Scholen weer open vanaf 10 Januari 2022

Per 10 Januari 2022 heropenen basis- en middelbare scholen. Hogescholen en universiteiten blijven voorlopig op slot. Dit besluit is het gevolg van de gesprekken tussen het kabinet en OMT op 3 Januari 2022. Na de vakantie zijn dezelfde coronaregels op scholen van toepassing als voor de lockdown.

Strengere coronamaatregelen

De maatregelen op scholen per 10 Januari 2022 zijn gelijk aan de coronaregels voor de vakantie. Deze extra maatregelen werden eerder door het OMT geadviseerd toen op 15 december besloten werd om de scholen open te houden tot 20 december. In het corona persmoment werd toegelicht dat deze coronamaatregelen op scholen voorlopig nog wel nodig zijn. Om het aantal Omikron-besmettingen onder leerlingen te beperken.

Voor de basisschool (zowel regulier als speciaal onderwijs)

corona basisschool
 • Leerlingen van groep 6, 7 en 8 moeten een mondkapje dragen op de gang.
 • Leerlingen van groep 6, 7 en 8 moeten minimaal twee keer per week een zelftest doen.
 • Als leerlingen verkouden zijn, blijven ze thuis en laten ze zich testen bij de GGD.
 • Ook leraren dragen een mondkapje op de gang.
 • Ook leraren doen minimaal twee keer per week een zelftest.

Voor het voortgezet onderwijs (zowel regulier als speciaal onderwijs)

 • Alle leerlingen en leraren dragen een mondkapje op de gang.
 • Alle leerlingen en leraren doen minimaal twee keer per week een zelftest. 

Coronaregels voor alle scholen

 • Er komen looproutes zodat de leerlingen en leraren elkaar zo min mogelijk passeren en tegenkomen.
 • Volwassenen moeten 1,5 meter afstand bewaren.
 • Ouders mogen de school niet betreden.
 • Vergaderingen vinden alleen online plaats. 

Overige maatregelen

Bovengenoemde punten zijn de regels die vastgesteld zijn door de overheid. Naast deze coronaregels willen ze scholen vragen om pauzes meer te spreiden zodat contact tussen leerlingen zoveel mogelijk beperkt wordt. Daarbij raden ze aan dat leerlingen zoveel mogelijk zelf naar school komen zodat ouders bij het afzetten geen contact hebben met elkaar.

Corona Testen

Zoals gezegd moeten kinderen die verkouden zijn zichzelf altijd laten testen bij de GGD. Deze regel is de zogenoemde ‘snottebellenrichtlijn’ die aangeeft dat iedereen met zelfs een milde verkoudheid zich moet laten testen bij de GGD. 

Thuisblijven bij klachten

Als een kind een test gaat doen bij de GGD, of al gedaan heeft, blijft hij of zij thuis tot de uitslag bekend is. Het kind blijft ook thuis als er nauw contact is geweest met iemand met corona of als een huisgenoot corona heeft. Ook als een kind uit het buitenland komt, waar een quarantaine advies geldt na terugkomst in Nederland, blijft hij of zij thuis totdat de quarantaine periode voorbij is. Deze coronaregels gelden ook voor de leraren. 

Tweemaal per week zelftesten

beste corona-zelftesten kopen

Als je geen last hebt van verkoudheid is de regel om twee keer per week een preventieve zelftest te doen. Dit geldt voor alle leerlingen van groep 6, 7, 8 en leerlingen van het middelbare onderwijs, maar ook voor de leraren. Alle leraren en leerlingen zullen deze zelftesten zo snel mogelijk ontvangen van hun school.

Het verspreiden hiervan zal alleen een tijdje kosten, want alleen al in het primaire onderwijs gaat het om 1,2 miljoen zelftesten per week. Het ministerie van OCW zal in samenwerking met het onderwijsveld de scholen informeren over het proces. De individuele scholen zullen vervolgens ouders inlichten. 

Zelftest afnemen

Het is redelijk eenvoudig om zelf thuis een zelf test af te nemen. Het is wel belangrijk om te weten dat kinderen van 12  tot 17 jaar alleen onder begeleiding van een volwassene een test mogen afnemen En tot 12 jaar geld dat een volwassene de test af moet nemen. Beste corona zelftest voor kinderen

Onderwijs dicht tot 9 Januari

Alle scholen blijven tot zondag 9 januari 2022 gesloten. Niet alleen Basisscholen, maar ook de middelbare scholen, MBO, HBO, Universiteiten en buitenschoolse opvang. Daarnaast wordt geadviseerd om afstandsonderwijs voor te bereiden. Mogelijk dat de eerste week van 10 januari enkel onderwijs op afstand gegeven mag worden. Rutte beloofd wel dat onderwijs op praktijkonderwijs, les voor kwetsbare jongeren, examen lessen, tentamens en examens “sowieso doorgaat”, aldus de Nieuwe Maatregelen 19 December.

Wanneer wel de scholen sluiten

Ondanks deze nieuwe maatregelen is het nog steeds mogelijk dat individuele scholen tijdelijk gesloten worden. Dit kan bijvoorbeeld komen doordat meerdere leraren in quarantaine moeten, of als een groot aantal leerlingen besmet raakt met corona. 

Er zal zoveel mogelijk geprobeerd worden om de scholen open te houden. Dit is namelijk niet alleen beter voor het leerproces van kinderen, maar het is ook heel belangrijk voor de sociaal-emotionele ontwikkeling van kinderen. Het is gebleken dat kinderen tijdens de vorige sluiting hier heel veel onder te lijden hadden. 

Update 18 december 2021: OMT adviseert volledige lockdown. Dit zou betekenen dat scholen gesloten zijn vanaf morgen. Op dit moment houd het kabinet een spoedberaad. Vanavond nieuwe persconferentie door Mark Rutte.

Update 15 december 2021: Scholen sluiten eerder wegens corona. Schoolvakantie begint op 20 december 2021, Noodopvang beschikbaar voor cruciale beroepen en kwetsbare kinderen.

Laat hieronder uw mening weten

Corona-teller.nl heeft geen verstandhouding met overheidsinstanties als GGD, RIVM of andere teststraten genoemd in artikelen en links. Dit is een ongebonden website met een eigen redactie