Woensdag openen Pretparken als Efteling, Walibi en Drievliet

Vroeger gingen veel pretparken in de wintermaanden dicht. In die periode werkten ze aan het uitvoeren van reparaties en verbeteren van de faciliteiten. Maar sinds een aantal jaren zijn ook veel pretparken in de winter geopend waardoor mensen ook in de koude maanden kunnen genieten van een leuk dagje uit.

Het pretpark de Efteling zorgt tijdens de wintermaanden normaal gesproken voor extra vermaak, zo zijn er kampvuurtjes, mensen die kerstliedjes zingen, kun je er schaatsen en is het park extra feestelijk versierd. Helaas was dat dit jaar vanwege de lockdown niet mogelijk. 

Draagvlak sluiting pretparken

Er is lange tijd vanuit een groot deel van de Nederlandse bevolking begrip geweest voor de coronamaatregelen in Pretparken als Efteling, Walibi en Drievliet. Ook aan het begin van de vierde lockdown in december 2021 leek het erop dat mensen begrip hadden voor de situatie. De meeste mensen hielden zich aan de coronamaatregelen en de boostercampagne nam een vliegende vlucht.

Nederland: Besmettingen, Ziekenhuisopnames, Doden en vaccinatie cijfers vandaag (24-01-2022)

Nu we zien dat de Omikron variant voor veel minder ziekenhuisopnames zorgt dan gevreesd werd, en landen om ons heen hun coronamaatregelen steeds verder terugdraaien begint ook in Nederland het draagvlak voor de maatregelen terug te lopen. 

Acties en petities 

In januari van 2022 probeerden veel brancheverenigingen, met name in de horeca, cultuur en evenementensector de overheid te overtuigen om hun branche weer te openen. Voor de winkels en kappers is dat vanaf 15 januari 2022 ook gelukt. Maar de andere branches moesten nog even wachten. Velen van hen organiseerden ludieke acties om aandacht te trekken voor de niet altijd even logische regelgeving. 

Druk vanuit de branchevereniging

Ook de pretparken trokken aan de bel. Volgens de directeur van de Club van Elf (onder andere Toverland, Duinrell, Madurodam, de Efteling en Slagharen) Kees Klesman, is het in het pretpark heel goed mogelijk om je aan coronaregels te houden. Veel wachtruimtes zijn in de buitenlucht wat het bijna gelijk maakt aan een openbaar park, en die mogen ook open zijn. Daarnaast is het prima mogelijk om een mondkapjesplicht in te stellen en de meeste pretparken vragen al om een QR-code.

Financiële gevolgen 

De branchevereniging wil uiteraard graag dat mensen weer de kans hebben om een leuke dag te hebben in een pretpark, maar er zijn nog meer redenen dat ze aandrongen op opening. De financiële gevolgen van de vele lockdowns zijn ook bij de pretparken te merken, daarnaast willen heel veel personeelsleden weer dolgraag aan de slag. 

26 januari open 

Uiteindelijk wordt verwacht dat ook de pretparken weer open mogen vanaf 26 januari. Onder bepaalde voorwaarden met maatregelen uiteraard:

efteling coronamaatregelen
  • Houdt zoveel mogelijk 1,5 meter afstand. 
  • Draag een mondkapje
  • Was regelmatig je handen. 
  • Houdt je elleboog voor je mond als je niest of hoest.
  • Bezoek het pretpark niet als je klachten hebt die gerelateerd kunnen zijn aan corona. Blijf dan thuis en doe een test. 
  • Laat je QR code zien. Deze code kun je krijgen als je volledig gevaccineerd bent, een negatief testresultaat hebt of een herstelbewijs hebt. 

Zolang iedereen zich aan de maatregelen in het park houdt kan iedereen weer volop genieten van een heerlijk dagje uit. 

Laat hieronder uw mening weten

Corona-teller.nl heeft geen verstandhouding met overheidsinstanties als GGD, RIVM of andere teststraten genoemd in artikelen en links. Dit is een ongebonden website met een eigen redactie