Coronavirus zorgt voor groei rechts-extremisme in Nederland

Het is sinds de komst van het coronavirus in Nederland steeds meer duidelijk aan het worden hoe verdeeld de bevolking van ons land is. Er zijn bijvoorbeeld mensen die grote kritiek uiten op de coronamaatregelen die door het kabinet zijn ingevoerd. Dat kan verschillende redenen hebben. Er zijn bijvoorbeeld mensen die op basis van bepaalde informatie vinden dat de maatregelen niet nodig zijn of niet effectief genoeg zijn. Zij willen vooral de discussie aangaan over of het wel echt nodig is om het hele land op slot te gooien om ervoor te zorgen dat er minder mensen besmet raken. 

corona rechts

Kritiek op het coronabeleid

Er zijn dus mensen die inhoudelijke bezwaren hebben tegen de coronamaatregelen, maar er zijn ook mensen die simpelweg tegen de maatregelen zijn omdat hun vrijheid hierdoor wordt beperkt. Daarnaast zijn er zelfs mensen die denken dat het coronavirus een hoax is en dat er grotere ideeën achter het virus en de maatregelen zitten. Uiteraard is er ook een groot deel van de Nederlanders die het wel eens is met de maatregelen, maar volgens de AIVD wordt steeds meer duidelijk dat de kant van het rechts-extremisme groter aan het worden is. Het gaat hierbij niet om de mensen die het niet eens zijn met het coronabeleid, maar bijvoorbeeld om mensen die uit ongenoegen over de maatregelen GGD-medewerkers bedreigen. 

Intimidatie en bedreiging

Volgens de AIVD zijn er steeds meer mensen die uit protest tegen de maatregelen medewerkers van de GGD en wetenschappers die met het coronavirus te maken hebben bedreigen. Dit kan bijvoorbeeld zijn doordat zij dreigbrieven sturen of door berichten te sturen op sociale media. Ook werd er tijdens protesten veel geweld gebruikt tegen de politie en waren er zelfs mensen die een teststraat van de GGD hebben afgebroken. Dit zijn goede voorbeelden van rechts-extremistische uitingen van geweld. In het jaarverslag van de AIVD staat dat er steeds meer van deze gevallen zijn. 

coronavirus Britse variant

Demonstraties

Er zijn veel demonstraties tegen de coronamaatregelen. Het overgrote deel van de demonstranten staat natuurlijk niet achter de acties van de relschoppers, maar voor de buitenwereld lijkt dat wel zo. Dat zorgt ervoor dat mensen die kritiek hebben op de coronamaatregelen snel worden weggezet als extremist. Een ander probleem is het feit dat de daden zoals het in brand steken van een teststraat online worden verheerlijkt. Hierdoor wordt de drempel voor mensen die het enigszins eens zijn met de ideeën van de rechts-extremisten lager om ook dit soort misdaden te plegen.

Laat hieronder uw mening weten

Corona-teller.nl heeft geen verstandhouding met overheidsinstanties als GGD, RIVM of andere teststraten genoemd in artikelen en links. Dit is een ongebonden website met een eigen redactie