De Omikronvariant is al maanden het dominante coronavirus in Nederland. Dat Omikron-mildere symptomen geeft is ook duidelijk. Sinds Omikron dalen ziekenhuisopnames, terwijl het aantal besmettingen hard stijgt. Dit komt doordat Omicron veel besmettelijker is dan de eerdere Delta-variant.
Hoe zit het eigenlijk met de klachten van de Omikron variant? En wat is het verschil in symptomen tussen Omikron en de deltavariant. We vertellen je de verschillen in symptomen, besmettelijkheid en wat Omkron zo gevaarlijk maakt voor Nederland.
Milde Klachten van Omikron
Welke verschijnselen de Omikron-variant geeft is bekend ook weten we inmiddels meer voer hoe heftig en gevaarlijk de Omikron symptomen zijn. In het kort zijn dit de meest voorkomende symptomen van het Omikron coronavirus:
- Verkoudheidsklachten als loopneus, niezen, keelpijn en neusverkoudheid
- Brok in de keel
- Hoesten
- Zweetaanvallen voornamelijk ’s nachts
- Een benauwd gevoel
- Pijn in de onderrug
- Misselijkheid
Last van Omicron of Coronavirus gerelateerde klachten? Laat je testen
Zwaardere symptomen
Wanneer je langere tijd besmet bent met het Omikron-coronavirus kun je zwaardere symptomen krijgen als:
- Hoofdpijn
- Spierpijn / Pijn in het lichaam
- Diarree
- Verkleuring van vingers of tenen
- Huiduitslag
- Geïrriteerde en/of rode ogen
- Pijn op de borst
Deze symptomen zijn dus vrijwel hetzelfde als bij andere corona varianten op een paar details na. Wat wel verschillend is hoe zwaar en gevaarlijk de gevolgen van deze nieuwe variant zijn. Omikron geeft vaak mildere klachten dan andere corona-varianten.
Zelftest of Coronatest bij GGD
Amerikaanse medicijnwaakhond FDA vind een zelftest die alleen middels de neus testen onvoldoende gevoelig voor de Omikron-variant. Ook in Nederland werken veel corona zelftesten alleen via de neus. Dit betekend niet dat zelftesten nutteloos is, testen blijft belangrijk.
Maar als je denkt besmet te zijn en symptomen van Omikron ervaart. Dan raden we aan om een PCR-test bij het GGD af te laten nemen. Dit is de meest betrouwbare coronatest en test via de neus en mond.
NIEUW:
Bijwerkingen boosterprik, ervaringen tot nu toe
Omikron of Delta verschillen
Inmiddels is er meer bekend over het verschil in symptomen Delta-variant en het Omikron coronavirus. Waarbij Omikron als meest voorkomende symptomen heeft:
- Extreem vermoeid
- Brok in de keel
- Spierpijn
- Droge hoest
- Last van zweetaanvallen (voornamelijk ’s nachts)
Valt op dat bij de Deltavariant symptomen iets verschillen:
- Hoge koorts
- Aanhoudende hoest (droog of juist slijmerig)
- Verlies van Reuk en Smaak
- Hoofdpijn
- Een benauwd gevoel
- Keelpijn
Ook zijn er tussen Omikron en delta veel andere schillen in bijvoorbeeld besmettelijkheid en kans op herinfectie. 4 Verschillen tussen Omikron en Delta-variant
Omikron in Nederlandse ziekenhuizen, weinig opnames onder de 60-jaar
25 Januari 2022: Voor het eerst is de omikronvariant terug te zien in Nederlandse ziekenhuizen. Al weken daalde het aantal ziekenhuisopnames met corona. Vandaag is er voor het eerst een lichte stijging in het aantal opnames. RIVM had deze stijging in ziekenhuisopnames al verwacht.
25 Januari persconferentie
Het is nog te vroeg om te zeggen of deze stijging gaat zorgen voor problemen, het kabinet verwacht van niet. Vandaag besloot het kabinet namelijk in een nieuwe persconferentie dat Horeca, Evenementen en de cultuursector open kunnen tot 22:00 uur. Dit gaat in tegen de geadviseerde sluitingstijd van 20:00 uur in het laatste OMT-advies.
Onderzoeken naar Omikronvariant
Studies en onderzoeken naar Omikron en de verschillen met andere varianten als Delta.
Sneller klachten van Omikron
Recent onderzoek van het RIVM toont aan dat je van Omikron sneller klachten ervaart als van eerdere coronavarianten als Delta. Tijdsinterval voor mensen uit hetzelfde huishouden bedroeg deze periode gemiddeld 3,9 dagen in de deltavariant. Het gemiddelde voor omikron is 3,4 dagen. Met andere woorden, vanaf het moment dat een bron symptomen krijgt tot het moment dat een medebewoner die is aangestoken symptomen krijgt, duurt het 3,4 dagen.
Hersteld van corona en weer ziek, herinfectie met Omikron komt vaak voor
Update 2 Februari: Amerikaans onderzoek toont aan dat opnieuw besmet raken na herstel veel voorkomt bij Omicron. Dit onderzoek bevestigd eerdere berichten vanuit het basis en middelbaar onderwijs. Daar zijn veel verhalen van die na herstel en negatieve test, snel toch weer ziek worden. Vooral bij ongevaccineerde kinderen is dit het geval.
Nieuwe studie geeft inzicht in klachten na Omikron-infectie
Update 11 Januari 2022: De meest voorkomende bijwerkingen zijn een loopneus, hoofdpijn, keelpijn en niezen, maar er zijn twee nieuwe symptomen opgedoken die niets te maken hebben met het hoofd, de neus of de keel. Volgens verse gegevens van de ZOE Covid studie-app, zijn er twee extra indicatoren van Omicron-infectie die verschillende effecten hebben op het lichaam.
Meer patiënten melden dat ze zich misselijk voelen in de vroege stadia van het virus, volgens Tim Spector, hoogleraar genetische epidemiologie aan King’s College London. Hij voegde er in een YouTube-video aan toe dat dit symptoom vaak lijkt voor te komen bij personen die dubbel zijn gevaccineerd en een booster hebben gekregen, maar dat de effecten van de variant nog bescheiden zijn.
Pijn in de onderrug is een nieuw symptoom bij personen die Omikron hebben. Gegevens over de variant uit het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten en Zuid-Afrika, waar de mutatie voor het eerst werd ontdekt, suggereren dat het ook een van de vroegste symptomen van Omikron-infectie is. Ongemak in de onderrug kan leiden tot spierpijn in het hele lichaam, waarbij veel patiënten lichaamspijn als een typisch symptoom melden.
Onderzoek naar ‘Milde Omikron’ symptomen
Update 3 Januari 2022: Nieuw onderzoek laat zien dat Omikron milder is. Omdat het Omikron-coronaviurs de longen spaart, kan het ziekteverloop bij omikron zachter zijn. Volgens de Fresh York Times is dit gebaseerd op nieuw onderzoek op menselijk weefsel en laboratoriumdieren.
Volgens de publicatie veroorzaakte omicron infecties in de neus, keel, en luchtpijp bij muizen en hamsters. Longschade werd tot een minimum beperkt, maar oudere types kunnen nog steeds aanzienlijke schade toebrengen. Dit resulteerde in een verscheidenheid van problemen, waaronder ademhalingsproblemen.
Met Omikron behandelde proefdieren hadden minder longschade, verloren minder gewicht en leefden langer. De gunstige bevindingen bij goudhamsters trokken met name Japanse en Amerikaanse deskundigen aan. Eerdere coronavariëteiten zouden deze mensen nog steeds ziek kunnen maken.
Update 13 december 2021: Het onderzoek naar hoe gevaarlijk Omikron is gaat zeker nog weken duren. Zo wordt er in Neyts gekweekt met het Omikron-coronavirus. Wetenschappers geven aan weinig hoop te hebben in de suggestie dat Omikron een mildere variant van het virus is. Doordat Omikron extreem besmettelijk is kan het alsnog zorgen voor enorme problemen in de zorg.
Kinderen ervaren ‘heftige symptomen’ van Omikron
Update 10 december 2021: Nieuw onderzoek uit London toont aan dat kinderen heftige en ongebruikelijke symptomen krijgen na besmetting met Omikron. Arts David Lloyd zegt dat 15% van de Kinderen besmet met de Omikron variant een ongebruikelijke huiduitslag krijgen. Ook belanden er deze week 2 kinderen in het ziekenhuis met zware klachten. Welke symptomen ze exact hebben is niet bekend, maar de Duitse minister van Volksgezondheid zei “de kinderen zijn er slecht aan toe”.
Omikron minder gevaarlijk dan gedacht
Hoewel eerder grote zorgen was over hoe gevaarlijk de nieuwe omikron variant is lijkt er nu goed nieuws. Eerder werd al ontdekt dat de nieuwe Zuid-Afrikaanse variant vele malen besmettelijker is dan de huidige corona-varianten. Dit blijkt ook wel aangezien Omikron zich al heeft verspreid over 57 landen. Ook is de kans op herbesmetting groter met de nieuwe variant.
Nieuw onderzoek van de Zuid-afrikaanse Medical research council publiceert deze week ook goed nieuws. Uit gegevens blijkt namelijk dat de nieuwe Omikron variant voor minder zware coronagevallen zorgt. Hierdoor is de kans om op de IC-belanden in iedergeval een stuk kleiner dan met bijvoorbeeld de Delta of DeltaPlus-variant.
Maar er is ook kritiek op dit Zuid-Afrikaanse onderzoek naar de Omikron variant. Het onderzoek is namelijk gebaseerd op onderzoek van slechts 42 patiënten. Daarnaast heeft Zuid-Afrika veel belang bij dat de Zuid-Afrikaanse-variant en daarmee ook hun land minder wordt gezien als een gevaar.
mijn ervaring:
basisschool waar mijn dochtertje van 11 op zit heeft te maken met veel corona besmettingen in de klas dan:
sinds enkele dagen positief getest op covid, de aanloop ernaar: ruim drie weken!!! continue heel zware hoofdpijn, extreem moe en smaak/reukverlies, testenuitslag negatief, uiteindelijk toch ziek gemeld omdat ik me zo beroerd ging voelen dat werken niet meer ging, test uitslag nog steeds negatief, dan is het waarschijnlijk gewoon griep dacht ik. Hoofdpijn, spierpijn, alles maakt bitter en metaalachtig en dan “eindelijk” positieve test uitslag Kort daarna bovenop alles, langdurig koude rillingen echter geen koorts, daarna loopt mijn temperatuur op naar 39,6 graden, dat voor ruim 1 dag, klieren in het gezicht opgezet koorts zakt, maar wel verhoging, geen koude rillingen meer, smaak/ reuk hetzelfde water drinken gaat niet meer, hoofdpijn iets minder en nog steeds erg moe, geen dorst geen honger gevoel. Het lijkt wel of alles wat ik doe erger terugkomt als vermoeidheid. Ook collega’s op het werk hetzelfde verhaal de een na de ander gevaccineerd of niet, allemaal dezelfde klachten. Waar ligt de bron? persoonlijk denk ik de basisschool van mijn dochtertje, maar ja het is maar een gok. maar een ding weet ik wel, Omikron is erg besmettelijk hoe goed je ook oplet (ik werk notabene in de zorg!)
Helaas binnen 3 weken 2 x corona. 1 februari positieve ggd uitslag en 23 februari weer. Beide keren ziek, eerste keer vooral keelpijn, zwaar verkouden, koorts, vermoeid en nu zware hoofdpijn, koorts, gevoel van zware benen en weinig energie. 3 vaccinaties gehad. Zelftest niet gedaan omdat dat afgeraden wordt als je minder dan 8 weken corona hebt gehad, maar binnen 3 weken is wel erg snel.
Beste redactie, op uw: ” Redactie
Een coronazelftest test inderdaad ook positief wanneer je besmet bent met de Omikron-variant. ” Ik lees juist overal dat je de omikron vatiant niet makkelijk met een zelftest ontdekt. Dat in het merendeel van de positieve PCR testen deze variant via de zelfttest juist negatief waren. ??
Hallo Arthur, Het klopt inderdaad dat een coronazelftest minder betrouwbaar is voor testen op de Omikron. Toch blijft zelftesten nuttig om preventief te testen of je besmet bent. Bij klachten, altijd een PCR-test doen bij de GGD. Meer lees je op Thuistest in Omikron-tijd nog wel zo verstandig?
Zoon moest in quarantaine wegens 3 besmettingen in de klas. Na versoepeling mocht hij toch naar school na negatieve zelftest. Kreeg toen erge keelpijn, maar test was weer negatief. Wegens hoofdpijn, keelpijn en verkoudheid toch ziek gemeld. Twee dgn later weer negatief en toch weer naar school. Wij thuis ook allemaal negatieve zelftest. Nu sinds 26 januari zelf klachten. Weer negatieve test. Door heftige keelpijn, pijn op de borst, verkoudheid, stijve spieren en steeds bloedheet, toch naar GGD gegaan. POSITIEF. Klachten zijn zeker niet mild en nemen langzaam toe. Ik heb 2 vaccinaties en geen booster.
Mijn dochter had geen klachten (tenminste dat dacht ik ze zei dat ze rugpijn had maar ik wist toen nog niet dat dat een van de symptomen was). Wel meer dan 10 zelftesten gedaan allemaal negatief. Omdat al haar vriendinnen positief waren heeft ze ook een pcr test gedaan. Die was positief. Daarna nog 3 zelftesten gedaan, op advies van huisarts in mond en neus gedaan en nog steeds zijn de zelftesten negatief. En geloof me ze gaat diep met die stok in haar keel en mond. Dus bij klachten of twijfel altijd een pcr test laten doen.
Ik ben vorige positief getest op corona met een zelf test
Later door de ggd ook positief.
Het valt mij op dat nl de omicron aan het weg zwaaien is als “griep” milde symptomen.
Ja ja
Ik begon met zware hoofdpijn en onderrugpijn
Dag later extreme spierpijn.
Toen leek het weer beter te gaan
En boem
Vandaag zou mijn quarantaine voorbij zijn
En kwam erachter dat mijn reuk en smaak verdwenen zijn
Ook bizar misselijk.
Dus…..
Milder?
De quarantaine regels ook zo lekker onduidelijk
Mijn zoon van 9 teste een dag eerder positief
Maar nu ik weer symptomen/klachten heb hoe zit dat dan nu met onze quarantaine?
Ggd heeft maar 1 standaard antwoord
7 dagen quarantaine 24 uur klachten vrij en klaar.
Maar hoe zit dat in onze situatie?
Ik met klachten die ik vorige week niet had
Mijn kind gewoon naar school laten gaan?
En dan het risico dat hij andere besmet?
Of beide verlenging quarantaine?
2 Januari Boosterprik gehad.
8 Januari waarschijnlijk omikron opgelopen. Begon met droge keel. Zelftest 11 Jan.negatief. bleef keelpijn houden.
12 Jan. GGD Test Positief.
Thuis gebleven wat duidelijker verkouden. Spierpijn in de benen. De 18 de was ik erg beroerd soms die dag misselijk en zware hoofdpijn ook erg moe. Sleep de hele dag.
19 Jan.stuk opgeknapt nog wel spierpijn en nog niet helemaal neus vrij .
Nu vraag ik mij af wanneer mag ik nu naar buiten want spierpijn blijf ik wel houden denk ik. Of moet dat ook eerst over zijn?
PS: 1 april 2021 astrazeneka gehad 24 juni herhaling.
En dus 2 Jan. 2022 booster
Sinds 3 dagen klachten en inmiddels positief . 2 x vaccinatie, geen booster.
Klachten: droge hardnekkige kriebelhoest. Zweten maar geen koorts. Pijn in het hele lichaam, soort vage spierpijn, hoofdpijn rond de ogen en energie level is 0,0
Benieuwd of Omikron meer/minder of een zelfde risico geeft op het ontwikkelen van MIS-C. Nu de kansen om besmet te raken enorm toenemen. Mijn kind kreeg MIS-C in december na covid19 besmetting in november. Vanaf februari loopt ze een reëel risico op Omikron. Door de ziekte mag ze pas een vaccinatie vanaf juni.
Mijn mama is 63j en had ook verschillende klachten en toen ze zelftest deed bleek ze negatief. 2dagen later terug getest weer negatief. Terwijl ze zich steeds ellendiger voelde. Naar de huisarts gegaan en pcr-test gedaan daar bleek ze wel positief te zijn en ze moet nog 10d in quarantaine en voelt zich steeds slechter. Dus oppassen met de zelftesten. Als je je echt ziek voelt toch naar de dokter of ziekenhuis. Veel sterkte aan iedereen hier.
Wel heel verdacht dat er door de redactie gesteld wordt dat je een PCR test bij de GGD moet laten afnemen om de variant te weten te komen en tegelijkertijd gesteld wordt dat GGD helaas niet test welke variant je hebt. ( Om na een positieve test te zien welke corona-variant je hebt moet je wel een speciale test doen. Namelijk een PCR-test, bij de GGD kan je gratis testen met klachten. Alleen op dit moment test het GGD helaas niet elke variant je hebt ). Ook erg verdacht is dat er geen enkele site met Corona data cijfers heeft van het aantal Omikron gevallen die in het ziekenhuis liggen of het Omikronpercentage van opgenomen Covid-19 patiënten !
Het lijkt wel niet om wetenschap maar om politiek te gaan. Het meest verontrustend is dat er blijkbaar geen enkele ruimte is voor geluid van kritische denkers binnen de wereld van de medische wetenschap en ook zeer verontrustend is dat er een genootschap van hoofdredacteuren bestaat dat naar censuur riekt.
https://genootschapvanhoofdredacteuren.nl/
Een GGD PCR-test laat zien of je besmet bent met het coronavirus. Er wordt bij het testen door de GGD geen onderscheid gemaakt tussen de varianten. Dit gebeurt enkel door het RIVM in steekproeven, om de verdeling van varianten in kaart te brengen. Doordat er standaard geen onderscheid wordt gemaakt tussen varianten. Zijn er geen cijfers van het aantal besmettingen of ziekenhuisopnames met Omikron.
Het genootschapvanhoofdredacteuren zijn we niet bekend mee. Corona-teller.nl heeft een kleine onafhankelijke redactie die gebruik maak van betrouwbare online bronnen voor zijn informatie.
Ik heb 27-12 de Booster prik gekregen en nu heb een paar bruine plekjes op de prikarm
ik heb boosterprik gehad. flink ziek geweest nou heb ik ook alle verschijnselen van omicron.kan dat.
Als je pas hersteld bent van Corona, kan je dan de Omikron variant al vrij snel daarop krijgen?
Helaas lijkt het erop dat de kans op herbesmetting bij de Omikron-variant veel hoger ligt als bij varianten als Delta. Maar aangezien je slechts net hersteld bent, heeft je lichaam een hoop antistoffen. Hierdoor wordt er vanuit gegaan dat je minimaal 3 maanden beschermd bent. Na deze 3 maanden kun je terecht voor een boostervaccinatie.
Mijn echtgenoot is sedert 4 november in Zuid Afrika in de provincie Gauteng. Morgen 17/12 zou hij terug vliegen naar Amsterdam maar sedert het we-end is hij verkouden. Maandag 12/12 een test gedaan….en ja besmet met Omikron. Elke dag wordt hij zieker en zieker. Eerst verkouden nadien hoofdpijn , spierpijn. de dag nadien enorme hoofdpijn, koorts, koud/warm, keelpijn gans zijn lichaam doet pijn kan niet meer op zijn rug liggen noch op zijn zij. Wanneer hij denkt dat het beter wordt slaat het terug helemaal om en wordt hij terug zieker.Momenteel kan hij niet slapen van de pijn.
Nu wachten we bang af hoe het verder evolueert aangezien mijn echtgenoot diabetes heeft en op een hoogte van 1600 m zit is ademen soms wat lastiger. Dus blijkbaar heviger dan wat er gezegd wordt dat omikron milder zou zijn.
Groepprik tientallen jaren jaarlijks ontvangen ,val onder “blijkbaar niet kwetsbare burgers “onder de 60 jaar ” met onderliggende gezondheidspblemen. .Hartpatient (aorthaklep vervanging 2007) ,licht astmatisch,migraine ,kno gerelateerde chronische klachten sinds 1966..
Gezonde burgers ouder dan 60 krijgen booster hem eerder ook “gezonde” en ouderen met onderliggende ziekten of in zorgcentrum wonend.
Waarom zijn vele patienten met onderliggende ziekten onder de 60 niet eerder aan de beurt ?
Ool in mijn geval mijn partner en of dochter werkzaam als verpleegkundige ? En een zoon van 18 jarig leeftijd inwonend …?
Loop ik dan geen risico eerder besmet te worden?
Ik ben al 1 week niet lekker goed ziek met symtonen die ik hier lees ik heb een zelf test gedaan gelukkig negatief maar geld deze test ook voor deze variant?m.v.g.
Een coronazelftest test inderdaad ook positief wanneer je besmet bent met de Omikron-variant. Coronatesten worden namelijk positief bij elke coronavirus besmetting, de variant maakt niet uit. Om na een positieve test te zien welke corona-variant je hebt moet je wel een speciale test doen. Namelijk een PCR-test, bij de GGD kan je gratis testen met klachten. Alleen op dit moment test het GGD helaas niet elke variant je hebt.
Sinds gisteren ziek niezen, loopneus, koude rillingen, erg ziek gevoel, steenkoud.na 1lange nachtrust veel geslapen de volgende dag langzaam aan weer beter gaan voelen, 2 kg afgevallen nu weer goede in orde. Ik had al eerder stevig corona gehad, daarna 2 vaccinaties pfyser nu bina 6 maanden later deze ziekteklachten. Gelukkig maar dus misschien omrikron variant gehad. Bij zelftest was het negatief. Deze week nog door de GGD laten testen. Ik ben 71 jaar. Hopelijk kunnen jullie iets met mijn informatie. Indien nodig mogen jullie mij benaderen.