouding met overheidsinstanties als GGD, RIVM of andere teststraten genoemd in artikelen en links. Dit is een ongebonden website met een eigen redactie