Er is de laatste tijd veel discussie over hoe lang je natuurlijke immuniteit voor corona hebt nadat je corona hebt gehad, en de mate van bescherming die deze biedt tegen herinfectie op de lange termijn. Zelfs zonder vaccinatie kan die immuniteit een zekere mate van bescherming bieden. Maar betekent dit dat je niet gevaccineerd hoeft te worden als je al eerder corona hebt gehad? Niet echt.
Nieuwe quarantaineregels per Januari 2022: Geen quarantaine meer nodig na nauw contact
Hoe werkt immuniteit na de infectie?
Om te begrijpen hoe corona immuniteit werkt en hoe lang je immuun blijft, moet je eerst weten hoe virussen werken en hoe je immuunsysteem hierop reageert. Hoe snel achter elkaar kan je corona krijgen?
Gastheercel
Je kunt een virus zien als een stukje genetisch materiaal dat omgeven is door een eiwitlaagje. Deze virussen kunnen zich niet reproduceren tenzij ze een gastheercel kunnen vinden, en daarom zoeken ze cellen in het menselijk lichaam. Zodra een virus je lichaam binnenkomt, zoekt het een cel om die te injecteren met zijn genetisch materiaal. Het kan dan de controle over die cel overnemen en zich beginnen te vermenigvuldigen.
Immuunsysteem
Om dit proces tegen te gaan, moet het immuunsysteem van je lichaam zich inspannen om deze geïnfecteerde cellen te vernietigen. Je merkt dit onder andere doordat je koorts of verhoging krijgt. Wanneer je lichaam voor het eerst een nieuwe virale infectie, zoals corona, tegenkomt, zal het T-cellen inzetten. Hun taak is het vinden en doden van alle cellen die geïnfecteerd zijn met het virus.
Artikel gaat verder onder deze uitlegvideo over het immuunsysteem
T-cellen en B-cellen
Als de T-cellen geen succes hebben, zal het virus zich blijven vermenigvuldigen. Je lichaam zal dan B-cellen inzetten die antilichamen hebben die beter zijn toegerust om de geïnfecteerde cellen te bestrijden.
Antilichamen
Nadat je de infectie hebt overwonnen, blijven er antilichamen tegen corona in je lichaam achter. Zij zijn daar om te helpen bij het bestrijden van elke infectie die in de toekomst je lichaam binnendringt. Hoe lang deze antilichamen in je lichaam blijven, varieert. Bij sommige ziekten zullen ze maar een paar dagen aanwezig zijn, maar bij anderen een leven lang.
Hoe lang duurt de natuurlijke immuniteit na een corona infectie?
Eerder dachten onderzoekers dat de natuurlijke immuniteit voor corona slechts 2 tot 3 maanden duurde. Er waren zelfs meldingen van mensen die twee keer ziek werden. Maar nu experts meer weten over corona, hebben ze ontdekt dat immuniteit meestal veel langer duurt.
Immuniteit duurt mogelijk jaren
Een recente studie toonde aan dat mensen nog steeds natuurlijke immuniteit hebben tot 11 maanden nadat ze besmet waren. Een andere studie van juli 2020 wees uit dat bepaalde cellen van mensen die corona hadden vergelijkbaar zijn met die van mensen die ongeveer 20 jaar geleden ziek werden van SARS (een virus dat sterk lijkt op het virus dat corona veroorzaakt). Op basis van deze voorlopige gegevens denken sommige deskundigen dat de natuurlijke immuniteit tegen corona verschillende jaren zou kunnen duren.
Niet iedereen bouwt immuniteit op
Het is ook mogelijk dat dit niet voor alle mensen geldt. Er is een recent onderzoek dat aantoont dat niet iedereen die ziek wordt van corona immuniteit opbouwt. In dit onderzoek werd 36% van de mensen niet immuun na herstel van het coronavirus. Dit betekent dat zij opnieuw ziek zouden kunnen worden door het virus.
Meer onderzoek
Feit is dat we momenteel nog niet voldoende weten over de immuniteit na het krijgen van corona om goed vast te stellen hoe lang mensen daadwerkelijk beschermd zijn en waarom sommige mensen beter beschermd zijn dan anderen. De World Health Organization wil hier meer onderzoek naar doen. Zo moet er ook gekeken worden naar nieuwe corona varianten als Delta-plus en of je na besmetting en/of vaccinatie ook immuun bent voor deze varianten.
Moet ik nog een vaccin nemen als ik al corona heb gehad?
Het antwoord op deze vraag is vrij simpel, wetenschappers bevelen vaccinatie aan, ook bij mensen die al corona hebben gehad.
Verhoogde immuniteit
Wanneer je besmet bent, genereer je een immuunrespons op het virus, hierdoor krijg je inderdaad immuniteit, net zoals bij het vaccin, maar ook net zoals bij het vaccin is die immuniteit niet perfect. Omdat niet iedereen (volledige) immuniteit krijgt door een infectie met corona, is het belangrijk om alsnog immuniteit op te bouwen met een vaccin. Hierdoor kun je toekomstige besmetting en het doorgeven van corona voorkomen.
De veiligste optie
Het is waarschijnlijk onvermijdelijk dat iedereen het virus op een bepaald moment in de komende jaren zal krijgen. Als het zover is, wil je zoveel mogelijk immuniteit. Het is beter om gevaccineerd te worden dan een besmetting te krijgen met het corona, vanwege de ravage die het virus kan aanrichten in je lichaam. Het vaccin is een gecontroleerde manier om jezelf te beschermen tegen corona en zorgt niet voor noemenswaardige ernstige fysieke problemen. Veel mensen zijn bang voor de bijwerkingen van het vaccin, maar die vallen in het niet bij de medische gevolgen van corona.
Hoe verhouden het vaccin en natuurlijke immuniteit zich tot elkaar
Hoe de twee zich tot elkaar verhouden is wetenschappelijk moeilijk te achterhalen, deels omdat verschillende varianten verschillende soorten immuunreacties opwekken. Varianten uit het verleden zijn misschien niet zo effectief in het opwekken van immuniteit als een variant die nu rond gaat. Dus als je met corona in het ziekenhuis wordt opgenomen, heb je misschien een betere immuunrespons dan wanneer je asymptomatische of milde corona hebt. En dus is het erg moeilijk om vast te stellen hoe het vaccin en de natuurlijke immuniteit zich tot elkaar verhouden. Wat we wel weten is dat als je eerder geïnfecteerd bent geweest en je wordt daarna gevaccineerd, je immuniteit drastisch toeneemt.
We weten dat bij een asymptomatisch of mild geval de immuunrespons minder groot is en dat degenen die in het ziekenhuis werden opgenomen waarschijnlijk een hogere, meer intense immuniteit hebben. Ondanks dat loopt nog steeds het risico op herinfectie op een bepaald punt in de toekomst.
Zelfs een enkele dosis van een vaccin kan de immuniteit een belangrijke stimulans geven en zorgt voor een zeer hoog beschermingsniveau van bescherming.
Herstelbewijs als coronabewijs
Als je corona hebt gehad en dit ook daadwerkelijk aangetoond is door een coronatest van het GGD, dan heb je na 11 dagen en tot 365 dagen na de positieve test recht op het krijgen van een coronabewijs. Dit genezen van corona bewijs in de CoronaCheck-app heb je tegenwoordig op veel plekken in Nederland nodig om binnen te komen, onder andere in de horeca, theaters, feesten en concerten. Hoe lang duurt corona en herstellen van het virus?
Update: Voorheen was het herstelbewijs slechts 180 dagen gelden. Sinds 30 november 2021 is de herstelbewijs QR-code 365 dagen geldig in de corona app.
Testen bij de GGD
Als je een corona bewijs nodig hebt voor het reizen naar het buitenland. Dan is altijd een PCR-test nodig van de GGD, een antigeen test is hiervoor niet voldoende. Het kan ook via een andere aanbieder zolang die aanbieden de testuitslag doorstuurt naar de GGD.
Als je een herstelbewijs hebt en de 365 dagen verlopen zijn dan is je corona bewijs niet meer geldig, je moet dan een vaccinatie laten zetten of een test laten doen. Uitzonderingen hierop zijn mensen die ouder zijn dan 80 jaar of mensen die een verzwakt immuunsysteem hebben en onderliggende aandoeningen hebben.
Haal de boosterprik
Zoals je hebt kunnen lezen kun je door het krijgen van corona een bepaalde vorm van immuniteit opbouwen. Helaas is niet duidelijk hoe sterk of hoog die immuniteit is. Het is dan ook belangrijk om jezelf ook op een andere manier te beschermen.
Het is duidelijk dat je na corona alsnog een keer her besmet kan raken ondanks dat de ziekte misschien niet heel heftig is voor jezelf, kun je je alsnog andere mensen besmetten. Daarom is het aan te raden om alsnog minimaal één vaccin te nemen. En elke 6 maanden een boostervaccinatie om je antistoffen op peil te houden.
We hebben het artikel op 18:45, 24 Januari 2022 bijgewerkt met links naar de genoemde onderzoeken
Jullie noemen hier onderzoeken maar ik kan de namen of verwijzingen hiernaar nergens vinden? Erg zwak