Dierentuinen kunnen woensdag open

Wil je een bezoek brengen aan de dierentuin. De dierentuin is een veilige plek om een leuke dag te hebben. Helaas zijn de dierentuinen sinds de laatste lockdown gesloten. We verwachten dat de dierentuinen aankomende woensdag weer open kunnen.

Dan kun je weer een bezoek brengen aan je favoriete dierentuin als: Apenheul, Artis, Burgers’ Zoo, Blijdorp, Gaia Zoo, Ouwhands Dierenpark, en Wildlands. Deze dierentuinen geven aan klaar te zijn om woensdag direct open te gaan na versoepelingen van de coronaregels.

Nieuwe coronaregels vanaf 25 Januari 2022

Dierentuinen gaan 26 januari 2022 open van 5:00 tot 22:00 uur. Onder deze versoepelde maatregelen vallen de dierentuinen, maar ook pretparken, horeca en winkels.

Sinds het eerste geval in Nederland in januari 2021 bekend werd zijn we van lockdown, naar open, naar gedeeltelijke lockdown, en weer terug gegaan. Toen er veel mensen in het ziekenhuis lagen was het draagvlak voor de coronamaatregelen redelijk hoog. Maar sinds de Omikronvariant is het draagvlak steeds verder aan het afnemen. Daarmee werd ook de roep om het openen van onder andere dierentuinen steeds groter.

De branche is klaar voor opening 

Het is voor veel mensen lastig te begrijpen dat je zonder problemen door het Vondelpark kunt lopen, maar niet naar een dierentuin kunt ondanks dat die ook vaak volledig in de buitenlucht zijn. Ook de branchevereniging van dierentuinen en pretparken, De Club van 11, waarin onder andere Apenheul, Artis, Burgers’ Zoo, Blijdorp, Gaia Zoo, Ouwhands Dierenpark, en Wildlands vertegenwoordigd zijn, geeft aan dat ze klaar zijn om weer open te gaan met het in acht nemen van de juiste maatregelen.

Veilig Samen Uit

Om te zorgen dat dierentuinen en pretparken geen brandhaard worden voor corona heeft de branchevereniging De Club van Elf het ‘Veilig Samen Uit’ concept in het leven geroepen. Samen met de burgemeesters en veiligheidsregio’s hebben ze hierin regels opgenomen om het bezoek aan de dierentuinen en pretparken zo veilig mogelijk te laten verlopen. Het gaat om de volgende coronaregels in Dierentuinen:

 • 1,5 meter afstand tussen huishoudens – De dierentuinen zullen alles in het werk stellen om 1,5 meter afstand te creëren tussen huishoudens of sociale bubbels. 
 • Beperkt aantal bezoekers – Er mogen maar een beperkt aantal bezoekers de dierentuinen betreden, met reservering. 
 • Mondkapjes – Het personeel zal te allen tijde een mondkapje dragen, ook van de bezoeker wordt dit op bepaalde plekken verwacht. 
 • Schoonmaken – Zogenoemde contactplekken die mensen vaak aanraken worden gedurende de dag vaker schoongemaakt. 
 • Desinfectie – Verspreid over de dierentuin zijn er meerdere plekken waar je je handen kunt desinfecteren. 
 • Informatievoorziening – De coronamaatregelen in de dierentuin zijn overal aangeplakt en ook het personeel is op de hoogte. Indien nodig zullen ze bezoekers aanspreken op het naleven van deze regels. 

Dieren en corona 

Naast de zorg voor de bezoekers moet er in de dierentuinen ook rekening gehouden worden met de dieren. Het is bij de meeste mensen wel bekend dat katten en honden ook corona kunnen krijgen, maar voor dierentuindieren geldt dat ook. Omdat het hierbij vaak gaat om dieren die beschermd zijn omdat ze met uitsterven bedreigd worden is het belangrijk om het publiek op afstand te houden. Gelukkig zijn veel dierentuinen hier al op ingericht, slechts in sommige gevallen zijn hier extra maatregelen voor nodig. 

Dieren die corona kunnen krijgen

Nu vraag je jezelf misschien af welke dieren in de dierentuin corona zouden kunnen krijgen. Niet alle dieren zijn hier gevoelig voor, maar karnivoren zouden juist wel snel kunnen krijgen. Hierbij een lijstje van dieren in de dierentuin die corona kunnen krijgen:

 • Nijlpaarden
 • Hyena’s
 • Neusberen
 • Tijgers
 • Leeuwen
 • Herten
 • Otters
 • Gorilla’s 
 • Wolven
 • Beren

Laat hieronder uw mening weten

Corona-teller.nl heeft geen verstandhouding met overheidsinstanties als GGD, RIVM of andere teststraten genoemd in artikelen en links. Dit is een ongebonden website met een eigen redactie