Thuistest in Omikron-tijd nog wel zo verstandig?

De koers die de overheid vaart als het gaat om thuis testen is door de pandemie heen regelmatig gewijzigd. In eerste instantie werd het niet aangeraden, zeker niet als je daadwerkelijk coronaklachten had. Maar met het oplopen van het aantal besmettingen met corona heeft de overheid de adviezen noodgedwongen aangepast. Door de vele besmettingen waren de teststraten overbelast en werd aangeraden om zoveel mogelijk thuistesten.

Kritiek op de zelftest

Medicijnwaakhond FDA vind dat een coronatest welke niet in je keel gaat onvoldoende betrouwbaar voor de Omikron-variant. Dit nieuws is gepubliceerd omdat veel zelftesten in Amerika alleen testen via je neus. Ook in Nederland werken veel corona thuistesten alleen via de neus. Kies daarom voor een zelftest die ook in je keel gaat voor de meeste betrouwbare thuistest.

Preventief thuis testen op corona

Het RIVM is steeds meer gaan aansturen op preventief thuistesten, niet alleen om de drukte bij de teststraten te verminderen, maar ook om vroegtijdig corona op te sporen, ook bij mensen die asymptomatische corona hebben. Sindsdien is het advies om preventief thuis te testen in de volgende gevallen:

  • Als je naar je werk gaat 
  • Als je naar school, opleiding of studie gaat (leerlingen in het voortgezet onderwijs kunnen hier zelfs gratis testen voor ontvangen) 
  • Als je vrienden, familie of kennissen bezoekt.
  • Bij milde klachten die mogelijk kunnen duiden op de Omikron-variant.
  • Bij klachten die vrij zeker duiden op corona zoals koorts, verlies van reuk en geur, hoesten en ernstige vermoeidheid. Het is dan wel aan te raden om alsnog een test te laten doen bij het GGD. 

Werkt de thuistest wel tegen Omikron

coronatest Omikron variant

Elke keer als er een nieuwe variant van corona opduikt, is de grote vraag of de thuistesten, testen van de GGD en vaccins nog wel werken. Uit onderzoek is gebleken dat de testen voor de Deltavariant nog steeds werkten, maar die variant week slechts op 9 punten af van het oorspronkelijke coronavirus.

Het Omikronvirus wijkt op 32 punten af van het oorspronkelijke virus waardoor de geruchten dat de thuistests hiervoor niet werken hardnekkiger zijn. De testen detecteren een bepaald eiwit dat in het coronavirus te vinden is. Dit eiwit schijnt ook nog steeds in de Omikron variant te vinden te zijn waardoor de tests in theorie nog steeds zouden moeten werken. 

Advies van het RIVM

Het advies van het RIVM is nog steeds om de thuistest te blijven gebruiken zodat zoveel mogelijk besmettingen met corona opgespoord kunnen worden. Ook al zouden de thuistests minder goed werken is het belangrijk om toch te blijven testen omdat de testcapaciteit in de teststraten niet voldoende is om iedereen preventief te testen. 

Advies voor thuistesten op Omikron 

Zoals gezegd raad de overheid dus nog steeds aan om thuis te blijven testen. Het is dan wel belangrijk dat je een thuistest gebruikt die goedgekeurd is door het RIVM en dat je die test goed gebruikt. Goedgekeurde tests hebben een CE-logo. Onder andere de veelgebruikte thuistest Flowflex heeft een CE-keurmerk. Deze test kost ongeveer €2,99 en is in heel Nederland verkrijgbaar bij winkels zoals de Kruidvat, Etos, Blokker en supermarkten. 

Laat hieronder uw mening weten

Corona-teller.nl heeft geen verstandhouding met overheidsinstanties als GGD, RIVM of andere teststraten genoemd in artikelen en links. Dit is een ongebonden website met een eigen redactie