Nieuwe maatregelen 19 December

Op de persconferentie van 18 December 2021, is een lockdown aangekondigd. In dit artikel leggen we alle coronamaatregelen uit en wat er gesloten is en wat geopend is tijdens deze lockdown in Nederland

Lockdown gaat in op 19 december om 5:00 uur

Live persconferentie Coronavirus Lockdown 18 december 2021
Terugkijken persconferentie 18 december 2021

De corona lockdown gaat in op 19 December om 5:00 uur tot Vrijdag 14 Januari 2022. In de dagen voor vrijdag 14 januari wordt er uiteraard gekeken wat de nieuwe maatregelen moeten worden. Mocht er al eerder positief effect zijn op de coronacijfers kan de lockdown al eerder worden opgeheven.

Maximaal 2 gasten thuis ontvangen

Het eerdere maximum van 4 gasten thuis, is verlaagd naar maximaal 2 gasten vanaf 13 jaar. Voor tijdens de feestdagen mag je nog wel 4 gasten ontvangen op kerstavond, eerste kerstdag, tweede kerstdag en de jaarwisseling.

Groepsgrote buiten maximaal 2 mensen

Ook buiten mag je maar maximaal met 2 mensen zijn. Je mag wel met meer dan 2 mensen naar buiten als je uit hetzelfde huishouden komt. Deze maximale groepsgrote is om te voorkomen dat het coronavirus zich verder verspreid. Tijdens kerstavond, eerste kerstdag, tweede kerstdag, oud en nieuws is de maximale groepsgrote 4 personen.

Winkels dicht

Zoals verwacht gaan alle winkels dicht. Afhalen of Click & collect voor winkels blijft wel toegestaan.

Essentiele winkels tot 8 uur

Supermarkten, Drogisterijen en andere essentiële winkels blijven geopend tot 20:00 uur in de avond. Tankstations, bibliotheken en apotheken blijven geopend.

Scholen dicht

corona basisschool

Alle scholen moeten vanaf vandaag op slot. Hieronder vallen basisscholen, middelbare scholen, MBO, HBO en Universiteiten. Voor scholen geldt de lockdown tot zondag 9 januari 2022. Zo kan het onderwijs na de kerstvakantie op de normale datum hervat worden. Vanwege de onzekerheden raad Mark Rutte aan om je school voor te bereiden op afstandsonderwijs in de eerste week/weken. Scholen per direct dicht

Alles is namelijk afhankelijk van hoe effectief de lockdown gaat zijn de komende weken. Uiterst op 3 januari 2022 gaat het kabinet duidelijkheid geven over wel of geen afstand onderwijs. Rutte beloofd wel dat onderwijs op praktijkonderwijs, les voor kwetsbare jongeren, examen lessen, tentamens en examens “sowieso doorgaat”, aldus Premier Rutte.

Buitenschoolse opvang dicht

Net zoals de scholen sluit ook alle buitenschoolse opvang (BSO). Voor kwetsbare kinderen, kwetsbare studenten en kinderen van ouders met een essentieel beroep blijft noodopvang beschikbaar, Cruciale beroepen corona en Noodopvang. Naar verwachting gaat op 9 januari 2022 de buitenschoolse opvang weer open.

Musea, Bioscopen en theaters dicht

Vanaf vandaag blijven alle Theaters, Musea en Bioscopen gesloten. Dit blijft zo tot 9 Januari 2022.

Horeca en evenementensector gesloten

Afhalen in de horeca is uiteraard toegestaan. Net zoals het thuisbezorgen van eten. Voor sommige evenementen als warenmarkten geld een uitzondering.

Uitvaarten en huwelijk mogelijk

Mark Rutte benoemd in de persconferentie dat uitvaarten en huwelijk mogelijk blijft. Wel onder voorwaarden met een maximaal aantal bezoekers.

Niet-medische contactberoepen gaan dicht

Kappers, nagelstudio’s, schoonheidsspecialisten, etc. moeten tijdens de lockdown gesloten blijven.

Medische contactberoepen blijven open

Fysiotherapeut, Tandarts, Huisarts en andere medische contactberoepen blijven wel geopend tijdens de lockdown.

Sporten in lockdown

sportscholen en coronavirus

Voetbal, Sportscholen, Tennis, Hockey. Wat is er mogelijk in lockdown?

Binnensport dicht

Tijdens de gehele lockdown zijn binnensport faciliteiten als sportscholen, zaalvoetbal en zwembaden gesloten.

Buiten sport is wel geopend!

Alle buitensport locaties blijven open van 5:00 uur tot 17:00 uur in de avond. Competities en wedstrijden zijn niet toegestaan. Onder de 18 mogen er onderling wel kleine competities gehouden worden, ook op minder dan anderhalve meter afstand. Voor 19-plus geldt maximaal 2 personen en ten alle tijden op anderhalve meter afstand. Instructeur wordt hierbij niet meegeteld.

Professionele sport blijft mogelijk

Voor professionele sport geldt geen maximale groepsgrootte. Maar zonder publiek, er gelden dezelfde coronaregels die er nu al gelden.

Zwemles open

Zwemles voor diploma’s kan doorgaan tot 17:00 uur ’s avonds.

Basisregels blijven belangrijk

Ondanks alle nieuwe coronaregels blijven ook de basisregels in Nederland belangrijk. Houd anderhalve meter afstand, Hoesten en niezen in je elleboog, Testen bij klachten en ventileer voldoende.

One Response

Laat hieronder uw mening weten

Corona-teller.nl heeft geen verstandhouding met overheidsinstanties als GGD, RIVM of andere teststraten genoemd in artikelen en links. Dit is een ongebonden website met een eigen redactie