Corona-experts verbaasd over uitspraken Kuipers

Enkele dagen geleden zat Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg bij de talkshow Beau. Daar werd onder andere besproken wat het effect van de avondklok op het aantal coronabesmettingen en het aantal ziekenhuisopnames was. Volgens Kuipers is het zo dat de avondklok weinig tot geen effect heeft gehad op het aantal nieuwe ziekenhuisopnames. Dit was juist de reden dat de avondklok werd ingevoerd aangezien de ziekenhuizen erg vol lagen. Volgens Ernst Kuipers is het effect van de avondklok wat door het RIVM en het OMT werd verwacht toch minder sterk.

corona besmetting

Een experiment

Volgens Ernst Kuipers was het invoeren van een avondklok noodzakelijk omdat de Britse variant van het coronavirus steeds meer terrein aan het winnen was. Deze variant is besmettelijker dan het normale coronavirus en daarom werd gevreesd voor een nieuwe piek in het aantal besmettingen en het aantal ziekenhuisopnames. Het RIVM had berekend dat een avondklok voor een vermindering in het aantal nieuwe besmettingen van ongeveer 10 procent zou zorgen. Het is volgens Kuipers zo dat het noodzakelijk was om dit experiment te nemen, maar dat is gebleken dat een avondklok toch minder effect had dan bij voorbaat werd gedacht. 

Berekeningen van het RIVM

Het RIVM was een groot voorstander van de avondklok omdat zij verwachtten dat het invoeren van een avondklok ervoor zou zorgen dat er ongeveer 10 procent minder nieuwe besmettingen en ziekenhuisopnames zouden ontstaan. Op dit moment geeft het RIVM aan dat zij nog bezig zijn met het berekenen van het uiteindelijke resultaat van de avondklok, maar ze vinden de uitspraken van Kuipers erg raar. Volgens het RIVM heeft het invoeren van de avondklok wel degelijk een goed effect gehad op het aantal nieuwe coronabesmettingen, ook al zie je dit niet direct terug in de cijfers. 

corona ziekenhuis

Corona-experts verbaasd

Er zijn verschillende virologen en epidemiologen die het niet eens zijn met de uitspraken van Ernst Kuipers. Het is volgens hen niet aan hem om te berekenen hoeveel effect het invoeren van de avondklok heeft gehad op het aantal nieuwe coronabesmettingen. Bovendien is hij zelf geen epidemioloog waardoor dit zijn taak niet is. De precieze impact van de avondklok op het aantal coronabesmettingen is waarschijnlijk door niemand precies te duiden, maar volgens veel experts is de manier die Ernst Kuipers hiervoor gebruikte sowieso te simpel. Er wordt geen rekening gehouden met andere factoren die ook meespelen bij het aantal nieuwe coronabesmettingen.

Laat hieronder uw mening weten

Corona-teller.nl heeft geen verstandhouding met overheidsinstanties als GGD, RIVM of andere teststraten genoemd in artikelen en links. Dit is een ongebonden website met een eigen redactie