Verschillen tussen de Omikron en Delta-variant?

Elke keer als een virus bij een nieuwe persoon binnenkomt, vermenigvuldigt het zich miljoenen keren. Dat geeft hem de kans om te muteren. Als dit gebeurd, krijg je er soms een variant bij, zoals de Omikron en Delta-variant. De meeste varianten zijn doodlopende mutaties, wat betekend dat ze uiteindelijk niet veel doen. Maar soms komt er een mutatie of een serie mutaties die het karakter van het virus veranderen. Maar wat zijn eigenlijk de verschillen tussen de twee bekende varianten?

De Omikron-variant heeft meer mutaties dan de Delta-variant.

Bij de Delta-variant lijkt het spike-eiwit, dat aan de cellen hecht, erg sterk op datgenen waarvoor bestaande vaccins voor zijn ontworpen. Bij de Omikron-variant heeft de spike 32 mutaties opgepikt die het voor ons immuunsysteem moeilijker maken om het virus te herkennen en te voorkomen dat het een infectie veroorzaakt. Deze variant is nog steeds 97% identiek aan het vaccin, maar de veranderingen zijn geclusterd waardoor dit het moeilijker maakt voor het immuunsysteem om te neutraliseren. Alle mutaties in Omikron zijn al eerder waargenomen in andere varianten, maar ze zijn nog nooit zo precies geclusterd als in Omikron.

Hoewel er nog veel onduidelijk is over de Omikron-variant, wordt er wel gespeculeerd dat deze nieuwe variant de Delta-variant over de hele wereld de baas zal zijn. Precies hetzelfde als toen de Delta-variant de Alpha-variant de baas werd.

Herinfecties en doorbraakinfecties komen vaker voor bij Omikron

In Zuid-Afrika, waar deze nieuwe variant ontdekt is, zijn er meer her- en doorbraakinfecties geconstateerd met Omikron dan met Delta. Vroege voorspellingen schatten dat Omikron twee keer zo besmettelijk is als Delta. Een briefing uit het Verenigd Koninkrijk toonde een mogelijke drie- tot achtvoudige toename van her-infectie aan, bij de Omikron-variant in vergelijking met andere varianten.

Een rapport van een Zuid-Afrikaanse ziektekostenverzekeraar bekeek 78.000 Omiron-patienten en schatte dat de bescherming tegen ziekenhuisopname van twee doses van Pfizer daalde van 93% met Delta, tot 70% met Omikron. Dit is te wijten aan het afnemende antilichaamsniveaus, of aan de mutaties op Omikron die sommigen van onze antilichamen te slim af zijn. Uit een andere nieuwe studie in het laboratorium is gebleken dat Omikron zich 70 keer sneller kan vermenigvuldigen dan de Delta-variant. Maar in tegenstelling tot Delta, doet in deze variant dit in de bronchiën, de luchtwegen naar de longen, niet in de longen zelf. Deze bevindingen zijn nog niet definitief, maar zij kunnen verklaren waarom Omikron meer overdraagbaar is, maar toch minder ernstig dan Delta.

Omikron-varianten kunnen milder zijn dan de Delta-varianten

Hoewel het aantal Omikron-gevallen blijven stijgen, wijzen verslagen over het totaal aantal ziekenhuisopnames erop dat deze infecties milder zijn dan de Delta-variant. Het aantal COVID-19 ziekenhuisopnames blijkt 29% lager dan medio 2020, in Zuid-Afrika. Mensen met de milde infecties hebben de neiging om sneller te genezen, vaak binnen drie dagen. Maar de deskundigen beweren dat Omikron niet een mildere variant is, maar een mildere ziekte veroorzaakt als gevolg van alle reeds bestaande immuniteit in de bevolking. In sommige gebieden lijkt Omikron minder erg, maar dat is in populaties die al door Delta zijn geteisterd.

De vraag dat ons nu bezig houdt is: Is Omikron werkelijk minder ernstig, of heeft Delta zoveel immuniteit achtergelaten dat het een milder pad voor Omikron heeft uitgeslepen? “Delta was vanaf het begin al een ramp”, zeg Monica Gandhi, een infectieziektespecialist uit Californie. “Het kwam binnen als een vuurstorm, omdat het aantal ziekenhuisopnames in zwaar getroffen gebieden direct stegen. Dat zien we niet bij Omikron”.

Snelle incubatieperiode

Omikron zou een snellere incubatieperiode hebben dan Delta. Hiermee wordt de tijdspanne bedoelt tussen het moment dat iemand aan het virus wordt blootgesteld en het moment dat de symptomen optreden. Delta maakt mensen al sneller besmettelijk, maar de korte incubatieperiode van de Omikron variant zorgt er voor dat er minder tijd is om een infectie te lokaliseren voordat het besmettelijk wordt. Bijvoorbeeld; een negatieve COVID-19 test op dinsdag betekent niet direct een negatieve test op donderdag.

Miller, K. (2021, december 1). Omicron vs. Delta COVID-19 Variants: Do We Need Another Vaccine? Opgehaald van https://www.prevention.com/health/a38400888/omicron-vs-delta-covid-19-variant-comparison/
Ries, J. (2021, december 15). What Are The Differences Between The Omicron And Delta COVID Variants? Opgehaald van https://www.huffpost.com/entry/difference-omicron-delta-covid-variants_l_61ba1b0be4b05554d4e5bf58

3 Comments

Laat hieronder uw mening weten

Corona-teller.nl heeft geen verstandhouding met overheidsinstanties als GGD, RIVM of andere teststraten genoemd in artikelen en links. Dit is een ongebonden website met een eigen redactie