Kuipers: coronabesmettingen niet afgenomen door avondklok

Er is veel te doen geweest om de avondklok, maar sinds woensdag om half 5 in de ochtend is deze niet meer geldig. Het is namelijk zo dat de avondklok en een aantal andere coronamaatregelen met ingang van 28 april versoepeld zijn. Naast het feit dat de avondklok niet meer van kracht is, is het zo dat het in de middag weer mogelijk is om op het terras te zitten.

Dit is voor veel mensen erg fijn en er zijn zelfs mensen die verwachten dat dit een positief effect gaat hebben op het aantal nieuwe coronabesmettingen. Dat komt doordat mensen nu niet meer met zijn allen in een park hoeven te zitten als het mooi weer is. Op een terras worden de maatregelen tenminste gehandhaafd. 

corona

Het effect van de avondklok

Sinds het idee van het invoeren van een avondklok om het aantal coronabesmettingen te verminderen zijn er veel mensen geweest die betwijfelden of een avondklok wel zo effectief is. Het RIVM en het OMT waren wel voorstanders van een avondklok aangezien zij aangaven dat door een avondklok veel minder illegale feesten zouden worden gegeven en dat mensen minder met elkaar in contact komen. Daarom werd op 23 januari uiteindelijk besloten om in verband met de komst van de Britse variant van het coronavirus toch een avondklok in te voeren. 

‘Avondklok heeft geen effect gehad’

Volgens Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg(LNAZ) heeft de avondklok geen enkel effect gehad op het aantal nieuwe ziekenhuisopnames. Het invoeren van de avondklok werd namelijk gedaan omdat de ziekenhuizen erg vol lagen en de Britse variant steeds dichterbij kwam. Volgens het RIVM zou een avondklok ervoor zorgen dat er ongeveer 10 procent minder ziekenhuisopnames zouden zijn. Als je kijkt naar het aantal ziekenhuisopnames van voor de avondklok en van na het invoeren van de avondklok is geen effect te zien. Ook toen de avondklok werd opgeschoven naar een uur later was er niets te merken in het aantal ziekenhuisopnames.

corona zorgmedewerker

Een ongecontroleerd experiment

Kuipers noemde het invoeren een essentieel ongecontroleerd experiment. We moesten iets doen want het aantal ziekenhuisopnames steeg hard en we wisten dat er nieuwe varianten van het coronavirus op komst waren zegt Kuipers in de talkshow Beau. Als je op dat moment keek naar Engeland waar het reproductiegetal met 30 tot 40 procent steeg nadat de Britse variant om zich heen greep moest je maatregelen nemen. Op dat moment had Nederland een reproductiegetal of R-waarde van net onder de 1. Daarom was het volgens Ernst Kuijpers essentieel dat er actie werd ondernomen. 

Laat hieronder uw mening weten

Corona-teller.nl heeft geen verstandhouding met overheidsinstanties als GGD, RIVM of andere teststraten genoemd in artikelen en links. Dit is een ongebonden website met een eigen redactie