Hoe lang duurt corona en herstellen van het virus?

Hoe hard we ook ons best doen om geen corona te krijgen. Er is altijd een kans dat het toch gebeurt. Sterker nog, waarschijnlijk krijgen we allemaal een keer corona. Maar, als het zover is hoop je dat de ziekte niet te veel impact heeft en dat je zo snel mogelijk herstelt. Maar hoe lang duurt dat corona herstel gemiddeld? We gaan er in dit artikel naar kijken.
Heb je klachten? Hoe snel coronatest uitslag aanvragen met DigiD

De weg naar herstel

Nadat je geïnfecteerd bent duurt het meestal 5 tot 6 dagen tot je klachten krijgt. 99% van de mensen krijgt klachten binnen 10 dagen na besmetting met het coronavirus.

Er zijn ondertussen al meer dan een miljoen mensen over de hele wereld herstelt van het coronavirus. Maar de weg terug naar volledige gezondheid is niet voor iedereen hetzelfde.

De hersteltijd hangt in de eerste plaats af van hoe ziek je bent geworden. Sommige mensen zullen snel genezen zijn, maar bij anderen kan het blijvende problemen geven. Leeftijd, geslacht en andere gezondheidsproblemen verhogen het risico om ernstiger ziek te worden van corona.

Wanneer mag ik naar buiten?

Na een positieve coronatest moet je minimaal 1 week nadat je ziek bent geworden in thuis-quarantaine. Als je na deze week, minimaal 24 uur klachtenvrij bent mag je weer naar buiten.

Herstel bij milde symptomen

Gevaccineerd en toch corona virus

De meeste mensen die corona krijgen, zullen alleen de bekendste symptomen hebben zoals hoest of koorts. Maar ze kunnen ook last krijgen van pijn aan de ledematen, vermoeidheid, keelpijn en hoofdpijn.

  • De hoest is aanvankelijk droog, maar sommige mensen zullen uiteindelijk ook slijm gaan ophoesten.
  • Deze symptomen worden behandeld met bedrust, veel vocht en pijnstillers zoals paracetamol.
  • De koorts zou in minder dan een week moeten verdwijnen, hoewel de hoest langer kan aanhouden. 

Het duurt gemiddeld twee weken om te herstellen van corona met deze milde symptomen. Hoe lang blijf je immuun na herstel van coronavirus?

Herstel bij ernstige symptomen

Bij sommige mensen kan de ziekte veel ernstiger verlopen. Dit gebeurt meestal zo’n zeven tot tien dagen na de infectie. De verandering kan plotseling zijn. Ademhalen wordt moeilijk en je krijgt mogelijk een longontsteking. 

  • Sommige mensen zullen in het ziekenhuis moeten blijven en aan de beademing moeten.
  • Het kan lang tijd duren voordat de kortademigheid verbetert, het lichaam krijgt te maken met littekenvorming en ontsteking.

Het kan twee tot acht weken duren om te herstellen van corona met ernstige klachten. Bovendien kan de vermoeidheid langer aanhouden. 

Herstel bij corona waar intensieve zorg voor nodig is

corona ziekenhuis

De World Health Organisation (WHO) schat dat 1 op de 20 mensen die corona krijgt intensieve verzorging nodig heeft, wat kan betekenen dat ze verdoofd worden en aan de beademing worden gelegd en met corona beland op de Intensive Care (IC).

  • Het kost tijd om te herstellen van een verblijf op een IC, ongeacht de ziekte. Voordat patiënten weer naar huis kunnen zullen ze eerst een tijdje op de gewone afdeling moeten liggen.  
  • Langdurig verblijf in een ziekenhuisbed leidt tot verlies van spiermassa. Patiënten zullen zwak zijn en het zal tijd kosten om de spieren weer op te bouwen.
  • Sommige mensen zullen fysiotherapie nodig hebben om weer te kunnen lopen.

Het kan 12 tot 18 maanden duren voordat een patiënt na een verblijf op de intensive care weer de oude is.

Laat hieronder uw mening weten

Corona-teller.nl heeft geen verstandhouding met overheidsinstanties als GGD, RIVM of andere teststraten genoemd in artikelen en links. Dit is een ongebonden website met een eigen redactie